גרים בבניין? אלו הליקויים שיהפכו את הבית שלכם למסוכן למגורים
רוב בנייני ובתי המגורים בטוחים למגורים ובעזרת תחזוקה נכונה ושוטפת, תוכלו לשמור עליהם כך לעוד שנים ארוכות. אולם, לצד הבניינים והבתים החדשים נמצאים גם רבי קומות ישנים שבהם לא הושקעה תחזוקה שוטפת ועם השנים, נחשפים בהם ליקויים מסוכנים.
במבנים ישנים, הזמן משחק תפקיד חשוב וככל שתזהו ליקויים מסוכנים מהר יותר, כך תוכלו להתנהל מולם בחוכמה ובזהירות המתבקשת. על זיהוי הליקויים והגדרת המבנה כמסוכן אחראי הקונסטרוקטור.
הופעת סדקים שונים בבטון המזוין, יסודות אכולים ועמודים חשופים הם רק חלק מהסימנים שכדאי לשים אליהם לב ולטפל בהם לפני שהמגורים בבניין יהפכו למסוכנים. אילו בדיקות ניתן לערוך ומה עושים אם המבנה הוגדר כמסוכן? כל התשובות.
סימנים מקדימים: סוגי הליקויים שתוכלו לזהות בבניין המגורים שלכם
כשמסתכלים על בניין מגורים ומחפשים בו ליקויים, ניתן למצוא סימנים חיצוניים שבולטים לעין כדוגמת ברזלים חשופים או ברזלים חלודים.
במקרים שבהם זיהיתם ברזלים חשופים (שאמורים להיות בתוך עמודי הבטון וקורות הבטון), הסיבה לכך תהיה התפוררות של קיר הבטון החיצוני במבנה. במצב שבו זיהיתם את הליקוי ולא טיפלתם בו, הבטון ימשיך להתפורר ולאחר מספר שנים, הבניין כולו יוגדר כמבנה מסוכן למגורים.
מקרה נוסף, הוא זיהוי של ברזלים חלודים מסביב לבניין או בתוכו. במצב כזה, החלודה יכולה להיכנס פנימה לתוך ברזלי החיזוק שנמצאים בקירות הבטון ומשם, לגרום לבטון להיחלש ולהתפורר.
שקיעות, פיצוצי צנרת ותזוזה של המבנה: סימנים נוספים שכדאי לשים לב אליהם
מעבר לסימני הברזלים והחלודה, ישנם סימנים נוספים שכדאי לשים אליהם לב כמו שקיעות או שיפועים חדשים שגיליתם במבנה, בעיות צנרת ותזוזה של יסודות הבניין.
במקרים שבהם זיהיתם שיפוע חדש ברצפת הבית, במרפסת או בקורות הבטון שתומכות את הבניין (והוא נראה לכם מעט עקום יותר מפעם), הזמינו קונסטרוקטור לביצוע בדיקות מקיפות בבניין. במקרים כאלה, שבהם נוצרים שיפועים חדשים בבית הבעיה תהיה מקיפה הרבה יותר ולא נקודתית ולכן, תשפיע על יציבות הבניין כולו.
פיצוצי צנרת מתחת לבניין, גורמים גם הם לשקיעות ובעיקר בסביבת יסודות המבנה מה שעלול להוות סכנה של ממש היות וזרימת המים מתחת ליסודות גורמת להרס ולחוסר יציבות. בנוסף, שינוי הטמפרטורות בלילה גורמים להתכווצויות של יסודות הבניין ובמקרים שבהם היסודות חלשים, תרגישו תזוזות במבנה ולעיתים, גם רעשים של התפרקות או קריעה של היסודות אחד מהשני.
אפשרות נוספת שעלולה ליצור שינויים במבנה היא עבודת שיפוצים גדולה באחד הדירות בבניין. שיפוצים כמו שבירת קיר, חפירת מרתף או עבודות גדולות מהסוג הזה, עלולים לגרום לסדקים, לנפילת חיפויים ולסדקים בתקרה ולכן, חשוב להזמין קונסטרוקטור לבדיקת הבניין.
איך תמנעו מצב שבו הבניין הופך למסוכן למגורים?
