משבירת קיר ועד הרחבת המרפסת: המדריך המלא על תוספת בנייה
מחשבה על תוספת של חדר, בניית מרפסת או בריכה תתפוס אותנו לפחות פעם בתקופה והיא תגרום לנו להסתכל על הבית שלנו באור אחר. תוספת בנייה מאפשרת לנו לעצב מחדש את הבית ולחלק מחדש את החללים שבו. אולם, לפני שניגשים לבנייה חשוב לדאוג לכל האישורים הנדרשים ולבצע בדיקות שיוכיחו לנו שהבית חזק ויציב מספיק כדי לקבל אליו חדר נוסף.
אנחנו מבלים שעות רבות בבית ותמיד מחפשים את הדברים הקטנים (והגדולים) שיכולים להפוך אותו ליותר נוח ויותר חדש. לרוב, תוספת של רהיטים וחפצים תמצה את עצמה מהר והמחשבה שתבוא אחריהם תהיה תוספת בנייה.
אם הגעתם להחלטה שאתם רוצים להוסיף לבית שלכם חדר נוסף, לשבור קיר או לבנות בריכה בחצר, תצטרכו להשיג כמה אישורים ולבחון את הבית ואת היציבות שלו. כל מה שחשוב לדעת על תוספת בנייה - במדריך הבא.
מהי תוספת בנייה?
תוספת בנייה היא בעצם הוספת שטח לבית או מבנה קיים. גם אם מדובר על דירת קרקע, דירה בבניין מגורים, משרד או כל נכס שיש ברשותכם, תצטרכו לוודא את תקינות הבניין, את היציבות והחוזק שלו ולקבל אישור לתחילת הבנייה.
במסגרת התוספות תוכלו למצוא בנייה של בריכה, בנייה של חדר ביטחון (ממ"ד), סגירה של מרפסת והפיכתה לחדר, בניית מרפסת חדשה או אפילו שבירה של קיר קיים לטובת הרחבת החללים בבית.
חשוב לדעת, שלא עבור כל תוספת של בנייה תוכלו לקבל אישור ויהיו מקרים, שבהם לא תוכלו לקבל אישור כלל. הסיבות לכך משתנות אך התנאים המחייבים הם:
*זכויות בנייה קיימות: כלומר, במידה ויש לכם היתר בנייה שלא ניצלתם במלואו, תוכלו לקבל על ההפרש את אישור הבנייה ולהרחיב בהתאם אליו את הבית.
*מבנה ללא ממ"ד: בהנחה שהבית שלכם נבנה לפני שנת 1991, ייתכן מאוד שאין לכם חדר ביטחון בבית ולכן, תדרשו להוסיף אותו. גם במקרה כזה חשוב להמציא את כל האישורים הנדרשים לפני תחילת הבנייה.
עבור כל תוספת אחרת שתרצו לבנות, תצטרכו לבדוק מול הקונסטרוקטור את עמידות ויציבות המבנה ואת האפשרות להוסיף לשטח הקיים את התוספת שבחרתם.
באישורו בלבד: למה חשוב לקבל את אישור הקונסטרוקטור?
התייעצות מול קונסטרקטור היא התייעצות בלתי נמנעת והוא זה שיחליט אם הפרויקט שלכם ישאר על דף התכנון או יצא לפועל באמת. את אישורו של הקונסטרוקטור יש לקבל בשני מקרים עיקריים: תוספת בנייה או הורדת אלמנט ובמקרים של תוספת עומס.
מקרים נוספים יהיו לפני עבודות שיפוצים רחבות ואיתור ליקויי בנייה. קבלת האישור מהקונסטרוקטור הינה בגדר חובה ומוגדרת בחוק. הסיבות לכך, ברורות וקשורות כולן לבטיחות וליציבות המבנים השונים לפני התוספת ואחריה.
במקרים בהם מדובר על תוספת בנייה או אלמנט (כמו קיר או בריכה) חשוב להיכנס לתהליך זהיר שבו מתבצעות כלל הבדיקות הנחוצות שלעיתים, כוללת גם קבלת אישור מהרשויות המקומיות.
