בפיקוח מלא: תפקידיו של מפקח הבנייה
מפקח הבנייה נמצא איתכם בשטח כדי לוודא שהבנייה בשטח מתבצעת על פי כל ההנחיות הדרושות ושהיא מתאימה לתקנים וללוח הזמנים. את פיקוח הבנייה תוכלו לראות כבר בשלבים הראשונים כמו ליווי בזמן חוזה ההתקשרות ותכנון התקציב.
התפקיד של מפקחי הבנייה מכיל תחומי אחריות רבים. החל מעמידה בתקני בטיחות והאיכות ועד עמידה בלוח הזמנים ובתקציב שהוגדרו מראש עבור הבנייה. הם האנשים שלכם בשטח.
לא מעט מפקחי בנייה מלווים כמה פרויקטים במקביל כיוון ונוכחתו של מפקח הבנייה בשטח חיונית ומבטיחה את התקדמות הפרויקט בצורה יעילה. המפקח יהיה זה שיוכל לאתר בעיות ותקלות בזמן וידע לטפל בהם על הצד הטוב ביותר.
מיהו מפקח הבנייה?
מפקח הבנייה הוא האיש שמייצג אתכם בשטח בעת בניית הפרויקט. עליו להיות מהנדס בניין, קונסטרוקטור או בעל ניסיון מוכח בפרוייקטים שונים. כדי לפקח על תהליכי הבנייה השונים, על מפקח הבנייה להיות בעל ידע רחב בתחום שאת רובו הוא ירכוש על ידי השכלה מתאימה ובאמצעות עבודות ופרויקטים שונים שעליהם הוא פיקח.
כדאי לזכור, שלא כל מהנדס בניין יכול להיות גם מפקח בנייה וזאת כיוון שעליו להתמצא בתהליכי הבנייה השונים תוך הכרת הבירוקרטיה הנדרשת לאורך כל התהליך. על מפקח הבנייה להיות אסרטיבי, אמין וכזה שיודע לנהל עבודות בשטח ביעילות רבה.
משלב התכנון ועד הביצוע בשטח: תפקידיו השונים של המפקח
כאמור, תפקידיו השונים של מפקח הבנייה מתחלקים לשני שלבים עיקריים: שלב התכנון ושלב הביצוע. החלוקה חשובה ובכל אחד מהשלבים המפקח יהיה אחראי על דברים אחרים שיחד, יבטיחו את הצלחת הפרויקט ואת האינטרסים שלכם בשטח אל מול העובדים השונים.
בשלב התכנון, מפקח הבנייה מתחיל את תפקידו ממפגש משותף מולכם ומול האדריכל. במסגרת הפגישה, יגדיר המפקח את התפקידים ויכין פרוגרמה ראשונית. לאחר מכן, ימשיך וייפגש עם הקונסטרוקטור, החשמלאי, האיסנטלטור. מעבר לכך, הוא יהיה אחראי גם על חיבור לרשויות השונות (מים, חשמל, ביוב).
בין היתר, מפקח הבנייה אחראי גם על הכנת תוכנית מוסכמות עם הלקוח, על קבלת היתרי הבנייה, הכנת החומר למרכזים בין הקבלנים השונים והוא זה שמגדיר את התקציב ולוח הזמנים יחד עם הלקוח. הוא יכין עבורכם את כתב הכמויות, ינתח עבורכם את המחירים ויבקש הצעות מחיר עבור החומרים השונים.
בסיום החלק הראשון של תכנון הבנייה ולאחר קבלת הניירת וכל האישורים הדרושים, מגיע
שלב הביצוע שבו יש למפקח הבנייה תפקידים חשובים נוספים.
תחילה, עליו להעביר את תוכניות הביצוע המעודכנות לקבלנים בשטח, לנהל את יומן העבודה ולשמור על המסגרת התקציבית. בהמשך, מפקח הבנייה יעבור על שלבי הבנייה השונים ויוודא שהם אכן עומדים בלוח הזמנים שתוכנן מראש ושהם מתקדמים בקצב טוב. אחת למספר ימים או שבועות, יקיים המפקח ישיבה עם האדריכל והקבלנים לפי צרכי הפרויקט.
לאורך כל תהליך הביצוע תקבלו ממפקח הבנייה עדכונים שוטפים על ביצוע הפרויקט וקצב התקדמותו ולכן, יש חשיבות גדולה לנוכחות שלו בשטח. הוא אחראי לייצוג שלכם אל מול הקבלנים והעובדים השונים. בהנחה שתרצו להחליף קבלנים באמצע העבודה, יהיה עליכם לעשות זאת בתיאום מלא מול מפקח הבנייה ולקבל ממנו המלצות לקבלנים חדשים.
בנוסף, יהיה על המפקח לפקח על טיב העבודה והחומרים שנבחרו, לתקן ליקויים ובמידת הצורך, יוכל גם לפסול תהליכים או חומרים שלא עומדים בתקני הבטיחות השונים. בסיום העבודה, על מפקח הבנייה לבדוק יחד עם האדריכל והקונסטרוקטור שהפרויקט עומד בכל התקנים שיאפשרו לו לקבל טופס 4 - אישור הכניסה לבית החדש שלכם.
זה ששם לב לפרטים הקטנים: יתרונות הפיקוח בבנייה פרטית
מפקח בנייה פרטי יכול להיות הבחירה הטובה ביותר שתעשו עבור הפרויקט שלכם. כחלק מתפקידיו השונים, הוא יספק לכם גישה אישית והבנה לכלל הבדיקות שצריכות להיעשות במהלך הבנייה. מפקחי הבנייה הפרטיים גמישים יותר ויכולים לתת תשומת לב אישית יותר לצרכים השונים שיעלו מהשטח.
למפקחי הבנייה הפרטיים יש התמחויות שונות ומגוונות יותר וזה מאפשר להם לתת לכם תשובות ברורות ומדויקות יותר בכל ליקוי או בדיקה שחשוב לערוך בפרויקט וזה יוביל אתכם לבטיחות ואיכות גבוהים מאוד בתוצר הסופי.
יתרון בולט נוסף הוא האחריות הגבוהה של המפקח אל מול הקבלנים והעובדים השונים. בפרויקטים קטנים יותר המפקח יכול לבצע בדיקות איכותיות ומדויקות יותר ולהפעיל את העובדים השונים בהתאם למשימות השונות.
אובייקטיבי ושקוף: יתרונות הפיקוח בבנייה ציבורית
מפקחי הבנייה הציבורית מועסקים על ידי סוכניות ממשלתיות בדרך כלל והם האחראיים לוודא את קודי הבנייה ואת התקנים השונים בבנייה שנקבעו על ידי הממשלה. היתרון הבולט בפיקוח הבנייה הציבורי הוא האובייקטיביות שלא תמיד נמצא אצל מפקחי הבנייה הפרטיים.
מפקחי הבנייה הציבוריים נוטים לייחס יותר חשיבות לאינטרסים אישיים וכלכליים ולכן, תוכלו להיות בטוחים שהבדיקות השונות יהיו מקיפות והוגנות. בנוסף, למפקחים אלו, גישה למגוון רחב יותר של משאבים ומומחיות שניתן לראות פחות בבנייה הפרטית.
הם סמכותיים יותר ומסוגלים לאכוף את חוקי הבנייה השונים ואת תקנות הבטיחות. למעשה, מפקחי בנייה ציבוריים מורשים להוציא אסמכתאות על הפרות סדר בשטח הבנייה וקנסות לעובדים ואף להורות על הפסקת הבנייה במידת הצורך.
וודאו את התעודות ואת הזמינות: כך תבחרו נכון את מפקח הבנייה לפרויקט שלכם
כדי לדעת שבחרתם במפקח בנייה איכותי ואמין, תצטרכו לברר מספר פרטים חשובים. אנו ממליצים לכם לעשות את זה כבר בשלב החיפוש הראשוני. בשלב הראשון, שאלו את המפקח על כישוריו השונים בתחום הבנייה ובקשו ממנו לראות את התעודות שיש לו, אלו יוכיחו לכם אם מדובר במפקח בעל ניסיון והכשרה.
בתוך תהליך הבנייה, מפקח הבנייה יפגוש קבלנים ובעלי מקצוע בתחומים שונים ולכן, הקפידו לברר את סוגי הבדיקות שהוא מתמחה בהן לדוגמת בדיקות חשמל או בדיקות מבניות. חשוב לבחור במפקח שרמת הזמינות שלו לפרויקט שלכם תהיה מספיק גבוהה ומותאמת אליכם.
בנוסף, תוכלו לבקש ממנו עבודות לדוגמה שהוא לקח בהן חלק (מעין תיק עבודות) כדי להעריך את הניסיון שלו ואת איכות העבודות שביצע. שאלה חשובה נוספת, נוגעת לעמלות. וודאו מולו את מבנה העמלות ובדקו שהן מתאימות לתקציב שהגדרתם מראש.
הכל עניין של בחירה: כך תתאימו את סוג הפיקוח לסוג הפרויקט
לסיכום, הבחירה בין פיקוח בנייה מלא או חלקי ובין מפקח בנייה ציבורי לבין מפקח בנייה פרטי תהיה תלויה בעיקר בצרכים הספיציפיים של הפרויקט שלכם. בכל בחירה שתעשו, הקפידו למלא כמה שיותר מהצרכים שלכם. עלות של פיקוח בנייה יכולה לעיתים להיות יקרה אולם, הבחירה תעזור לכם לצלוח את תהליך הבנייה בהרבה יותר קלות ויעילות.
אם תדעו לשאול את השאלות הנכונות, תבקשו להיות מעורבים בשלבים השונים של הבנייה ותיתנו למפקח הבנייה להיות המתווך בינכם לבין העובדים בשטח, תוכלו להבטיח לעצמכם תהליך רגוע שיהיה עם כמה שפחות תקלות ובעיות.
מעבר ליכולת התקשורת והחיבור ביניכם לבין קבלני הביצוע, מפקח הבנייה הוא זה שידע לשים את הדגשים שיתאימו ללוח הזמנים ולתקציב שהוגדרו מראש תוך כדי שמירה על איכויות בניייה גבוהות ועמידה בכל תקני הבטיחות.