גינה חסכונית: כך תשקו נכון את הגינה
אחד המרכיבים החשובים ביותר להצלחת טיפוח הצמחייה והגן הוא השקיה נכונה. כיצד יש לעשות זאת, על מה חשוב להקפיד וממה יש להימנע?
כבר בעת הקמת הגינה יש לקחת בחשבון את נושא ההשקיה, הן מבחינת אפשרות למערכת השקיה בטפטפות, המטרה או בשילוב עם דשן.
כמובן הכל בהתחשבות בשטח הגינה, הגידולים המיועדים וכמות הזמן שברצונכם להקדיש לטיפוח שלה.
כמובן שלא ניתן להגיד מראש בדיוק לכמה מים זקוק בדיוק כל צמח שכן מספר המשתנים גדול מדי (אזור אקלים, האם הצמח מקבל שמש ישירה או לא, סוג הקרקע ועוד).
אולם מספר עצות וכללים יוכלו לעשות סדר ראשוני כך שבליווי של גנן מקצועי בשלב ההקמה או בסיוע בתחזוקה, הגינה שלכם תמשיך לפרוח כל השנה.
איך מתכננים גינה חסכונית במים?
ניתן, ואולי אף רצוי, לתכנן מראש גינה חסכונית במים. גינה חסכונית יכולה אף לכלול צמחים עונתיים, ירקות פירות אך במינון נכון.
עקרונות הקמת גינה כזו כוללים בין היתר הקטנת שטח המדשאה, נטיעת עצים ושתילת צמחים המוכרים כצרכני מים קטנים.
כמו כן ניתן להסב גינה קיימת גם לגינה חסכונית בתהליך שלא יפגע בגידולים הקיימים ולטווח הארוך יחסוך לכם בעלויות ההשקיה.
איך משתמשים נכון בממטרות וטפטפות?
האפשרות היעילה והמדויקת ביותר להשקיית גינה היא בשימוש בטפטפות הנשלטות על ידי מחשב. הטפטפות מפזרות את המים ללא בזבוז, יצירת שלוליות המושכות מזיקים ואידוי במועדים קבועים.
שימוש בטפטפות מאפשר השקיה מסודרת גם בזמן נסיעה או יציאה לחופשה ולמעשה מאפשר `ראש שקט`. כמובן שחשוב לעדכן את תכיפות ההשקיה לפי עונות השנה ולהתחשב בגורמים כמו סוג הצמח ואופי החשיפה לשמש.
כך שהלחות תסייע לצמחים במהלך היום עד לערב אשר הלחות בו מספיקה שוב לצמח עד למועד ההשקיה הבאה. חשוב לכוון את הממטרה היטב ולהימנע מהמטרה על שבילי הגינה או חלקים בנויים אחרים. וכן יש להימנע מהשקיית יתר שעלולה גם להזיק לצמחים וגם לשמש כר פורה למזיקים ויתושים.
בעוד שהצנרת עצמה זולה מאד מחשב ההשקיה יהיה יקר יחסית ויכול אף להגיע ל-1,500 ₪. כדאי להיעזר בגנן בעל ניסיון על מנת להרכיב נכון את המערכת ולהזין את התכנית הרצויה. מי שבכל זאת משתמש בממטרות מומלץ להשקות בשעות הלילה המאוחרות עד לפני הזריחה.
מה חשוב לעשות בגינה כדי לחסוך במים?
1. בחרו צמחים עמידים לבצורת: השלב הראשון ביצירת גינה חסכונית במים הוא בחירת צמחים המותאמים באופן טבעי לתנאי יובש. כמה צמחים פופולריים העמידים לבצורת כוללים סוקולנטים, קקטוסים, לבנדר, רוזמרין ומרווה.
2. קבצו צמחים לפי צרכי מים: לצמחים שונים יש דרישות מים שונות, כך שקיבוץ שלהם יחד בהתאם לצרכים שלהם יעזור לכם לחסוך במים ולשמור על בריאות הגינה שלכם. כך למשל ניתן להציב צמחים בעלי צרכי מים גבוהים בפינה אחת של הגינה, בעוד צמחים עמידים לבצורת ניתן להציב בפינה אחרת.
3. התקינו מערכת השקיה בטפטוף: מערכות השקיה בטפטפות מספקות מים ישירות לשורשי הצמחים שלכם, מפחיתות את הפסולת ומבטיחות שכל צמח מקבל את כמות המים הדרושה לו.
4. השתמשו בחבית גשם: אספו מי גשמים בחבית גשם והשתמשו בהם כדי להשקות את הגינה שלכם. זה יעזור לך לחסוך במים ולהפחית את התלות שלך במי ברז מטופלים.
5. חסכו במים: לבסוף, הקפידו להשקות את הצמחים שלכם רק כשהם צריכים זאת. בדקו את האדמה באופן קבוע כדי לראות אם היא יבשה מדי והשקו רק כשצריך.
על ידי ביצוע העצות הללו, תוכלו ליצור גינה חסכונית במים שהיא גם יפה וגם ידידותית לסביבה.