בניה ירוקה: איך עושים את זה בשיפוץ הבית?
יוזמה משותפת של עיריית רעננה והאגודה לתרבות הדיור, תעניק לדיירים בבתים משותפים אפשר לשדרוג: שיפוץ ירוק שיסתייע במימון ביניים במסלול נוח. אז איך משפצים את הבית בבניה ירוקה?
תוכנית מיוחדת ביוזמת עיריית רעננה והאגודה לתרבות הדיור, במסגרתה עוברים מבנים בעיר שיפוץ ירוק, כבר יצאה אל הפועל. במסגרת התוכנית יכולים עתה תושבי רעננה לקבל הדרכה, הכוונה וסיוע במימון.
השיפוץ הירוק של המבנים כולל שיפוץ של מעטפת המבנה, צביעה, שיפורים באוורור חדרי המדרגות וצינון החללים, הצללה, צריכת החשמל ועוד – הכל באמצעות חומרים ומוצרים ידידותיים לסביבה.
מה זה בניה ירוקה?
בניה ירוקה היא בנייה ידידותית לסביבה, שמביאה חיסכון באנרגיה, חשמל ובמים, תוך שימוש בחומרים ומשאבים טבעיים ומחזור פסולת.
המטרה של סוג בנייה זה היא ליצור סביבת מגורים שתצמצם את פגעי המחייה בשטחים עירוניים באמצעות שימוש באביזרים חוסכי מים ואנרגיה, מזעור היקף עבודות העפר, הגדלת היעילות התרמית ועוד.
מה היתרונות של בניה ירוקה?
דירה ירוקה חוסכת לכם כסף
בניה ירוקה חוסכת בין עשרה לשלושים אחוז בצריכת החשמל והמים ולכן היא חוסכת גם בעלויות התפעול והתחזוקה השוטפות לדיירים.
בבניה ירוקה ההוצאות של הדיירים על חשמל נמוכות יותר בזכות קירות תרמיים שמחליפים את מערכת המיזוג, קירות שמבטיחים בידוד של 120-100 שעות מחום וקור, לעומת קירות רגילים שמספקים עד כ-12 שעות בידוד בלבד.
שומרת על איכות הסביבה
הבנייה הירוקה מתחשבת במשאבי הטבע ומשלבת את ההיבטים הסביבתיים בתכנון ובביצוע של המבנה. היא מבוססת על חסכון משמעותי בצריכת משאבים ואנרגיה ומעודדת שימוש בחומרי בנייה ידידותיים לסביבה.
העלאת איכות החיים הכללית
בנייה ירוקה יוצרת מסייעת בשמירה על סביבה נקייה מרעלים בכך שהיא מפחיתה את פליטות גזי החממה בתוך הערים, משתמשת בחומרים שאינם פולטים קרינה, ומפחיתה את מפגעים של פסולת בניין.
איך אפשר לשלב בניה ירוקה בשיפוץ הבית?
הרעיון בעבודת שיפוץ ירוקה הוא שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, כמו צבעי קיר ובניית קירות גבס עם תו תקן ירוק. 'שיפוץ ירוק' הוא נגזרת של תאוצת הבניה הירוקה. החומרים ה"ירוקים" נגישים מאוד, והמחיר שלהם יורד באופן קבוע.
יצירת אור וצל המסייעים למיזוג הבית
בשיפוץ ירוק שמים דגש על כניסת אוויר ואור שמש, על בסיס המצב הקיים של הבית: כיווני הזריחה והשקיעה, כיווני רוח.
אחת הדרכים לעשות זאת היא באמצעות התקנה של סוכך קטן מעל לחלון הדרומי של הבית. בקיץ הסוכך הזה מנוע קרינה ישירה לתוך הבית, אך הוא מאפשר כניסה של אור טבעי. בחורף השמש תהיה בזווית חדה יותר לכיוון הבית, וכך יכנס אור לבית.
בידוד תרמי לקירות הבית
בידוד נכון של קירות הבית יכול להפחית את צריכת האנרגיה, מאחר ובמצב כזה קל הרבה יותר לקרר או לחמם את הבית.
שדרוג מערכת האינסטלציה של הבית
במהלך השיפוץ ניתן לשפר את מערכת האינסטלציה של הבית ולחסוך לא מעט כסף בטווח הארוך.
התקנת מסנן אבנית למשל, בראש הצנרת של הדירה, או התקנה של וסת לחץ ראשי יכולים לסייע לכם לצמצם את הוצאות המים, כמו גם התקנת ברזים חסכוניים וראש מקלחת חסכוני.
מעורבות עיריות בבנייה ירוקה
עיריות ורשויות מקומיות אינן יכולות לאלץ יזמים להשתמש בשיטות בנייה ירוקות, אבל יש להן בהחלט יכולת לתמרץ פרוייקטים ירוקים ולעכב פרוייקטים שאינם כאלה, וזה הכיוון שאימצו בעיריית רעננה.
רעננה, חשוב להוסיף, היא העיר הראשונה בישראל שאישרה את התקן הישראלי לבנייה ירוקה. וכל תוכניות הבנייה החדשות בעיר מחויבות לתקן הישראלי לבנייה ירוקה (5281).
בכך היא מהווה דוגמא וצריכה להיות מודל לחיקוי לערים נוספות בארץ.
מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, ראובן צדוק, צוטט בכתבה בדברים הבאים:
"במשך שנים רבות היוותה העיר רעננה דוגמא ומופת בנושאי איכות חיים ואיכות סביבה ואני מברך בחום את ראש העיר, מר נחום חופרי, על שלקח את הנושא צעד נוסף קדימה והפך בכך לחלוץ במיזם השיפוץ הירוק".