תקלות במכשירי החשמל השונים בבית כמו המקרר, המזגן, הדוד או התריס החשמלי יכולות לנבוע גם מבעיות חשמליות שידרשו הגעה של חשמלאי מוסמך.
מאחורי כל מכשיר חשמלי מתחבאות להן תקלות אופציונליות רבות. איך מבדילים בין תקלה במכשיר החשמלי עצמו לבין תקלה במערכת החשמל ואיך תדעו אם צריך להזמין טכנאי או חשמלאי?
איך נזהה תקלות במקרר ובמזגן?
המקרר והמזגן נחשבים לצרכני אנרגיה כבדים ומרבית התקלות בהם (בעיקר בדגמים החדשים), הן תקלות חשמל ואלקטרוניקה. קצר חשמלי במקרר או במזגן יכול להיגרם כתוצאה מרכיב תקול, מעומס יתר על שקע החשמל או על המפצל וכתוצאה מהפסקת חשמל. הנזק שקצר חשמלי עשוי לגרום נע בין שריפת פיוז בלוח הפיקוד הראשי, ועד להיווצרות שריפה שמקורה בשקע. אם מדובר בבעיה בשקע החשמלי או המפצל, ברוב המקרים אתם תריחו ריח שרוף שעולה מכיוון השקע, ובמקרי קיצון גם תראו שפלסטיק השקע שרוף.
כדי לאתר נכון את התקלה ולהבין אם מקורה בשקע החשמלי או ברכיב תקול שיש במקרר או במזגן יהיה עליכם לנתק את המכשיר משקע החשמל ולחברו לשקע חשמלי אחר. אם גם אז יש קצר ככל הנראה שהבעיה היא בשקע ומומלץ להזמין חשמלאי מוסמך. אך, אם המכשיר עובד בצורה תקינה, ככל הנראה הבעיה היא במקרר עצמו ואז, יש צורך בהזמנת טכנאי שיאתר את התקלה באמצעות מגר (מכשיר שמודד מתח חשמלי) כשהוא עובר על החלקים הפנימיים של המקרר עד הרכיב המקצר.
כדי למנוע נזק לרכיבים הפנימיים של המקרר או של המזגן במקרה של הפסקת חשמל, נתקו את המכשירים הללו מהחשמל כמה שיותר מהר. אמצעי יעיל במיוחד שתוכלו להתקין כדי לשמור על המכשירים הללו מפני נזקי מתח חשמלי, הוא מגן ברקים. מדובר מכשיר השהייה ייעודי שמגן מפני נפילות מתח וכך שומר על מדחסי המקרר או המזגן מפני שריפה. עלות המכשיר מזערית ביחס לעלות המקרר.
איך נזהה תקלות בדוד?
מה גורם לתקלה - קצר בדוד עשוי להיגרם כתוצאה מתקלה ברכיבי הדוד עצמו, מנזילה, מתקלה במכשירי חשמל אחרים, או מעומס יתר.
כאשר הדוד מקצר בזמן גשם, יכול להיות שזה קורה עקב שימוש יתר במכשירי חשמל זוללי אנרגיה, או כתוצאה מחלחול המים אל חיווט החשמל של הדוד.
הדבר הראשון שתרצו לעשות כשהדוד מקצר, זה לבדוק שלא מדובר בעומס יתר שגורם לנפילת מתח.
נתקו את כל מכשירי החשמל בבית והדליקו רק את מפסק הדוד. אם שוב נוצר קצר, הבעיה היא כנראה ברכיבי הדוד עצמו ולא מדובר בבעיית חשמל.
במקרים נדירים מאוד מדובר בבעיה במפסק עצמו.
טכנאי או חשמלאי - המקרים בהם כדאי שתשקלו להזמין טכנאי דוודים ולא חשמלאי, הם המקרים הבאים:
גוף חימום חדש – החלפתם גוף חימום בדוד, והדוד התחיל לקצר? ככל הנראה יש בעיה של חיווט בתוך הפלאנג' בין גוף החימום ליתר הרכיבים.
