על בורות ניקוז בבתים פרטיים ובניינים
בורות ניקוז הם כלי משמעותי ואפקטיבי לאור הגשמים העזים שפוקדים לא אחת את האיזור בחודשי החורף. בורות ניקוז הם הכלי שמאפשר לבני האדם להגן על מקום מגוריהם מפני הצפות.
כבר קשה לזכור איך זה לעבור חורף פשוט בלי שנשמע בחדשות על עוד אסון שפקד את ערי החוף לאור הופעתם של הגשמים העזים בחודשי החורף. דרך העולם היא שמי הגשמים ירדו טיפין, טיפין, יחלחלו לאדמה ומשם יזרמו לאורך הנחלים ומי התהום אל הים. אלא שבעולם המודרני אנחנו נתקלים בכמה בעיות.
קודם כל, הגשם כבר לא יורד על אדמה חשופה בהכרח. כלומר, אנחנו חיים בעידן בו רוב האדמה אותה אנחנו רואים היא פשוט אספלט, בטון או אריחים שהונחו על קרקע חשופה על ידי בני אדם. הדבר השני אותו יש לקחת בחשבון הוא שבאמת אופן הגעתם של הגשמים משתנה בשנים האחרונות מה שמייצר גם הוא כמות גבוהה יותר של מי גשמים היורדים בפרק זמן קצר ועלולים להביא בסופו של דבר להצפה.
מה הטכניקה בה משתמשים כדי ליצור בור ניקוז
בור ניקוז או 'בור ספיגה ביתי', כפי שקוראים לו לעיתים, בין אם ברחוב ובין אם בבית הוא בראש ובראשונה בור שחופרים אותו, בכוונה, כמה סנטימטרים בודדים מתחת למפלס הרחוב או הגינה.
כך המים, היורדים למקום נמוך על פי חוקי הטבע, מתנקזים לנקודה הנמוכה הזו באופן טבעי.
לאחר מכן, המים נכנסים לתוך צינור גדול יחסית שפשוט מנקז בשלב הראשון את המים מעל לפני הקרקע.
בור ספיגה ביתי או בור ניקוז לעולם מכוסים ברשת ברזל להגנה על ההולכים מעל. כמובן שמומלץ לשמור על החפצים הקטנים והחשובים כמו מפתח וטלפון, קרובים לחזה, בשעה שאתם הולכים על גבי הרשת.
מאילו חומרים בנוי בור ניקוז
בור ניקוז בנוי קודם כל מטבעת ברזל הממוקמת כאמור נמוך ממפלס ההליכה, אליה מתנקזים המים. לאחר מכן הם זורמים לתוך מאין צינור גדול שאוטם את האדמה מסביב ומאפשר ירידה של המים בכמות גדולה אל בטן האדמה.
בור ניקוז בדרך כלל חפור עד לעומק של שניים עד שלושה מטרים כדי לאפשר לכמות גדולה של מים לרדת מעל פני הקרקע ולהתחיל בתהליך החילחול האיטי מטה אל בטן האדמה.
לעיתים, בכפוף לסוג הקרקע, בור הניקוז יחפר לעומק רב יותר, אבל בהכללה גסה ניתן לאמר כי שניים, שלושה מטרים, זה תו התקן הישראלי. כאשר מדובר על בניין מגורים בור הניקוז יחפר לעומק רב יותר כדי למנוע פגיעה ביסודות של הבניין.
מי רשאי לחפור או לקדוח בור ניקוז
בור ניקוז זה כמובן לא מה שכל עובר אורך יכול לקדוח כאוות נפשו. בראש ובראשונה על הבור להיות חפור על פי הוראותיו של מהנדס בניין. שכן דינו של בור ניקוז בחצר אנגלית לא יהיה דינו של בור ניקוז במקרה של בניין מגורים.
לאחר שמהנדס מורשה מייצר תכנית עבודה אפשר לצאת לדרך. יש להיעזר בגנן מקצועי לביצוע העבודה. ההמלצה היא לפנות לבעל מקצוע מנוסה בתחום הקידוחים.
הסיבה לכך היא שאולי עבודת החפירה נדמית פשוטה אבל בסופו של יום, נדרשת לא מעט טכניקה ויכולת כדי להביא את הבור האמור לסטנדרט שיצדיק את החפירה של זה לכתחילה.
מה הדברים שחשוב לדעת לפני תחילת העבודה
על פניו נדמה כי שום דבר לא יכול להשתבש בתהליך של חפירת בור ניקוז. אבל אנחנו יכולים להגיד בוודאות כי בהחלט יש כמה דברים אליהם כדאי מאוד לשים לב.
איטום בור הניקוז
קודם כל, שימו לב שבמקרה בו בור הניקוז לא יהיה אטום מספיק, הרטיבות תפגע ביסודות של הבית: רטיבות עלולה להשפיע לרעה על התשתיות של הבית ועל היסודות עליהם זה בנוי.
לכן, חומר האיטום שמשמש לריפוד בור הניקוז הוא לא מה שיש לזלזל בחשיבותו. אמנם לעיתים, שימוש בחומר איטום איכותי יותר עלול לעלות כסף רב יותר ברגע הראשון, אבל שמירה על התשתיות של הבית היא תמיד הפעולה החסכונית יותר לעניות דעתנו.
גודל בור הניקוז
שנית, שימו לב כי עבודה לא נכונה עלולה לייצר בור גדול מדי שיפריע למהלך חיים תקינים בגינה או בחצר.
המטרה של בור ניקוז היא לא רק לנקז את המים, אלא התפקיד של זה הוא לשמור על מערך חיים תקין של בני הבית או הבניין.
לכן, ההמלצה לפנות לאנשי מקצוע היא לא סתם המלצה, שכן הרבה פעמים, כאשר העבודה נעשית ביד בלתי מיומנת,עלולים להיווצר בורות ניקוז גדולים מדי.