מחשב השקיה לגינה: כל מה שחשוב לדעת
התקנה של מחשב השקיה בגינה, מאפשרת שליטה מלאה ואופטימלית על תהליך ההשקיה. המחשב מקנה אפשרות של השקיה מדויקת, מתוזמנת וחסכונית עבור כל צמח, פרח, עץ ודשא הקיימים בגינה.
מחשב ההשקיה הוא אביזר שיכול לחסוך לכם זמן וכסף. בעזרתו, תוכלו לתזמן את זמן ההשקיה הרצוי, לבחור את כמות המים ולחסוך כמויות מים גדולות.
ניתן להתקין אותו בכל סוגי הגינות והוא מתאים לכולם,הוא זה ידאג להשקות את הצמחים והעצים בזמן קבוע ויעבוד גם בחופשות, חגים ובימים שבהם שכחתם להשקות בעצמכם. כל מה שצריך לדעת על מחשב השקיה במדריך הבא.
מהו מחשב השקיה?
מחשב ההשקיה הוא מכשיר שיודע לשלוט את תהליך ההשקיה בגינה ומווסת אותה. התקנת המחשב מאפשרת שליטה יעילה וחכמה בהשקיה ובעזרתו, ניתן לחסוך במים ובכסף. המחשב (או בשמו הנוסף הבקר) פותח וסוגר את פתחי הברזים השונים שממוקמים בגינה על פי הצורך שהוגדר לו מראש באמצעות מגנטים.
בהליך ההתקנה הראשוני, יתכנת הגנן את זמני ההשקיה ואת משך הזמן בו הברזים יהיו פתוחים או סגורים. במסגרת התכנות, תוכלו לבחור גם את כמות המים, מספר הפעמים שתרצו להשקות ביום וזאת כיוון והמחשב יכול לשלוט על כל צינור בנפרד ולהקצות עבורו את זמן העבודה שהוגדר לו מראש בצורה מדויקת ויעילה.
אילו סוגי מחשבים קיימים?
ישנם שני סוגים עיקריים של מחשבי השקיה, הראשון, הוא מחשב מסוג AC שיכול להיות מחובר ישירות לחשמל או לפעול על סוללות. במידה ויש לכם מערכת חשמל שעובדת ללא דאגות, מומלץ לחבר את המחשב ישירות לחשמל כיוון והוא חזק יותר ויכול לשלוט טוב על ברזים שממוקמים רחוק ממנו. אך, במידה והמערכת סובלת מתקלות חוזרות, העדיפות היא לשימוש במחשב הפועל על סוללות.
הסוג השני, הוא מחשב מסוג DC שמופעל על סוללות בלבד. מחשב זה, מתאים בעיקר למי שאין נקודת חשמל פנויה וקרובה או למערכת חשמל שסובלת מתקלות חוזרות. על המחשב הזה להיות סמוך לברזים ככל שניתן כדי לאפשר לו שליטה עליהם. המכשיר נייד וניתן להתקנה בכל מקום שתבחרו.
מהם היתרונות במחשב ההשקיה?
כאמור, התקנה של מחשב השקיה מתאימה לכל סוגי הגינות ויש לה גם יתרונות רבים:
השקיה בשעות מותאמות: לרוב, השעות המומלצות להשקית הגינה יהיו שעות הבוקר המוקדמות או שעות הערב ואלו שעות שלא תמיד נזכור (או נתעורר במיוחד). לכן, התקנה של מחשב מים תאפשר תכנון מקדים לשעות המותאמות ביותר לגינה ותאפשר השקיה בזמן.
השקיה בשעות מתוזמנות: בדומה לכל היצורים החיים, גם העצים והצמחייה שלנו צריכים לקבל מים בשעות עקביות ומתוזמנות. לעיתים, פעם ביום או יומיים ולעיתים אחת לכמה שעות (בהתאם למזג האוויר והעונה). ועם התקנת המחשב תוכלו להיות בטוחים שהמים יגיעו לצמחים בזמן הנכון.
השקיה נכונה: היתרון הבולט במחשב ההקיה הוא אפשרות השליטה שלו על ברזי ההשקיה השונים. ובשיטה זו, כל צמח ועץ מקבלים את כמות המים המתאימה והמדויקת להם. לדוגמה, ברז שימוקם סמוך לאדניות, ישקה את הפרחים והצמחים שבהן פעמיים ביום למשך מספר דקות וכך יבטיח שלא יהיה ריבוי מים שיכול לפגוע בהם והעצים, יקבלו מים למשך חצי שעה (כמות שתספיק להם לזמן ארוך).
חיסכון במים ובכסף: והיתרון החשוב ביותר שיהפוך גם את חשבון המים שלכם למצומצם הוא החיסכון במים. בגלל יכולות השליטה והתזמון של מחשב ההשקיה, כמות המים בתהליך ההשקייה מצטמצמת ועוזרת לחיסכון בכסף ובמים כאחד. גם אם אתם חוששים ממחיר ההתקנה הראשוני, תהיו בטוחים שהוא יחזיר את עצמו דרך חשבון המים בקלות.
איך מתכננים נכון את מחשב ההשקיה?
מערכת ההשקיה שמחוברת למחשב מגיעה עם מספר ברזים שקבועים מראש. המחשב יהיה מסוגל לשלוט על כמות הברזים המוקצים לו מראש ולכן, חשוב לבדוק את שטח הגינה ואת הצמחיה שיש בה כדי להתאים את מספר הברזים הדרושים להפעלת מערכת השקיה טובה ויעילה.
כדי לתכנן נכון את מערכת ההשקיה, שימו דגש על המקומות בהם יש לכם צמיחה של דשא כיוון ובמצב בו יש להם עד 7 ממטרות, תידרשו לברז אחד. אך אם מדובר על שבע ממטרות ויותר, יהיה צורך כבר בשני ברזים. עבור אדניות פרחים תצרכו לרוב ברז אחד שיספיק להזנה שלהם וכך גם עבור העצים השונים. ואם יש לכם גינה קטנה או מרפסת, תוכלו להסתפק גם כן בברז השקיה אחד שיזין בצורה יעילה את כל סוגי הצמחיות שיש בהן.
אילו אביזרים נלווים למחשב ההשקיה?
מלבד התקנת מחשב ההשקיה, יש כמה אביזרים נלווים חשובים במיוחד שחייבים לעבוד ביחד עם המחשב כדי להפיק מערכת השקיה יעילה ונכונה לגינה שלכם. תחילה, המפצל שאחראי על פיצול המים בנקודות השונות בגינה ובעזרתו, מצליח מחשב ההשקיה לחשב את כמות המים הדרושה ולחסוך בצריכה. בנקודת מים ללא מפצל, מתבטלת האפשרות לשימוש נוסף בנקודת המים הקיימת.
ווסת הלחץ, הוא אביזר חיוני נוסף שמותקן ביציאה ממחשב ההשקיה ולפני צנרת הטפטוף. תפקידו של הווסת הוא לצמצם את לחץ המים שיוצא מהברז ולמנוע ממנו שיגור של מים לכל עבר. הווסת הוא כלי מרכזי שיעזור לכם לחסוך מים וכסף. והאחרונה, היא הסוללה, שאחראית על תפקודה התקין של המערכת כולה. ללא סוללה, לא תוכלו להדליק את המחשב, לתכנת את תוכניות ההשקיה או לבצע שינויים.
טיפ של מקצוענים: במחשב מסוג DC מומלץ להחליף סוללה פעם בשנה לפחות כדי לשמור על הגינה פורחת ומטופחת ולהבטיח את תקינות המערכת.
איך תתנהלו נכון מול הגנן?
לפני שאתם מזמינים את הגנן אליכם הביתה כדי שיתקין את מחשב ההשקיה בגינה, וודאו תחילה שהוא מתקין לכם מקטין לחץ על מנת שהטפטפות שמחוברות לא יתנתקו מהמערכת שלהן. בנוסף, בקשו ממנו להגיע עם מערכת השקיה של חברה מוכרת (כדוגמת החברות גלקון או נטפים הישראליות) ובמידה ואתם רוכשים בעצמכם את המערכת, וודאו שהיא של אחת מהחברות האלה או חברה מוכרת אחרת. ולאחר חיבור המערכת למחשב, ודאו שהגנן מבצע יחד איתכם את ההפעלה הראשונית, כדי לוודא שאין נזילות מהצנרת.
טיפ של מקצוענים: דרשו מהגנן להתקין משחרר אוויר, שתפקידו לשחרר את האוויר שהצטבר במערכת ההשקיה ולמנוע פיצוצים.
איך תשמרו על מחשב ההשקיה?
תחילה, תכנתו נכון את מערכת ההשקיה יחד עם הגנן על ידי בחירת השעות המסוימות בהן המערכת תיכנס להפעלה ובחרו את מספר הדקות בהן המערכת תפעל. כך, תוכלו לוודא את החיסכון במים כיוון והמערכת לא תפעל מעבר לזמן שהוקצב לה. לדוגמה, אם הטפטפות משתמשות בכ-10 ליטרים של מים בשעה, והאדניות שקרובות אליהן צריכות רק ליטר של מים, הברז יתוכנת לעבוד רק שש דקות.
שימו לב לחילופי העונות ודאגו להתאים לעונות השנה את תוכניות ההשקיה הנכונות. למשל, במעבר שבין עונת החורף לעונת הקיץ יהיה צורך בהכפלה של כמויות המים לצמחים רבים בגינה ואף לחלק את ההשקיה על פי שעות היום כולו כדי לספק להם כמות מים מתאימה ולמנוע מהם להתייבש.
ואם תרצו להעצים עוד יותר את מערכת ההשקיה שלכם, תוכלו לבחור בגרסה מתקדמת יותר של מחשב ההשקיה, כזאת שניתן לשלוט עליה מרחוק, בכל עת דרך אפליקציה ייעודית. במקרה כזה, תחסכו את הגעת הגנן אליהם הביתה ותוכלו לעדכן את התוכניות ואת סוגי ההשקיה בעצמכם, מהטלפון החכם שלכם.