משפצים? כך תישארו במסגרת התקציב שלכם
חסכתם לקראת השיפוץ הגדול ואתם מעוניינים להתחיל את הפרויקט? לפני שאתם ממהרים להיכנס להרפתקה בלי לדעת איך תצאו ממנה, הנה הכללים שחובה להיצמד אליהם, כדי לא להתרחק ממסגרת התקציב שנקבעה ולמצוא את עצמכם מפסיקים את השיפוץ באמצע.
כדי לא ליפול לסטטיסטיקה של חריגה משמעותית שתנוע בין 30-40 אחוז מתקציב השיפוץ (במקרה הטוב) ועד הכפלת התקציב (במקרה הקיצוני), הנה כל השלבים שכדאי לכם לפעול על פיהם, עוד לפני שאתם מתחילים את השיפוץ.
החיסכון האמיתי, אגב, מתחיל הרבה לפני שלב הביצוע. שם, נמנעות הטעויות העיקריות והיקרות לתיקון. בדקנו עם קבלני שיפוצים שלנו מהם הגורמים הנפוצים לחריגות תקציב, וחזרנו עם המסקנות שכדאי לכם ליישם בשיפוץ הבא.
לפני שתתחילו לשפץ: השקיעו בשלב התכנון והגדירו תקציב ריאלי
תכנון קפדני יכול לחסוך לכם הרבה מאוד כסף. מדהים כמה הצרכן הישראלי יכול לחסוך בעלויות ייעוץ ותכנון, אך להתפרע בבחירת אמבטיה או מערכת סאונד גרנדיוזית ולא הכרחית לשיפוץ עצמו. תכנון אמנם עולה כסף, אך המטרה שלו היא לחסוך לכם כסף בשורה תחתונה.
לכן, עבדו עם מעצב פנים (אם מדובר בשיפוץ פנים בלבד) או עם אדריכל (במקרה של שינויים משמעותיים במבנה עצמו), ואל תשברו אריח אחד לפני סיום התוכניות.
זה בהחלט יעזור לכם להימנע מביצוע שינויים יקרים בזמן השיפוץ עצמו. עם תוכנית מפורטת ביד, תוכלו להעריך טוב יותר עלויות, לקבל הצעות מחיר מדויקות ולמנוע הפתעות במחיר ובלוח הזמנים.
הגדירו תקציב נוח ואל תתפרעו מעבר ליכולות שלכם
קביעת תקציב נוח שמשקף באופן ברור את עלות החומרים והעבודה היא הבסיס להכל.הערכה כללית? היא טעות. רק לאחר התכנון, השרטוטים, כתבי הכמויות, סיבוב באולמות התצוגה ובדיקת תשתיות הנכס הקיים תוכלו באמת לקבוע את מסגרת התקציב. אל תשכחו לתמחר עלויות של חומרים, בעלי מקצוע, היתרים, ייעוץ של קונסטרוקטור וכן הלאה.
אל תשכחו לכלול סעיף להוצאות בלתי מתוכננות
בלת"מים יהיו בין אם תרצה ובין אם לא. לכן, כדאי מראש להגדיר סעיף סל כללי שיוקדש לכל ההוצאות המפתיעות שיתעוררו. מוטב להשאיר 20 אחוז. אחרת, אתם למעשה מתחילים ממינוס.
מוטב להסתכל לאמת הכלכלית בעיניים, ולקצץ בסעיף תקציב אחר שהוא בבחינת מותרות מראש, ולא בדיעבד. נדירים המקרים שבהם השיפוץ מסתיים במסגרת התקציב המקורית שנקבעה. לכן, אם אתם יכולים להשאיר אפילו 30 אחוז מהתקציב להפתעות או להשלמות עתידיות של הלבשת הבית, מוטב שתעשו זאת.
אחרת, אתם עלולים למצוא את עצמכם מפסיקים את השיפוץ באמצע, על מנת לגייס סכום נוסף. לעתים, הדבר כרוך בהארכת תקופת השכירות או בפגיעה בשגרת העבודה שלכם מעבר למתוכנן, דבר שגם לא יש מחיר (גבוה, לרוב).
שפצו בחלקים או חסכו לקראת שיפוץ גדול
במקרים מסוימים, כדאי לשקול את תחיית מועד השיפוץ עד לגיוס הסכום הדרוש, ולא להתחיל מתוך מחשבה ש'יהיה בסדר'. לחשוב חיובי זה חשוב, אבל לחשוב בצורה ריאלית יעזור לכם לסיים את השיפוץ בזמן ובתקציב שנקבע.
אין לכם מספיק כסף לשיפוץ גרנדיוזי? ערכו מיני-שיפוץ באזור אחד של הבית, או בצורה רוחבית. גם אם אתם מתכננים לחלק את השיפוץ למקטעים, דאגו מראש לתוכנית כוללת, גם אם היא תיושם בחלקים ותתפרס על פני תקופה של שנתיים-שלוש.
בחרתם לשפץ בחלקים? מצד אחד, העלות תתחלק לתקופה ארוכה יותר, ותהיה קלה יותר לניהול. מצד שני, לעתים זה יכול לגרום לכפילות בעבודה ובחישוב כולל לעלות יותר. לכן, התייעצו עם בעלי מקצוע מהתחום ועם מעצבי פנים בעלי ניסיון בשיפוצים, ובדקו האם כדאי לשפץ על פי אזורים, או רוחבית. כלומר, ייתכן שבשלב ראשון תרצו להחליף תשתיות, ריצוף וחיפויים, ורק לאחר מכן לעבור לעבודות נגרות ולהלבשת כל הבית. הכל, בהתאם לפערי המחיר בין שתי אפשרויות השיפוץ האלה.
זכרו שסדר עדיפויות מונע בלאגן
תיעדוף ובחירת סדר עדיפויות נכון, יעשו לכם סדר ברור מאוד בין הוצאות הכרחיות לבין הוצאות שהן מותרות. הגדירו מה החלל שהכי חשוב לכם לשפץ (המטבח, חדר הרחצה או הסלון) והחליטו היכן אתם רוצים להשקיע את רוב תקציב השיפוץ.
חשוב לכם שיהיו גימורים ברמה גבוהה מאוד בחלל הסלון או המטבח? חסכו באזורים אחרים שפחות קריטיים לכם (חדרי שינה, מרפסת וחצר, למשל). התיעדוף מאפשר להקצות משאבים בהתאם למה שבאמת חשוב לכם, ולא בצורה אקראית.
אל תסטו מהתוכנית: תוכלו לגלות גמישות, אך אל תיגררו מעבר לתקציב המתוכנן
לא בטוח שתוכלו להגשים את כל הפנטזיות שלכם בשיפוץ הזה, ולכן כדאי להחליט מה הכי חשוב ומה יכול לחכות להמשך, אם בכלל. אם הגדלתם סעיף אחד בתקציב , תצטרכו לקצץ בסעיף אחר. ולכן, כדאי לאפשר גמישות מסוימת, אך להיצמד לתוכנית שנקבעה. ממילא יתגלו הפתעות במהלך השיפוץ, אז לא צריך להוסיף עוד שינויים יזומים.
אילו הפתעות יכולות להתגלות באמצע העבודות? עמוד בטון שלא ניתן להוריד, פיצוץ צנרת מפתיע, כשלי איטום שמחייבים איטום מחדש ומגבלות נוספות שיכולות להסתתר מתחת לריצוף, בתוך הקירות או על הגג. כל שינוי מהתוכנית המקורית גורר עיכובים, עלויות נוספות ופוגע בלו"ז מול כל בעלי המקצוע שתעבדו מולם. לכן, הימנעו משינויים, אלא אם מדובר בבעיה בלתי צפויה שהתגלתה.
קשה לכם לדמיין את התוצאה? השקיעו בהדמיות, ערכו סיבובים מקדימים בחנויות לחומרי גמר והשקיעו בשלב קבלת ההחלטות הרבה לפני שאתם יוצאים לדרך. כך, תקטינו את הסיכוי לקניות אימפולסיביות שסביר להניח שתתחרטו עליהם. אם תתאהבו באריח או באמבטיה, וההתלהבות לא תעבור לכם גם כעבור כמה חודשים של תכנון, תדעו שבחרתם נכון ולא מתוך גחמה רגעית.
מה לעשות לבד ומה בעזרת בעלי מקצוע?
שכר הוא לא השיקול היחיד שצריך להיות לכם בבחירת הצוות שילווה אתכם: שכרו את בעלי המקצוע בחוכמה. השיגו מספר הצעות מחיר, ערכו פגישה עם קבלני השיפוצים ובדקו את הכימיה שלכם איתם. אל תזלזלו בקבלת פידבק מלקוחות קודמים. בעלי מקצוע יעשו את ההבדל בין שיפוץ שיעבור חלק לשיפוץ שייזכר לכם כסיוט וכרצף של טעויות שצריך לתקן. אל תזלזלו בחשיבות של מפקח בנייה מטעמכם, בייחוד כשמדובר בפרויקט שיפוץ גדול במיוחד.
יש דברים שתוכלו לעשות בעצמכם ויש דברים שממש כדאי להימנע מהם: כל דבר שמחייב הסמכה ורישיון (חשמל, גז וכן הלאה) הוא בפירוש לא דבר שכדאי להסתכן ולבצע לבד. כאן, כסף אינו שיקול. הבטיחות שלכם, יציבות המבנה ותקינות המערכות לאורך שנים – כל אלו אמורים להיות לנגד עיניכם.
מה כן תוכלו לעשות בעצמכם? לצבוע, לחדש רהיטים, להקים דק, לשתול צמחים, ואף לבנות גדרות וחומות סביב הבית – כל אלו בעלי סיכון נמוך לטווח ארוך, שלא ישפיעו על יציבות המבנה. היזהרו מהערכת יתר של הכישורים שלכם. מעבר לכך שאתם יכולים לגרום נזק לתשתיות צנרת ומבנה, אתם גם מסכנים את עצמכם מבחינה בטיחותית.
יד שנייה, קיימות ומחזור: תתפלאו כמה זה זמין, נוח ומשתלם
חידוש רהיטים, שימוש בחומרים ממוחזרים וצביעה מחדש של הציוד הישן שלכם – כל אלו מבורכים. הם בהחלט יכולים לרענן את הבית מבלי להגדיל את התקציב. מעבר לכך, זה גם ידידותי לסביבה. אל תזלזלו בקנייה של פריטי יד שנייה, החל מגדרות במבוק, רהיטים, דשא סינתטי ועד לפרגולות וסוככים שאחרים פירקו כשעברו דירה. הרשתות החברתיות מלאות בפריטים כאלה. ממש כפי שאתם תשמחו לחסוך, כך אחרים ישמחו להרוויח עליהם קצת כסף.
התמקחו, השוו מחירים והיו צרכנים נבונים
היזהרו מהזול מדי ואל תתפתו למחירי יוקרה מופרכים: לא תמיד הזול משתלם, והוא יכול לעלות לכם ביוקר. שמרו על איזון בין עלות לאיכות, בכדי להבטיח שהשיפוץ יעמוד במבחן הזמן, לא יתבלה מהר ויהיה קל לתחזוקה. זה אולי מרגיש מנוגד לאינטואיציה, כשהמטרה היא לחסוך כסף, אך השקעה בחומרים איכותיים ובעבודה מקצועית בסופו של דבר תחסוך לכם כסף.
כיצד? עלויות התחזוקה יפחתו, לא תצטרכו להשקיע בתיקונים ובשדרוגים בהמשך והמוצרים יחזיקו מעמד לאורך שנים. מנגד, לא תמיד העלות של שדרוג מסוים תהיה מוצדקת. לפני שאתם מקבלים החלטות חשבו על עלות-תועלת.
היזהרו מטרנדים שימאס לכם מהם: חלק מהעניין הוא גם לבחור בבחירות קלאסיות שלא יתיישנו מהר. טרנדים? באקססוריז ובפריטים שקל להחליף. בכל הנוגע למה שמחובר חיבור קבע (אריחים, חיפויים, מטבח וכלים סניטריים) היזהרו מהצעקה האחרונה. מדוע? כי היא תרגיש לכם צעקנית שנה לאחר מכן, וסביר להניח שתתחרטו עליה ותחכו לשיפוץ הבא כדי להיפטר ממנה.
חפשו מציאות: אל תזלזלו במוצרים פגומים, במוצרים שהיו בשימוש באולמות תצוגה או בכאלה שמצריכים תיקון קטן - החלפת דלת זכוכית, ריפוד מחדש וכן הלאה. אם יש לכם טעם טוב, המראה הכולל לא ירגיש זול. חכו לימי הנחה מרוכזים, הגיעו לחנויות אאוטלט ואם אתם יכולים לבצע קניות מרוכזות בחגי הקניות, מה טוב.
התמקחו גם אם אינכם אוהבים לעשות זאת: ניהול משא ומתן עם ספקים ובעלי מקצוע הוא חלק מהעניין, גם אם אינכם אוהבים זאת. תרבות ההתמקחות הישראלית היא כזו שמציגה לרוב מחיר גבוה, מתוך ידיעה שתצפו להנחה. שילמתם את המחיר המקורי שהוצע לכם? טעות. ככל שיהיה לכם יותר מידע על מחירים של ספקים אחרים, כך תוכלו למשוך את המחיר למטה, רק הקפידו לוודא שלא בחרתם במוצר זול יותר, אך גם באיכות ירודה. ככל שאתם קונים בכמות גדולה יותר, כך הספק יירצה לתת לכם מחיר טוב יותר.
אל תשלמו דמי תיווך: נסו לקנות ישירות מהיצרן או היבואן, ובכך לחסוך דמי תיווך מיותרים שתשלמו למעצבים (שמקבלים עמלה על חשבונכם). בדקו את אותן חנויות גם בסניפים שונים של הרשת, ותתפלאו לגלות פערי מחיר גדולים בין המרכז לפריפריה.
אם בעלי המקצוע מקבלים הנחה, בקשו ליהנות ממנה (או לפחות מחלק ממנה). בכך, תבטיחו לא רק מחיר נמוך יותר, אלא גם שלא תשלמו מחיר גבוה עבור מוצר זול, כדי שאחרים ירוויחו את ההפרש הגדול במחיר על גבכם.
השקעה במכשירים ובפתרונות חסכוניים תשתלם לכם: אל תוותרו על השקעה במכשירים חסכוניים באנרגיה (חימום מים בגז, למשל), השקיעו בבידוד, בחלונות איכותיים ובאיטום. גם אם המחיר שלהם גבוה יותר, לטווח ארוך הם יחסכו עלויות מיזוג, חימום והשקעה בפתרונות אקוסטיים כשכבר מאוחר מדי.
נסו לחבור לאחרים: אתם יודעים על עוד בני משפחה, חברים או מכרים שמשפצים? הגדילו את כוח הקנייה שלכם. הגיעו איתם לאולמות התצוגה ודרשו מחיר נמוך יותר. ככל שהכמויות יהיו גדולות יותר, כך הספקים יבואו לקראתכם יותר במחיר. זה רלוונטי בעיקר בחומרי גמר (אריחים, פרקטים וכלים סניטריים), במטבחים, בריהוט ובתאורה.
העקשנות לא משתלמת: אל תלכו עם הראש בקיר והימנעו משינויים מיותרים
אם אין סיבה להזיז אינסטלציה או להזמין פריטים במידות מיוחדות, השתדלו להיצמד לעיצוב הסטנדרטי ותחסכו הרבה מאוד כסף. חריגה ממידות, שינוי מיקומים וגחמות רגשיות – כל אלו יכולים לעלות לכם ביוקר.
כמה ביוקר? לעתים אפילו פי 4. ארון סטנדרטי יעלה רבע מארון שתזמינו מנגר, למשל. התעקשות על הזזה אסלה שלא לצורך, תעלה לכם עוד כמה אלפי שקלים, במקרה הטוב. לכן, אם אין חובה לשנות, אל תמהרו לשנות רק למען השינוי עצמו. את המהפך תוכלו להשיג באמצעים זולים ויצירתיים. הימנעו מהזזת מיקומי אינסטלציה וכלים סניטריים, אם אין צורך בכך. שמירה של פריסת האינסטלציה הקיימת, תחסוך לכם לא מעט.
ככל שתבחרו פריטים בהתאמה אישית מתוך רצון להפוך את החלל לייחודי ובעל אמירה אישית, כך תשלמו על כך ביוקר. לעתים, ההפרש לא יהיה מוצדק. כל חריגה מהמיינסטרים תגרור הזמנת לוחות בגדלים מיוחדים, פס ייצור של בעלי מקצוע מומחים והתקנות שיצריכו יותר בעלי מקצוע. הגבילו את החותם האישי שלכם לכמה פריטי מפתח. לגבי שאר הפריטים, הסתפקו בפריטי "מדף" ככל שתוכלו.
הישארו ערניים ומעורבים בפרויקט: תפיסת שגיאות בזמן תחסוך הרבה כסף:
אם תעקבו אחר כל שלבי השיפוץ מקרוב, תוכלו לזהות שגיאות בשלב מוקדם. בכך, תמנעו תיקונים מאוחר יותר. בנוסף, הדבר יבטיח שהפרויקט יעמוד בלוח הזמנים ובמסגרת התקציב.
לסיכום, שיפוץ שיתוכנן היטב ושיבוצע קרוב ככל הניתן לתוכנית, לא רק יחסוך לכם כסף, אלא גם ישאיר אתכם במסגרת הזמנים שנקבעה לשיפוץ, והכי חשוב – יגרום לבית שלכם לשרת אתכם נאמנה, להתאים לצרכים שלכם ולשפר את אורח החיים שלכם.