חכמים בשמש ובצל: כל מה שצריך לדעת על התקנת רשת צל
רשת הצל מתאימה למקומות רבים, היא עמידה בפני גשם, מעכבת בעירה, וזולה יותר מפתרונות הצללה אחרים. קל להסיר ולאחסן אותה בסוף העונה החמה ולכן, לא פלא שהיא הולכת ונהיית פופולארית יותר ויותר. איך לבחור רשת צל ואיך להתקין אותה בצורה מקצועית? כל התשובות במדריך
רשת הצל מספקת הצללה טובה והיא עמידה לאורך לרוב לתקופה שנעה בין 5-7 שנים. התקנתה קלה והיא נחשבת לפתרון מהיר המספק צל למרפסות, לגגות, לבריכות, לחניות ואף להצללת צמחיה בחודשים החמים במיוחד.
היא מגיעה במגוון גדול יחסית של סוגים ומאפשרת לבחור את כמות הצל (בהתאם לצפיפות הרשת) ואת הצבע והגוון הרצוי.
ממה עשויה רשת צל?
רוב רשתות הצל עשויות מחוטי פוליאתילן שזורים בצפיפות גבוהה ובשיטה מיוחדת שהופכת אותם לעמידות במיוחד. שיטה זו, מונעת מהחוטים להיפרם או להיקרע וכן מונעת היווצרות של עובש ברשת, בעקבות מגע עם מים.
הגודל והמשקל של הרשת משתנה, בהתאם לסוג הרשת ולצפיפות החוטים. למשל, רשת צל 220, היא רשת ששוקלת 220 גרם לכל מ"ר, ורשת צל 320, היא רשת שמשקלה 320 גרם לכל מ"ר. כמתבקש, רשת 320 תהיה חזקה ולכן עמידה יותר לאורך זמן, וגם מחירה יהיה גבוה יותר בהתאם.
מהם יתרונות רשת הצל?
הכי קרוב לצל של עץ: רשת הצל עשויה מבד, ולכן העובדה שהיא מאווררת מאפשרת ליהנות מהצללה חלקית וכן לאפשר חדירה של אוויר דרכה. זאת, בשונה מהצללות העשויות מעץ או סנטף (לוח פוליקרבונט גלי). כשיושבים תחתיה, מרגישים כאילו יושבים תחת עץ בטבע ולא תחת גגון.
לא דורשת תחזוקה: סוגי ההצללה השונים כמו סוככים ופרגולות, דורשים תחזוקה שוטפת מרגע ההתקנה. לעומתם, רשת הצל היא הצללה שלא תדרוש מכם תחזוקה לאחר ההתקנה.
מתאימה גם לתנאי גשם ואינה מחייבת פירוק שלה בחורף: העובדה שהיא מחוררת, מונעת משלוליות להיקוות עליה במהלך תקופת הגשמים. זאת, בשונה מסוככים, שמומלץ לסגור בימים גשומים, כדי שמשקל המים לא יגרום לקריסה שלהם.
עמידה בפני אש: אלמנט חשוב נוסף הוא הבטיחות. קיימות רשתות צל העשויות עם חומר מעכב בעירה ובמקרים של שריפות, החומר מונע את התפשטות האש. לרשת מסוג זה, נדרש תקן, כאשר התקן הישראלי הוא 5093 – תקן אש לרשתות צל.
מהם הסוגים הנפוצים של רשתות צל?
רשת צל חד-שכבתית: זוהי הרשת הנפוצה ביותר, המגיעה במשקל של 140 גרם לכל מ"ר. היא קלה יותר משאר הרשתות, והיתרון הגדול שלה הוא האפשרות לבחור את אחוז ההצללה, בהתאם לצרכים.
רשת צל בעלת שכבה כפולה: כשמה כן היא - רשת זו מורכבת משתי שכבות של רשת. בכך, ההצללה המתקבלת מקסימלית (הצללה של כ-80 אחוז), והיא גם עמידה יותר לאורך זמן מהרשת החד-שכבתית.
רשת צל עם מעכב בעירה: רשת זו, נפוצה מאוד בקרב מוסדות חינוך ובמבנים ציבוריים. זאת, בשל העובדה ששם תקני בטיחות האש מחמירים יותר. שכבת מעכב הבעירה הופכת אותה לבטיחותית יותר, ובנוסף היא גם עבה במיוחד, ועמידה מאוד לתנאי האקלים הקשים של ארצנו.
איך בוחרים רשת הצללה?
ראשית, מגדירים מהי מטרת ההצללה. וכך, בהתאם לשימוש באזור ובמיקום שלו ביחס לשמש, בוחרים את גודל הרשת ואת סוג הרשת. יש הבדל בין הצללה לפינת ישיבה בחצר, או יצירת אזור מוצל למשחק עבור הילדים לבין הצללה של צמחיה מפני השמש בקיץ או הגנה על ציוד מפני מערכות גשם עוצמתיות במיוחד.
לאחר הגדרת המטרה, בוחרים מהי מידת ההצללה הרצויה. למשל, סביר להניח שלא תרצו הצללה מלאה מעל הבריכה, כדי שחווית הרחצה לא תהיה במים קרירים מדי.
מידת ההצללה, נקבעת לפי צפיפות הרשת ולפי מספר שכבות הרשת. מידת הצפיפות נעה בין 50 ל-90 אחוז, ובכך מאפשרת בחירה מדויקת של מידת ההצללה.
בשלב הסופי, בוחרים את צבע הרשת. זה אמנם נשמע כמו נתון זניח, אבל בסופו של דבר, היות שמדובר בפתרון זול יחסית, נרצה שהוא יראה כמה שיותר יוקרתי. ועדיין, לא כדאי לבחור ברשת בהירה מדי, שההצללה שלה לא תהיה מספקת ויראו עליה מהר מאוד כתמים של אבק ולשלשת ציפורים. מנגד, לא נרצה רשת כהה מדי, שאמנם תספק הצללה טובה, אך תיראה הרבה פחות טוב. גוון ביניים (אפילו גוון ירוק שמשתלב טוב עם צמחיה) הוא הפתרון המומלץ ביותר, שנותן איזון בין מראה, אוורור ומידת הצללה מספקת.
איך מקימים רשת צל ומה חשוב לדעת לפני ההתקנה?
בכדי להתקין רשת צל, השלב הראשון יתחיל עם תכנון מסודר שבמסגרתו תעברו עם המתקין על המיקום הנבחר, סוג הרשת, צבעה והליך ההתקנה. שימו לב, שלרוב משך האספקה יהיה כשבועיים מרגע ההזמנה.
כשמדובר בשטח גדול במיוחד, ומטרת ההצללה היא לטווח ארוך ולא כפתרון ביניים לחודשי הקיץ, תוכלו לבקש מהמתקין הדמיה להמחשה, שתקל עליכם מאוד לראות את התוצאה הסופית. הביטו בתמונות של עבודות לדוגמה, שבהם סגנון הבית תואם לשלכם ואל תבחרו רק על סמך הצצה בקטלוג עם דוגמיות קטנות של רשת, שיקשו עליכם לראות כיצד באמת תיראה הרשת כשתגיע בגודל של כמה עשרות מטרים רבועים.
בשלב השני, המתקין יגיע לטובת ההתקנה. זו, לרוב תסתיים תוך כמה שעות, בהנחה שבחרתם ברשת צל פשוטה יחסית, שהתקנתה אינה מורכבת במיוחד.
ככל שרשת הצל גדולה יותר, צפופה יותר ומצריכה קונסטרוקציה של יציקות בסיס מבטון, הנחת עמודים ומתיחת כבלי פלדה, כך העבודה תתארך ויכולה להימשך מספר ימים, וגם לעלות יותר, בהתאמה. לא כדאי לזלזל בהכנת הקונסטרוקציה, שכן זו תאפשר מתיחה טובה יותר של הרשת, ולהפוך אותה לעמידה לאורך זמן רב יותר.
ככלל, התקנת רשת צל נחשבת למבנה זמני וכזה שלא מחייב היתר. מרבית הרשויות המקומיות לא ידרשו מכם היתר. ואולם, אם מדובר ברשת צל גדולה במיוחד, הכוללת קונסטרוקציה משמעותית, סביר להניח שתידרשו למלא טפסים ולהגיש בקשה להיתר, שסביר להניח יאושר לכם במהירות.
במבני ציבור, נדרש אישור קונסטרוקטור, שאמור לאשר שההתקנה המורכבת אינה יכולה לגרום לנזק למסנני המים ולצנרת החשמל שמסביב למבנה או מוטמנים בתוך האדמה.
כלומר, אמנם רשת צל היא פתרון זול, יעיל ומהיר להתקנה, ולרוב לא יצריך היתרים מיוחדים, למעט במקרים של רשת גדולה עם קונסטרוקציה מורכבת או היתר עבודה בגובה למתקינים.
באילו מקרים ניתן להתקין רשת צל עצמאית ולמה כדאי לשים לב?
ככל שהשטח קטן יותר, כך תוכלו לבצע בעצמכם את העבודה החל משלב קניית הרשת עצמה ועד למתיחתה. ואולם, חשוב מאוד לעגן אותה בצורה טובה למבנה, כי ברוחות כבדות היא יכולה להתעופף כמו מפרש ואף לתלות מרוב עוצמה את העמודים התומכים בה.
לגבי רשת הצללה גדולה, הרי שלא כדאי להקל ראש בתשתית, ולהיעזר במתקין מקצועי ומיומן שהראה לכם עבודות לדוגמה שכבר ביצע.