הזמינו טכנאי דוודים מקצועי שיטפל בבעיה. במקרים של תקלה ברכיבי הפלאנג', מומלץ לבצע החלפת פלאנג' במלואו, ולא רק את גוף החימום, שכן ההבדל המחיר אינו גדול.
קצר בזמן חימום המים – הדוד נכנס לפעולה, ובאמצע חימום המים נוצר פתאום קצר?
כנראה שהבעיה היא בטרמוסטט תקול שלא מצליח לווסט את פעולת החימום לרף של – 70 מעלות, או בגוף חימום שמתחמם יתר המידה כתוצאה מתקלה, או בהשפעת הטרמוסטט.
קצר לאחר לחיצה על מפסק הדוד – גם המקרה הזה מדובר בוודאות בתקלה בדוד עצמו שהמקור שלה הוא בטרמוסטט, בגוף החימום, או בחיווט ביניהם.
בתקלות חשמל אחרות, ובמידה והתקלה היא כתוצאה מעומס, כדאי שתזמינו חשמלאי מקצועי.
כך תמנעו את התקלה בעתיד - הקפידו להזמין טכנאי דוודים אחת לשנה כדי לבצע ניקוי למערכת הדוד, שכן הצטברות אבנית בדוד היא זו שבסופו של דבר גורמת לרוב התקלות.
במידה והדוד כבר לא מחמם כמו בעבר, במידה והמים החמים נגמרים מהר, או שאין מים חמים בכלל, כנראה שהדוד שלכם צריך ניקוי.
בנוסף, התקנת מסנן אבנית יכול לעזור ולהפחית משמעותית את הסיכוי לתקלות בדוד.
כדי להימנע מעומס יתר, השתדלו שלא להפעיל מכשירים זוללי אנרגיה כמו מזגן או מכונת כביסה בזמן הפעלת הדוד.
איך נזהה תקלות בתריס החשמלי?
מה גורם לתקלה - תקלות החשמל העיקריות בתריסים חשמליים הן קצר חשמלי שנגרם מפעולת התריס, ותריס שאינו מגיב לפקודות בלחיצה על המתג.
תריס לא מגיב למתג – הבעיה יכולה להיות במתג החשמלי עצמו, בחיכוך של שלבי התריס עם כפתורי הכיוון, או בחיבורי חשמל לא תקינים בתריס.
אם לא היו סימנים מקדימים, ואם אין רעש מיוחד מהמנוע, רוב הסיכויים שהמנוע תקין והבעיה היא בעיה חשמלית.
תריס מקצר – במקרה כזה רוב הסיכויים הם ששלבי התריס פגעו בחוטי החשמל לאחר שזזו ממקומם. בדרך כלל מדובר בתקלה נקודתית שלא גורמת נזק למנוע.
טכנאי או חשמלאי - מקור תקלות החשמל בתריסים חשמליים יכול להיות בעיית חשמל כללית, בה תעדיפו טיפול של חשמלאי, או תקלה בתריס עצמו, שבה כדאי להזמין חשמלאי.
כמובן שיש מקרים רבים של חפיפה, בה מתקין תריסים הוא גם חשמלאי מוסמך ולהיפך. במקרה כזה מומלץ לוודא מול בעל המקצוע שבחרתם מה הסמכותיו.
באופן כללי ניתן לומר שתריס מקצר יעיד בדרך כלל על תקלה בתריס עצמו, ותריס שאינו מגיב למתג החשמלי יעיד על בעיית חשמל חיצונית.
כך תמנעו את התקלה בעתיד: הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע לתריסים חשמליים הוא לא לנסות ולתקן בעצמכם.
מעבר לעובדה שייתכן מאוד שתגרמו יותר נזק, בעיקר במקרים של תריס תקוע, ברגע שניסיתם לתקן משהו בעצמכם האחריות שלכם לא תכובד עוד.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות