בשונה מתקלות כמו בעיות בחימום, קצרי חשמל ונזילות מים, הרי שהבעיה של חלודה בדוד שמש לרוב מוזנחת, ולא בצדק.
במדריך זה נסביר מהם הגורמים להיווצרות חלודה בדוד, מה הנזק שגורמת החלודה למערכת הדוד ולבריאותנו וכיצד ניתן למנוע בעתיד היווצרות חלודה באמצעות תחזוקה שוטפת.
מדוע מים עם חלודה מסוכנים לבריאות?
כאשר חלקיקי חלודה מצטברים בתוך מיכל המים של הדוד, הם עלולים לזהם את אספקת המים החמים. בליעה או מגע עם מים חלודים עלולים להוביל לבעיות בריאותיות. צריכת מים נגועים בחלודה עלולה לגרום לאי נוחות בבטן, בחילה ובעיות עיכול, במיוחד אם זה משפיע על מי הבישול והשתייה.
מעבר לנזק הישיר שנגרם כתוצאה מחשיפה לחלודה, הרי שהחלודה גורמת גם לנזק לגופי חימום ולצנרת. ברגע שרכיבים אלו מתבלים, הציפוי שלהם יורד, ואז הם משחררים חומרים מזיקים אל צנרת המים, וגורמים לחשיפתנו למתכות כבדות. הנזק הוא החל מגירוי בעור ועד לחשיפה ממושכת למתכות, הנחשבות לחומר מסרטן.
כיצד חלודה הורסת את הדוד?
נוכחות חלודה מחלישה את השלמות המבנית של רכיבי הדוד, ומגדילה את הסיכון לתקלות ותקלות. במקרים חמורים, קורוזיה הקשורה לחלודה עלולה להוביל לנזילות בדוד, לבעיות לחץ, או אפילו לפיצוצים, דבר המהווה סכנות בטיחותיות חמורות לדיירים במקום בו מותקן הדוד.
הערה חשובה
הנזק הישיר של צריכת מים עם חלודה עלול לגרום לאי נוחות בבטן, בחילות ובעיות עיכול, במיוחד אם המים באים במגע עם הבישולים והשתייה.
מהי המשמעות של מים חמים בצבע חום?
הפסקת מים זמנית או תיקון אינסטלציה בביתכם: לא בכל מקרה מים בצבע חום מעידים על חלודה בתוך הדוד. לכן, אין מה למהר ולהזמין טכנאי דוודים או אינסטלטור. אם לאחרונה התבצע תיקון אינסטלציה אצלכם, אם סגרתם את השיבר כשעזבתם את הבית למספר ימים או שהייתה הפסקת מים באזור מגוריכם, לא בטוח שמדובר בחלודה בתוך הדוד.
ככל שיש מעט מים בתוך הדוד, הם נושאים איתם לכלוך שמצטבר בתחתית הדוד. לאחר זרימת מים חופשית, הם מתנקים. לכן, לפני שאתם ממהרים לקרוא לבעל מקצוע, הניחו למים לזרום ותראו אם המצב משתפר.
לכלוך שמגיע מצנרת המים האזורית: עוד דבר שכדאי לבדוק לפני שממהרים לקבוע שיש חלודה בתוך הדוד, הוא לבדוק את צנרת המים הקרים. אם גם הם יוצאים חומים ועכורים, הסיבה יכולה להיות לכלוך שנכנס אל צנרת המים. זה קורה כשנעשות עבודות של תאגיד המים בסמוך למקום מגוריכם. גם אז, אין טעם להזמין בעל מקצוע, שכן ייתכן שהמקור הוא חיצוני לצנרת הביתית שלכם.
תקלה בשסתום האל-חוזר: אם הובהר לכם שלא התבצעו עבודות בסמוך אליכם, כלומד שמקור המים העכורים הוא לא מצנרת המים העירונית, ייתכן שגם אז לא מדובר בחלודה בדוד שלכם, אך יכול להיות שישנה תקלה בשסתום האל חוזר של הדוד שלכם.
תפקיד שסתום זה הוא לאפשר זרימה חד-כיוונית של המים. כלומר, הוא לא מאפשר למים חמים לחדור אל צנרת המים הקרים. לכן, אם המים הקרים עכורים, ייתכן שזה בשל תקלה בשסתום, ומעבר מים חמים עכורים אל צנרת המים הקרים.
כיצד נוצרת חלודה בתוך הדוד?
לאחר ששללתם את כל הגורמים שפירטנו לעיל, ייתכן שאכן נוצרה חלודה בתוך הדוד שלכם. חלודה נוצרת כשמתכת נחשפת למים ולחמצן. לכן, דודי השמש (העשויים מברזל) מצופים באמייל, שאמור למנוע את היווצרות החלודה. עם הזמן, ציפוי האמייל נסדק ומתקלף, ואז המים והחמצן מתחילים את תהליך הקורוזיה.
אחת הסיבות המהוות זרז להצטברות חלודה בתוך הדוד, היא כיוון הדוד לטמפרטורה גבוהה מדי. לאורך זמן, חשיפה לטמפרטורה גבוהה מדי, מאיצה את הצטברות האבנית והחלודה, מה שגורם לקורוזיה.
כיצד ניתן למנוע או להאט את הצטברות החלודה?
תחזוקה שוטפת: יש לבדוק, לנקות ולתחזק מערכות דוודים באופן מקצועי מדי כמה חודשים כדי להבטיח שהן פועלות בשיא היעילות שלהן. אי ביצוע זה עלול לגרום להחלשת רכיבי הדוד ולכשלים קטסטרופליים פוטנציאליים, כגון פיצוצי מיכלים ודליפות מים.
