כשמדברים על עבודת חשמל בזמן שיפוץ, רבים חושבים שמדובר בהתקנת גופי תאורה ותו לא. עם כל הכבוד, יש נושאים דחופים יותר שכדאי להתמקד בהם בכל הנוגע למערכת החשמל בזמן שיפוץ.
במדריך הבא נסביר מה חשוב לשים דגש בכל הנוגע לעבודות חשמל בזמן השיפוץ, בדגש על בטיחות, נוחות, תכנון קדימה ואפשרויות שדרוג.
כך תתכננו מערכת חשמל בטוחה
ערכו בדיקת הארקה: בכל מערכת חשמלית יש הארקה ששולחת במקרה הצורך את הזרם החשמלי אל מחוץ לבית כדי למנוע התחשמלות.
במערכת חשמל חד-פאזית ההארקה שולחת את הזרם אל האדמה, בעוד שבמערכת חשמל תלת-פאזית ההארקה עובדת על שיטת האיפוס, והזרם לא נשלח לאדמה, אלא חזרה אל חברת החשמל.
עיקר הבדיקות שחברת החשמל מבצעת לאחר מעבר למערכת חשמל תלת-פאזית קשורה להארקה,אחרת יש סכנה גדולה של התחשמלות.
החלפחוטי החשמל הישנים: החלפת חוטי החשמל בבית במהלך שיפוץ היא לא מעבודות חשמל המסובכת כמו שרבים חושבים. היא מתבצעת באמצעות משיכת החוטים הישנים והשחלת החוטים החדשים, מה שישפר את תשתית החשמל בבית ויחסוך לכם תקלות כמו קצרים חשמליים כתוצאה מחוטים ישנים ובלויים.
בדיקת לוח החשמל ושדרוג ההספק: בלוח חשמל של מערכת חשמל סטנדרטית ומפסקים (מאמ"ת) של 10 עד 20 אמפר שמיועדים למזגנים מרכזיים למשל.
הסיכוי לכשל במפסק עצמו הוא נמוך, ובדרך כלל תקלה חשמלית היא כתוצאה מעומס, אך שיפוץ הוא זמן טוב לבדוק גם את איכות המפסקים בלוח החשמל.
במידה ומערכת החשמל שלכם היא חד-פאזית של 25 אמפר, כדאי לשקול לשדרג אותה ל-40 אמפר. השימוש הרב והתלות במכשירי חשמל, שרק הולכים וגוברים עם השנים, גדול מדי לחיבור חד-פאזי רגיל.
כך תתכננו את נקודות החשמל בבית
התאימו שקעי כוח למכשירי חשמל כבדים: שקע כוח בעצם מעביר חשמל ישירות מלוח החשמל אל מכשיר חשמלי ספציפי (צרכן יחיד), הוא מתאים למזגן, מקרר ומכשירים חשמליים גדולים במיוחד שצורכים הרבה אנרגיה.
שקע כוח ימנע נפילות מתח באזור מסוים בבית או בבית כולו בעת עומס, והמכשיר היחידי שיפסיק לעבוד הוא אותו מכשיר שמחובר אליו.
התאימו את גובה השקעים אליכם: מיקום השקעים בסלון הוא גמיש יותר מאשר במטבח או באמבטיה. במטבח המיקום משתנה לפי המכשירים ומבנה המטבח ולפי נוחות, ועם זאת מומלץ להתקין שקע חשמלי מתחת לכיור עבור מדיח או טוחן אשפה, גם אם לא מתכוונים לרכוש מכשירים אלה.
בעוד שהגובה הסטנדרטי להתקנת שקעים הוא בין 30-40 ס"מ מהרצפה, בחדרי השינה רצוי להגביה את השקעים לגובה של 50 ס"מ ואף יותר, כך שהם יהיו מעל לגובה השידה שלצד המיטה.
בסלון מומלץ להתקין, בנוסף ליחידה הגדולה של חמישה או שישה שקעים באזור הטלוויזיה, מספר שקעים נוספים לצרכים עתידיים וכדי לייתר את הצורך בניתוק מכשיר וחיבור מכשיר אחר בכל פעם.
בחדרי הילדים ובכל מקום אחר הנגיש להם, התקינו שקעים מיוחדים עם תריסים פנימיים או מכסה. פתרון יעיל נוסף הוא שימוש במכסה מיוחד שתפקידו לחסום את שקע החשמל ולמנוע מילדים להכניס אביזרים שונים לשקע.
התאימו מתג לכל גוף תאורה: מדובר בפתרון נוח שמאפשר את הדלקת וכיבוי גוף התאורה משני מוקדים שונים – הכניסה לחדר ובקיר מאחורי המיטה למשל.
התאימו את הספק החשמל לצרכים שלכם
פאזה היא הזרם החשמלי שחברת החשמל מספקת לצרכנים. מערכת חד-פאזית מספקת באופן רגיל עד 25 אמפר, שזה 240 וואט לכל אמפר, ומערכת חשמל תלת-פאזית יכולה לספק פי שלושה, כלומר 75 אמפר לכל הבית.
כדי להבין איך זה משפיע בצריכה של מכשירים חשמליים, קחו תנור חימום למשל. תנור סטנדרטי צורך בערך 2,000 וואט, כך שבמתח שנמצא במערכת של 25 אמפר, מדובר בערך בצריכה של 9 אמפר.
במזגנים כל כוח סוס זה בערך 750 וואט. מזגן בעל 3 כוחות סוס צורך קצת יותר מ-10 אמפר. מכונת כביסה למשל, יכולה להגיע גם ל-15 אמפר. במידה ויש לכם חיבור חד פאזי של 25 אמפר והחלטתם להפעיל במקביל מזגן ובוילר, חיבור נוסף של מכשיר חשמלי שהוא צרכן כבד, עשוי להקפיץ את המפסק הראשי.
הגדלת ההספק ל-40 אמפר – למרות הבנייה החדשה בישראל, רוב המבנים עדיין ישנים ומערכת החשמל שלהם היא חד-פאזית בהספק של 25 אמפר.
הגדלת ההספק מ-25 ל-40 אמפר במערכת חשמל חד-פאזית יכולה בהחלט לתת מענה הולם לצרכים. מדובר בפתרון חסכוני ויעיל יחסית, שכן לא נדרשת שום הקמת תשתית או הכנה מיוחדת מצד חברת החשמל, וכל שתצטרכו מהם זה קבלת אישורים וביצוע בדיקה.
מעבר למערכת תלת פאזית – מערכת חשמל תלת-פאזית מספקת מעל ל-17 אלף וואט, כמעט כפול מחיבור חד-פאזי.
מעבר להבדל המהותי בהספק, הסיכוי לקצר חשמלי במערכת תלת-פאזית הוא נמוך, מאחר וברגע שפאזה אחת מקצרת, השתיים האחרות מחפות עליה וממשיכות לספק חשמל לכל מערכת החשמל.
מעבר למערכת תלת-פאזית מצריך תכנון ובניית תשתית מתאימה על ידי חשמלאי. העבודה נעשית מול חברת החשמל בכל העת, כשהחשמלאי מטעמכם מבצע את העבודה בתוך הבית. בתום העבודה חברת החשמל תשלח נציג מטעמה לבדוק את מערכת החשמל החדשה בביתכם.
כך תוכלו לחסוך בצריכת החשמל
בחרו בתאורה חסכונית: נורות פלורסנט ונורות לד צורכות כ-80 אחוזים פחות חשמל מנורות רגילות. מעבר לחיסכון הגדול, תכולת החיים של הנורות הלד היא ארוכה יותר, ולמי שאינו מוכן לוותר על הגוון הצהוב והחמים יוכל לקבל נורה חדשה עם גוון ישן וטוב לבחירתו.
התקינו מפסק טיימר לדוד: שיא צריכת החשמל בישראל באופן קבוע נרשם בשיא הקיץ וכן בשיא החורף. כדי להימנע מעומס יתר מומלץ לא להפעיל מספר רב של מכשירים בו-זמנית, כמו מכונת הכביסה והדוד.
מעבר לזלילת אנרגיה, עומס כזה עלול גם להביא להתלקחות - התקנת טיימר לדוד יכולה לסייע בעניין הזה. ישנם סוגים שונים של טיימרים, כשהיעילים ביותר הם הטיימרים החכמים שמאפשרים שליטה בחימום המים באמצעות הסמארטפון.
התקינו מונה חשמל משני: במידה וגיליתם שמונה החשמל שלכם מזייף, לא בטוח שתמצאו אוזן קשבת אצל חברת החשמל. לכן כדאי להתקין מונה משני על גבי לוח החשמל שיעבוד במקביל למונה של חברת החשמל.
במקרה שגיליתם בעזרת המונה המשני שאכן קיים פער בינו למונה הראשי, פנו לחברת חשמל כדי שיטפלו בבעיה.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות