כמה עולה תיקון מחשב נייד ומתי ישתלם להשקיע בתיקון?
נשפכה לכם כוס קפה על הלפטופ? נתקלתם בכבל של החשמל והוא נפל מהשולחן? אתם לוחצים על כפתור ההדלקה ואין תגובה? בדקנו עם טכנאי מחשבים של "המקצוענים" מהן התקלות הנפוצות במחשבים ניידים, מה חשוב לעשות מיידית ומתי התיקון לא ישתלם
מה יותר מעצבן מלאבד או להפיל לתוך המים את הסמארטפון? ובכן, לגלות שהלפטופ התקלקל. המחשב הנייד, הפך להיות "איבר" נוסף בגוף עבור חלק מאיתנו. תקלה בו, יכולה להפר את האיזון היומי שלנו, בייחוד כשהוא משמש רבים גם לצורכי עבודה וגם לצרכים אישיים.
כיצד תגלו תקלות בזמן? מה ניתן לעשות כדי למנוע אותן מראש? מתי התיקון ישתלם ומתי לא? והכי חשוב: מתי בפעם האחרונה שעשיתם גיבוי לכל המסמכים שנמצאים בתוכו?
כדי למנוע עוגמת נפש, כדי להציל קבצים שלכודים בתוכו ובכדי שלא שתשלמו מחיר הוגן עבור התיקון, הכנו עבורכם את המדריך הזה.
הסיבה הנפוצה ביותר לתקלות: הלפטופ נרטב
בשונה ממחשב נייח שבו תקלה במקלדת תעלה לכם לכל היותר בהחלפת מקלדת (50 שקל עבור מקלדת רגילה, או לכל היותר כמה מאות שקלים עבור מקלדת גיימינג), כשמדובר בלפטופ, זה יכול לעלות בנזק לכלל המכשיר.
אם גם אתם טיפוסים "קלאמזיים", או שמתגוררים בבית עם ילדים, חיות מחמד או בן-זוג שרגיל לשפוך את הקפה שלו – אתם בטח מכירים את הרגע הזה. אם הספקתם להרים את המכשיר בזמן לפני שהנוזלים הגיעו אליו, יש לכם מזל. אם לא, כדאי מאוד שלא תזלזלו בנזק שייגרם.
כלומר, גם אם לכאורה הכל נראה תקין אחרי שהלפטופ נרטב, כדאי מאוד לעשות גיבוי מהיר לכלל הקבצים. הסיבה, פעמים רבות רק לאחר כמה ימים או שבועות, מתפתחת קורוזיה שגורמת לנזק בלוח האם של המחשב.
לוח האם הוא למעשה אותו רכיב שעליו ממוקמים המעבד של המחשב וזיכרון הראם. קורוזיה יכולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרכיבים אלו, ולעלות לכם באובדן של קבצים חשובים.
מה עליכם לעשות מיידית כשהלפטופ נרטב?
ראשית, חשוב לנתק אותו מיידית מהחשמל, אם הוא מחובר לשקע. כמו כן, כדאי לנהוציא את הסוללה החיצונית (אם ניתן, בהתאם לדגם של המחשב). כעת, מומלץ להפוך את המחשב, בכדי שהנוזלים יצאו החוצה. כדאי לקחת מיידית את המכשיר אל טכנאי מחשבים (או להזמין טכנאי עם מעבדה ניידת).
מהו התיקון הנדרש ללפטופ שנרטב?
יש לנקות מיידית את המכשיר מקורוזיה, ולהחליף רכיבים שרופים על לוח האם. בכל מקרה, חשוב להקפיד על גיבויים של קבצים בתדירות גבוהה יחסית, בכדי שאם יתגלה נזק נוסף בהמשך, הנזק יתבטא לא רק בכסף, אלא גם בעוגמת נפש הכרוכה באובדן של תמונות, קבצים והזמן האבוד שהיה כרוך בעבודה עליהם.
כמה יעלה תיקון לפטופ שנרטב?
טווח המחירים משתנה בהתאם לנזק שנגרם כתוצאה מהרטבת המכשיר. לרוב, ניקוי קורוזיה בסיסי, כולל החלפת רכיבים קטנים על לוח האם יעלה כ-350 שקל, אם הגעתם למעבדה בעצמכם.
אם המתנתם, נגרם נזק גדול יותר (יותר קורוזיה, יותר נזק לשאר הרכיבים או אפילו קצר חשמלי שנגרם כי לא ניתקתם את המכשיר מהחשמל והמשכתם לעבוד עליו), הרי שזה יעלה לכם ביוקר.
כמה? תלוי בהיקף הנזק. ככל שתצטרכו להחליף יותר רכיבים, כך עלות התיקון תגדל.
שימו לב, שאם לא תתקנו את המחשב עוד באותו היום, עלות התיקון יכולה לנזק ועלות לכם גם פי 3, ולעתים אף לא תהיה ברירה אלא לרכוש מחשב חדש. לכן, זו בהחלט מסוג התקלות שמחייבת טיפול מיידי.
עוד סיבה נפוצה לתקלות: הלפטופ נפל
בשונה ממחשב נייח שממוקם על שולחן בפינה קבועה, הלפטופ עובר איתנו מהמטבח, לסלון, לחדר השינה, לתיק, לרכב, לעבודה או לאוניברסיטה וחוזר חלילה. בדרך, יש לו מיליון אפשרויות ליפול, או לקבל מכה שנראית קטנה ושולית, אך בפועל יכולה לגרום לנזק רב (למסך או לרכיבים פנימיים).
הבית, אגב, לא הרבה יותר בטוח מאשר הסתובבות איתו בחוץ. העובדה שהוא מחובר לשקע בקיר, הופכת את הכבל החשמלי למסלול מכשולים. תנועה אחת לא נכונה בהיסח הדעת, והמכשיר על הרצפה.
הנזקים הנפוצים ביותר בעקבות נפילת המחשב הם נזק למסך ולהארד דיסק (דיסק קשיח). נזק למסך יכול להסתכם בפגיעה במגעים שלו, תמונה מרצדת או פס לכל אורכו (כתוצאה משבר). נזק להארד דיסק יכול להתבטא בפגיעה בקבצים, נזק למערכת ההפעלה או הפיכת המחשב לאיטי במיוחד.
מהו התיקון שנדרש במקרה של נפילת הלפטופ?
אם המסך נשבר, הרי שתצטרכו להחליף אותו. אם נגרם נזק להארד דיסק, במקרה הטוב תצטרכו רק להחליף אותו. במקרה הרע, תצטרכו גם לשלם עבור שחזור קבצים שלא טרחתם לגבות.
בכל מקרה, אם אתם לפני החלפת הארד דיסק או רכישת לפטופ חדש, אל תתפשרו בעניין והשקיעו בהארד דיסק מסוג SSD. מדוע? כי ההפרש במחיר זניח (כ-100 שקל), והנזק שיכול להיגרם להארד דיסק מהדור הישן (מסוג HDD) הוא גדול במיוחד.
מעבר לכך, תיהנו ממהירות גלישה גבוהה יותר, עמידות לזמן ארוך יותר ולא תצטרכו להיות זהירים יתר על המידה, בהזזת המחשב ממקום למקום כשהוא דלוק.
כמה תעלה החלפת מסך של לפטופ?
במקרה של החלפת מסך המחיר משתנה בהתאם לדגם המכשיר שברשותכם. עלות החלפת מסך רגיל תהיה 500-800 שקל, מסך FULL HD יעלה לכם 750-950 שקל, ואילו מסך מגע יכול להגיע לסכום של 1,000 ואף 1,200 שקל.
כמה תעלה החלפת כונן הארד דיסק והתקנה מחדש של מערכת הפעלה?
במקרה של החלפת הארד דיסק מסוג SSD, הרי שהמחיר הוא 250-300 שקל עבור הרכיב ועוד כ-300 שקל עבור ההתקנה של הרכיב ושל מערכת ההפעלה. כלומר, כ-550 עד 600 שקל בסה"כ. אם תתפשרו על הארד דיסק מהדור הישן, המחיר ירד רק בכ-100 שקל, וכאמור זה כלל לא מומלץ, גם אם אתם לא משתמשים בלפטופ בתדירות גבוהה במיוחד. זאת, משום שהוא רגיש לכל תזוזה, ויעלה לכם ביוקר להחליף אותו כעבור תקופה קצרה.
המחשב הנייד כלל לא נדלק? יש לכך מספר סיבות
למרות שמדובר באחת התקלות היותר "מפחידות", הרי שלא תמיד מדובר בתקלה של ממש, וגם אם כן, הרי שהיא לא תמיד נחשבת ליקרה לתיקון.
אם לחצתם שוב ושוב על כפתור ההפעלה של המחשב, ואין תגובה – כלומר, לא נדלקת שום נורית חיווי ולא נשמע רעש של פעולת המאווררים, לרוב יהיה מדובר רק בתקלה הקשורה לסוללה או למטען.
מה עושים מיידית: ראשית, מסדירים נשימה. ייתכן שכל מה שצריך לעשות הוא לנתק את המחשב מהחשמל ולהוציא את הסוללה שלו. יש ללחוץ לחיצה ארוכה על כפתור ההפעלה של המחשב ורק לאחר מכן לחבר אותו בחזרה לחשמל ולנסות להדליק אותו שוב.
אם עדיין המחשב לא נדלק, נסו להשאיר אותו מחובר לחשמל למשך כשעה לפחות. ייתכן שהסוללה התרוקנה לגמרי, והטענה שלה תפתור את הבעיה. זה קורה בעיקר במקרים שבהם הסוללה בשימוש זמן רב, ואינכם מקפידים על "פריקת הסוללה", אלא בעיקר משתמשים בלפטופ כשהוא מחובר בקביעות לחשמל.
