מעלה מעלה: המדריך המלא על בניית מדרגות לעליית הגג
במשך שנים רבות, עליית הגג הייתה חלק נשכח מהבית שלא ממש טופח. אך לאחרונה, הפכה להיות אחד מהחלקים הפופולריים ביותר לבנייה ולשיפוץ.
למעשה, עליית הגג זכתה לשימושים רבים נוספים שמחייבים עלייה בטוחה ויציבה. בניית המדרגות קלילה ומהירה יחסית וכוללת בתוכה אפשרויות עיצוב ייחודיות שישתלבו בקלות בכל בית.
למי המדרגות מתאימות, מהם היתרונות בבניית המדרגות, מה כולל תהליך ההתקנה ומהם התקנים המחייבים שיבטיחו לכם שימוש בטוח ויעיל במדרגות? כל התשובות במדריך הבא.
בניית מדרגות לעליית הגג: כך תתכננו את זה נכון
בעת תכנון המדרגות, חשוב לקחת בחשבון שני פרמטרים מובילים: גודל השטח עליו מתוכננות להיבנות המדרגות וסוג החומר ממנו תרצו לבנות אותן.
בניית המדרגות לעליית הגג חייבת להיות יציבה ובטוחה ולכן, חשוב לבדוק תחילה שקיים מספיק מקום עבורן ולמעבר תקין ביניהן לבין עליית הגג. לעיתים, הכניסה לעליית הגג נמצאת באמצע המסדרון או בפינה רחוקה בבית ולכן, חשוב לאמוד נכון את השטח שמסביב עוד לפני הבנייה שלהן.
הפרמטר השני כאמור, הוא החומר ממנו תרצו לבנות את המדרגות. בחירת החומר תשפיע ישירות על אופי ההתקנה ועל אורכה ולכן, חשוב להיערך לכך מראש ולעדכן גם את המסגר שבחרתם.
לא רק מבטון: אפשרויות העיצוב העומדות לרשותכם
בשונה ממה שנהוג לחשוב, המדרגות לעליית הגג לא חייבות להיות עשוית מבטון כדי להבטיח יציבות ושימוש בטוח. למעשה, החומר הנפוץ ביותר כיום לבניית המדרגות הוא הברזל. מדרגות הברזל יחסכו לכם מקום ויאפשרו לכם לעלות ולרדת במדרגות בנוחות ובבטיחות.
במקרים שבהם תרצו לעצב עוד יותר את המדרגות וליצור להם מראה מיוחד, תוכלו לשלב בהן חיפוי של קרמיקה או שיש שיעשה אותן דומות לכל גרם מדרגות אחר בבית. שכן, תוספת החיפוי תוביל להתקנה מסיבית יותר שתתפוס יותר שטח ואף, תהיה יקרה יותר.
חסכוניות וקלות לתחזוקה: היתרונות שבבניית המדרגות
בחירה במדרגות העשויות ברזל, תבטיח לכם התקנה קלה, תחזוקה קלה ומגוון רחב של עיצובים. את החיסכון במקום תוכל ולקבל מבחירת מדרגות ספירלה שנבנות בסיבוב ובעצם חוסכות מקום של גרם המדרגות השלם והמוכר.
עיצוב בסיס המדרגות בברזל ישתלב בצורה חלקה עם כל סוג חיפוי שתרצו להוסיף: עץ, קרמיקה ואפילו זכוכית. בחירה בפרקט עץ למשל, תייצר לכם עלייה שקטה ונעימה לצד מראה טבעי וחם.
פעולות התחזוקה יהפכו גם הן ליותר פשוטות מאשר והמדרגות ידרשו מכן ניקיון בסיסי של מים, חומר מתאים ומטלית רכה. עבור המעקה והמסגרת, תוכלו להשתמש בחומר הדוחה חלודה ועובש וכך, לשמור על המדרגות לאורך זמן.
בטיחות לפני הכל: מהם התקנים המחייבים?
תקני הבטיחות מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך ההקמה של המדרגות. התקנים באים לידי ביטוי בכל סוגי המבנים השונים ובלעדיהם, לא ניתן יהיה להבטיח שימוש נטול סכנות.
תחילה, תקן המדרגות כולל בתוכו מידות הנקבעות לפי המושגים – רום ושלח. אלו, הם בעצם שמות נרדפים לאורך המדרגות ולרוחב שלהן. לפיכך, על רוחב המדרגות (השלח) לנוע בין 28 ל-30 ס"מ ואורך המדרגה (הגובה שהוא הרום) לנוע בין 10 ל-18 ס"מ.
מלבד הרום והשלח, יש לוודא גם את תקן מעקה הבטיחות. מדרגות ללא מעקה בטיחות הן אינן תקינות ולא מאפשרות שימוש בטוח. על גובה המעקה לנוע בין 90 ל-110 ס"מ ועל הרווח שבין הפרופילים לבין המדרגות להיות עד 10 ס"מ מקסימום.
טיפול מחייב: אילו פעולות תחזוקה חשוב ליישם?
פעולות התחזוקה שישמרו על המדרגות שלכם לאורך זמן, חייבות להתאים לסוג החומר ממנו המדרגות עשויות.
כך למשל, עבור מדרגות הכוללת חיפוי עץ, הטיפול הנכון הוא ניקיון האבק והלכלוך באמצעות מטלית רכה וסבון ייעודי לפרקט. בנוסף, מומלץ למשוח את המדרגות בשמן שיהווה מעין שכבת הגנה לעץ מפני סדקים, יובש וסדקים.
גם עבור מדרגות מתכת, הטיפול יחסית דומה וכולל בתוכו ניקיון מותאם עם חומר מתאים ומים חמימים, ניקוי כתמי חלודה (במידה וקיימים) באמצעות שיוף המדרגות בנייר זכוכית או עם חומר ייעודי להסרת חלודה ולבסוף, צביעה של המדרגות אחת לתקופה כדי למנוע את חזרתה של החלודה.