כולנו מכירים את הסיטואציה בה אחד הפקקים בלוח החשמל קופץ ואיתו מכשירי חשמל שונים בבית. במקרים מסוימים, הרמת הפקק תוביל לפתרון ובמקרים אחרים, ייתכן ותצטרכו לערוך בדיקה מקיפה ללוח.
את כל הבדיקות, התיקונים והחלפת הלוח ייעשה חשמלאי מוסמך בלבד. באילו מקרים יצטרך לתקן את לוח החשמל ובאילו מקרים להחליפו לחלוטין, מה ההבדל בין לוח חד פאזי לבין לוח תלת פאזי ואיך שומרים על לוח החשמל לאורך זמן? כל התשובות.
מה התפקיד של לוח החשמל בבית?
לוח החשמל מותקן בתוך ארון ייעודי מפלסטיק ויכול להימצא מחוץ לבית (בדרך כלל בחדרי המדרגות בבנייני מגורים) או בתוך הבית (בבתים פרטיים לרוב ובבנייה חדשה). לוח החשמל (או ארון החשמל אם יותר נוח לכם) בנוי ממספר רכיבים שתפקידם להגן על המשתמשים השונים מפני שריפה, קצרים חשמליים או עומסים משתנים במערכת החשמל הביתית.
הוא מקבל את הספקת החשמל מחברת החשמל והוא זה שמחלק אותו לפי ההגדרות שקיימות בתוכו. החלוקה הפנימית, מאפשרת שליטה על מכשירי החשמל השונים ואת הורדת הזרמים באופן נקודתי ובמידת הצורך. המפסק הפעיל והחשוב ביותר בלוח הוא כמובן, המפסק הראשי שמגן על מכשירי החשמל השונים מפני קצרים ושריפות ומגן על המשתמשים מפני התחשמלות. העוזרים שלו, הם המאמ"תים (הפקקים השונים) האחראיים על אזורים שונים בבית.
לוח חד פאזי ולוח תלת פאזי: מה ההבדל?
השוני בין הלוחות טמון בהספק החשמל שהם מפיקים ובין סוגי הדירות השונות. לדוגמה, מפסק חד פאזי, יתאים לבית בו צריכת החשמל בינונית ושאין בה מכשירי חשמל מרובים או זוללי חשמל. לעומת זאת, לוח תלת פאזי, יתאים לדירות גדולות יותר שדורשות הספקי חשמל גדולים יותר ושיש בהן כמות גדולה של מכשירי חשמל או כמות מכשירים הזוללים חשמל כדוגמת המזגן ותנור האפייה.
ואם נסתכל מבחינת צריכת החשמל בנתונים, אז לוח חד פאזי יכול להכיל בתוכו כ-25 אמפר. כלומר, יכול לספק חשמל ל3-4 מכשירי חשמל זללנים יותר כמו מייבש כביסה או מזגן. לעומתו, לוח תלת פאזי כולל 3 פאזות כלומר, יכול להכיל 75 אמפר (פי 3) ולכן, הוא המומלץ ביותר להתקנה בבתים בהם ישנם מכשירי חשמל זללנים או כמות מרובה של מכשירים הפועלים בו זמנית.
באילו מקרים נתקן את לוח החשמל?
ישנן תקלות רבות שעלולות להופיע בלוח החשמל ולכן, לא כל תקלה שתאותר בלוח, תוביל להחלפתו ולכן, חשוב להבדיל בין תקלות שניתנות לתיקון מקומי.
1. קפיצות בלוח החשמל: למי מאיתנו זה לא קרה, קפיצה פתאומית של אחד המפסקים בלוח והשבתה של אזור בבית או מכשיר חשמלי. מצב כזה, הוא תוצאה של עומס חשמלי, זליגת חשמל או חלוקה לא נכונה של החשמל בתוך הארון. במקרה כזה, ייתכן וגם חיווט החשמל מחדש יספיק לתיקון הקפיצות.
2. הימצאות של קורוזיה בלוח החשמל: במצב כזה, ייתכן ולוח החשמל שלכם חשוף למים או למקור רטיבות קרוב ולכן, יהיה עליכם להזמין חשמלאי מוסמך לצורך בדיקה מקיפה של המערכת ושל תפעולה. על הבדיקה להיות מקיפה ולשלול אפשרות של התחשמלות.
3. רעשים בלוח החשמל: במידה ועברתם ליד לוח החשמל ושמעתם זמזומים או רעשים של תזוזה, ייתכן וכמה מהחיבורים התרופפו. את הרעש, תוכלו לשמוע גם במכשירי החשמל שמחוברים לאותו המפסק. במצב כזה, יהיה עליכם להזמין חשמלאי מוסמך במהירות כדי שלא תיווצר שריפה או תקלה חמורה יותר שתשפיע על הלוח כולו. הוא יגיע, יבדוק את המגעים ויחזק אותם במידת הצורך.
באילו מקרים נחליף את לוח החשמל?
בהמשך לתיקונים שיכולים להיות נקודתיים, יהיו מצבים בהם יצטרך החשמלאי להחליף את לוח החשמל כולו:
1. כאשר לוח החשמל נשרף: אם עברתם במקרה ליד לוח החשמל והרחתם ריח של משהו שרוף, תתרחקו. לוח חשמל שנשרף הוא סכנת חיים אמיתית וחשוב שלא לגעת בו או להיות קרובים אליו. אם זיהיתם ריח כזה מתוך הארון, הזמינו חשמלאי מוסמך שיגיע לבדוק את הלוח ובמידת הצורך, יחליף אותו. הסיבות לריח שרוף מהלוח יכולות להיות קפיצות מרובות בחשמל, חיבורים רופפים או עומס מאחד המכשירים בבית.
