המחשב זוחל: 5 דברים שאפשר לעשות לפני שמזמינים טכנאי
אין טיימינג טוב לתקלות במחשב, בטח ובטח כשמדובר במחשב שמשמש גם לצרכי עבודה. גם המחשב שלכם זוחל באיטיות? מגיב בעצלנות לפקודות? מתקשה לטעון תוכנות ודפדפנים? אם כן, קבלו 5 טיפים מפורטים שיעזרו לכם לשפר את ביצועי המחשב באופן משמעותי לפני שאתם מזמינים טכנאי יקר.
בדיוק הרגע הבטחתם לבוס שלכם שאתם מתחברים מהבית ומתקתקים את המשימה שהוא הטיל עליכם במהירות האפשרית, אבל המחשב פשוט מקרטע וזוחל.
גם המחשב שלכם זוחל? במדריך הבא נסביר אילו פעולות תוכלו לעשות לפני שאתם ממהרים להזמין טכנאי מחשבים.
ניקוי יסודי של אבק ולכלוך פנימי
המאוורר שבגב המחשב שואב באופן תדיר אוויר קריר מהסביבה אל תוך המכונה, ויחד איתו גם חלקיקי לכלוך, אבק וחומרים מזהמים נוספים שמרחפים באוויר. חומרים אלו נסחפים על ידי הזרם ומצטברים על הרכיבים הפנימיים והרגישים של המחשב, כמו המעבד, כרטיס המסך, הזיכרון ועוד.
עם הצטברות הלכלוך, זרימת האוויר נחסמת והמאוורר אינו מצליח עוד לקרר כראוי את הרכיבים החמים. כתוצאה מכך, עולה הטמפרטורה בתוך המכונה והיא מתחממת יתר על המידה – מה שעלול לגרום נזק בלתי הפיך לרכיבים רגישים אלו.
לכן, אחת לחודש עד חודשיים, חשוב מאוד לנקות לעומק את כל הלכלוך והאבק שהצטברו על רכיבי המחשב הפנימיים. איך עושים זאת? ראשית יש לפתוח בזהירות את המארז של המחשב על ידי שחרור הברגים הקטנים שבגב המכונה. לאחר מכן, יש להפנות זרם אוויר דחוס מספריי מיוחד או מפוח חשמלי אל עבר הרכיבים, כדי להסיר מהם את כל שאריות הלכלוך.
חשוב מאוד להקפיד שלא לגעת ישירות ברכיבי המחשב במהלך הניקוי, מכיוון שהם רגישים ביותר ועלולים להינזק בקלות כתוצאה מטיפול לא נכון. לאחר השלמת ניקוי הלכלוך והאבק, יש לסגור בזהירות את המארז ולהדק היטב את כל הברגים. ניקוי שוטף זה של האבק המצטבר יסייע מאוד להארכת חיי המחשב ולשיפור ביצועיו לאורך זמן.
הסרת קבצי זבל ופסולת דיגיטלית
עם השימוש הממושך במחשב לאורך שנים, הוא נוטה לצבור כמויות מיותרות של קבצים ונתונים לא רצויים המכונים "קבצי זבל" או פסולת דיגיטלית. הכוונה בין השאר לקבצי מטמון אינטרנט, קובצי Cookies, קבצים זמניים ישנים ועוד סוגים שונים של קבצי ריגול ומעקב.
כל אלו תופסים נפח יקר על הכונן הקשיח, גוזלים משאבי זיכרון ועיבוד מהמעבד בצורה מיותרת, וכתוצאה מאטים משמעותית את פעולת המחשב. לכן, חשוב לנקות אותם באופן שוטף.
אחת הדרכים הטובות ביותר לעשות זאת היא על ידי התקנת תוכנת CCleaner – תוכנית חינמית לחלוטין הזמינה להורדה ברשת. CCleaner סורקת לעומק את כל הכונן הקשיח ומוחקת ביעילות רבה את כל קבצי הזבל והפסולת שהצטברו עם הזמן. התוכנה אף כוללת ממשק נוח למשתמש שמאפשר לנהל ולתזמן בקלות את פעולות הניקוי.
גם ניקוי ידני של קבצים זמניים באמצעות כלי המערכת המובנים של Windows יכול לסייע להאיץ במידת מה את פעולת המחשב.
סריקה והסרה של וירוסים
וירוסים, סוסים טרויאנים, תולעים ותוכנות מזיקות אחרות (המכונות בשם הכולל "מאלוור" או "נוזקות") הם קוד עוין שחודר למחשב מבלי שהמשתמש יאשר זאת, ומנסה לבצע פעולות זדוניות מאחורי הקלעים כדי לפגוע בפעילות התקינה של המערכת.
נוזקות אלו עלולות בין השאר להאט משמעותית את מהירות העיבוד של המחשב על ידי העמסה כבדה על המעבד, ואף לנסות לאסוף בחשאי מידע אישי על המשתמש או פרטי כניסה לאתרים שונים.
כדי להילחם באיום מתמיד זה, חשוב להריץ אחת לשבוע לפחות סריקת אנטי-וירוס יסודית שתאתר נוזקות שהצליחו לחמוק לתוך המערכת. במידה ואותרו איומים, יש להסיר אותם מיידית. כמו כן, מומלץ מאוד להפעיל את אמצעי האבטחה ומניעת הדבקות המובנים בWindows Defender של חלונות, על מנת ליצור הגנה אקטיבית נגד תוכנות זדוניות.
הגבלת תוכנות הנטענות באתחול
בכל פעם שמפעילים את המחשב מחדש, עשרות תוכנות ויישומים שונים נטענים באופן אוטומטי ברקע וצורכים משאבי זיכרון ועיבוד יקרים עוד בטרם המשתמש מספיק לפתוח אפליקציה כלשהי. תוכנות מיותרות אלו מאטות מאוד את זמן האתחול של המכונה.
על מנת להתגבר על בעיה זו, ניתן להגביל ידנית אילו יישומים יורשו להיטען באופן אוטומטי בעת אתחול המחשב באמצעות תוכנת ה-Msconfig המובנית בWindows או מנהל המשימות. יש לפתוח את הכלי, לעבור למדור של תוכניות האתחול ולסמן רק את אלו החיוניות לפעולה תקינה. עם זאת יש להיזהר ביותר שלא לשבש בטעות את פעולת המערכת.
איחוי הדיסק הקשיח
הדיסק הקשיח של המחשב אחראי לאחסן את מערכת הקבצים והתיקיות בצורה מסודרת, כך שכל קובץ ימצא במהרה בעת הצורך. אולם, עם הזמן והשימוש האינטנסיבי, הסדר הפנימי מתחיל להיפגע וקבצים מפוזרים ברחבי הדיסק בצורה לא יעילה – מה שגורר עיכובים בגישה אליהם.
כדי לפתור בעיה זו ולהחזיר את הסדר על כנו, מומלץ לבצע תהליך של "איחוי דיסק" אחת למספר חודשים. איחוי הדיסק סורק וממיין מחדש את כל הקבצים, מארגן אותם בצורה אופטימלית ומשפר משמעותית את מהירות הגישה אליהם בעתיד.
תהליך האיחוי הוא למעשה אוטומטי ופשוט לביצוע באמצעות הכלים המובנים של Windows. פשוט יש ללחוץ עם המקש הימני על סמל כונן המערכת C, לבחור באפשרות "כלים" ואז ב"איחוי דיסק". חשוב לא להפעיל את המחשב לשום מטרה אחרת במהלך האיחוי, מכיוון שמדובר בתהליך ארוך ומשאבי המערכת דרושים כולם עבורו.