לגזום או לכרות: המדריך המלא שיעשה לכם סדר בגינה
בשונה ממה שנהוג לחשוב, פעולת גיזום העצים דורשת מומחיות והתמודדות עם עבודה בגובה. למעשה, לא מדובר בעוד עבודה פשוטה שתוכלו לעשות בעצמכם או בעזרת הגנן השבועי שלכם.
פעולה נוספת, היא כריתת עצים, אותה ניתן לעשות מסיבות מסוימות. כל עצי הפרי והעצים הגדולים במיוחד, נחשבים לעצים מוגנים ולכן, הם דורשים אישורים ושלבי עבודה מסודרים.
מהן השיטות המתאימות לגיזום העצים, מה ההבדל בין כריתה לבין גיזום, לאילו אישורים תצטרכו לדאוג מראש ואיך מפנים את פסולת הגיזום או הכריתה? כל המידע במדריך הבא.
בעזרת מנוף, סולם או טיפוס: השיטות המתאימות לגיזום עצים
גיזום עם מנוף: שיטה זו, היא השיטה המוכרת והבטוחה ביותר, המאפשרת גיזום מדויק ועדין יותר. ברוב המקרים שבהם הגישה לעץ נוחה – יעדיפו הגוזמים להשתמש במנוף. שכן, חשוב לקחת בחשבון את שעות השכרת המנוף שישפיעו ישירות על מחיר העבודה.
גיזום עם סולם: שיטה זו, מתאימה לעצים שגדלים לגובה של עד 10 מטרים ושהגישה אליהם מוגבלת. בשונה ממנוף, מדובר על שיטה פחות בטיחותית שלא מאפשרת גיזום עדין ומדויק אלא גיזום של חלקים גדולים ורחבים מהעץ.
גיזום בטיפוס: שיטה זו, הופכת ליותר ויותר פופולרית כיוון שהיא מאפשרת את תזוזתו המלאה של הגוזם סביב העץ בצורה בטיחותית ויציבה יחסית. על הגוזם להשתמש בציוד מתאים (ולהיות בעל אישור עבודה בגובה). בשיטה זו, הגוזם יוכל לעבוד בדיוק ובמקצועיות כשהוא מתקרב ומתרחק מעץ על פי הצורך.
עבודה לגוזם עצים מקצועי: מהן התעודות וההכשרות הנדרשות?
כפי שכבר הזכרנו מעלה, עבודת גיזום העצים היא לא עבודה פשוטה ולמעשה, היא דורשת מיומנות ומקצועיות. בנוסף, ישנם סוגי הכשרות אותן יצטרך הגוזם לרכוש ובסופן, יקבל תעודת גוזם מומחה ממשרד החקלאות לצד תעודת הכשרה ממשרד התמ"ת שתאשר את עבודתו בגובה.
תעודות והכשרות אלו, הן המאשרות את עבודתו ומאשרות את המידע שלו על סוגי העצים השונים והתקנות המתאימות לכל עץ ועץ בארץ. לכן, חשוב לוודא את האישורים והתעודות עוד לפני תחילת העבודה על מנת שלא תסתבכו עם החוק.
מלבד האישורים וההכשרות, חשוב לוודא מראש שיש לגוזם ביטוח מתאים לעבודה בגובה ולכל תאונה שעלולה להתרחש בגלל העבודה. מדובר על עבודה שכרוכה בסיכון ולכן, חשוב שכל העובדים יהיו מכוסים.
שומרים על הסביבה: כך תפנו את פסולת הגיזום והכריתה
מלבד המקצועיות והמיומנות הנדרשים מבעל המקצוע, עליו לדאוג גם לפינוי הפסולת והגזם שעלולים להפריע לפעילות הרחוב וללכלך אותו. את הפינוי, ניתן לעשות בשלוש דרכים: בעזרת השכרת מכולה, בעזרת משאית מתאימה או בעזרת התאמה לימי פינוי הגזם המקובלים בעירייה.
פינוי בעזרת מכולה: שיטת פינוי זו, מתאימה לכמות גזם קטנה עד בינונית. על גוזם העצים להביא איתו מכולה מתאימה, למלא אותה בשאריות הגזם ולפנות אותה בסיום לאתר מתאים. את המכולה, תצטרכו להכניס לתוך הצעת המחיר ולשלם בגינה תוספת תשלום.
פינוי בעזרת משאית: בהנחה וכמות הגזם גדולה, תצטרכו להשכיר משאית מתאימה שנפח האחסון שלה גדול יותר ממכולה רגילה. בדומה למכולה, גם השכרת המשאית תהיה בתוספת תשלום אותה תצטרכו לכלול בהצעת המחיר ההתחלתית.
פינוי בעזרת העירייה: אפשרות נוספת שתאפשר לכם לחסוך כסף, תהיה בעזרת ימי הפינוי הקבועים בעירייה. בימים אלו, העירייה היא האחראית לאיסוף כלל הגזם בשכונות וברחובות השונים ומה שתצטרכו לעשות כדי להיכנס לסבב, הוא פשוט להניח את הגזם מחוץ לבית בסמוך לימי האיסוף.
לשיטה זו, קיימות מגבלות שונות כמו תיאום מדויק של העבודה בביתכם על מנת להיות סמוכים ככל שניתן לימי איסוף הגזם או היעדר פעילות של העירייה בסופי שבוע וחגים. בנוסף, ישנן עיריות שדורשות את תיאום האיסוף מולן מראש ומכאן, שתצטרכו לעיתים לנהל אופרציה שלמה שתהיה מדויקת ומתואמת מול כולם.
בשונה מגיזום העצים, כריתת העץ היא עבודה שתכלול בתוכה גם את הפינוי הסופי שייעשה מנקודה מוסכמת מול העירייה. למעשה, תצטרכו לתאם מראש את יום הכריתה ואת יום האיסוף. שכן, ישנם בעלי מקצוע שנמצאים בקשר רציף מול העיריות השונות והם אלו שיוכלו לתאם לכם את המועדים ולבצע את הכריתה בפועל.
בשל סכנת קריסה או מחלה בעץ: המקרים שבהם תוכלו לכרות את העץ
בשונה מגיזום עצים, הנחשבת לפעולת תחזוקה בסיסית וחשובה השומרת על העצים, כריתת עצים ללא אישור היא עבירה פלילית שתהיה משותפת גם לכם וגם לבעל המקצוע שיבצע עבורכם את העבודה.
כריתת עצים בישראל היא עבודה שמחייבת אישורים ועבודה בשלבים מסודרים. תחילה, יהיה עליכם למלא טופס מתאים באתר של משרד החקלאות ורק לאחר קבלת אישור תוכלו להתקדם להזמנת העבודה.
עם זאת, ישנם מקרים שבהם ניתן יהיה להזמין את כריתת העץ מבלי לעבור את תהליך קבלת האישורים. מקרים אלו יהיו עצים חולים, עצים הנמצאים בסכנת קריסה או עצים שנמצאים בשטח המיועד לבנייה.
במקרים שבהם העץ גדל ומגיע למצב שהוא מתנדנד או לא יציב, קיימת סכנה ממשית שהוא ייפול על עוברי אורח ולכן, יש לכרות אותו. עצים שאינם יציבים, עלולים להיחלש בסופות חזקות ונכון יהיה לכרות אותם לפני החורף הבא.
מצב נוסף שיאפשר לכם לדלג על התהליך הארוך, הוא מצב שבו העץ חולה ושלא ניתן לטפל בו ולטפח אותו בחזרה. מחלות נפוצות בעצים הם הופעתה של חדקונית הדקל, ריקבון פנימי ונזקי מזג האוויר שפוגמים בהתפתחות התקינה של העץ.
בלא מעט מקרים, ישנם שטחים גדולים המכילים עצים וייעודם להפוך לשטח בנייה מסוים. גם במצב כזה, לא תהיה ברירה והעצים שנמצאים באזור יעברו כריתה על מנת לאפשר את המשך עבודת הבנייה. שכן, ישנם מצבים שבהם העצים שנכרתים נשתלים מחדש באזור אחרי תקופת הבנייה.
בגינות פרטיות, קיימת אפשרות לכריתת העץ על פי בקשתכם (בין אם למטרת שיפוץ ובין אם לא) ובמצב כזה, תצטרכו להגיש בקשה מסודרת ולקבל אישור על הכריתה.