לפני שלב הבנייה: המועד שבו תצטרכו לפנות לקבלת האישור
תפקידו של הקונסטרוקטור הוא ללוות אתכם לאורך כל שלבי הבנייה, החל מהתכנון ועד הביצוע בשטח. בנוסף, הוא בעל המקצוע שיגיע לבחון את המבנה שלכם לפני תחילת העבודות ויבחן את גם את תוכניות הבנייה.
את אישור הבנייה הרשמי, תוכלו לקבל מקונסטרוקטור מוסמך בלבד. ככלל, בכל פרויקט שתבחרו לעשות, מומלץ לערב אותו כבר בהתחלה בשיתוף פעולה עם האדריכל כדי שיוכלו לבנות יחד את תוכנית הבנייה העתידית בצורה נכונה ובטוחה.
גם במסגרת שיפוצים: אישור הקונסטרוקטור לפני שבירה או בנייה של קיר
עד כה, הזכרנו עבודות של תוספת בנייה. אולם, גם עבור שבירת קיר או הורדת אלמנט בבית תצטרכו לקבל את אישורו של הקונסטרוקטור. במסגרת שבירת הקיר לדוגמה, על הקונסטרוקטור לבדוק את יציבות הבניין ללא הקיר ולערוך חישוב סיכונים מותאם.
כל תזוזה של קיר או עמוד בבית עלולה להשפיע על היציבות שלו ועל העמידות שלו ולכן, לא בכל מקרה תוכלו לקבל אישור על הריסת קיר או חלק מהבית. שינויים כאלה שיבוצעו ללא אישור ופיקוח של מהנדס בניין מוסמך עלולים להיות מסוכנים וחלילה להוביל לאסונות.
אם תרצו לעצב מחדש את הבית, תצטרכו להיעזר בכמה בעלי מקצוע במקביל כמו מעצב פנים ואדריכל אך, את הוצאת התוכנית לפועל תוכלו לעשות מול הקונסטרוקטור בלבד. כל אחד מבעלי המקצוע יתן את חוות הדעת המקצועית שלו כאשר ביחד, הם יוכלו להוביל אתכם להצלחת הפרויקט שתיכננתם.
רק לאחר ביקור פיזי בדירה ובדיקה מעמיקה: כך תקבלו את אישור הבנייה
הדרך לקבלת אישור הבנייה דרך הקונסטרוקטור כוללת בתוכה שיחה ראשונית, ביקור מקדים ועריכת בדיקות תקינות ויציבות למבנה.
תחילה, תצטרכו לשוחח איתו בטלפון ולהסביר לו על הפרויקט שלכם. כלומר, לתת לו פירוט על סוג העבודה (שיפוץ, הרחבת קיר, שבירת קיר או תוספת של מרפסת או בריכה). לאחר מכן, ישאל אתכם הקונסטרוקטור על מצבו של הנכס, על גילו ויקח מכם פרטים יבשים נוספים שיעזרו לו להבין את האופציות שעומדות לרשותו.
לאחר מכן, הקונסטרוקטור יגיע אליכם הביתה לטובת ביצוע סקירה הנדסית שבמסגרתה, הוא יבחן את מיקום העמודים השונים בבית, את הקורות, קירות התמך והשלד. הסקירה תתבצע באמצעות מכשירים שונים ולעיתים גם בקדיחה כדי להגיע ללב הקיר ולבחון אותו.
בהנחה שתרצו לערוך שינוי שדורש הריסה של קיר או עמוד בבית, יהיה עליו לבדוק את סוג הקיר ואת חשיבותו ביחס לשלד ולמבנה. לעיתים, הקיר שתרצו להרוס יהיה דווקא קיר שתואם ליציבות המבנה ולא ניתן להריסה או שיהיה צורך בבניית חלופה אחרת שתשמור על יציבות הבית לאחר ההריסה.