כך תתחזקו את העצים לקראת החורף
תחזוקת העצים בעונת החורף תועיל לבריאותם ותעזור להם להניב פירות טובים יותר בעונת הקיץ. מה כדאי לעשות, איך דואגים לסביבה טובה יותר עבור העצים ומתי מומלץ להשקות? כל המידע.
עונת החורף הופכת את העצים לפגיעים יותר. הרוחות העזות, הגשמים החזקים והסערות שתוקפות אותם במפתיע גורמים לנזקים אותם נוכל למזער בעזרת תחזוקה נכונה ושוטפת.
כדי להינות מעצי פרי פורחים ופירות עסיסיים, חשוב לדאוג טוב לעצים ולסביבת הגדילה שלהם בחורף. ישנן מספר פעולות פשוטות יחסית אותן תוכלו לעשות ובכך לשמור טוב יותר על העצים שלכם.
טפלו נכון בענפי העץ
הטיפול בתחזוקת העץ חשוב ועליו להתייחס לכל החלקים הקיימים, החל מענפיו של העץ. תחילה, חשוב לדלל את הצפיפות שבתוך העץ וזאת על ידי דילול של הענפים (הקטנים בעיקר) שבתוכו. דילול הענפים, יוצר כניסות נוספות של אוויר ושמש אל תוך העץ והופך אותו לפחות פגיע מפני רוחות (בעקבות משקל קל יותר של הענפים).
בנוסף, במידה ויש ענפים סבוכים בתוך העץ, חשוב להוריד גם אותם. ענפים אלו, גדלים זה לצד זה ויוצרים צורות של Y ו-V מה שהופך אותם לפגיעים יותר ורגישים יותר לתנאי מזג האוויר. בנוסף, החיבור מושך לשורשי הענפים שכנים לא רצויים, כמו טפילים ומיני פטריות, אשר עלולים להוביל להתפתחות ריקבון ולהחליש את הענפים ואת העץ כולו. את הדילול והגיזום מומלץ לבצע עד סוף חודש פברואר, על מנת להכין את העץ לאביב.
קשרו ומקמו את העצים בצורה נכונה
בעצי פרי שונים כמו שקדיות ושזפים ניתן לנצל את תקופת השלכת לטובת תכנון נכון של מבנה העץ. אחרי גיזום של הענפים הקטנים, הענפים המרכזיים מתחזקים. חשוב לעצב נכון את העץ כבר בחמש השנים הראשונות לשתילתו כדי להשפיע על המראה ועל האופן בו יצמח בתוך גינתכם.
לכן דווקא בחורף כדאי לדאוג לעיצוב העצים ולהכוונת הענפים לכיוון הנכון. כך, נוכל להבטיח שפירות העץ יגדלו בשטח הגינה שלנו ויהיו חזקים מספיק. בנוסף, מומלץ לתמוך בעצים צעירים כדי לסייע להם להחזיק מעמד ברוחות הסערה שמגיעות בחורף.
טפלו בשורשי העץ
אולם עם כל הכבוד לענפים, בריאות העץ מתחילה בשורשים. עופרי מדגיש, כי על מנת לשמור על שורשים חזקים ובריאים, במיוחד במהלך עונת החורף יש להקפיד על השקיה במידה הנכונה.
כך, יש לכוון את מערכת ההשקיה מדי יום בהתאם לכמות הגשמים, ולהפחית את תדירותה בימים גשומים במיוחד.
"השקיה שלא בעת הצורך עלולה להפוך את האדמה לרוויה מדי במים", הוא מסביר, "וכשהחלחול איטי עלולות להיקוות שלוליות סביב בתי השורשים.
אותן שלוליות מהוות מוקדי משיכה למזיקים וטפילים אשר עלולים להחליש את שורשי העץ ולגרום לו נזק, לעיתים בלתי הפיך".
בכר מוסיף, כי אדמה רטובה מחלישה את אחיזת השורשים בקרקע, ולכן, לדעתו, בעונת החורף לא כדאי להשקות עצים בכלל.
בנוסף לתכנון נכון של ההשקיה, שביט מציע לעשות שימוש בתרסיסים מיוחדים להרחקת מזיקים, למניעת מחלות ולחיזוק השורשים. בתרסיסים יש להשתמש כטיפול מתמשך מספר פעמים בשנה.