קפיצות מתח, או בשמן המקצועי "נחשולי מתח", הם אחד מהגורמים הנפוצים ביותר לתקלות במכשירי החשמל בבית.
במדריך הבא נסביר מה הגורמים לקפיצות המתח בבית, לאילו נזקים הן עשויות לגרום למכשירי החשמל שלכם וגם, מה אתם תוכלו לעשות על מנת להימנע מזה? כל התשובות לפניכם.
מהן קפיצות מתח?
לפני שאתם ממהרים להזמין חשמלאי, דעו שמדובר בתופעה שמהווה את הגורם הנפוץ ביותר לנזקים במכשירי החשמל החדשים, אלה שמכילים רכיבים אלקטרוניים זעירים וכרטיסים דיגיטליים.
בתוך כך, מדובר למעשה באותות חשמליים המופיעים בצורה של מתקפי מתח או תנודות מתח בעלות עוצמה גבוהה ומשך זמן קצר יחסית.
האותות הללו נובעים בעיקר כתוצאה משחרור מהיר של אנרגיה, כאלה שפשוט רוכבים על רשת החשמל ומגיעים היישר למכשירים בהם אנחנו משתמשים.
קפיצות מתח נוצרות בכל רשתות החשמל והתקשורת בעולם, והם פועל יוצא של תופעות טבע שונות, כמו ברקים, קצרים ברשת החשמל ועוד.
היקף הנזקים שנגרמו למכשירי חשמל כתוצאה מקפיצות מתח עלה בשיעור של 27% בשני העשורים האחרונים, מה שאומר שלפחות אחד מתוך ארבעה מכשירים פשוט מתקלקל.
הערה חשובה
הנזקים שנגרמים למכשירי החשמל כתוצאה מקפיצות המתח הם נזקים מצטברים. כלומר, ככל שהמכשירים יחוו יותר ויותר קפיצות חשמל ויהיו ישנים יותר - כך הסבירות שתצטרכו להחליף אותם בחדשים גדלה.
מה גורם לקפיצות המתח?
ברקים: לפני שנפרט איך התפרקות הברק גורמת לקפיצות מתח, חשוב קודם לנפץ את המיתוס סביב התופעה הזו.
ובכן, בניגוד למה שרובנו חושבים, ברק הוא ממש לא התופעה הנפוצה ביותר לקפיצות מתח ולפגיעה במכשירים חשמליים.
הברק הוא למעשה תופעת מעבר אטמוספרית מהירה, כזו שמאופיינת על ידי התפרקות מטענים חשמליים שנמצאים בעומק הענן.
להתפרקות המטענים הללו יש זרם חשמלי גבוה מאד, שגם מסלול ההתפרקות שלה ארוך מאד. המטענים המתפרקים הולכים ומתרחבים ויוצרים למעשה מתח של מיליוני וולטים בין הענן והשטחים שמתחתיו.
נתיב הפריקה עובר לעיתים (לצערנו) דרך מתקני חשמל חשובים ויקרים, כמו רשתות חשמל ותקשורת, חיות ואפילו בני אדם.
קפיצות המתח שנוצרות בקווי החשמל מתפשטות לאורכם, דועכות בהדרגה במעבר דרך הקווים, השנאים ולבסוף מגיעות למכשירים הרגישים שלכם ופוגעים בהם.
חיבורים וניתוקים של מכשירי חשמל: זו למעשה התופעה השכיחה ביותר שגורמת לקפיצות מתח בבית ובתוך כך, לנזק למכשירי חשמל עדינים ורגישים.
הדבר נכון במיוחד בקרב מכשירי חשמל שצורכים אנרגיה גבוה באופן יחסי למכשירי חשמל אחרים, כמו המקרר למשל.
כאשר אתם מחברים את המקרר לשקע החשמל, הוא יוצר ביקוש גבוה מאד לחשמל ולמעשה גורם לחוסר יציבות ברשת.
מדובר אמנם בקפיצות מתח רגעיות, אך אין ספק שהוא מסוגל לשבש את צריכת החשמל בבית, לגרום לקפיצות מתח ולנזקים הן למקרר עצמו והן למכשירי חשמל סמוכים.
לאילו נזקים גורמות קפיצות המתח?
קפיצות המתח הללו עלולות לחדור למכשירי החשמל שלכם ולפגוע ברכיבים האלקטרוניים הזעירים שלו. מדובר ברוב המקרים במכשירי חשמל רגישים מאד שמשלבים גם כרטיסים אלקטרוניים רגישים כמו מכונות כביסה, מייבשים, מקררים, מזגנים ועוד.
אגב, חשוב לציין שלא כל קפיצת מתח מהווה בכנה למכשירי החשמל, אלא אם כן גודלה, חדירותה ומשכה גדולים יותר מרמת עמידותו של המכשיר החשמלי. כלומר, במידה ויש לכם מכונת כביסה זולה מתוצרת סין שבמקרה היא גם בן 10 שנים ויותר, סביר להניח שהיא לא תעמוד זמן רב בקפיצות המתח הללו.
איך שומרים על מכשירי החשמל מקפיצות המתח?
חברת החשמל נוקטת בכל אמצעי ההגנה המקובלים, אי אפשר למנוע לחלוטין את הופעת קפיצות המתח הללו ברשת החשמל שלכם.
