תאורת החירום הקיימת היום, היא הרבה מעבר לפנסים או תאורה ניידת שכולנו מכירים. למעשה, תאורת החירום המומלצת ביותר היא התאורה הקבועה, אותה מתקין החשמלאי בתאורת הבית.
בדומה לכלל התאורה בבית שדורשת תחזוקה ובדיקות תקינות, כך גם תאורת החירום. אילו סוגי תאורה קבועה קיימים, מה כולל תהליך ההתקנה ואיך בוחרים את הסוג הנכון? כל התשובות במדריך שלפניכם.
בבניין משרדים או בבתים פרטיים: חשיבותה של תאורת החירום
בבניינים ציבוריים או בנייני מגורים, תפקידה של תאורת החירום היא לאפשר את המשך הפעילות והעבודה בצורה תקינה. בעיקר בגלל זה, גופי התאורה שנבחרים יהיו בעלי עוצמת אור גדולה יותר ויופעלו בצורה אוטומטית (כשהחיבור הוא בגוף התאורה וללוח החשמל).
בשונה מכך, תאורת החירום הביתית לא חייבת להיות קבועה, עלותה נמוכה יותר וגם סוג האור שלה יהיה נמוך יותר (אור צהוב בעיקר). תפקידה של התאורה בבית היא לאפשר מעבר ממקום למקום ולאפשר פעילות קצרה בחללים השונים.
בשני המקרים, מומלץ לבחור בתאורת LED שמלבד חיי מדף ארוכים, היא גם תהיה חסכונית מאוד לשימוש ומתאימה לכל סגנונות העיצוב והסוגים של גופי התאורה השונים.
הבטיחות לפני הכל: תקנות הבנייה החיוניים להתקנה
כאמור, תאורת החירום מתאימה לכל סוגי המבנים והצרכים ותפקידה העיקרי, הוא לאפשר חשמל ואור זמינים בזמן של הפסקת חשמל ארוכה או מצב חירום. כך או אחרת, בדומה לכל עבודות החשמל השונות, גם התקנת תאורת החירום הקבועה צריכה להיות על פי תקנות הבנייה והבטיחות כדי לאפשר שימוש יעיל ותקין לאורך זמן.
במקרה שבו ההתקנה מיודעת לבניין מגורים, ניתן להתקין את התאורה באזורים משותפים (שבהם יש ריכוז של דיירים. במקרה שבו התקנת התאורה מיודעת לבניין מגורים, מומלץ להתקין אותה באזורים משותפים (שבהם יש ריכוז של דיירים כמו חדר המדרגות, המסדרונות ובכניסה לבניין) על מנת לאפשר ירידה ועליה בטוחים בזמן הפסקת החשמל.
במקומות ציבוריים, נהוג למקם את תאורת החירום באזורים מסומנים כמו מסדרונות, יציאות חירום ובכניסה לחדר המדרגות וזאת על מנת להנחות לעובדים איך להתנועע בזמן חירום. עמידה בתקנים אלו הינה בגדר חובה ועל מנת לוודא זאת, מבוצעות בדיקות תקינות אחת לתקופה.
גופי תאורה צמודי תקרה ותאורה שמקורה בשלטי יציאה: סוגי התאורה הקבועה
בשונה מתאורת החירום הפועלת על סוללות כדוגמת הפנסים והתאורה הניידת, תאורת החירום הקבועה כוללת בתוכה מספר סוגים אפשריים כמו:
גופי תאורה צמודי תקרה או צמודי קיר: גופי תאורה אלה, מותקנים על גבי התקרה כשתפקידם לספק תאורה כללית ורחבה. סוג נוסף, הוא גופי התאורה המותקנים על הקיר, המספקים תאורה מקומית ונקודתית יותר.
שלטים מוארים: במבנים ציבוריים, חשוב להציב שלטי הוראות כמו יציאה או מרחב מוגן. את השלטים הללו, יש להאיר בצורה חזקה כדי שיבלטו גם באור היום ובעיקר במצבי חירום. שלטים אלו, הם המכוונים את כל משתמשי המבנה להגיע למקומות המוגנים בקלות וביעילות.
תאורת חירום עבור מטוסים ואמצעי תחבורה: בשונה משאר סוגי התאורה הקיימים, במקרה זה, מדובר על תאורה שמשמשת סיוע להתמצאות במרחב בתוך כלי התחבורה (עליה וירידה בטוחים, מעבר בין מושב למושב) ועד סימון הדרך בנסיעה או בטיסה.
מהי כמות החשמל הנדרשת להפעלת תאורת חירום?
כמות החשמל הנדרשת להפעלת תאורת החירום תלויה בסוג התאורה, עוצמת האור ומשך ההפעלה. כך לדוגמה, שימוש בתאורת LED צורכת פחות חשמל מסוגי תאורה אחרים ולכן, נחשבת לפופולרית יותר. צריכת החשמל הנמוכה שלה, גורמת לה לעבוד לזמן ארוך יותר.