כאמור, הסיבות להימצאות של ליקויים שונים בבניין המגורים הן שונות ומגוונות. שכן, ניתן לנסות ולמזער את הנזקים ואת הסיכון שבמגורים על ידי תחזוקה שוטפת, התייעצות וליווי של קונסטרוקטור מקצועי ועל ידי גילוי עירנות בעת כל ליקוי או תקלה שמתגלים.
במקרים שבהם זיהיתם חלודה על הברזלים השונים בבניין, אל תמתינו להתפשטותה ולמצב שבו היא תצליח לחדור לעומק הבניין ולהרוס אותו מבפנים. הזמנה של קונסטרוקטור מקצועי בזמן הנכון, תעזור לכם לשמור על הבניין לאורך זמן ולחסוך שיפוצים יקרים בהמשך.
דאגו לתחזוקה שוטפת של הבניין וזכרו, שככל שעוברות השנים, כך גם הבניין מתבלה ומתיישן. אחת לתקופה (ובעיקר לפני ואחרי החורף) בדקו את תקינות האיטום בגג ובקירות הבית. אם גיליתם סימני רטיבות, דאגו לטפל בהם לפני שיחמירו ויתפשטו בכל קירות הבית.
החלטתם לשפץ? תיעזרו בקונסטרוקטור לאורך תקופת השיפוצים כדי שתוכלו להבטיח את תקינות העבודות ואת יציבות הבניין לאורך כל התהליך ובסיומו. העבודה תהיה מעט יקרה, אבל תשתלם לכם לאורך שנים ותבטיח לכם בטיחות לזמן ארוך.
בדק בית VS קונסטרוקטור: מי אחראי על בדיקת הבניין ואיתור הליקויים?
במסגרת בדק בית, תוכלו למצוא ליקויים שונים בבית לפני הקנייה שלו. אולם, לצורך סקירה הנדסית של המבנה וקביעת מסוכנותו, תצטרכו להיעזר בקונסטרוקטור. הקונסטרוקטור הוא מהנדס בניין שמתמחה בקונסטוקציות, כלומר, בכל מה שהופך את הבית לחזק, עמיד ויציב.
הקונסטרוקטור הוא המוסמך לאשר תוכניות שיפוצים ובנייה (מבחינה הנדסית) והוא זה שאחראי למקם נכון את עמודי וקורות התמיכה במבנה. עליו להחזיק ברישיון תקף (ומומלץ שתבקשו לראות אותו עוד לפני תחילת העבודה) היות והוא מתעסק בבטיחות המבנה והדיירים שבתוכו.
לאחר הבדיקות ההנדסיות, רשאי הקונסטרוקטור להוציא 'צו מבנה מסוכן' שאומר שלא ניתן למכור או לרכוש את הדירות השונות שקיימות בבניין. הרכישה והקנייה יהיו אפשריים רק בסיום התיקון של כלל הליקויים שעלו ולאחר בדיקת בטיחות כמובן.
מבפנים ומבחוץ: מה כולל תהליך בדיקת המבנה?
בדיקות המבנה הן בדיקות חשובות שחייבות להיעשות מחוץ למבנה ובתוך המבנה ולכן, כלל התהליך אורך כשעתיים עד שעתיים וחצי, שבהן יבחן הקונסטרוקטור את הקירות החיצוניים של הבניין, ימשיך אל חדר המדרגות ועד לדירות הקיימות בו.
לאורך הבדיקות, יאתר ויזהה ליקויים שונים ויכתוב אותם ברשימה מסודרת שתוצמד לדו"ח מפורט המציין בתוכו את הדרכים הנכונות לתיקון הליקויים בתוספת של תוכנית עבודה לקבלן. במקרים שבהם יזהה הקונסטרוקטור ליקויים חמורים שיובילו לקביעה שבניין המגורים מסוכן למגורים, הוא רשאי לבקש בדיקת אל הרס.
בדיקה זו, היא בדיקת מעבדה מקיפה, שסורקת את שלד הבניין ובודקת את כשליו הבטיחותיים לעומק. לאחר קבלת הממצאים, ייבנה תוכנית עבודה מסודרת ומפורטת לקבלן השיפוצים והבנייה. לא בכל המקרים תבוצע בדיקת אל הרס ולעיתים, גם מספר חיזוקים ותיקונים יספיקו כדי לייצב את הבניין ולהפוך אותו לבטיחותי יותר.