ההארקה היא תנאי מחייב של חברת החשמל המעוגנת בחוק כדי להבטיח שכל מפגש שלנו עם מכשירי החשמל יהיה בטוח ומוגן. מה חשוב לדעת על בדיקת הארקה בבית ובאילו סיבות תהיו מחוייבים לבצע אותה?
בדיקת הארקה תעשה על ידי בודק חשמל מוסמך, בעל רישיון מתאים. מה חשוב לבדוק ואיך תתנהלו נכון מול החשמלאי? כל התשובות.
מהי הארקה?
ההארקה היא כבל הנמצא בלוח החשמל ומשמשת חלק ממערכת בטיחות חשמלית שנועדה להגן על הגרים בבית מפני התחשמלות. ישנם שלושה כבלים חשובים שכדאי להכיר: כבל פלוס, שבשמו המקצועי נקרא כבל פאזה. כבל מינוס, שבשמו המקצועי נקרא כבל אפס.
כבל ההארקה (צבעו צהוב ירוק). כבלי הפלוס והמינוס אחראיים לסגירת מעגל והעברת הזרם החשמלי לנקודות השונות בבית וכבל ההארקה (שנמצא בכל נקודה) אחראי על החלוקה הנכונה של החשמל בבית.
מה תפקידו של כבל ההארקה?
לכבל הארקה תפקיד חשוב ומשמעותי והוא להוות מעין נתיב מילוט עבור החשמל. ובזמן תקלה, זרימת החשמל תוסט מהרצפה (מה שמהווה סכנה) ישירות אל הכבל כדי למנוע התחשמלות. ההארקה היא חלק חיוני ממערכת של אמצעי בטיחות.
היא חשובה כל כך ולכן, מעוגנת בחוק. בכל מקום בו יש בני אדם ומכשירים חשמליים, יש צורך בהארקה. גורם נוסף חשוב שעובד בשיתוף פעולה עם כבל ההארקה הוא ממסר הפחת ותפקידו להפסיק את זרימת החשמל במידה וזוהתה זרימה לא תקינה או שיש בריחה של חשמל.
ההארקה, מאפשרת למפסק הפחת להיות הרבה יותר רגיש לזרימת החשמל וכך היא מייעלת את עבודתו.
הערה חשובה
את בדיקת תקינות הארקה ערכו גם אם לא זיהיתם סימנים המעידים על תקלה. מערכת ההארקה עלולה להתבלות או להיפגע מגורמים שונים, להפסיק לתפקד ולהוביל לסכנה של ממש.
באילו מקרים חייב לערוך בדיקת הארקה?
הסיבות לביצוע בדיקת הארקה הן שונות ומגוונות אך, יש מקרים שבהם חשוב מאד לבצע אותה על מנת להמנע מסכנות:
לפני מעבר דירה: לפני שאתם עוברים לדירה חדשה, הזמינו חשמלאי מוסמך שיבצע בדיקת תקינות להארקה בבית. חשוב מאד לשים לב לדירות יד שניה שקיימות כבר מספר שנים ולבתים ישנים בהם מערכת ההארקה עלולה להיות בלויה או ישנה מאד.
אחרי שיפוץ: אם שיפצתם את הבית כולו, מומלץ לבדוק שמערכת ההארקה לא נפגעה במהלך השיפוץ (במיוחד אם הוחלפה צנרת). בעבר, רוב הנצרות היו עשויות מתכת ושימשו גם למקור הארקה כך שאם החלפתם צנרת מתכת בפלסטיק, תבדקו שיש לכם מערכת ההארקה חלופית (ניתן להוסיף כמערכת חיצונית לצנרת).
עם זיהוי של סימנים חשודים: אם זיהיתם סימנים שעלולים להצביע על בעיה בהארקה - אל תתעלמו! שקעים עם מראה מעט שרוף, מכשירי חשמל שמקצרים, מפסק פחת שקופץ ללא סיבה ומכשירים המעבירים זרם חשמלי צריכים בהחלט להדליק לכם נורת אזהרה. אם נתקלתם באחד מהסימנים או יותר, הזמינו בהקדם חשמלאי מוסמך.
מתי מומלץ לערוך בדיקת הארקה?
מלבד המקרים שמחייבים בדיקת הארקה, חשוב לערוך אותה במסגרת בדיקות תקופתיות אחת ל-10 שנים בדירות חדשות ואחת ל-5 שנים בדירות ישנות יותר (גם אם לא שיפצתם את הבית). מערכת ההארקה עלולה להישחק, החיבורים עלולים להתרופף ובעלי מקצוע שונים (המגיעים לתיקון תקלות שונות בבית) יכולים בטעות לפגוע בתקינות כבל ההארקה.
המקצוענים ממליצים: שימו דגש על בדיקת הארקה אחרי ביצוע עבודות אינסטלציה שונות בדירה. בייחוד אם הוחלפה צנרת המתכת הישנה בצנרת פלסטיק חדשה.
כיצד חשמלאי יבצע בדיקת הארקה?
תחילה, לפני ביצוע של בדיקת הארקה בדירה, וודאו שהחשמלאי שמגיע לערוך את הבדיקה מוסמך לכך מטעם משרד התמ"ת (בדקו את הרישיון שלו). בדיקת ההארקה תתחיל בכך שהחשמלאי יבדוק את ההתנגדות בלוח החשמל, ולאחר מכן יעבור בנקודות החשמל העיקריות שאיתם אתם באים במגע כמו למשל, שקעים ונקודת החשמל של המזגן והדוד.
על החשמלאי לבדוק את כבל הארקה של הדוד לכל אורכו (גם אם זה מצריך עליה לגג!) בדיקת ההארקה בדוד חשובה מאד כיוון והיא חשופה יותר לתקלות אחרי ביקורים של בעלי מקצוע שונים. הבדיקה עצמה מתבצעת באמצעות מכשיר ייעודי שנקרא לופ טסטר, או LT. את המכשיר מחברים מצדו האחד לפאזה חשמלית ומצידו השני להארקה עצמה. המכשיר מודד את הזרם החשמלי ומחשב את רמת ההתנגדות של ההארקה.
כמה זה עולה?
בדיקת הארקה, היא בדיקה מצילת חיים וחשוב שתבוצע על ידי חשמלאי מוסמך בלבד. אם הזמנתם חשמלאי לתיקון תקלה קיימת בבית, תוכלו לבקש ממנו לבצע גם בדיקת הארקה. את מחיר הבדיקה תוכלו למצוא במחירון המתעדכן שלנו.
חשוב לשים לב שמחיר הבדיקה לא כולל תיקון תקלות במידה וימצאו ולכן, חשוב לבקש את הממצאים מהחשמלאי כהצעת מחיר כתובה ומסודרת. את טווח המחירים של כל עבודות החשמל תוכלו לראות כאן.
איך תתנהלו נכון מול החשמלאי?
בקשו מהחשמלאי לבדוק את כבל ההארקה של הדוד לכל אורכוכיוון והיא הפגיעה ביותר מבין כל נקודות החשמל בבית. הבדיקה אורכת בין 10 דקות ועד שעה לכל היותר. במידה והחשמלאי יזהה בעיות לאחר בדיקתו, תקבלו ממנו הצעה נפרדת עבור התיקונים השונים שהוא מציע. דאגו לקבל מידע מפורט על כל בעיה ותיקון ובקשו את ההצעה כתובה.
טיפ: לאחר הבדיקה בקשו מהחשמלאי מסמך המעיד שההארקה תקינה ובה כל נתוני הבדיקה שביצע. חשוב לוודא שהחשמלאי חותם על המסמך בשמו המלא ומצרף את מספר הרישיון שלו.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות