איך בוחרים קבלן שיפוצים? קבלו טיפים מנצחים
המלצות אמינות, רישום בפנקס הקבלנים, הצעת מחיר מפורטת וביטוח מתאים: במדריך הבא נסביר איך בוחרים קבלן שיפוצים מקצועי ואיך מזהים חאפר
בחירת קבלן שיפוצים יכולה להיות כאב ראש לא קטן ויש לא מעט חאפרים, לכן חשוב לא להתפתות להצעת מחיר זולות או להבטחות שהעבודה תסתיים בחצי מהזמן.
במדריך הבא איגדנו טיפים מנצחים שיעזרו לכם לבחור קבלן שיפוצים מקצועי ואמין, וגם דרכים לזהות קבלן שיפוצים חאפר.
1. המלצות ובדיקה של עבודות קודמות
קחו המלצות אמינות – חוות דעת מפורטת על ההתנהלות והמקצועיות של קבלן השיפוצים המועמד היא דבר חשוב, אבל צריך לוודא שהמידע שמסופק לכם הוא אמין ולא מגיע מחברים או בני משפחה של בעל המקצוע. מה אפשר לעשות? בקשו את פנקס הקבלות של הקבלן ובחרו בעצמכם לקוחות קודמים שלו, זה יבטיח שלא מדובר באנשים אקראיים.
לאחר מכן, נסו לברר לגבי טיב העבודה מול הקבלן: האם הוא עמד בזמנים ובהתחייבויות, כמה הוא גבה, מהי רמת הגימור של השיפוץ והאם היו גם חוויות שליליות? לפי התשובות תוכלו לגבש דעה מוצקה לגבי שיתוף פעולה אפשרי עם הקבלן.
בדקו עבודות קודמות – שיפוץ הבית או הדירה זו עבודה גדולה ואסור לחפף, לכן חשוב גם לבדוק עבודות קודמות של הקבלן ולא להסתפק בתמונות. ההמלצה היא לבקר בשתי דירות לפחות, אחת ששופצה בזמן האחרון והשנייה ששופצה לפני כמה שנים. הבדיקה הזו תוכל להמחיש עבורכם לא רק את רמת הביצוע והגימור של השיפוץ, אלא גם את העמידות לאורך שנים.
2. רישום בפנקס הקבלנים
קודם כל, רישום של קבלן השיפוצים בפנקס הקבלנים, שמנוהל על-ידי משרד השיכון, מתאפשר רק כאשר בעל המקצוע הוא בעל חמש שנות ניסיון. כמו כן, החוק קובע שכל עבודה בהיקף שעולה על 45 אלף שקלים, חייבת להיות מבוצעת על-ידי קבלן רשום.
בנוסף, רישום זה מעיד על מקצועיות הקבלן ובמקביל זה מאפשר לכם להתלונן לרשם הקבלנים במקרה של בעיה. אגב, אם הקבלן גם חבר בהתאחדות קבלני השיפוצים, ניתן להתלונן דרכה שכן קיים בה מוסד בוררות וגישור שחוסך לכם התערבות של בית משפט.
אז איך בודקים שהקבלן אכן רשום בפנקס הקבלנים? פשוט מאוד, כנסו למאגר קבלני השיפוצים והקלידו את שם הקבלן. דבר נוסף שאתם יכולים לעשות כדי לוודא שמדובר בקבלן מקצועי ואמין הוא הקלדת שמו לצד "פסק דין" או "תביעה". במקרה שמתנהל נגדו הליך משפטי, אל תבזבזו את הזמן ומחקו אותו מרשימת המועמדים שלכם.
3. הצעת מחיר מפורטת
הצעת מחיר מפורטת, שתהפוך לאחר מכן לבסיס של חוזה עבודה, היא אחד הדברים החשובים ביותר בבחירת קבלן שיפוצים. ההצעה חייבת להיות מסודרת, לא בכתב יד ולא בטלפון, וכתובה בצורה ברורה וחד-משמעית.
רק להבהיר: ההצעה תינתן רק אחרי שנפגשתם עם קבלן השיפוצים והוא ביקר בבית. אגב, אם אתם לא מרוצים לגמרי מהצעת המחיר, אל תהססו להחזיר אותה עם תיקונים, מדובר במשא ומתן לכל דבר. אלו הפרטים העיקריים שצריכים להיכלל בהצעת המחיר של קבלן השיפוצים:
1. כתב כמויות (פירוט העבודה + חומרים)
2. לוח הזמנים לביצוע העבודה
3. פריסת התשלומים
4. ביטוח
5. אחריות
טיפ: אל תסתפקו בהצעת מחיר אחת ואל תסתנוורו מהצעה נמוכה מדי, השוו ביניהן ובחרו את המקצועית ביותר.
4. ניסיון ומומחיות
באופן טבעי, ככל שקבלן השיפוצים מנוסה יותר, כך ההתנהלות מולו והתוצאה הסופית תהיה מקצועית יותר. עבודה מול איש מקצוע בעל ניסיון גם תצמצם את הטעויות והליקויים במהלך השיפוץ ותגביר את הסיכויים שהפרויקט יושלם בזמן.
לצד הניסיון, יש גם את היבט המומחיות של קבלן השיפוצים, זאת במקרה שרוצים לבצע עבודות עם גבס, שדרוג האמבטיה והמטבח, החלפת ריצוף ועוד. קבלן שמסוגל לבצע מגוון עבודות יכול גם לחסוך כסף על קבלני משנה שצריך להביא במיוחד.
5. ביטוח מתאים
לפני שאתם בוחרים בקבלן שיפוצים, ודאו שהוא מספק ביטוח לפרויקט, כולל עבור קבלני המשנה, ושאתם רשומים בו. ודאו שהביטוח כולל נזק לרכוש שנגרם בזמן השיפוץ וביטוח לנזק שנגרם לעובדים וגם לצד ג'.
במקביל, ודאו שיש לכם ביטוח דירה סטנדרטי ובמקביל תרכשו פוליסה ייעודית לעבודות קבלניות, מעין הרחבת הביטוח שתפחית את התלות בביטוח של קבלן השיפוצים.
איך מזהים קבלן שיפוצים חאפר?
הצעת מחיר כללית וזולה מדי – אם אתם מקבלים הצעת מחיר שלא כוללת כתב כמויות שמפרט את שלבי העבודה והחומרים של הפרויקט, אחריות וביטוח, זה מעיד על כך שמדובר בקבלן שיפוצים חאפר ולא מקצועי.
במקרה שקיבלתם שלוש הצעות מחיר ואחת מהן זולה יותר ב-30 אחוזים, זה אמור להדליק אצלכם נורת אזהרה. קבלן שיפוצים שלוקח מחיר נמוך מדי גם לא יבצע עבודה מקצועית וסביר להניח שגם לא יסיים אותה בזמן.
בעיית זמינות – התקשרתם אל הקבלן חמש פעמים והוא לא ענה? ניסיתם לקבוע איתו פגישה והוא לא זמין? אלו סימנים מדאיגים ממישהו שאתם הולכים לעבוד איתו במשך תקופה ארוכה. חאפרים כאלו יופיעו לרוב רק בתחילת העבודה, אך בהמשך הוא יחפף ולקראת הסוף ייעלם, בטח אם הכסף כבר אצלו.
לא רשום בפנקס הקבלנים – נכון, לא כל קבלן שיפוצים שאינו רשום בפנקס הקבלנים הוא חאפר, יכול להיות שהוא מתרכז פשוט בעבודות קטנות עד 45 אלף שקלים, אבל כן מדובר בחותמת שנותנת לנו ביטחון בבעל המקצוע. התחושה שיש גוף אחראי ומקצועי מאחוריו וכזה שמחזיק בסטנדרטים יחסית מחמירים.