ויסות טמפרטורה: התקנת וסת טמפרטורה בדוד השמש היא דרך יעילה לשמור על טמפרטורות המים בטווח הרצוי. זה מונע חימום יתר, שעלול להוביל להצטברות אבנית וחלודה על גופי החימום ובתוך הדוד.
ניהול לחות: דודי חשמל הממוקמים באזורים עם רמות לחות או לחות גבוהות, כגון חדרי אמבטיה או חללים לחים אחרים, רגישים במיוחד להיווצרות חלודה. אוורור ובקרת לחות נאותה בסביבות אלו בהחלט יפחיתו את הסיכון לקורוזיה.
ערנות וניטור ביצועי הדוד: זיהוי מוקדם יקטין את עלויות התיקון, וימנע מרכיבים נוספים להתקלקל. לכן, אם שמתם לרב לירידה ביעילות הדוד (דרוש זמן רב יותר לחימום המים), אם הבחנתם ברעשים חריגים או בתנודות בטמפרטורה של המים, פנו בהקדם לטכנאי דודים, לביצוע בדיקה יסודית ותחזוקה נדרשת. ככל שתטפלו בבעיה מוקדם יותר, כך המחיר שתשלמו יהיה נמוך יותר, גם מבחינת חשבון החשמל שלכם. גוף חימום המכוסה אבנית, גורם לדוד לעבוד מדי יום שעות נוספות, ועולה לכם ביוקר. מעבר לכך, הוא גורם לבלאי מואץ של גוף החימום, של התרמוסטט ושל הדוד עצמו.
התקנת מסנן אבנית ושימוש בטיימר: שני רכיבים אלו, אולי יעלו לכם כסף בזמן ההתקנה שלהם, אך יחסכו משמעותית הוצאות לטווח ארוך. מסנן אבנית ימנע כניסת אבנית אל תוך הדוד, דבר שמזרז משמעותית בלאי של הרכיבים הפנימיים של הדוד. שימוש בטיימר, יגרום לכם להפעיל את הדוד לזמנים קצובים, וימנע מכם לשכוח אותו דולק. בכך, הוא יגן לאורך זמן על התרמוסטט (רכיב קריטי שמונע חימום יתר של המים בדוד, עד כדי פיצוץ של הדוד).
מהו התיקון הדרוש ומדוע השקעה בתחזוקה תקופתית תחסוך לכם כסף?
קורוזיה וחלודה מפרקות את הדוד וגורמות לנזילות מים ממנו. השילוב של מים וחשמל הוא קטלני, ולכן אם הקורוזיה הגיעה לגוף הדוד עצמו, ייתכן שתצטרכו להחליף את כל הדוד. במקרים קלים יותר, תוכלו אולי להסתפק רק בהחלפה של גוף החימום או הפלאנג'.
השקעה בתחזוקה תקופתית, החלפת גוף החימום (או הפלאנג') בזמן, והתקנת אביזרים משלימים כמו טיימר וסנן אבנית – כל אלו ישאירו אתכם עם מים חמים לאורך כל השנה, ועם דוד שמחזיק מעמד מעל 10 שנים, ללא תקלות לדוד עצמו, לצנרת המים ולצנרת החשמל.
כמה אמורים לעלות תיקונים בדוד השמש והחשמל וכמה תעלה התקנה של דוד חדש? למחירון המלא והמפורט שלנו, לחצו כאן.
זקוקים לטכנאי דוודים? לבעל מקצוע בפיקוח שלנו לחצו כאן
מדריכים נוספים בנושא דודי שמש
לכל המדריכיםמחירון דודי שמש
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 600-750התקנת פלאנג' בדוד שמש
-
₪ 450-650התקנת גוף חימום בדוד שמש
-
₪ 300-400התקנת תרמוסטט בדוד שמש
-
₪ 350-500החלפת צינור בין הדוד לקולט
-
₪ 350-468התקנת שסתום פורק לחץ
-
₪ 500-600החלפת מערבל מים בדוד
-
₪ 2,000-2,800התקנת דוד שמש 80 ליטר
-
₪ 2,300-2,900התקנת דוד שמש 120 ליטר
-
₪ 450-600התקנת מסנן אבנית בדוד שמש
התקנת דוד שמש: כל מה שחשוב לדעת
צריכים להתקין דוד שמש? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מתי כדאי להחליף דוד שמש, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים טכנאי דודים וכמה עולה התקנת דוד שמש? כל התשובות בפנים.
דוד השמש לא מחמם? כל השלבים בדרך לפתרון
דוד השמש שלכם לא מחמם את המים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך לפתרון ולתת לכם שקט נפשי. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש וכמה יעלה לכם התיקון? כל התשובות.
נזילה מהדוד: כל השלבים בדרך לפתרון
נזילה בדוד היא אמנם אחת מהתקלות הנפוצות ביותר בדודי שמש, אתם ודאי תופתעו לגלות שלא תמיד מדובר בתקלה. מתי צריך להזמין טכנאי דודים ואיך מתנהלים מולו? כל התשובות.
הדוד מקצר: כל מה שחשוב לדעת
דוד השמש שלכם מקצר? אנחנו כאן על מנת ללוות אתכם כל הדרך לפתרון. למה הדוד מקצר ומה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש? כל התשובות לפניכם.
לכל התקלות ועבודות