כמה עולה תיקון לפטופ? מחיר התקלות הנפוצות במחשב נייד
תיקונים במחשב נייד מתומחרים בצורה שונה מתיקונים במחשב נייח. חלקם, יכולים להתבצע בבית הלקוח וחלקם מחייבים שליחת המכשיר למעבדה. מהם התיקונים הנפוצים, כמה יעלה לתקן ומתי משתלם לקנות לפטופ חדש? לפניכם במדריך
נשפכה לכם כוס קפה על המקלדת? ההארד דיסק התקלקל? הלפטופ נפל ונשבר המסך? יהיו תיקונים שיסתכמו בסכום זניח ומשתלם, ויהיו תיקונים שיעלו לכם ביוקר וכלל לא יהיו משתלמים.
איך לקבל החלטה? סקרנו את התקלות הנפוצות במחשבים נייחים, ולפניכם כל מה שצריך לדעת.
תמחור שעתי או לפי סוג התיקון?
בעבר, היה נהוג לתמחר תיקונים במחשבים נייחים וניידים לפי הזמן הדרוש לתיקון. כלומר, התמחור היה על בסיס שעתי. כיום, נהוג יותר לחשב בנפרד את עלות הרכיב שהתקלקל ואת עלות ההחלפה שלו. כמובן שתיקון שנמשך זמן רב יותר יעלה יותר, באופן יחסי בהשוואה לחלק שמהיר יותר להחליף, כך שהשינוי בסכום הסופי אינו שונה במיוחד, רק דרך החישוב השתנתה.
ממה מורכב מחיר התיקון של המחשב הנייד?
עלות הרכיב שהתקלקל: הפרמטר המשמעותי ביותר בקביעת המחיר הוא הרכיב שהתקלקל. כלומר, גם אם מדובר ברכיב זול יחסית, אך מורכב להחלפה, תמחור התיקון יהיה בהתאם למורכבות העבודה ולא לעלות הרכיב עצמו.
לעתים, גם הרכיב וגם עלות החלפתו יהיו גבוהים (לוח אם, למשל), ולעתים הרכיב יהיה זול יחסית, אך העבודה הכרוכה בלקיחת המכשיר למעבדה, תהפוך את התיקון ליקר יותר.
מורכבות הדגם של המחשב: ככל שהמכשיר מדגם מתקדם יותר, כך התיקון יהיה מורכב יותר. מחשב גיימינג שעלותו כ-7 אלף שקל, יהיה הרבה יותר מורכב לתיקון וגם יחייב זהירות גבוהה במיוחד של הטכנאי, בשל עלות כל רכיביו. לכן, גם אם נדרשת החלפה של אותו הרכיב, סביר להניח שבדגם זול ובסיסי יחסית, התיקון יהיה זול יותר.
תיקון במעבדה או בבית הלקוח: גם לשאלה האם תגיעו בעצמכם למסור את המכשיר למעבדה, אם הטכנאי יגיע פעמיים לביתכם (לצורך לקיחת המחשב והחזרתו) או אם הוא יגיע עם מעבדה ניידת, תהיה השפעה על התמחור.
הגעה שלכם למעבדה, לרוב תהיה הפתרון הזול יותר, גם אם לא הנוח ביותר. לכן, אם שיקול המחיר הוא בראש מעייניכם, תצטרכו לגשת בעצמכם למעבדה.
יהיו מקרים קלים יחסית לתיקון (כמו החלפת מקלדת), שלא מחייבים שליחת המכשיר למעבדה, ואף יכולים להתבצע על-ידי הטכנאי בביתכם. ועדיין, להגעה לביתכם לרוב יש עלות שמגולמת בתוספת של 100-200 שקל לסכום העבודה הכולל. דאגו לברר את הפרשי המחיר כבר בשיחה הטלפונית עם טכנאי המחשבים, וקבלו החלטה אם לגשת למעבדה או להזמין את הטכנאי אליכם, בהתאם לפער שמוצע לכם במחיר.
התיקון הנפוץ ביותר: החלפת הארד דיסק
רכיב זה מאגד בתוכו את כל הקבצים השמורים במחשב (קבצי וורד, תמונות, סרטונים וכו') והוא בהחלט אחד הרכיבים שהכי מתסכל לגלות שנהרס.
לכן, כדאי מאוד לגלות את התקלה בזמן, וברגע שהמחשב מתחיל לקרטע, או להיכבות באופן פתאומי, לדאוג מיידית לגיבוי כל הקבצים. אחרת, במצב שבו ההארד דיסק מושבת לגמרי, לא בטוח שגם במעבדה יצליחו לחלץ את הקבצים שלכם מתוכו. וגם אם כן, זה יכול לעלות כמה אלפי שקלים.
בייחוד בדגמים בסיסיים וזולים יחסית, שבהם עוד נהוג להתקין כונן HDD הרי שהתיקון הנפוץ ביותר
הוא החלפת הארד דיסק (מכונה גם 'כונן קשיח' או 'דיסק קשיח מכני'). לכן, גם אם אתם נדרשים להחליף את הכונן הזה, כדאי להחליפו כבר לדיסק עם טכנולוגית פלאש מתקדמת יותר. כונן זה מכונה SSD והוא לא רק עמיד יותר לאורך זמן, אלא גם מאתר את הקבצים במהירות של פי 20 יותר מאשר כונן מכאני מהסוג הישן.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהכונן מהסוג הישן רגיש יותר לכל תזוזה במהלך הזמן שבו הלפטופ דלוק. זאת, משום שהוא מאתר את הקבצים שבתוך הדיסק בעזרת מחט. שיטה זו, הרבה יותר רגישה לנזקים, ובנוסף היא גם מאטה משמעותית את קצב איתור הקבצים במחשב.
כמה עולה להחליף הארד דיסק וממה מושפע המחיר?
סוג הכונן: אמנם מדובר בפער קטן יחסית כיום, שנע סביב 100 שקל בלבד בין כונן HDD לבין כונן מתקדם יותר מסוג SSD, אך עדיין יש פערי מחיר ביניהם. לרוב, עבור כונן HDD תשלמו כ-250 שקל רק עבור הרכיב, ועבור כונן SSD המחירים מתחילים ב-350 שקל, ויכולים לעלות יותר ככל שהדגם מתקדם יותר.
גודל הכונן: גודל הכונן מחושב לפי הנפח שלו. כלומר, ככל שאתם זקוקים לכמות גדולה יותר של קבצי אחסון בו, כך נכון יותר להשקיע בכונן עם נפח גדול. כמו כן, לדגם מתקדם חשוב להתאים כונן שיוכל לתמוך בו לאורך זמן. כונן SSD המתאים ללפטופ בסיסי במיוחד ולצרכי שימוש מינימאליים הוא כונן עם נפח של 256 ג'יגה, ועלותו כ-200 שקל. הוא יתאים למי שלא נוהג לשמור כמות גדולה של תמונות וסרטונים בתוך הלפטופ.
למשתמש ממוצע, כדאי להשקיע בכונן בנפח של 512 ג'יגה, שעלותו היא כ-350 שקל. עבור משתמשים 'כבדים' (גרפיקאים, עורכי וידאו או גיימרים) מוטב להשקיע בדיסק בנפח של 1 טרה, שעלותו כ-650 שקל.
האם תרצו שהטכנאי יתקין גם מערכת הפעלה: החלפת הארד דיסק מאתחלת את מערכת ההפעלה (בד"כ של WINDOWS), ומצריכה התקנתה מחדש. לרוב, אנשים מעדיפים שההתקנה של מערכת ההפעלה תתבצע על-ידי טכנאי המחשבים, וכרוכה בתוספת של 150-200 שקל עבור ההתקנה (בהתאם לבעל המקצוע ולדגם המחשב הנייד שברשותכם).
מכיוון שעניין זה משפיע על עלות התיקון הכוללת של ההארד דיסק, כדאי לבדוק מראש כמה גובה הטכנאי עבור החלפת הארד דיסק הכוללת גם התקנת מערכת הפעלה.
לא כדאי לגלות את הצורך בתוספת הזו אחרי שכבר סגרתם עם טכנאי, שכן אז הוא יכול לגבות מכם תעריף גבוה יותר, מאשר אם הייתם סוגרים איתו לפני.
במצב כזה, להביא טכנאי בנפרד רק לצורך התקנת מערכת ההפעלה יעלה לכם יותר מאשר אם תשיגו הצעת מחיר גלובאלית מראש, הכוללת תמחור של שתיהן (החלפת הרכיב והתקנת מערכת ההפעלה).
כך, אם תחליפו כונן SSD בנפח של 256 ג'יגה (שעלותו 250 שקל), ותצטרכו לשלם על החלפת הרכיב ועל התקנת מערכת ההפעלה סכום של 300 שקל בנוסף. לכן, עלות התיקון הכוללת (רכיב כולל עבודה) תהיה 550 שקל.
כונן יקר יותר בנפח של 512 ג'יגה יעלה מעט יותר (350 שקל), ועלות החלפתו כולל התקנת מערכת ההפעלה יכולה לעלות כ-300 או 350 שקל. בחישוב כולל, תיקון זה יעלה לכם 650-700 שקל (כולל הרכיב והעבודה).
כמה עולה להחליף לוח אם בלפטופ וממה מושפע המחיר?
לוח אם הוא הרכיב המשמעותי ביותר בלפטופ, ולא תמיד התיקון שלו ישתלם לכם. אם דרוש רק תיקון מגעים, הרי שמדובר בתיקון זול ומשתלם, שנע סביב 200-300 שקל.
לעומת זאת, אם הלפטופ נרטב (כוס מים על המקלדת, למשל, שגורמת למים לחלחל פנימה ולהרוס את הרכיבים הפנימיים), הרי שכבר תצטרכו לנקות אותו מקורוזיה.
אם תפסתם את הבעיה בזמן, הרי שיידרש ניקוי בסיסי יחסית שעלותו 450-500 שקל. אם עברו כמה ימים וכמות הקורוזיה גדולה, לרוב יהיה הרבה יותר כלכלי להחליף את לוח האמת. הבעיה היא שבדגמים מסוימים עלות לוח אם יכולה להגיע ל-2,000 שקל, והופכת את התיקון ללא משתלם.
איך יודעים מתי משתלם להשקיע בתיקון לפטופ ומתי כדאי לקנות לפטופ חדש?
כדי לקבל החלטה האם משתלם להשקיע בתיקון כדאי לקחת בחשבון מספר גורמים: האחד, כמה זמן המחשב ברשותכם. אם המחשב ישן במיוחד, לא בטוח שכדאי להשקיע בתיקון, שכן יכולים לצוץ תיקונים נוספים כעבור זמן קצר. השני, מה עלות של דגם חדש המקביל לו. אם עלות התיקון היא יותר מ-30 אחוז מעלות של דגם חדש, כלכלי יותר להחליף את המכשיר.
השלישי, גם אם המחשב חדש יחסית, האם ישנם רכיבים נוספים שכבר מקרטעים וזקוקים לשדרוג (מקלדת, מסך, מאוורר, כונן בנפח קטן מדי לצרכים שלכם, סוללה שנכבית מהר מדי).
החלטתם שכלכלי יותר להחליף לפטופ? במדריך זה, פירטנו איך לבחור לפטופ חדש המתאים בדיוק לצרכים ולתקציב שלכם.
כמה עולה להחליף מסך לפטופ וממה מושפע המחיר?
אם בעבר היה מדובר ברכיב במחיר סביר, הרי שכיום המעבר למסכי מגע מתקדמים ומסתובבים הופך את התיקון שלהם ליקר במיוחד.
הנזק העיקרי שנגרם למסכים הוא בעקבות נפילה של המכשיר (שגורמת לפסי ריצוד על המסך או לסדקים לאורכו).
החלפת מסך סטנדרטי, תעלה לכם 500-800 שקל, בהתאם לדגם המחשב הנייד. מסך מעט מתקדם יותר בטכנולוגיית FULL HD, תעלה לכם 750-900 שקל, בהתאם לדגם. המסך היקר ביותר הוא מסך מגע מסתובב, שעלותו 1,000-1,200 שקל.
כמה עולה להחליף מקלדת לפטופ וממה מושפע המחיר?
לרוב, כשהמקלדת מתקלקלת הנזק נגרם רק לחלק קטן מהמקשים ולא לכולם. ועדיין, נהוג להחליף את כל המקלדת ולא להשקיע בתיקון של מקש מסוים.
עלות החלפת מקלדת בסיסית היא 250-300 שקל. מחיר זה כולל הן את הרכיב והן את עלות ההתקנה.
כמו בכל רכיב אחר שמתקלקל, כך גם במקלדות. אם מדובר במקלדת מוארת ומשוכללת של גיימרים, שמצריכה תיקון מורכב יותר, הרי שכאן המחיר כבר יהיה גבוה יותר -400-600 שקל. מחיר זה יכולל את עלות המקלדת ואת עלות ההתקנה.
כמה עולה לתקן מאוורר בלפטופ וממה מושפע המחיר?
במרבית המקרים, לא תצטרכו להחליף את המאוורר, אלא תוכלו להסתפק בניקוי של המאוורר ובשיפוץ של מערכת הקירור של הלפטופ. תיקון זה יסתכם בסכום של 250-350 שקל.
במקרים חריגים (רק 10 אחוז מהמקרים), יהיה צורך בהחלפת המאוורר (אם נשבר, למשל). במצב זה, עלות התיקון תהיה 350-450 שקל, ותכלול הן את הרכיב (המאוורר) והן את עלות החלפתו על-ידי טכנאי המחשבים.