משפצים את חדר השירותים? המדריך המלא שיחסוך לכם זמן וכסף וימנע טעויות מיותרות

באיזה גובה לתלות את האסלה? האם כדאי להתקין דלת ציר או דלת הזזה? מהן הטעויות במיקום הכיור והמראה שממש לא כדאי לעשות ואיך לתכנן את חדר השירותים כך שיהיה נוח לשימוש וקל לתחזוקה? המדריך שיעשה לכם סדר וניקיון.

עוד במדריך
הטעות: אין תוכנית ברורה ומפורטת, מתוך מחשבה שהחלל קטן ולא מצריך תכנון מיוחד הטעות: התעלמות מעקרונות חשובים של הנדסת אנוש הטעות: מיקום לא נכון של המראה הטעות: הזנחת התאורה והיכולת שלה לייצר אווירה בחדר השירותים הטעות: התעלמות מצורכי אוורור הטעות: העדפת עיצוב על פני פרקטיות ובטיחות הטעות: לא לחשוב קדימה, ולבחור בחומרים שקשה לנקות ולתחזק הטעות: לשכוח מפתרונות האחסון

חדר השירותים יכול להיות צפוף, חשוך ומחניק, אך הוא גם יכול להיות כרטיס הביקור של הבית שלכם. דווקא כאן, בחלל הקטן בו שוהים זמן קצר יחסית (מחדר השינה והסלון, בכל אופן), ניתן להתפרע עם העיצוב.

ועדיין, תכנון ששם דגש גם על הנדסת אנוש ופרקטיות, חייב להיות הבסיס. כל השאר? בונוס. אז כדי שחדר הנוחיות שלכם יהיה באמת נוח לשימוש, לניקוי ולתחזוקה כדאי שתשקיעו כבר בשלב התכנון מתוך מחשבה והסתכלות לטווח ארוך.

הטעות: אין תוכנית ברורה ומפורטת, מתוך מחשבה שהחלל קטן ולא מצריך תכנון מיוחד

שלב התכנון הראשוני של חדר השירותים, זוכה לרוב לזלזול ומוביל להוצאות מיותרות ולפשרות במהלך שלב השיפוץ בפועל. דווקא חלל קטן, נחשב לחלל שהרבה יותר מאתגר לתכנן, לעצב ולהתקין אותו. מגבלות ריצוף, מגבלות של מקום, החשיבות של דיוק בכל סנטימטר, הקושי לקדוח באריחי חיפוי של הקירות – כל אלו הופכים אותו לחדר שאף מאתגר יותר לתכנן בהשוואה לחדר שינה סטנדרטי בבית.

לכן, עוד לפני שמבקשים הצעות מחיר מקבלני שיפוצים, כדאי להשקיע ביצירת שרטוט ברור של חלל זה. לא חייבים להיעזר במעצב-פנים, שכן כיום הרשת מלאה במידע ויש אינספור אפליקציות שיאפשרו לכם לעשות הדמיה בעצמכם, אך תמיד זו האפשרות העדיפה שיכולה לעלות כסף, אך לחסוך בחישוב כולל. בשלב התכנון, כדאי לבחור את מיקומי האינסטלציה והכלים הסניטריים בהתאם לאילוצי צנרת ולמגבלות מקום.

לא כדאי לקנות כלים סניטריים שהתלהבתם מהם באולם התצוגה, ורק אז לגלות שהם לא מתאימים, ולהיות קהל שבוי של רשת מסוימת, שלא בהכרח מחזיקה את הדגם שרציתם במחיר האטרקטיבי ביותר. אם אתם לא יודעים מה הכיוון שלכם, תמיד תוכלו לעשות סיבוב מקדים באולמות התצוגה, אבל אל תתפתו ליפול למלכודות של אנשי מכירות מיומנים.

השאירו זאת בגדר סיבוב התרשמות, מדידה והתנסות בישיבה על אסלות ושימוש בברזים ובכיורים. רק לאחר תכנון, שרטוט ובדיקה מול קבלן השיפוצים והאינסטלטור, בצעו הזמנה של האריחים, הכלים הסניטריים, הדלת, גופי התאורה והפרזול.