עוצמת האור, היא פרמטר חשוב נוסף שאותו ניתן לקבוע לפי סוג הדיירים וסוג המבנה. במקרים שבהם מדובר על תאורה ציבורית, סביר להניח שתצטרכו אור חזק יותר שיצרוך כמות חשמל גדולה יותר ובהתאם לכך –אורך החיים של הנורה יהיה נמוך יותר.
ככלל שתצטרכו להפעיל את תאורת החירום לזמן ממושך יותר, כך תצטרכו לדאוג למקור חשמל או סוללה חזקים יותר. במקרים של תאורת חירום קבועה, יש לציין את כמות השימוש העתידית לחשמלאי על מנת שהוא יוכל לבצע לכם חיבור מתאים.
לבן או צהוב: מהו גוון התאורה המומלץ?
בכל הנוגע לתאורת חירום, ישנם שני סוגי אור עיקריים: לבן או צהוב. האור הלבן, הוא הנפוץ ביותר, המספק תאורה חזקה וברורה שתתאים לרוב המקרים ולרוב המקומות. האור משלב בתוכו את כל הצבעים האופטיים ולכן, הוא חזק ובוהק יותר מהאור הצהוב.
לעומתו, האור הצהוב הוא חם יותר ופחות מסנוור. הוא נפוץ בעיקר בבנייני מגורים (בחדרי המדרגות ובמסדרונות). האור הצהוב קל יותר לעיניים ומקל את המעבר שבין החושך לאור במצב של הפסקת חשמל פתאומית.
תכנון מדויק לצד התקנה מותאמת: מה כולל תהליך ההתקנה?
התקנה של תאורת חירום קבועה, חייבת להיעשות על ידי חשמלאי מוסמך כיוון שהיא דורשת תכנון מדויק והתאמה של גופי התאורה. בשלב התכנון, יהיה עליכם לעבוד בשיתוף פעולה עם החשמלאי ולבחור את גודל גוף התאורה, עוצמת האור שתרצו לקבל וסגנון העיצוב. מלבד התכנון הראשוני, חשוב לבחור גם את המיקום לתכנן את החיווט החשמלי שיהיה מסונכרן גם לגנרטור חירום במידת הצורך.
ההתקנה עצמה, כוללת בתוכה את חיבור גופי התאורה ואת הקיבוע שלהם לקיר או לתקרה. בסיום העבודה, על החשמלאי לבצע בדיקות תקינות ולוודא שהמערכת אכן עובדת גם ידנית וגם כתאורת גיבוי (באמצעות שליטה מהגנרטור).
התקנת התאורה בעזרת חשמאלי מוסמך ובעל רישיונות מתאימים היא בגדר חובה. רק כך, ניתן יהיה להשתמש בתאורה בצורה בטוחה ויעילה וללא חשש מתקלות עתידיות או עומסים חשמליים שיגרמו לקפיצות בחשמל או לנזק בלוח החשמל או הגנרטור אליו היא מחוברת.
מדריכים נוספים בנושא חשמלאים
לכל המדריכיםמחירון חשמלאים
המחירים כוללים מע”מ-
₪ 300-550איתור תקלת חשמל
-
₪ 1,000-1,550התקנת לוח חשמל חד פאזי
-
₪ 2,500-3,150התקנת לוח חשמל תלת פאזי
-
₪ 350-500החלפת מפסק ראשי בלוח
-
₪ 400-600החלפת ממסר פחת בלוח החשמל
-
₪ 350-450החלפת פקק בלוח
-
₪ 500-700התקנת נקודת חשמל - כולל חציבה
-
₪ 350-450הזזת נקודת חשמל
-
₪ 600-800התקנת מפסק פקט
תיקון קצר חשמלי: כל השלבים עד לפתרון
החשמל בבית קפץ? אנחנו נלווה אתכם כל הדרך לפתרון. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי מורשה, איך מתנהלים מולו וכמה עולה התיקון? כל התשובות לפניכם.
התקנת נקודות חשמל: כל מה שצריך לדעת
זקוקים להתקנת נקודות חשמל? אנחנו כאן בשבילכם. איך מתנהלים מול החשמלאי לפני העבודה ובמהלכה וכמה תעלה לכם התקנת נקודת חשמל? קבלו את כל הטיפים של המקצוענים.
תיקון שקע חשמלי: כל השלבים בדרך לפתרון
השקע שרוף או מקצר וצריך תיקון? המקצוענים כאן כדי ללוות אתכם עד לתיקון התקלה. מה עושים לפני שמזמינים חשמלאי, איך מתנהלים מולו וכמה תעלה לכם החלפת שקע? כל התשובות לפניכם.
תיקון מפסק של דוד שמש: כל השלבים בדרך לפתרון
מפסק הדוד הפסיק לעבוד? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד עד לפתרון הבעיה. מה עושים כשמפסק הדוד לא עובד, איך מתנהלים מול החשמלאי וכמה עולה החלפת מפסק לדוד? כל התשובות בפנים.
לכל התקלות ועבודות