2. החלפת לוח החשמל הישן: במידה ואתם גרים בדירה ישנה, או שהרכיבים השונים בתוך לוח החשמל שלכם התיישנו (כחלק מבלאי טבעי), הגיע הזמן להחליף אותו. לרוב, בכל 15-20 שנים לערך, מחליפים את לוח החשמל אך, יהיו מצבים שההחלפה תגיע הרבה יותר מוקדם מטווח זה. בהנחה והחשמל קופץ ללא סיבה, החוטים נראים ישנים וחשופים או שהמפסקים עצמם שחוקים, בקשו מהחשמלאי את החלפת הלוח.
3. החלפת הלוח מחד- פאזי לתלת- פאזי: החלפת הארון מחד-פאזי לתלת-פאזי, תהיה במצבים בהם הספקת החשמל הנוכחית איננה מספיקה או יוצרת עומס וקפיצות חוזרות ונשנות בלוח החשמל. לרוב, בבתים ישנים או קטנים, לוחות החשמל יספיקו לצריכה בינונית ולכן, כל תוספת של מכשיר חשמל או הפעלה של כמה מכשירים במקביל יובילו לעומסים על המערכת. עם זאת, בהנחה ויש לכם לוח חשמל מספיק גדול, יוכל החשמלאי להוסיף פקקים נוספים שיגבירו את הספקת החשמל ולא יצטרך להחליף את הארון כולו.
הערה חשובה
במידה והחלפתם את הלוח מחד-פאזי לתלת-פאזי, וודאו עם החשמלאי שהוא מחבר לכם מפסקים נוספים מעבר לאלה שהיו כיוון והספק החשמל יגדל ויצריך שימוש בפקקים נוספים.
איך חשמלאי יחליף את לוח החשמל?
כדי להבטיח שהתהליך יהיה מקצועי ובטיחותי, עליכם להזמין חשמלאי מוסמך, בעל רישיון מתאים, שיגיע לבדוק את תקינות הלוח ומרכיביו השונים ויחליף את הלוח באישורכם בלבד ולאחר כל הבדיקות הנדרשות.
החלפת לוח החשמל מתבצעת בשלבים מסודרים שתפקידם להבטיח בטיחות והתקנה נכונה:
1. החשמלאי יבצע בדיקת הארקה ללוח החשמל ויבדוק את תקינותה.
2. ינתק את זרם החשמל לחלוטין, על מנת למנוע מצבי התחשמלות.
3. יפרק את השקעים והמפסקים השונים המרכיבים את לוח החשמל.
4. יחליף את מעגלי החשמל הקיימים במעגלים חדשים ותקינים.
5. יחבר את לוח החשמל החדש ויתאים לו מפסקים.
מה עלול להשפיע על מחיר העבודה?
כאמור, החלפה של לוח חשמל היא עבודה שדורשת בדיקות מעמיקות והתעסקות של חשמלאי מוסמך בעל רישיון בלבד. מחיר העבודה, ישתנה ויותאם לתנאי העבודה אותם יפגוש החשמלאי בשטח.
גודל הלוח החדש והמפסקים: חשוב להכיר את העובדה שלא כל לוחות החשמל מגיעים באותו הגודל. חלק מהלוחות יכילו 10 מפסקים וחלק יכילו 24 עד 48 מפסקים. ולכן, כגודל הארון ומספר חלקיו, כך ההתקנה תשתנה ותותאם בנוסף, במידה ויותקנו אצלכם מפסקים אירופאים, הם יהיו יקרים יותר וישפיעו על מחיר העבודה.
מורכבות ההתקנה: במסגרת החלפת הלוח, יידרש החשמלאי גם לפרק את הלוח הישן ולכן, חשוב לקחת את החלק הזה בחשבון בעת תמחור ההתקנה. יחד עם זאת, במידה ולאורך ההתקנה ייתקל החשמלאי בקשיים נקודתיים כמו התקנה מתחת לטיח או במקום עם גישה לא נוחה, או התקנה בקיר בלוקים, המחיר יתייקר.
החלפת חוטי החשמל: כחלק מהעבודה והבדיקות הנדרשות, על החשמלאי לבדוק את תקינות חוטי החשמל. במידה ומצבם של החוטים יהיה רעוע והם יהיו בלויים, הוא יצטרך להחליף אותם בחוטים חדשים ובטיחותיים. החלפת החוטים, תוסיף עוד כמה מאות שקלים למחיר הסופי של העבודה כולה.
התקנת טיימר: התקנה של אביזרים נוספים (מעבר לחוטים וללוח עצמו) ישפיעו גם הם על המחיר הסופי על העבודה. כך לדוגמה, התקנה של טיימר, שיעזור לכם לשלוט בצורה כמעט מושלמת על החשמל בבית ויעזור לכם לחסוך זמן וכסף. בעזרת הטיימר, תוכלו לקבוע מראש את זמני ההפעלה של מכשירי החשמל השונים ולהפוך את השימוש לנוח יותר. התקנת טיימר איננה חלק מעבודת ההחלפה ולכן, תצטרכו לשלם עליו תוספת תשלום.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות