רב הנסתר על הגלוי: כך תתכננו תקרה צפה ותטמיעו בתוכה תשתיות וגופי תאורה
היא משפרת את הבידוד, מסתירה מערכות מיזוג, תשתיות חשמל ותקשורת ומאפשרת הטמעה של גופי תאורה. לכן, לא פלא שהנמכת תקרה הפכה ללהיט בענף השיפוצים והבנייה. במקרים של תקרה נמוכה במיוחד, היא אמנם תקטין עוד יותר את שטח החלל, אך מעבר לכך היא לרוב כוללת הרבה יותר יתרונות מחסרונות. הנה כל מה שצריך לדעת
לתקרה הצפה יתרונות עיצוביים ופרקטיים: תוכלו להסתיר בתוכה כבלי חשמל, חיבורי תקשורת ומערכות מיזוג, וליהנות ממראה נקי ומוקפד שמשתלב לא רק עם הסגנון המודרני, אלא מתאים את עצמו כמעט לכל סגנון עיצוב.
איך מתכננים אותה נכון ואילו בעלי המקצוע תצטרכו להזמין להשלמת העבודות בכדי שהתקרה תהיה בטיחותית, עמידה לאורך זמן ומותקנת בצורה מדויקת עם רמת גימור גבוהה? הנה כל מה שכדאי לגלות לפני, ולא בדיעבד.
מסתירה ומייצרת תאורה טובה: היתרונות הבולטים של תקרה צפה
תקרה צפה היא תקרה נמוכה יותר מתקרת הבטון והיא מנותקת מחיבורי הקירות. המטרה העיקרית של תקרה צפה היא בעיקר עיצובית. בתוכה מטמיעים תאורה, מערכות מיזוג, כבלים של חשמל ותקשורת.
מעבר לאלמנט העיצובי שהתקרה מייצרת, היא משפרת את האקוסטיקה, שכן היא מונעת את ההד הנלווה לתקרת בטון סטנדרטית.
בין תקרת הבטון לבין התקרה הצפה יש רווח שמשמש לרוב עבור פתחי אוורור ותאורה נסתרת. המרווח מאפשר לפזר בצורה אחידה את האוויר בבית והתאורה שמותקנת בתוכו היא תאורה פונקציונלית בעלת פיזור רחב בחלל הציבורי או הפרטי של הבית.
בשונה מתקרת הבטון, התקרה הצפה עשויה מגבס, ומאפשרת גמישות גבוהה, שכן ניתן לחתוך ולעצב איתה גם חללים מעוגלים, או חללים בעלי צורות גיאומטריות מורכבות יותר.
המטבח, הסלון וחדר השינה: החדרים שתוכלו לשדרג עם התקנת תקרה צפה
הסלון: חלל זה הוא החלל הנפוץ ביותר להתקנת תקרת גבס צפה, והסיבה טמונה בפיזור האוויר האחיד מפתחי האוורור שבתוך התקרה. מעבר לאוויר, התקרה תשדרג את מראה הסלון שהוא כרטיס הכניסה שלכם הביתה ותהפוך אותו למרשים ויוקרתי. אין דבר מכוער יותר מצינורות שרשורים בולטים וכבלי תקשורת שרצים על התקרה ועל הקירות.
המטבח: לשילוב של תקרה צפה במטבח יש מספר יתרונות: שמירה על טמפרטורה נוחה (המטבח הוא חלל חם יחסית בגלל מגוון מכשירי החשמל שנמצאים בו) ושמירה על עיצוב נקי, שמאפשר גם למנוע את החלל הריק מעל ארונות המטבח. חלל, שלרוב אין בו שימוש והוא אף הופך במהרה למפגע תברואתי בשל הצטברות שכבות של אבק ושומנים שנדבקים אליו. הרמת הקירות עם גבס או הנמכת התקרה עד לגובה תחילת הארונות הגבוהים, מאפשרת ליהנות גם מיתרון זה של היעדר חלל פתוח שהופך למלכודת אבק ולכלוך.
חדר השינה: בנייה של תקרה צפה בחדרי השינה היא עבודה פחות נפוצה, אולם הבחירה בה תעניק לחדר אשלייה של גודל, ותחושה נקייה ומוקפדת יותר. בנוסף, האוורור שיגיע מפתחי המיזוג שבתקרה, יהיה לרוב נוח יותר, ופחות בולט ממזגן עילי.
כאמור, שילוב של תקרה צפה בחללי הבית השונים יוסיף נופך יוקרתי וחדיש. אולם, הדבר שיהפוך את התקרה הצפה לאלמנט עיצובי של ממש הוא התאורה הנסתרת. זו, הופכת למופע אור עם תרחישי תאורה שונים, מבלי שהתקרה תכלול גופי תאורה בולטים ומגושמים.
כמובן שתוכלו לשלב גם גופי תאורה בולטים, כמעין תכשיט עיצובי, אך לצורך תאורה פונקציונלית באזור הארונות, בחלל המרכזי, ותאורת התמצאות חלשה, בהחלט תיהנו מתאורה נסתרת ביומיום. בתי-מלון, עושים שימוש רב בתקרה מסוג זה.
האור שבקצה התקרה: אילו סוגי תאורה ניתן לשלב בתקרה צפה?
התאורה הנסתרת מספקת אור רך יותר והיא מעניקה ייחודיות ויוקרה שלא ניתן להשיג באמצעות גופי התאורה הרגילים.
בכדי להשיג מראה ייחודי, מומלץ לנסות ולשלב בין סוגי תאורה נסתרים שונים.
ספוטים: נורות קטנות שמותקנות בתוך התקרה. הנורות שצמודות לתקרת הגבס ונראות חלק ממנה, הופכות לתאורה אידיאלית עבור חדרים קטנים שזקוקים לכמות אור גדולה שלא תצריך התקנה של גוף תאורה גדול או בולט.
כדי לאפשר שימוש נוח, ניתן לחבר את תאורת הספוטים למתג נפרד כדי לייצר הפרדה בין תאורה המתאימה לקריאה או לשעות מאוחרות לבין תאורת אווירה ואירוח.
גופי תאורה שקועים: גופי תאורה שקועים הם הפתרון המוכר והפופולרי בתחום התאורה הנסתרת. גופי התאורה מותקנים בתוך התקרה, כאשר נקודת האור היא היחידה שבולטת החוצה.
פסי לד חיצוניים או בתוך אלמנטים: תאורת הלד היא תאורה חסכונית שמומלצת להתקנה ויכולה לחסוך בחשמל. האור שמתקבל מפסי הלד הוא אור רך ואלגנטי. את פסי הלד ממקמים בתוך התקרה (בדומה לגופי התאורה השקועים) כדי לקבל את האפקט העיצובי.
אפשרות נוספת שיכולה להעניק לחדר שלכם שדרוג משמעותי, היא התקנה של פסי לד מאחורי אלמנטים שונים בבית כמו מסך הטלוויזיה, ארון הבגדים או המראה. התקנה מסוג זה, מאפשרת שימוש נקודתי בתאורה ולא דורשת יותר מדי חשמל.
כמה זה עולה ומה ישפיע על המחיר?
מחיר ההתקנה יושפע מהיקף העבודה הנדרש, מגודל התקרה, מסגנון העיצוב וממורכבות ההתקנה.
ככלל, ככל ששטח התקרה הצפה יהיה גדול, כך המחיר למ"ר יהיה קטן יותר. תקרות קטנות ששטחן עד 10 מ"ר, יתומחרו במחיר גלובאלי, שכן יש מינימום שנהוג לגבות עבור עצם ההגעה וההתקנה.
גודל תקרה סטנדרטי הוא 50 מ"ר. אם בחרתם בשטח תקרה גדול יותר, המחיר יעלה בהתאם, אך התעריף לכל מ"ר יהיה אטרקטיבי יותר מאשר זה של תקרה קטנה יחסית.
עיצוב התקרה הוא פרמטר מרכזי שישפיע מאוד גם על המחיר הסופי. בהנחה שבחרתם במיקום סטנדרטי (חדר מרכזי כמו סלון או מטבח) המחיר יהיה תואם. אך, במקרים של בניית התקרה בסמוך לגרם המדרגות או במיקום מיוחד אחר, הכולל חיתוכים, שיפועים והתקנה מורכבת יותר מבחינת תשתיות, המחיר יעלה בהתאם, ויכול להתייקר גם בכמה אלפי שקלים.
בנוסף, חשוב להבדיל בין הצעות מחיר שכוללות התקנה של תקרה צפה בלבד לבין הצעות מחיר שכוללות גם התקנה של תאורה נסתרת.
התקנת תקרה צפה ללא שילוב של תאורה נסתרת בתוכה תעלה 350-400 שקל לכל מ"ר. התקנת תקרה צפה, שכוללת בתוכה הטמעה של תאורה נסתרת תעלה 400-450 שקל למ"ר.