התקנת גנרטור ביתי היא החלטה חשובה שמצריכה בחירה קפדנית של גנרטור מתאים, התקנה מקצועית ותחזוקה שוטפת על מנת להבטיח שימוש בטוח ויעיל לאורך שנים
אילו סוגי גנרטורים קיימים, מה כולל תהליך ההתקנה ואיך מבטיחים שימוש בטוח ויעיל לאורך זמן? כל התשובות במדריך שלפניכם.
עבודה לחשמלאי מנוסה ומוסמך: מי יכול להתקין גנרטור ביתי?
בדומה לעבודות חשמל נוספות כמו התקנת לוח חשמל או בדיקת הארקה, התקנת גנרטור ביתי חייבת להתבצע על ידי חשמלאי מוסמך ומורשה, בעל רישיון עבודה תקף וניסיון מתאים (התמחות בגנרטורים). התקנה מקצועית היא הגורם העיקרי שישמור על הבטיחות שלכם ושל מערכת החשמל.
ניסיון החשמלאי: כאמור, לא כל חשמלאי יכול לבצע את התקנת הגנרטור וחשוב לוודא שיש לו ניסיון מתאים ותעודה מתאימה. מדובר על התקנה מורכבת שדורשת מיומנות וידע רב.
רישיון תקף: מלבד וידאו הניסיון של החשמלאי, חשוב לוודא גם את תוקף הרישיון שלו וכי סוג הרישיון מתאים לעבודה.
חיבור חשמלי, הספק חשמלי ועוצמת הרעש: כך תבחרו נכון גנרטור ביתי
בחירת הגנרטור הביתי, תלויה בראש ובראשונה בסוג החיבור החשמלי שיש לכם בבית. הגנרטורים השונים שקיימים בשוק מתאימים לחיבור חד - פאזי או תלת - פאזי ולכן, חשוב לבחור את הגנרטור הנכון והמתאים לכם.
במסגרת פעילותו של הגנרטור, הוא מייצר הספק חשמלי (שנמדד בואט) מסוים. בעוד שהגנרטורים הביתיים הקטנים יותר יכולים לייצר הספק חשמלי של 1,000 ואט, הגנרטורים הגדולים יותר מייצרים עד 12,000 ואט.
על מנת לבחור נכון את הגנרטור, תצטרכו לחשב את כמות הואט שתצטרכו. איך? על פי רמת החשמול. כלומר, על פי מספר המכשירים החשמליים שתרצו לחבר אליו ולמנוע את ניתוקם בזמן חירום או הפסקת חשמל. ברוב המקרים, כדי להשאיר את המקרר, את התאורה ואת מסכי הטלוויזיה תוכלו להסתפק בגנרטור בעל הספק חשמלי שנע בין 3,500 ל-7,000 ואט.
הדרך המהירה והנכונה ביותר לחישוב הואט במכשירי החשמל השונים, הוא באמצעות סימון ה-W במכשיר. אותו, תצטרכו להגדיל ב-25% לפחות על מנת לאפשר חיבור חשמלי שמגן על המכשירים השונים מפני שינויים במתח החשמלי.
הגורם האחרון, הוא הרעש שמפיק הגנרטור. כלל הגנרטורים מרעישים, אך תוכלו בהחלט למצוא כאלה שירעישו פחות. כך למשל, גנרטור הדיזל המושתק שמומלץ גם מבחינה בטיחותית וגם מבחינת פעילות רועשת.
בנזין, סולר וגז: סוגי הגנרטורים הביתיים הקיימים
גנרטור בנזין: נחשב לגנרטור הזול והקל ביותר. בשונה משאר הסוגים הוא דורש יותר תחזוקה וטיפול (הבנזין יכול לסתום בקלות יחסית את צינור הגנרטור) ולכן, יש שיעדיפו שלא לרכוש אותו.
גנרטור סולר (דיזל): זהו הגנרטור המומלץ ביותר בשוק, הוא דורש פחות תחזוקה ולא גורם לסתימות מהירות בצינור הגנרטור. בנוסף, מערכת הבעירה שלו מבוססת על שמן שמצד אחד בטיחותי יותר ומהצד השני, מחזיק לזמן ארוך. מומלץ לברר על גנרטור דיזל מושתק, שנחשב לשקט וקל יותר.
גנרטור גז: נחשב לזול מכולם ולקל משקל. בנוסף, מדובר על גנרטור יחסית שקט. מאפשר חיבור לבלון גז או למערכת הגז הביתית. אולם, קיימת סכנת דליקה ולכן, הוא לא מומלץ מבחינה בטיחותית.
הפעלה ידנית או הפעלה אוטומטית: מה עדיף?
תוספת יעילה שתוכלו להתקין בכל סוגי הגנרטורים הוא מפסק הפעלה, שיכול להיות ידני אוטומטי:
מפסק הפעלה ידני: מאפשר כיבוי והדלקה ידניים (בדומה למפסק האור) של הגנרטור. המפסק נכנס לשימוש רק בהפסקות חשמל ארוכות או מצבי חירום ובהתאם לשליטה שלכם.
חסרונו העיקרי בא לידי ביטוי בכך שהוא אינו נדלק או נכבה לבד, מה שעלול לגרום לכך שהחשמל כבר חזר והגנרטור ימשיך לעבוד.
מפסק הפעלה אוטומטי: בשונה מהמפסק הידני, המפסק האוטומטי נדלק ונכבה בעזרת בקר המזהה את הפסקת זרם החשמל וכך, מפעיל לאחר מספר דקות את הגנרטור. המפסק האוטומטי ייכנס לפעולה באופן עצמי (וייתכבה מעצמו) ולכן, הופך לחסכוני ומשתלם הרבה יותר.
שכן, המנגנון יקר יותר ויכול להפעיל את הגנרטור גם במצבים שבהם זרם החשמל בבית איננו יציב מספיק (מה שעלול לפגוע במכשירי החשמל).
התקנת גנרטור ביתי: מה כולל תהליך ההתקנה?
התקנת הגנרטור הביתי, שתתבצע כאמור על ידי חשמלאי מוסמך בלבד, כוללת בתוכה 4 שלבים מרכזיים:
הכנת מעמד בטון: בשלב הראשון, ועוד לפני חיבור הגנרטור עצמו לחשמל, חשוב לבנות עבורו מעמד מתאים, העשוי מבטון כדי שימנע את המגע שלו עם הרצפה או האדמה. כך, תוכלו לשמור עליו לאורך זמן והוא לא יהיה חשוף לנזקי מזג האוויר המשתנים.
התקנת סככה מאווררת: בשלב השני בהכנה, על החשמלאי להתקין גם מעין סככה שתגן עליו מפני רוחות חזקות וגשמים שעלולים לפגוע בו. על הסככה להיות מאווררת מספיק כדי שתוכל לפלוט החוצה את הפחמן החד חמצני שנוצר בתהליך הפקת החשמל.
העברת כבלים חשמליים: בשלב השלישי, החשמלאי יעביר כבל ישיר בין הגנרטור לבין לוח החשמל בבית ויקדח חור תואם בקירות הבית.
חיבור הגנרטור: לבסוף, הגנרטור יחובר ללוח החשמל ואיתו גם מספק ההפעלה שבחרתם (ידני או אוטומטי). לאחר החיבור, חשוב לוודא את תקינות הגנרטור על ידי הפעלה קצרה.
בטיחות לפני הכל: על מה חשוב להקפיד בזמן ההתקנה?
תהליך ייצור החשמל, הוא תהליך שמזהם את הסביבה בעיקר בשל הפחמן החד-חמצני שהוא פולט. הפחמן, הוא חומר מסוכן ורעיל לבני אדם ולחיות ולכן, חשוב להקפיד על כללי ברזל חשובים (בעיקר כשבוחרים להתקין גנרטור ביתי).
תחילה, חשוב לבקש את התקנת הגנרטור הביתי בשטח פתוח בלבד - בחצר הבית או ישירות על הגג. כך, ניתן להיות בטוחים שיש מרחק סביר ולא מסכן חיים.
בנוסף, את הגנרטור חשוב למקם במרחק של 7 מטרים לפחות משטח הבית שלכם ושל הסובבים אתכם כדי לוודא שהסביבה מוגנת אף היא מפליטת הפחמן. כדאי למנוע את המגע שבין הגנרטור לבין האדמה והלכלוך שבה כך, הוא יוכל לבצע את עבודתו בצורה תקינה.
תוספות חיוניות נוספות, הן מייצב המתח ומד הדלק שתפקידם לשמור על מתח קבוע ועל מכשירי החשמל מצד אחד, ולהתריע לפני סיום הדלק שבמיכל ולהפסיק פעילות המצד השני.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות