משפצים וחוסכים: כמה עולה שיפוץ בית? בדקנו
שיפוץ כולל של הבית הוא פרויקט מורכב מאוד שכולל בתוכו מגוון רחב של משימות. לכן, יש חשיבות מכרעת לתכנון נכון של הפרויקט על מנת לצלוח אותו בשלום ולחסוך לא מעט כסף. שוקלים לשפץ? במדריך הבא נסביר כמה עולה שיפוץ בית, מה משפיע על המחיר ואיך תוכלו לחסוך לא מעט כסף על הדרך.
אם אתם שוקלים לשפץ את הבית ומרגישים שהפרויקט הזה קצת גדול עליכם, האמינו לנו שאתם לא לבד. שיפוץ הבית הוא פרויקט מורכב מאוד, שגם העלות שלו לא זולה בכלל.
במדריך הבא נסביר כמה עולה שיפוץ כולל של הבית, מה עשוי להשפיע על העלות של הפרויקט ואיך מתנהלים מול קבלן שיפוצים מקצועי.
שיפוץ קומפלט: מה משפיע על המחיר?
הפרמטר הראשון הוא סוג השיפוץ וההיקף שלו - האם אתם מתכננים לעשות שיפוץ שכולל צביעה, החלפת ריצוף, החלפת אביזרים סניטריים ועבודות חשמל קלות? או שיפוץ מאסיבי יותר שכולל הריסת קירות, בניית קירות חדשים, החלפת כל התשתיות ועבודות נגרות מורכבות?
ככל שהשיפוץ יהיה מורכב יותר וההיקף שלו יהיה רחב יותר, כך קבלן השיפוצים יצטרך להקצות עבור הפרויקט הזה יותר זמן. זה אומר שעל הדרך הוא מפסיד לקוחות אחרים, כך שהוא יתמחר את הפרויקט שלכם ביותר כסף.
הפרמטר השני הוא שטח הבית - ככל ששטח הבית גדול יותר, כך עלות השיפוץ תהיה גבוהה יותר. יש הבדל בין שיפוץ דירה בבניין בגודל סטנדרטי של 90 מ"ר, ובין שיפוץ בית פרטי 3 מפלסים עם חצר.
המוניטין של קבלן השיפוצים - כמו בכל תחום אחר, גם במקרה הנוכחי כל קבלן שיפוצים ידרוש תשלום שתואם את הניסיון, המוניטין ורמת המקצועיות של קבלן השיפוצים. אנחנו כמובן ממליצים לכם לסגור עם קבלן השיפוצים הכי איכותי ולא לבחור בהצעת המחיר הכי זולה שאתם מקבלים.
נגישות - לא נלאה אתכם בפרטים, אך חשוב לציין שנגישות היא פרמטר מאוד חשוב בתמחור של פרויקטים כאלה, ולא כל הלקוחות לוקחים את זה בחשבון. אז כבר נגיד שככל שהקומה תהיה גבוהה יותר, כך לקבלן השיפוצים יהיה קשה יותר לשנע את החומרים לדירה.
בנוסף, כשאנחנו מדברים על שיפוץ כולל של הבית, קחו בחשבון שקבלן השיפוצים יצטרך שתסדרו לו מקום חניה למכולת הפסולת. במידה וזו תהיה רחוקה מהדירה, כך קבלן השיפוצים יצטרך לעבוד קשה יותר על מנת לפנות את הפסולת.
איך מתכננים תקציב לשיפוץ כולל בבית?
זה השלב הכי חשוב בתהליך ואם תצלחו אותו, אין לנו ספק שכל הפרויקט יסתיים בהצלחה. שבו עם עצמכם וחשבו מהי מטרת השיפוץ? האם שיפור איכות החיים, השבחת הנכס, התאמה לצרכים מיוחדים?
בנוסף, קבעו תקציב ריאלי תוך התחשבות בהיקף העבודה. אנחנו מכירים יותר מידי לקוחות שהגדירו לעצמם שהם רוצים לשפץ את חדר האמבטיה ומהר מאוד נגררו לשיפוץ כולל של הבית בלי יכולת לעמוד בהוצאות.
אז איך בעצם מגדירים תקציב לשיפוץ? ראשית, התקציב הפנוי שיש לכם הוא התקציב שיש לכם, ותו לא. כך שמומלץ מאוד שלא לחרוג ממנו בשלב התכנון.
זה השלב שבו אתם נאלצים להשוות את התקציב מול החזון והפנטזיות שלכם ולהתחיל לקחת הצעות מחיר מקבלנים. כשתעשו זאת, סביר מאוד להניח שתקבלו פרופורציות לגבי התקציב, תבינו אילו חלומות אתם יכולים להגשים ואילו לא.
בשלב הזה מומלץ מאוד לכתוב את סדר העדיפויות שלכם ולנפות החוצה מתכנית השיפוץ את החלומות שאתם לא יכולים להגשים. לדוגמא, אם אין לכם תקציב לחיפוי זכוכית במטבח, התפשרו על חיפוי רגיל ואל תוותרו על החלפת דלתות למשל.
מה חשוב לבדוק כשמקבלים הצעת מחיר לשיפוץ הבית?
פירוט העבודות: כפי שציינו, ודאו שהצעת המחיר מפרטת את כל העבודות שצריך לעשות, כולל פירוט של כל שלב ושלב.
לוחות זמנים: ודאו שהצעת המחיר כוללת לוחות זמנים ברורים לכל שלב של העבודה, כולל תאריך התחלה וסיום משוער. אל תתביישו לדרוש להוסיף סעיף שמפרט מה קורה אם קבלן השיפוצים לא מסיים את הפרויקט בזמן.
פריסת תשלומים: ודאו שהצעת המחיר כוללת פירוט של תנאי התשלום, כולל סכום מקדמה, תשלומים ביניים ותשלום סופי. חשוב לציין, אף פעם אל תשלמו את כל הסכום מראש, אלא תחלקו את הפרויקט לשלבים.
20% מקדמה, 50% באמצע הפרויקט ואת היתרה בתום הפרויקט, רק לאחר שאתם עוברים על כל הבית בקפידה ומאשרים לקבלן השיפוצים שאתם מרוצים מהשיפוץ.
אחריות: ודאו שהצעת המחיר כוללת תנאי אחריות על העבודה ועל החומרים. דרשו מקבלן השיפוצים לתת לכם מסמך אחריות מסודר שיכלול את כל האלמנטים השונים.
במידה ויהיה צורך בתיקונים כל שהם בתום הפרויקט, תוכלו להציג בפניו את האחריות בהתאם לסעיפים הכתובים בה.
ביטוח: ודאו שהקבלן מחזיק בביטוח צד שלישי מתאים.
חשוב לציין - את הצעת המחיר אתם צריכים לקבל רק לאחר ביקור מקדים של קבלן השיפוצים אצלכם בבית. במקרה של שיפוץ כולל של הבית, אל תסתפקו בהצעת מחיר מרחוק ללא ביקור בשטח.
רק כך קבלן השיפוצים יוכל לתת לכם הצעת מחיר שהוא באמת יכול לעמוד מאחוריה ולא רק הצעה אטרקטיבית שתשכנע אתכם לסגור איתו את העבודה.
איך תתנהלו נכון מול קבלן השיפוצים?
מי מאיתנו לא מכיר את זה, אנחנו מקבלים הצעת מחיר וכשהמחיר עולה אנחנו מתבאסים על עצמנו שלא שאלנו את כל השאלות עוד לפני תחילת הפרויקט. אז כדי להימנע ממצבים כאלה, חשוב לשים דגש על מספר שאלות חשובות שילוו אתכם לאורך כל הפרויקט:
1. האם המחיר כולל את המע"מ?
2. האם המחיר כולל את חומרי השיפוץ?
3. האם המחיר כולל מכולה לפינוי פסולת?
4. האם המחיר כולל את פינוי הפסולת עצמו?
5. האם יש עוד דברים שעשויים לייקר את המחיר?
משפצים וחוסכים: איך אפשר להוזיל את עלויות השיפוץ?
השוו הצעות מחיר: אף פעם אל תסתפקו בהצעת מחיר אחת, גם אם היא נראית לכם מושלמת. קחו כמה הצעות מחיר והשוו בניהן, עברו על כל המרכיבים שלה, השוו בניהם ובדקו איזו הצעה הכי משתלמת.
שקפו לקבלן השיפוצים שאתם בודקים הצעות מחיר נוספות, זה ישים אתכם בנקודת פתיחה מעולה מולו והוא יבין שיש לו פה עסק עם לקוחות לא פראיירים בכלל.
רכשו את חומרי השיפוץ בעצמכם - אם יש לכם את הפנאי לעשות "סבב שווקים" ולרכוש את כל החומרים הלבנים לשיפוץ לעצמכם, יש סיכוי לא רע שתוכלו לחסוך לא מעט כסף.
אם אתם לא בטוחים בהצעת המחיר שאתם מקבלים מקבלן השיפוצים, אנחנו ממליצים לכם להיכנס למחירון שיפוצים ולבדוק מה העלות המקובלת של העבודות השונות בתחום.
כתב כמויות: מה זה ולמה זה חשוב?
כתב כמויות בשיפוץ הוא מסמך המפרט את כל העבודות והחומרים הנדרשים לצורך ביצוע השיפוץ, תוך פירוט כמויות מדויקות של כל חומר ועלויות. הוא משמש כלי חשוב הן עבור הלקוח והן עבור קבלן השיפוצים.
מצד הלקוח: כתב הכמויות יאפשר לכם לקבל תמונת מצב ברורה ומקיפה של כל העבודות הנלוות בפרויקט לצד כלל החומרים הדרושים. בעזרתו, תוכלו להשוות את הצעות המחיר בצורה מדויקת יותר ולעקוב אחר התקדמות העבודה ולוח הזמנים.
מצד קבלן השיפוצים: בעזרת כתב הכמויות, יוכל הקבלן לתכן את העבודה בצורה מסודרת ומדויקת יותר, להכין את כל החומרים הדרושים לו ולחשב את העלויות הסופיות. בנוסף, כתב הכמויות מאפשר לקבלן להיראות מקצועי ואיכותי יותר.
כתב כמויות כולל את הסעיפים הבאים:
פירוט כל העבודות הנדרשות: פירוק, בנייה, אינסטלציה, חשמל, ריצוף, טיח, צבע, נגרות ועוד.
פירוט החומרים הנדרשים לכל עבודה: סוג החומר, כמות, מידות, מחיר ליחידה ומחיר כולל.
פירוט העלויות ולוח הזמנים: עלות עבודה, עלות חומרים, עלויות נוספות (הובלת פסולת, היתרי בנייה וכו') ועלויות כוללות לצד תאריך התחלה וסיום משוער לכל עבודה.