עונת החורף הקרה, מעלה את השימוש בדושי השמש ואילו בקיץ, ניתן לקבל מים חמים כמעט בכל עת בזכות קולטי השמש שמותקנים בצמוד לדוד על הגג.
מתי כדאי לתקן את הדוד ומתי יש צורך בהחלפה שלו לדוד חדש, איך בוחרים את הדוד המתאים ביותר, איך הוא עובד וממה הוא מורכב? כל המידע על דוד השמש, במדריך הבא.
ממה מורכב דוד השמש?
דוד השמש המותקן על גבי גגות המבנים השונים מורכב ממיכל מים פנימי ושכבת ציפוי חיצונית עשויה חומר בשם אמייל, שתפקידה למנוע היווצרות של חלודה וחדירה של מים מבחוץ. בין מיכל המים לבין שכבת האמייל ישנו חומר בידוד תרמי (לרוב פוליאוריטן מוקצף) שתפקידו לשמור על המים החמים. בצמוד למיכל, מותקנים קולטי השמש שמספקים את המים למיכל.
מה קורה בימות החורף הקרים, אתם שואלים? ברוב דודי השמש, ישנה גם מערכת חשמלית שנכנסת לפעולה, ברגע שאתם לוחצים על הכפתור האדום הקטן, מה שנקרא בעגה הישראלית: "תדליק לי את הבויילר". מערכת חשמלית זו יושבת על מעין צלחת בתחתית הדוד, שמכונה בפי מתקיני הדוודים "פלאנג". היא כוללת גוף חימום, שאחראי על חימום המים וטרמוסטט, שהוא מעין מד-חום שאחראי על כיבוי גוף החימום, ברגע שהמים מגיעים לטמפרטורה מסויימת.
מהם חלקי החובה בדוד השמש?
בדוד, חלקים שונים שאחראים לפעילות התקינה ולחימום המים שבו. הראשון הוא שסתום אל חזור שתפקידו הוא למנוע חדירה של מים חמים מהדוד למערכת הצינורות הקרים בבית בזמן הפסקת מים אזורית. עלותו של השסתום מינורית והיא שומרת על מנגנוני החשמל שמחוברים לצנרת ואינם עמידים למים חמים.
שסתום הביטחון (פורק לחץ) הוא המגן של הדוד מפני התפוצצות במקרים בהם לחץ המים החמים מוגבר עקב תקלת חימום יתר. במצב כזה, השסתום זורק החוצה מים ומונע תקלות.
מעמד בסיסי לדוד הוא המעמד של הדוד, זהו הוא פריט חובה המחזיק את מיכל הדוד. הוא יותקן יחד עם הדוד ויבטיח שלא יזוז בעת סופות או רוחות חזקות.
מאיץ חום הוא מעין שרוול פלסטיק המולבש על המערכת החשמלית של הדוד ותפקידו לחמם את המים במהירות. כיום, המאיץ נמצא כמעט בכל דוד אך, במידה ואין בדוד שלכם מאיץ מומלץ מאד לרכוש ולהתקין אותו כדי לחסוך בחשמל ולקצר את זמן חימום המים.
איך בוחרים נכון את דוד השמש?
השוני בדודי השמש מגיע בעיקר מהנפחים השונים שלו שמותאמים למספר המשתמשים. כך, שאם תרצו לבחור בצורה נכונה את דוד השמש שמתאים לכם, חשוב שתכירו את הגדלים השונים ואת הדרך הטובה ביותר לבחירה. הגדלים העיקריים הם 80, 120 ו- 150 ליטרים. אם תרצו לקנות דוד גדול במיוחד (עבור משפחה מרובת ילדים) תוכלו למצוא גם דוד בנפח של 200 ליטרים.
איך תבחרו את נפח הדוד המתאים לכם ביותר? תצטרכו לחשב את מספר הנפשות שצורכות מים חמים בבית. בממוצע, אדם צורך ביום בין שלושים עד ארבעים ליטרים של מים חמים. כך, שאם תעשו חישוב פשוט של מספר הנפשות כפול 30, תקבלו את נפח הדוד המינימאלי הרצוי למשפחה שלכם. לדוגמא: נפח הדוד המינימאלי שיתאים למשפחה המונה 5 נפשות, יהיה 150 ליטרים ונפח הדוד שיתאים לבני זוג יהיה דוד בנפח של 80 ליטרים.
הערה חשובה
במידה ויש לכם אפשרות להרחיב את האחריות או לרכוש מראש אחריות יצרן מלאה, עשו זאת כדי לחסוך תשלום על תיקונים שונים לתקופה של 5 שנים לפחות.
אילו פרמטרים נוספים חשוב לבדוק?
יש כמה דברים נוספים וחשובים שכדאי לשים אליהם לב והם: תו התקן וסוג האחריות. כדאי לדעת, שהעדיפות היא לחברה שמייצרת דודי שמש על פי תו התקן הישראלי (579.2).
מבחינת אחריות, תצטרכו להכיר 2 סוגים: אחריות יצרן מלאה, שכוללת כיסוי מלא עבור תיקוני נזילות והחלפת חלקים תקולים על ידי החברה היצרנית. ואחריות חלקית, שתחייב אתכם להשלים סכום מסוים בגין התיקון או ההחלפה של חלקי הדוד.
בנוסף, חשוב לבדוק ולוודא את חומרי הבידוד שיש בדוד (פוליאוריטן מוקצף) ואת שכבת הציפוי, שהיא אמייל. הימנעו מלרכוש דוד שמש בעל ציפוי צבע או פוליטון שהם נחשבים לחומרים חלשים יותר.
מדריכים נוספים בנושא דודי שמש
לכל המדריכיםמחירון דודי שמש
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 600-750התקנת פלאנג' בדוד שמש
-
₪ 450-650התקנת גוף חימום בדוד שמש
-
₪ 300-400התקנת תרמוסטט בדוד שמש
-
₪ 350-500החלפת צינור בין הדוד לקולט
-
₪ 350-468התקנת שסתום פורק לחץ
-
₪ 500-600החלפת מערבל מים בדוד
-
₪ 2,000-2,800התקנת דוד שמש 80 ליטר
-
₪ 2,300-2,900התקנת דוד שמש 120 ליטר
-
₪ 450-600התקנת מסנן אבנית בדוד שמש
התקנת דוד שמש: כל מה שחשוב לדעת
צריכים להתקין דוד שמש? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מתי כדאי להחליף דוד שמש, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים טכנאי דודים וכמה עולה התקנת דוד שמש? כל התשובות בפנים.
דוד השמש לא מחמם? כל השלבים בדרך לפתרון
דוד השמש שלכם לא מחמם את המים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך לפתרון ולתת לכם שקט נפשי. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש וכמה יעלה לכם התיקון? כל התשובות.
נזילה מהדוד: כל השלבים בדרך לפתרון
נזילה בדוד היא אמנם אחת מהתקלות הנפוצות ביותר בדודי שמש, אתם ודאי תופתעו לגלות שלא תמיד מדובר בתקלה. מתי צריך להזמין טכנאי דודים ואיך מתנהלים מולו? כל התשובות.
הדוד מקצר: כל מה שחשוב לדעת
דוד השמש שלכם מקצר? אנחנו כאן על מנת ללוות אתכם כל הדרך לפתרון. למה הדוד מקצר ומה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש? כל התשובות לפניכם.
לכל התקלות ועבודות