תחזוקה נכונה של קולטי השמש
מה תפקידם של קולטי שמש, כיצד נתחזק אותם נכון ואיך בעל מקצוע יעזור לכם להאריך את השימוש בקולטים? כל התשובות במדריך הבא.
כדי שקולטי השמש יהיו יעילים וישרתו אתכם זמן רב ללא תקלות, חשוב שתאמצו שגרת תחזוקה שוטפת. קולט המתוחזק כראוי ושהתקנתו תקינה יבטיח לכם שקט לעשר השנים הבאות לפחות.
פעולות התחזוקה משתנות בהתאם לסוג הדוד, תנאי מזג האוויר והחלקים המותנים בו. אילו פעולות תוכלו לעשות בעצמכם ומתי תצטרכו להזמין טכנאי דוודים מקצועי? כל מה שחשוב לדעת.
מה תפקידם של קולטי השמש?
הקולטים הם בעצם תיבה דקה, לרוב בגודל 80/180 ס"מ שחלקה העליון עשוי זכוכית חד כיוונית. החלקים הפנימיים המרכיבים את הקולטים צבועים בצבע שחור (וכך מונעים חדירת אור). הם כוללים צנרת נחושת או ברזל מפותלת ומשטח גב שמתחממים כתוצאה מקרני השמש. האוויר שנמצא גם הוא בתוך הקולט, מתחמם והזכוכית העליונה - מונעת את בריחת החום. כך, מתבצעת פעולת החימום של המים בדוד השמש. המים שעוברים בסירקולציה בתוך הצינורות השחורים מתחממים ועולים למיכל הדוד שנמצא מעליהם. כנגד המים החמים שעולים אל הדוד, יורדים ונכנסים ממנו גם מים קרים שעוברים תהליך חימום דומה. כך מתקיימת סירקולציה תקינה והדוד מתמלא במים חמים.
מה חשוב לדעת על מיקום קולטי השמש?
מיקום הקולטים, זווית ההרכבה והצד אליו מופנים, הם פרמטרים חשובים שכדאי לדעת. על תחתית הדוד להיות גבוהה יותר מהקצה העליון של קולטי השמש. זאת על מנת למנוע את התקררות המים לאורך שעות הלילה הקרירות וכדי לאפשר פעולת חימום סדירה. לעיתים, כאשר לא נשיג את המיקום המבוקש, יהיה צורך בהתקנה של משאבת סחרור. משאבה זו איננה מומלצת ומייצרת מעין מערכת מאולצת. הזווית המומלצת והאפקטיבית ביותר לקולטים היא זווית של 40-45 מעלות מקו האופק, זאת על פי המלצת משרד האנרגיה.
על קולטי השמש להיות מופנים לכיוון הדרומי עם סטייה של עד 10 מעולה לכיוון מערב או מזרח. נשמע מוזר, נכון. אך כיוון הקולטים חשוב ומסייע לפעילות תקינה ורציפה שלהם. על מתקין הדוודים לוודא את כיוונם ע"י שימוש במצפן. מיקום מוצל בוודאי לא יתרום לפעילות הקולטים ולכן, יש לוודא כי אכן מותקים במקום שמשי (כך יוכלו לקלוט את קרני השמש) וכי הגישה אליהם נוחה למען תיקונים עתידיים (עבור תקלות שהגישה אליהן מוגבלת או מסובכת, תצטרכו לשלם תוספת מחיר).
אילו פעולות תחזוקה מומלצות?
הפעולה הראשונה והפשוטה ביותר שתוכלו לבצע היא ניגוב הקולטים מאבק. זאת בתנאי ויש לכם גישה נוחה ובטוחה לגג. את ניגוב הקולטים, יש לעשות עם מטלית יבשה. פעולות תחזוקה נוספות, שישמרו על קולטי הדוד לשנים רבות דורשות התערבות של טכנאי דוודים מקצועי כמו התקנת מסנן אבנית. מסנן זה, יעכב את צבירת האבנית על גבי חלקי הדוד הפנימיים ויסייע בזמן רב יותר ללא תקלות. ניקוי פנימי של הקולט, גם הוא יכול לשפר את יעילות הדוד. הזמן המומלץ ביותר לניקוי זה, יהיה לפני החורף ולפני סופות רוח. ניתן לבקש גם ניקוי וצביעה של הקולטים.את פעולות התחזוקה מומלץ לבצע אחת לשנתיים.