רק אחרי שיש לכם תכנית שיפוץ ברורה ושרטוט מקצועי, גשו לחנויות לרכוש את הפריטים. גם בשלב זה, כדאי להתייעץ לכל הפחות עם אינסטלטור, שמנוסה בהתקנות מסוג זה, מכיר את המידות ואת התקנים הקיימים ויכול גם לחסוך לכם כסף אם יסכים לתת לכם את ההנחה שהוא מקבל בחנויות השונות.

הטעות: התעלמות מעקרונות חשובים של הנדסת אנוש

המידות בישראל שונות מהמידות באירופה, בארה"ב ובאוסטרליה. מדוע? הגובה של הישראלי הממוצע שונה, הכלים הסניטריים לא בהכרח מגיעים במידות סטנדרטיות הזהות לאלו שנפוצות במדינות אחרות ושיטות הבנייה בארץ של דירות קבלן – כל אלו, מחייבות היצמדות למידות ולתקנים המומלצים בארצנו.

יש טווח מידות אפשרי, וכדאי להיצמד למידות הסטנדרטיות, אם אינכם בטוחים מי ישתמש בפועל בחדר השירותים הזה. בייחוד אם הוא אמור לשמש אורחים, הוא צריך להיות בטיחותי ונוח לכמה שיותר משתמשים.

גובה האסלה: גובה התקנת האסלה המומלץ בישראל הוא 30-35 ס"מ מהרצפה. כלומר, לאחר התקנה, גובה המושב העליון אמור להיות במידה זו. האסלות שונות זו מזו, ולכן, גובה ברגי האסלה צריך להיות ממוקם בהתאם לאסלה שתרכשו. חשוב שהתכניות שבשרטוט יהיו תואמות לצנרת, ושהאסלה תוזמן רק על סמך תוכנית כתובה שאיתה תגיעו לאולמות התצוגה השונים של החנויות המוכרות כלים סניטריים. אם האסלה מיועדת לשימוש קבוע של קשישים, אנשים עם מוגבלויות או ילדים – כמובן שכדאי לבחור מידה שתתאים להם, שכן הדיירים הם האורחים הכי חשובים בבית.

גובה הכיור: גם לגובה הכיור יש תפקיד משמעותי בנוחות ובנגישות. גובה הכיור הממוצע הוא בדרך כלל בסביבות 86 סנטימטרים מהרצפה. גם לגבי נתון זה יש גמישות, ובהחלט כדאי להתאים את הגובה למי שצפוי להיות המשתמש העיקרי בו. זכרו שבחדרי שירותים קטנים יש מגבלת מקום, ונהוג לבחור בכיור צר יותר מאשר בחדר הרחצה, ולכן התאימו את גודל הברז ואת מיקומו לכיור, ותנו עדיפות לפרקטיות. מעוצב ככל שיהיה, הכיור צריך להיות כזה שניתן ליטול בו ידיים מבלי להשפריץ לכל עבר. אחרת, תהפכו לעבדי ניקיון שלו.

מרווחים: חשוב להיצמד לתקנים ולשמור על מרווחים תקינים בין הדלת לאסלה, ובין האסלה לקירות שלצידה. דאגו שיהיה קל להיכנס ולצאת מחדר זה, שרוחב הדלת יהיה מספק, שניתן יהיה לשבת על האסלה בצורה נוחה ולאפשר שמירה על היגיינה בחלל זה, עם גישה נוחה לניקיון ביומיום. לעתים, התקנת דלת הזזה, יכולה לעשות את ההבדל בין חדר דחוס ומסורבל לבין חדר שירותים מרווח ונוח למשתמש.

כמו כן, בהיעדר מקום, ניתן בהחלט להעביר את הכיור לקיר סמוך מחוץ לחדר השירותים. רבים עושים זאת לאחרונה, וזה מאפשר גם שימוש בכיור לצורך נטילת ידיים גם למשתמשים נוספים בבית.

הטעות: מיקום לא נכון של המראה

מראה היא לא רק פריט פונקציונלי בחדר השירותים, והיא בהחלט יכולה להפוך את החלל הקטן הזה לכזה שמרגיש מרווח ומואר יותר. היא מייצרת אשליה לא רק של חלל גדול יותר, אלא גם 'מכפילה' את האור.

חשוב שהיא תמוקם נכון ביחס לגובה הכיור (שימנע השפרצת מים שיצרו סימני אבנית עליה), אך גם ביחס לגובה המשתמש. עליה להיות לא גבוהה מדי ולא נמוכה מדי. בייחוד בחלל אינטימי כמו חדר שירותים. לכן, הימנעו מהצבת מראה שנמוכה מדי שתגרום לחוסר נוחות למשתמש בזמן שהוא יושב על האסלה.

הטעות: הזנחת התאורה והיכולת שלה לייצר אווירה בחדר השירותים

רבים מסתפקים בנורת הקבלן שמגיעה באופן סטנדרטי, או לכל היותר מחליפים אותה בגוף תאורה פונקציונלי. הבעיה: תאורה היא אחד ההיבטים החשובים בחללים קטנים, וחדר השירותים הוא בהחלט אחד מהם. אם תשאירו רק מקור אור עילי, הוא יצור צללים לא מושכים ויגרום לחלל להרגיש קטן יותר.

לכן, כדאי להוסיף תאורת אווירה נעימה יותר (צמודת קיר) שתשנה את כל חוויית השהות בחדר זה. דווקא בחדר שירותים, שהוא חלל קטן, אינטימי ומשרת גם את האורחים, ניתן להתפרע לא רק מבחינת תוספת תאורה נעימה יותר, אלא גם בבחירת גופי תאורה בולטים ומעוצבים, שיכניסו עניין לחדר הזה.

הטעות: התעלמות מצורכי אוורור

בייחוד בבתים משותפים, חדר השירותים הוא לרוב חלל שאינו כולל חלון. התוצאה: הקרבה שלו לסלון ולמטבח, הופכת את השהות בחללים הציבוריים לפחות נעימה. ריחות בהחלט מגיעים לאזור של פינת האוכל, וגורמים לרבים להימנע משימוש בחדר זה ביומיום.

אם תתכננו מראש תאורה שמפעילה אוטומטית ונטה, תמנעו לא רק הצטברות של ריחות, אלא גם תשאבו את הלחות החוצה ותמנעו היווצרות של עובש לאורך זמן. תכננו את הצנרת מראש, בחרו ונטה בעוצמה המתאימה לגודל החדר ולמיקומו ביחס לשאר הבית ואף דאגו להתקנה סמויה שלה, כבר בשלב התוכניות שקודמות לשיפוץ.

הטעות: העדפת עיצוב על פני פרקטיות ובטיחות

גם חלל קטן כמו חדר שירותים יכול לגרום לנפילות, החלקה ולפציעות קשות. זאת, בייחוד כשמדובר במשתמשים קשישים או באנשים עם מוגבלויות. חשוב מאוד שאריחי הריצוף יהיו בדרגת חספוס שתמנע החלקה. התקן הישראלי (תקן 2279 – התנגדות להחלקה של משטחי הליכה) אמנם מאפשר להסתפק בדרגת חספוס R10 בחדרים רטובים (כמו חדרי רחצה וחדרי שירותים), אך אם אתם רוצים ללכת על בטוח, תרתי משמע, העדיפו אפילו אריחים עם דרגת חספוס R11 (המחויב בשטח המקלחון רק), ובכך תהפכו את חדר השירותים לבטוח לשימוש לטווח ארוך, גם לילדים קטנים ולבני הגיל השלישי.

הטעות: לא לחשוב קדימה, ולבחור בחומרים שקשה לנקות ולתחזק

האם יש גישה נוחה לתיקונים עתידיים של תקלות בניאגרה הסמויה? האם האסלה עשויה מחומר איכותי עם גימור שלא יתקלף מהר אחרי שימוש באקונומיקה?

זו בהחלט טעות נפוצה לתעדף שיקולי עיצוב על פני פרקטיות ונוחות של ניקיון וגישה לתיקונים. לא משנה כמה חדר השירותים יהיה מעוצב וטרנדי, כל ההשקעה תרד לטמיון אם החומרים לא יהיו עמידים, קלים לניקוי וימנעו הצטברות של לכלוך שיבלוט, עובש ופטריות.

גם בגזרת הכיורים, קיים כיום מבחר גדול של כיורים העשויים מגרניט פורצלן, מה שהופך אותם לקלים יותר לתחזוקה לטווח ארוך. כשאתם בוחרים את האריחים ואת הכלים הסניטריים, בדקו עד כמה הם קלים לניקוי ועמידים בפני לחות.

מתקן נייר טואלט שאינו עשוי מנירוסטה או מכל חומר עמיד אחר, יראה בלוי ויעניק לחדר השירותים מראה מוזנח, ולכן כדאי לבחור בחוכמה. המגוון בשוק כיום גדול, וטווח המחירים עצום ונגיש לכל כיס. לכן, כשאתם מתלבטים בין כמה דגמים, תעדפו את זה שהוא גם איכותי ועמיד ולא רק את זה שמעוצב בסגנון ובצבע האהוב עליכם

הטעות: לשכוח מפתרונות האחסון

אם אתם רוצים לשמור על חדר השירותים סטרילי, דאגו שגם חומרי הניקוי לא יהיו חשופים לחיידקים. בכך, תמנעו התרוצצות בין חדרי הבית ביומיום, ותגבירו את ההיגיינה בחלל זה.

כיצד? דאגו להשאיר מיקום לארונית תלויה מעל האסלה או מתחת לכיור, בהתאם לתנאי השטח. אגב, תוכלו לשלב ארונית עם מראה, בכך שתבחרו בחזיתות מראה עבור ארונית זו, ובכך תהפכו אותה לנסתרת ואת החלל למוקפד ומראה נקי יותר.

בארונית זו תוכלו לאחסן גלילי נייר טואלט נוספים (שיהיו סגורים ולא חשופים לחיידקי צואה המתעופפים באוויר), מגבוני ניקוי, מוצרי טואלטיקה וכן חומרי ניקוי. למעט מברשת הניקוי של האסלה ופח, לא כדאי להעמיס חפצים מיותרים בחלל זה, וכדאי לשמור עליהם סגורים ותלויים באוויר. כך, חלל הרצפה יהיה זמין ויגרום לכם להקפיד על ניקוי יסודי שלו בתדירות גבוהה יותר.

מחירון שיפוצים

המחירים כוללים מע”מ

שיפוץ כולל של הבית: כל השלבים והמידע 

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ כללי של הבית? כל מה שחשוב לדעת.

שיפוץ חלקי בבית: כל השלבים והמידע בדרך לשיפוץ

צריכים עזרה עם שיפוץ בבית? אנו נלווה אתכם בכל השלבים. מה חשוב לעשות לפני שמזמינים שיפוצניק, מה חשוב לבדוק מולו וכמה עולה שיפוץ חלקי בבית? כל מה שחשוב לדעת.

הדבקת ריצוף: כל מה שחשוב לדעת

זקוקים להדבקת ריצוף? אנחנו נלווה אתכם צעד צעד בכל תהליכי ההתקנה. איך מתנהלים מול השיפוצניק לפני העבודה ובמהלכה וכמה עולה הדבקת ריצוף? כל התשובות בפנים.

צביעת דירה: כל מה שצריך לדעת

צריכים לצבוע את הדירה ואין לכם מושג מאיפה להתחיל? אל תדאגו, אנחנו נלווה אתכם צעד צעד. איך מתנהלים מול הצבעי לפני העבודה ובמהלכה וכמה זה יעלה לכם? כל התשובות לפניכם.

לכל התקלות ועבודות

arrow