אם גם זה לא עוזר, ייתכן שהבעיה היא במטען עצמו. אם אין לכם מטען חלופי מתאים, תוכלו לקחת את המחשב למעבדה ולבדוק זאת שם (או להזמין טכנאי לביתכם, תוך ציון הדגם, על מנת שיגיע עם ציוד מתאים).
אם הבעיה היא במטען, הרי שכל שתצטרכו לעשות הוא לקנות מטען חדש. אם הבעיה היא בסוללה עצמה, הרי שתצטרכו להחליף אותה בסוללה חדשה.
במקרים חריגים, מקור התקלה יהיה יקר יותר לתיקון: למשל, תקלה בלוח האם או בספק הכוח של המחשב. במקרה זה, טווח המחירים יהיה גבוה יותר. ספק כוח יעלה 250-400 שקל. לעומת זאת, אם לוח האם נהרס לגמרי, לרוב התיקון לא יהיה משתלם, שכן הוא יעלה לכל הפחות 800 שקל, ויכול להגיע גם לכ-2,000 שקל בדגמים מתקדמים יותר.
המקרה היחיד שבו תקלה בלוח האם תצדיק תיקון ותיחשב לתיקון כלכלי ומשתלם, היא במצב שבו יש צורך בתיקון מגעים (תיקון שיעלה לכם 200-300 שקל), או ניקוי קורוזיה (שיעלה 350 שקל ומעלה, בהתאם למידת הנזק שנגרם ללוח האם).
המחשב הנייד נדלק, אך אין תצוגה על המסך
אם לאחר שלחצתם על כפתור ההפעלה של המחשב הוא נדלק, אך אין שום תצוגה על המסך, יכולות להיות לכך כמה סיבות. שימו לב, שמדובר במצב שבו נורית החיווי נדלקה והמאווררים משמיעים רעש של עבודה אך עדיין אין שום סימן להפעלה על גבי הצג.
אם התמזל מזלכם, הרי שמדובר בסך הכל בהצטברות של חשמל סטטי על לוח האם שבתוך הלפטופ.
מה עושים מיידית: ראשית, הוציאו את מטען הסוללה משקע החשמל. שנית, אם דגם המחשב שברשותכם מאפשר הוצאה של הסוללה, אז שלפו אותה החוצה. לחיצה ארוכה על כפתור ההדלקה תאפס את המחשב, ותוכלו לנסות להדליק אותו שוב לאחר חיבור של הסוללה והחשמל בחזרה.
בכדי לוודא שהבעיה היא אכן במסך ולא ברכיבים אחרים במחשב, תוכלו לחבר את הלפטופ אל מסך מחשב אחר (עם כבל HDMI) או אל מסך הטלוויזיה שלכם. אם גם אז אין שום תצוגה, סביר להניח שהתקלה היא לא במסך אלא בלפטופ.
כמה יעלה התיקון והאם הוא ישתלם?
כלומר, אחד מהרכיבים האחרים שלו התקלקל, ולכן הוא גורם לקצר חשמלי. אם מדובר ברכיב זול יחסית, התיקון ישתלם. אם לוח האם נשרף, לעתים יהיה כלכלי יותר להחליף את המחשב הנייד בחדש. זאת, משום שישנם דגמים שבהם עלות לוח האם יכולה לעלות 1,000-2,000 שקל.
באילו מקרים ישתלם לתקן את הלפטופ ובאילו מקרים מוטב להחליפו בחדש?
כמו בתיקון של כל מכשיר חשמלי אחר, השיקול שלכם צריך להיות עלות התיקון ביחס לעלות רכישת דגם דומה. אם עלות התיקון היא בסכום של 30 אחוז מדגם מקביל, הרי שכלכלי יותר לנצל את ההזדמנות ולהתחדש בדגם חדש. זאת, משום שלפטופ ישן יכול לגרור תקלות נוספות כעבור תקופה קצרה, כך שבחישוב כולל ייתכן שגם תשקיעו בתיקונים יקרים וגם תחליפו אותו בסופו של דבר.
רוצים לקבל הצעת מחיר לתיקון? לטכנאי מחשבים בפיקוח לחצו כאן>>
טיפ: במקרים של תיקונים מורכבים, כדאי לעשות סקר שוק קצר ולקבל לפחות 2 הצעות מחיר, ולוודא שאתם משלמים סכום שהוא בטווח המחירים הנהוג בשוק זה.
עוד כתבות בנושא:
מחליטים להחליף את הלפטופ? כך תבחרו דגם שיתאים לצרכים ולתקציב שלכם. למדריך המלא לחצו כאן>>
המחשב זוחל? 5 דברים שאפשר לעשות לפני שמזמינים טכנאי. לקריאת מדריך זה לחצו כאן >>