לכן, במידה ואתם משתמשים במכשירי חשמל רגישים, עליכם לדאוג ולמגן את הציוד הרגיש הזה באמצעות התקנת אמצעי הגנה מתאימים שעליהם נפרט מיד.
מגן ברקים: מגן הברקים הוא רכיב הגנה אלקטרוני שתפקידו להגן בצורה מקומית על מכשירי חשמל רגישים כמו מקרר, מכונת כביסה, מייבש, מדיח ועוד.
במעמד זה חשוב לציין שלא כל מגני הברקים בארץ הם טובים וכמו בכל מוצר אחר, יש מגני ברקים זולים שלא יעשו את העבודה ויש מגני ברקים שיספקו לכם שקט לאורך שנים.
באופן כללי, מגן ברקים צריך להנחית את נחשול המתח ולכן חשוב לנו שתחפשו על גבי האריזה של את הנתון הבא: הנחתת מתח גבוה של 6kV-10kV ל- Up1.2kV או אפילו Up1.3kV.
הקפידו לחבר את מגן הברקים למכשירי חשמל שצורכים אנרגיה חשמלית גבוה, כמו המקרר, מכונת הכביסה והמזגן, במיוחד אם מדובר במזגן גדול של 3.5 כוחות סוס ומעלה.
חשוב לציין - יש לכם אופציה להתקין בלוח החשמל מגן ברקים ראשי לכל הבית. אולם, אם אתם רוצים להגדיל את הבטיחות, מומלץ גם להתקין מגן ברקים לכל מכשיר בנפרד.
אל פסק: תפקידו של מכשיר האל פסק הוא לשמור על מכשירי החשמל שלנו מפני אותן קפיצות המתח. לאל הפסק יש סוללת מצבר שמזרימה חשמל למכשיר גם כאשר יש הפסקת חשמל בבית.
בנוסף, הוא מצויד במערכת הגנה מיוחדת נגד קפיצות ונפילות מתח ברשת החשמל, בין אם מדובר בהפסקת חשמל באזור סמוך אלינו, כיבוי והדלקה של מכשירי חשמל בעלי צריכה גבוהה ועוד.
לפני שאתם ממהרים לרכוש אל פסק, אתם צריכים לוודא שאתם אכן זקוקים לאחד כזה. לדוגמא, במידה ואתם משתמשים במעט מכשירי חשמל, כמו מכונת כביסה ולפטופ, זה פשוט מיותר ואתם יכולים להסתפק במגן ברקים בלבד.
כך תמנעו מקפיצת מתח וסכנת התחשמלות
לא מחברים מספר מכשירים לאותו שקע
אל תחברו לאותו השקע מספר מכשירי חשמל באמצעות מפצל, במיוחד אם מדובר במכשירים שיש להם מנוע, כמו מכונת כביסה, מייבש, מדיח ומזגן.
אתם עלולים לגרום לקפיצות מתח עוצמתיות ופשוט לגרום נזק למכשירי החשמל הרגישים שיש לכם בבית.
מנתקים מכשירים בזמן הפסקת חשמל
כפי שכבר ציינו, אחד הגורמים הנפוצים לקפיצות מתח עוצמתיות הם הפסקות חשמל, במיוחד כהחשמל לפתע חוזר.
פשוט נתקו את המכשירים בזמן הפסקת החשמל, המתינו שהוא יחזור וחברו אותם חזרה לשקעים לאחר מכן.
אגב, גם במידה ואתם נוסעים למספר ימים מהבית, נתקו את מכשירי החשמל על מנת למנוע את החשיפה שלהם לקפיצות מתח.
מבצעים בדיקות הארקה
על מנת להימנע מקפיצות מתח, עליכם לבצע כמה בדיקות שגרתיות. ראשית, מומלץ מאד לבצע בדיקת הארקה בבית.
תפקידה של ההארקה הוא למנוע התחשמלות במצב של זליגת חשמל וקפיצות מתח בבית. במקום שהחשמל יזלוג אליכם ויחשמל אתכם, מערכת ההארקה שולחת אותו לאדמה וסוגרת מעגל בבטחה.
בודקים את ממסר הפחת
תפקידו של ממסר הפחת הוא לעצור את אספקת החשמל לבית במקרים של זליגת חשמל. כלומר, הוא עובד בשיתוף פעולה עם מערכת ההארקה ומהווה מנגנון בטיחות נוסף.
אחת למספר חודשים, בצעו בדיקה לתקינות ממסר הפחת בלוח. על גבי ממסר הפחת תוכלו למצוא כפתור עם האות T.
כאשא אתם לוחצים עליו, אספקת החשמל לבית אמורה להיעצר. במידה וזה לא קורה, ממסר הפחת שלכם לא תקין ואתם חייבים להזמין בדחיפות ושיבצע החלפת ממסר פחת.
האם ביטוח דירה מכסה את הנזקים?
במידה ויש לכם ביטוח דירה, סביר להניח שתוכלו לקבל מחברת הביטוח שלכם איזה שהוא פיצוי על הנזקים. במקרה הזה חשוב לציין, מדובר בנזקים שנוצרו כתוצאה מקפיצות מתח בתקופת החורף וכתוצאה מפגיעות ברק.
חשוב לציין - חברות הביטוח הן לא פראייריות, בלשון המעטה. לכן, הן יעשו את כל מה שצריך על מנת להוכיח שהתקלה במכשיר החשמלי שלכם נובעת כתוצאה מבלאי ולא מקפיצות מתח, הכינו את עצמכם מראש.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות