משפצים? כך תעשו זאת בלי לריב עם השכנים
עומדים לשפץ את הבית? רגע לפני שאתם יוצאים לדרך, אנחנו ממליצים לכם לקרוא את המדריך הזה שיסייע לכם לצלוח את השיפוץ מבלי לריב עם השכנים. אז מה חשוב לדעת לפני השיפוץ ואילו חוקים עליכם להכיר? המקצוענים עם כל המידע החשוב.
שיפוץ בית הינו פרויקט מורכב ומרגש, המאפשר לנו לעצב את בית חלומותינו ולהתאימו לצרכים ולטעם האישי שלנו. אולם, לעיתים קרובות, ההתלהבות מהחזון העתידי עלולה לטשטש את המציאות בהווה – מציאות בה אנו חולקים מרחב מחייה עם שכנים, אשר עלולים להיפגע מהתהליך.
כדי למנוע עימותים מיותרים ולשמור על יחסי שכנות טובים, חשוב לנקוט במספר צעדים מקדימים ולפעול בגישה מתחשבת, אחראית ואמפתית לאורך כל התהליך, משלב התכנון ועד לסיום השיפוץ.
שלב א': שמרו על תקשורת פתוחה עם השכנים
תקשורת פתוחה וכנה היא המפתח למניעת אי הבנות וסכסוכים. טרם הזמנת קבלן השיפוצים, חשוב לעדכן את השכנים בתוכניות השיפוץ. פעולה זו תסייע בהפחתת החששות ותיצור אווירה של שיתוף פעולה:
פגישה אישית או הודעה מסודרת: הדרך היעילה ביותר ליידע את השכנים היא באמצעות פגישה אישית קצרה או מכתב מנומס שתניחו בתיבות הדואר. בפגישה או במכתב פרטו את מהות השיפוץ, היקפו, סוג העבודות הצפויות (לדוגמה, עבודות הריסה, אינסטלציה, חשמל), והזמן המשוער שיידרש להשלמתו.
שקיפות מלאה: שתפו את השכנים בלוח זמנים מפורט ככל האפשר, כולל ימים ושעות בהם צפוי רעש חזק במיוחד. שקיפות מלאה תאפשר לשכנים להתארגן בהתאם ולמזער את ההפרעה לשגרת חייהם, למשל, על ידי תכנון יציאה מהבית בזמנים אלו.
הבעת אמפתיה: הכירו באי הנוחות שעלולה להיגרם לשכנים בזמן השיפוץ. הביעו הבנה לקשיים שלהם והתנצלו מראש על הרעש, הלכלוך, האבק וההפרעה לשגרה. אמפתיה היא כלי חשוב ביצירת אווירה חיובית ושיתוף פעולה.
שלב ב': גלו התחשבות ואחריות
לאחר שיידענו את השכנים והתחלנו בעבודות, חשוב להמשיך ולפעול בגישה מתחשבת ולקחת אחריות על ההשפעה של השיפוץ על סביבת המגורים המשותפת.
שמירה על ניקיון וסדר: ודאו שהפועלים שומרים על ניקיון בשטחים המשותפים של הבניין, לרבות הכניסה לבניין, המעליות, החניות וחדר המדרגות. אל תשאירו פסולת בניין, חומרי בניין או ציוד בשטחים אלו, ודאגו לנקות את האזור בסוף כל יום עבודה. הקפידו על פינוי מסודר של פסולת בניין בהתאם לתקנות העירייה, לאתרי פסולת מורשים.
הקפדה על שעות העבודה: הקפידו על שעות העבודה המותרות בחוק ובצו העירוני, נדבר על זה בהמשך. הימנעו מעבודות רועשות בשעות המנוחה, בשעות הערב המאוחרות ובסופי שבוע. זכרו שגם לשכנים שלכם יש זכות לשקט ושלווה, במיוחד בשעות אלו.
התחשבות במקרים מיוחדים: היו קשובים לשכנים שלכם. אם יש שכנים עם צרכים מיוחדים, כמו תינוקות, ילדים קטנים, אנשים מבוגרים או חולים, אנשים העובדים מהבית, סטודנטים בתקופת מבחנים, נסו להתחשב בהם במיוחד. ייתכן שתצטרכו לגלות גמישות ולשנות את לוח הזמנים או את אופן ביצוע העבודות כדי למזער את ההפרעה עבורם.
גישה פתרון בעיות: במידה ונוצרות בעיות או תלונות מצד השכנים, התייחסו אליהן ברצינות וגלו נכונות למצוא פתרונות מתאימים. הימנעו מעימותים, שמרו על איפוק, והיו פתוחים להידברות. זכרו שתקשורת פתוחה, הקשבה ויחס מכבד יכולים לפתור את מרבית הבעיות.
שלב ג': הכירו תודה ושמרו על קשר עם השכנים
גם לאחר סיום השיפוץ, חשוב לשמור על קשר טוב עם השכנים ולהודות להם על הסבלנות וההבנה שגילו לאורך התהליך.
מכתב תודה: בסיום השיפוץ, שקלו לשלוח מכתב תודות לשכנים או להעניק להם שי קטן (למשל, עציץ, שוקולדים, יין) כאות הוקרה על שיתוף הפעולה. מחווה קטנה כזו תעזור לחזק את יחסי השכנות וליצור אווירה נעימה בבניין.
הזמנה ל"חנוכת בית": אם אתם מרגישים בנוח, הזמינו את השכנים ל"חנוכת בית" לא רשמית כדי לחגוג את סיום השיפוץ ולאפשר להם לראות את התוצאה הסופית. זוהי דרך נפלאה לחזק את הקשר וליצור תחושה של קהילה.
שמירה על קשר רציף: השיפוץ הוא זמני, אך יחסי השכנות נמשכים. המשיכו להיות קשובים לשכנים שלכם, עזרו במידת הצורך, ותמיד זכרו ששכנים טובים הם נכס.
אילו חוקים כדאי שתכירו לפני תחילת השיפוץ?
לפני שאתם יוצאים לדרך עם השיפוץ, אנחנו ממליצים לכם להכיר את החוקים החשובים הבאים:
חוקי רעש: "חוק למניעת מפגעים, תשכ"א-1961" קובע מגבלות על רעש באיזורי מגורים. סעיף 2(2) לחוק אוסר על גרימת רעש "העולה על המידה הסבירה בהתחשב עם מקום המעשה ושעתו". בנוסף, "צו הסדרת מקומות רחצה, תשע"ג-2013" אוסר על "השמעת רעש" בין השעות 14:00 ל- 16:00 ובין השעות 23:00 ל- 07:00".
חוקי עזר עירוניים עשויים לקבוע מגבלות נוספות על שעות ביצוע עבודות רועשות. למידע נוסף, ניתן לעיין באתר המשרד להגנת הסביבה.
הצבת מכולה: הצבת מכולה לפינוי פסולת בניין בשטח הבניין דורשת אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, בהתאם ל"חוק התכנון והבנייה, תשכ"ה-1965". יש לוודא כי המכולה מוצבת במקום בטוח, שאינו חוסם מעבר או מפריע לתנועה, וכי היא מכוסה כראוי למניעת פיזור פסולת.
ניקיון: חוקי עזר עירוניים מחייבים שמירה על ניקיון השטחים המשותפים בבניין. יש לדאוג לפינוי מסודר של פסולת בניין לאתרי פסולת מורשים, בהתאם ל"חוק מניעת מפגעים". למידע נוסף, ניתן לפנות לאתר העירייה הרלוונטית.
בטיחות: "פקודת הבטיחות בעבודה, תש"ל-1970" קובעת כללים מחייבים למניעת תאונות עבודה. יש להקפיד על גידור אזורי עבודה, שימוש בציוד מגן אישי, ונקיטת אמצעי זהירות נוספים. למידע נוסף, ניתן לעיין באתר משרד העבודה.
חשוב לציין שעבירה על חוקי ותקנות הבנייה עלולה לגרור קנסות, צווי הפסקת עבודה, ואף הליכים פליליים. מומלץ להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ובנייה לצורך קבלת ייעוץ מקצועי והכוונה פרטנית.