תו תקן ישראלי הוא אחד האלמנטים החשובים ברכישת דוד שמש וקולטים שמיוצרים בארץ, אבל איך ניתן לוודא שהמוצר אכן מחזיק בהיתר זה?
במדריך הבא נסביר מה זה תו תקן ישראלי, למה צריך תו תקן לדודי שמש ואיך מוודאים שיש תו תקן לדודי שמש?
מהו תו התקן הישראלי?
תו תקן ניתן על-ידי מכון התקנים הישראלי עבור כל מוצר שמיוצר בארץ וקיים לגביו סכנה בטיחותית (אביזרי חשמל, צעצועים ועוד), ודודי שמש וקולטים ביניהם. תו התקן מבטיח שהמוצר מפוקח, איכותי ובטיחותי, ועומד בדרישות התקנים החלים עליו.
יצרן רשאי לסמן את המוצר בתו תקן בתנאי שקיבל היתר לכך ממכון התקנים ואחרי שעבר מתקני בחינה ושיטות בקרה לאורך זמן. גם אחרי שההיתר ניתן, מכון התקנים מבצע בדיקות ובקרה שוטפת על מערכת האיכות ותהליכי הייצור של היצרן, זאת כדי לוודא שנשמרת ההתאמה לתו התקן.
תו התקן פועל הן לטובת הצרכן והן לטובת היצרן. לצרכן, שלרוב אינו מסוגל להבחין בטיבם ובטיחותם של המוצרים, הוא מבטיח שהמוצר תקני ואיכותי לעומת אחרים ושהוא נבדק ואושר על-ידי גוף נייטרלי שפועל ללא אינטרסים.
עבור היצרן, תו התקן נותן אישור מגורם לא תלוי שהמוצר עומד בדרישות איכות ובטיחות וכן מהווה כלי שיווקי וכלכלי חשוב וחיוני מול הצרכנים והמתחרים.
הערה חשובה
לא בטוחים שיש לדוד שלכם תו תקן? בדקו את המדבקה על מיכל הדוד וודאו ששם החברה כתוב בצורה ברורה. במקביל, כנסו לאתר מכון התקנים ועל פי פרטי הדוד תוכלו לבדוק את תו התקן שלו.
למה צריך תו תקן לדודי שמש?
תו התקן עבור דודי שמש מתחלק לשניים ונבדק בנפרד: דודים וקולטים. דודים נבדקים לפי תקן 579.2 – מערכות סולאריות לחימום מים: אוגרי מים, ואילו הקולטים נבדקים לפי תקן 579.1 – מערכות סולאריות לחימום מים: קולטים שטוחים. על פי חוק, רק דודים וקולטים שמחזיקים בתו תקן זה, מורשים לייצר ולשווק מוצרים אלה.
תו התקן עבור דודי שמש חשוב במיוחד, כי מוצר שלא עומד בסטנדרטים והורכב מרכיבים לא מקוריים יכול להוות סכנה בטיחותית לדיירי הבית, לפגוע באיטום הגג, לגרום לנזילות ורטיבות וגם נוטה לתקלות, מה שמוביל להוצאות כלכליות משמעותיות.
איך מכון התקנים בודק דודים וקולטים?
הבדיקות של מכון התקנים לדוד השמש כוללות: סימון הדוד (מאפיינים טכניים, קיבול והספק, תווית אנרגיה), מבנה (קיבול, רכיבים חשמליים, תרמוסטט וגוף חימום, עמידות לקורוזיה), בדיקות לחץ ועמידות בפני גשם ולחות, בטיחות חשמלית (עמידה בפני מתח גבוה, הארקה ועוד), אנרגיה (התמזגות של מים חמים וקרים בשימוש), טמפרטורות מקסימליות של הדוד בהתאם לתרמוסטט, מערבל חום.
הבדיקות של מכון התקנים לקולטים כוללות: אטימות הקולטים, תפוקת החום של הקולט בתנאים שונים, תכונות הבידוד של הקולט, עמידות בלחץ של מובילי המים בקולט, עמידות חלקי הגומי בקולט בחום ובאוזון, סוג ועובי החומרים המשמשים לבניית הקולט: זכוכית, לוח הקליטה, בית הקולט ועוד.
איך מוודאים שיש תו תקן לדודי שמש?
