הוספת ממ"ד בבית משותף: איך עושים את זה?
יש לך דירה בבניין ישן? יש לא מעט יתרונות בבנייה הישנה והמרווחת, אבל מיגון הוא לא אחד מהם. אז מה אפשר לעשות כדי לשמור על עצמך ועל המשפחה שלך, בדירה בבית משותף בלי ממ"ד?
בכל הנוגע למיגון, חשוב לדעת שמבנה, כל מבנה, מספק יותר הגנה מפני ירי טיפים, לעומת שטח פתוח. אז נכון, בניית ממ"דים תפסה תאוצה רק בעשרים השנים האחרונות, אבל גם בניינים ללא ממ"ד יכולים להוות הגנה.
ד"ר בני ברוש, ראש אגף הבנייה במכון התקנים: "צריך לדעת שמבנים מהווים הגנה טובה מאוד. הרצפה, הקירות, התקרה, כל אלה הם אלמנטים ממגנים. הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע למיגון, הוא להתנהג לפי הוראות פיקוד העורף." אז אילו פתרונות מיגון יש לדיירים בבניין משותף ,ללא ממ"ד? ומה אפשר לעשות כדי לבנות ממ"ד בדירה שלך?
מה רמת המיגון של בניין משותף ללא ממ"ד?
ישנם בתים משותפים שנבנו בשנות ה 70 - 80, עם מקלטים ומדרגות ממוגנות. מקלט נותן מענה טוב, בתנאי שמגיעים אליהם בזמן, ומדרגות ממוגנות יכולות להוות פתרון מיגון יעיל במצבי חירום.
איך יודעים אם הבניין ממוגן?
בדרך כלל מדובר בבתים שגבוהים יותר מ - 4 קומות, עם חדר מדרגות נפרד. דרך נוספת לזהות בתים מושתפים עם מיגון קומתי, היא באמצעות סולמות ירידה שניצבות בכל קומה.
איך מוסיפים ממ"ד לדירה בבניין משותף?
מי שרוצה להתקדם לכיוון המרחב המוגן הדירתי, יכול לעשות את זה תוך שימוש ב - 3 שיטות שאושרו על ידי פיקוד העורף:
פתרונות בטון
הכוונה היא להוספת ממ"ד חיצוני לדירה. הדבר תלוי בזכויות בנייה, באישורים מהשכנים ובהסכמת הרשות המקומית. מעבר לזה, לא ניתן להיכנס לתהליך מבלי להתייעץ עם קונסטרוקטור, מאחר והוספת הבטון מכבידה על הבניין.
ממ"דים חיצוניים
"כאן אנחנו מדברים על 'מגדל' של מרחבים מוגנים לכל אורך הבניין." במצב בו השכנים בקומות התחתונות לא מעוניינים בהוספת ממ"ד, הממ"ד ייבנה על עמודים.
השכנים עשויים להתנגד, מאחר והעמודים נמצאים מחוץ לחלון שלהם. "חשוב להסביר להם שהעמודים האלה מקצרים את הדרך לבנייה שלהם בעתיד."
בעיה נוספת עם בניית ממ"דים חיצוניים היא שהבנייה מהווה 'חריגה מקו בניין'. החריגה הזו עלולה לתפוס מקום חנייה, להחסיר שטח מהגינה הציבורית או לתפוס תשתיות תת קרקעיות אחרות.
"דייר יכול לבקש לעצמו מיגון בבית משתי סיבות: הוא רוצה מיגון כי הוא חושש, או שהוא רוצה להרחיב את הבית שלו. לפי התקנות, אם אדם מרחיב יותר מ - 12 מטר רבוע, הוא חייב במציאת פתרון מיגון. מכאן זו עבודה מול הרשויות כשכל רשות מחייבת בפתרון מיגון שונה."
קופסא ממוגנת
"בכל הנוגע לקופסאות מיגון, אנחנו מדברים על פתרון חדשני של חברות פרטיות. הפתרון של חברת מפרם נקרא מיני ממ"ן. זה מוצר שמזכיר את הפתרונות שהיו במלחמת העולם השנייה בלונדון בזמן בליץ, שם אנשים בנו שולחנות בטון שבמצב של הפצצה הם היו נכנסים מתחת לשולחן שהיה מגן עליהם."
קופסא ממוגנת מאפשרת להשתמש במוצר כארון ביום יום, אבל בזמן לחימה, אפשר לפתוח את הארון ובעצם להפוך אותו לחלל מוגן. אפשר להשאיר אותו במצב 'פתוח', ולהיכנס אליו בזמן ירי טילים.
איך המדינה מקדמת את נושא בניית בממ"ד?
פרויקט תמ"א 38 (ותמ"א 38/2 - פינוי בינוי), נותן לדיירים בבנייני מגורים ישנים ללא ממ"ד, אפשרות להוסיף מרחבים מוגנים. "בכל הנוגע לפרויקט תמ"א 38, יש דיונים מקשר לשאלה של האם וכמה הפרויקט הזה יימשך."
"יש בעיה מסוימת עם תמ"א 38, כי רשויות מקומיות לא אוהבות שמחייבים אותם לפרויקטים. עם זאת, חיזוק מבנים הוא קריטי. רעידת אדמה חזקה תגרום להרבה יותר אסונות מירי טילים. היופי בחיזוק מבנים, זה שאתה מרוויח פה גם נראות, גם חיזוק, גם חדר נוסף, וגם מיגון."
האם דיירים יכולים ליזום פרויקט תמ"א 38 בבניין שלהם?
תמ"א 38, שכוללת גם את תמ"א 38/2 (פינוי בינוי), היא יוזמה עסקית, הרבה יותר משהיא יוזמה ציבורית. עיקר המוטיבציה של רשויות מקומיות בכל הנוגע לפינוי בינוי, הוא התחדשות.
"העיר אומרת שהיא רוצה שכונה חדשה וזה בסדר גמור. בדרך הזו אתה מפנה בתים שאין בהם מיגון טוב ובונה בתים חדשים עם מיגון טוב. מבחינת החובות של הרשויות המקומיות ביחס למיגון, הן מחויבות לתחזק מקלטים ציבוריים."
בסופו של דבר מדובר ביוזמה של הדיירים, ובחיפוש אחר יזמים שיכנסו לתהליך:
"יש אנשים שמומחים לתחום ההתחדשות העירונית/ פינוי בינוי, ואפשר למצוא אותם בקלות ברשת. מה שצריך לדעת בעניין הזה הוא שהרבה פעמים הרתיעה של היזמים קשור לנושא ההסכמה של הדיירים.
ברגע שהיזם יודע שיש הסכמה של הדיירים, אז הוא יודע שיש לו הרבה פחות כאבי ראש, ויהיה לו קל יותר להיכנס לפרויקט בבניין שלך."
התנהגות בזמן חירום מצילה חיים
"גם אם לא בנית מרחב מוגן בבית, המקום המוגן לשהות בו בזמן לחימה, הוא מקום עם כמה שפחות פתחים ועם כמה שיותר קירות. זה המקום האידיאלי למיגון."
מקומות שיש לשהות בהם בזמן לחימה:
- מקום עם קירות יחסית נקיים.
- לעמוד במקום בו אין סכנה שיפלו דברים מהקירות (מדפים, ספרים וכולי).
- למצוא מקום עם קירות, שמאחוריהם יש עוד קירות.
- חדרים עם כמה שפחות חלונות (ולא לעמוד מול החלון).
- חדר המדרגות - גם בחדר המדרגות עדיף שזה לא יהיה הקומה התחתונה ביותר. הפיצוץ יקרה ברוב הפעמים על הקרקע, ואז ההדף יכול לחדור פנימה ולטפס למעלה. הסכנה היא שבקומה הראשונה יש הרבה פעמים לובי ושמשות.
- המקום הציבורי שליד חדר המדרגות, אזור המעליות.
- כמה שפחות דברים על הקירות, כמו מזגנים, מדפים וכולי. אם כבר יש מדפים אז שלא יהיו עליהם ספרים.
- עדיף להיות מתחת לקו החלון בישיבה ולא בעמידה.
- לדאוג שיהיה אתך מים ודברים שהייה ארוכה.
- עדיף שהמרחב המוגן יהיה מקום עם wifi.
- "בעיקר, חשוב לדעת שעשית מעשה גדול כדי להגן על עצמך. עשית את הדבר הכי טוב שיכולת לעשות כדי להגן על החיים שלך."
מקומות שיש להימנע מלשהות בהם בזמן לחימה:
- אמבטיה - לא כדאי לשהות בחדר האמבטיה, מכיוון שחרסינות עלולות להתנתק ולסכן אותך.
- מטבח - במטבח יש כלים שעלולים ליפול, יש חרסינות ויש לא מעט זכוכיות שיכולים להוות סכנה.
לא להיות מול החלון או בסמוך לחלון, אלא בצד. לא לעמוד מול החלון, טיפה להתרחק ממנו ולא להיות מולו. ככל שמתרחקים החשיפה לסכנה קטנה.