חפשו את שם היצרן ודגם הדוד במכון התקנים – באתר הרשמי של מכון התקנים ניתן להקליד את שם התקן, מספר התקן, יצרן, דגם, מוצר או מספר היתר, כך אפשר למצוא את דוד השמש והקולטים שאתם מעוניינים לרכוש. כלומר, אם תקלידו כרומגן בשורת החיפוש, תקבלו את רשימת המוצרים (דוד שמש, קולטים, מחמם מים ועוד) שמחזיקים בתו תקן, כולל דגמים ומספר היתר.
חשוב לציין - אם היצרן או המשווק אינו מופיע באתר, זה צריך להדליק אצלכם נורה אדומה לגבי אמינות המוצר והחברה.
בדקו באתר הרשמי של היצרן – התייחסות לתו התקן באתר הרשמי מצביעה על מקצועיות ואמינות, כאשר רוב היצרנים או המשווקים הרציניים מפרטים אלו סוגי תקן קיימים במוצריהם ואף מציגים תעודות ומסמכים רלוונטיים. אגב, יש יצרניות שלא מסתפקות בתו תקן ישראלי ומחזיקות גם בתקן בינלאומי מחמיר - ISO-9001, וכן תקנים נוספים.
רכשו ישירות מהיצרן – בהחלט אפשר לפנות למפיצים מורשים של יצרני הדודים, אבל הבחירה הבטוחה ביותר הוא לרכוש את הדוד ישירות מהחברה (בתנאי שהיא מופיעה ברשימה של מכון התקנים, כמובן) – דרך האתר או מוקדי השירות. זה לא רק מבטיח רכישה של דוד שמש בעל תו תקן, גם יסופק לכם מתקין מורשה מטעם היצרן ואחריות מלאה.
ודאו שהדוד מסומן עם מדבקה – אחד הסממנים החיצוניים להימצאות תו תקן הוא מדבקה על גוף הדוד עם הלוגו הרשמי של מכון התקנים. לצד המדבקה, מופיע לרוב גם שם החברה. בכל מקרה, דוד שמש שאין עליו מדבקה רשמית של מכון התקנים הוא חשוד וצריך להדליק נורה אדומה.
בדקו שעלות הדוד לא זולה מדי - השוותם מחירים ואחד מהדודים שבדקתם זול ב-30-40 אחוזים מהמתחרים? ייתכן שמדובר במוצר ללא תו תקן ושרכיביו אינם מקוריים או משומשים. אל תתפשרו על דוד זול ללא תו תקן, רק ההוצאות על התקלות שבטח יגיעו הופכות את העסקה ללא משתלמת ולא מומלצת.
מדריכים נוספים בנושא דודי שמש
לכל המדריכיםמחירון דודי שמש
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 600-750התקנת פלאנג' בדוד שמש
-
₪ 450-650התקנת גוף חימום בדוד שמש
-
₪ 300-400התקנת תרמוסטט בדוד שמש
-
₪ 350-500החלפת צינור בין הדוד לקולט
-
₪ 350-468התקנת שסתום פורק לחץ
-
₪ 500-600החלפת מערבל מים בדוד
-
₪ 2,000-2,800התקנת דוד שמש 80 ליטר
-
₪ 2,300-2,900התקנת דוד שמש 120 ליטר
-
₪ 450-600התקנת מסנן אבנית בדוד שמש
התקנת דוד שמש: כל מה שחשוב לדעת
צריכים להתקין דוד שמש? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם שלב אחר שלב. מתי כדאי להחליף דוד שמש, מה חשוב לבדוק לפני שמזמינים טכנאי דודים וכמה עולה התקנת דוד שמש? כל התשובות בפנים.
דוד השמש לא מחמם? כל השלבים בדרך לפתרון
דוד השמש שלכם לא מחמם את המים? אנחנו כאן כדי ללוות אתכם כל הדרך לפתרון ולתת לכם שקט נפשי. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש וכמה יעלה לכם התיקון? כל התשובות.
נזילה מהדוד: כל השלבים בדרך לפתרון
נזילה בדוד היא אמנם אחת מהתקלות הנפוצות ביותר בדודי שמש, אתם ודאי תופתעו לגלות שלא תמיד מדובר בתקלה. מתי צריך להזמין טכנאי דודים ואיך מתנהלים מולו? כל התשובות.
הדוד מקצר: כל מה שחשוב לדעת
דוד השמש שלכם מקצר? אנחנו כאן על מנת ללוות אתכם כל הדרך לפתרון. למה הדוד מקצר ומה עושים לפני שמזמינים טכנאי דודי שמש? כל התשובות לפניכם.
לכל התקלות ועבודות