פנימי או חיצוני: כל מה שצריך לדעת על בניית קיר בלוקים
בניית קיר בלוקים מתאימה לקירות הפנימיים והחיצוניים של הבית. על הקיר להיות חזק ויציב ולהיבנות בהתאם לתקנים שנקבעו, כדי להבטיח עמידות לאורך זמן.
הקיר שעשוי מבלוקים חזקים, מעניק בידוד תרמי ואקוסטי לבית, כשזמן ההתקנה שלו יחסית קצר. בשונה מקירות אחרים, קיר בלוקים לא דורש את אישור הקונסטרוקטור אלא, עמידה בתקנים בלבד.
את בניית הקיר ניתן לתמחר על פי מטר רץ או על פי מורכבות הבנייה וסוג הבלוקים. מה כוללים שלבי הבנייה, מהו התקן המחייב ומה ההבדל בין קיר בלוקים חיצוני לבין קיר בלוקים פנימי? כל התשובות במדריך שלפניכם.
מהו קיר בלוקים?
קיר בלוקים הוא קיר נפוץ מאוד, המכיל בתוכו מגוון רחב של אפשרויות. את הקיר ניתן לבנות בעובי משתנה שמתחיל מ-8 ס"מ בקיר פנימי ועד 20 ס"מ בקיר חיצוני.
בשונה מקירות קלים אחרים, קיר הבלוקים הוא קיר כבד ולכן, לא ניתן להתקין אותו על גבי הריצוף הקיים, אלא על רצפת בטון בלבד. לכן, הבנייה תתאפשר רק אחרי הסרת המרצפות וקיבוע החלק התחתון של הקיר.
השכבות הראשונות של קיר הבלוקים יחוברו בעזרת מלט ובטון (וחגורת בטון בקיר פנימי). ואילו השכבות הבאות של הקיר יחוברו באמצעות טיט, שימלא את הקיר לכל אורכו.
היתרון הבולט של קיר הבלוקים, הוא האפשרות ליצור בו פתחים עבור חלונות, תעלות מיזוג וצנרות בצורה נוחה וקלה יחסית וזה מה שהופך אותו לנפוץ מאוד.
בלוק שחור או בלוק פומיס: סוגי הבלוקים הנפוצים
כאמור, קיימים הבדלים במידות הקיר ובסוג הקיר, אך גם החומרים המרכיבים אותו משתנים ומותאמים לסוג הבנייה והחדר בו תבחרו למקם אותו.
קיר הבלוקים הנפוץ ביותר הוא הקיר השחור, שעשוי מתערובות שונות של בטון. הבלוק השחור יוצר קיר חזק, כבד ועמיד מאוד, שמשמש לרוב כקיר חיצוני במבנים שונים. בנוסף, מחירו זול יותר מהבלוקים האחרים.
בשונה מהבלוק השחור, בלוק הפומיס הוא בלוק קל משקל, המספק בידוד תרמי גבוה במיוחד. לכן, הקיר נמצא בשימוש בעיקר בחללים שדורשים בידוד גבוה כמו חדרי ילדים או משרדים.
בניית קיר בלוקים חיצוני: התקנים המחייבים
בניית קיר בלוקים דורשת היצמדות לתקנים שנקבעו מראש על ידי מכון התקנים הישראלי ולכן, כל קיר בלוקים חייב לעמוד בהם. לדוגמה, בניית קיר בלוקים פנימי דורשת תוספת של חגורת בטון המשמשת תמיכה חזקה לקיר. למעשה, חגורת הבטון היא זאת שאחראית על עמידות וחוזק הקיר.
כחלק מהעמידה בתקנים, חשוב להקפיד גם על חגורת ברזל שתתאים לעובי הקיר ולגודלו ולפיכך, ככל שהקיר יהיה ארוך יותר, כך הברזל יהיה עבה יותר. בקיר בלוקים סטנדרטי עובי הברזל ינוע בין 8 ל-10 מ"מ, כאשר בכל 2 מטרים תמוקם חגורת ברזל.
קירות המבנה צריכים ליצור זווית של כ-90 מעלות עם התקרה, הרצפה והקירות המשיקים להם. אולם, על פי התקן הישראלי (תקן 789) ניתן ליצור סטייה של ס"מ 1 באנכיות. ההיצמדות לתקן חשובה מאוד כיוון שבמקרים בהם תהיה סטייה גדולה יותר זה יוביל לליקוי בנייה.
את בדיקת הסטייה, ניתן לעשות באמצעות הנחת רהיט בצמוד לקיר (כדוגמת ארון) ולמדוד את הרווח שנוצר בין הרהיט לבין הקיר.
בכל הקשור לקירות נגדיים, התקן מאפשר סטייה של 1.5 ס"מ לאורך קיר שאורכו כ-3 מטרים. גם במקרה הזה, כל סטייה שתהיה גבוהה יותר מהתקן, תהפוך לליקוי בנייה. שיטת הבדיקה בקירות הנגדיים תעשה באמצעות מדידה מדויקת של ארבעת הקירות בחדר ותוביל לאורך זהה של 2 הקירות הנגדיים.
בניית קיר בלוקים פנימי: מה כולל תהליך ההתקנה?
כאמור, בניית קיר בלוקים אפשרית גם בקירות פנים וגם בקירות חוץ. אולם, תהליך ההתקנה של קירות הבלוקים הפנימיים שונה ועליה להתבצע בשלבים סדורים.
בשונה מקירות גבס, קיר הבלוקים לא ניתן לבנייה על הריצוף הקיים ולכן, קבלן השיפוצים יצטרך לחצוב בריצוף הקיים (או להסיר את השכבה שמתחת לשטח הקיר החדש) ורק אז, יוכל להתחיל את עבודת הבנייה.
לאחר הפירוק או החציבה, יעבור הקיר תהליך של אשפרה (הרטבה) שתאפשר לו להתחבר בצורה קלה וחלקה יותר לבטון החדש. התהליך ייעשה גם בבלוקים ויאפשר את העבודה הקלה והנוחה איתם.
בשלב השני, על קבלן השיפוצים ליצור שורות באמצעות שכבת בטון ועליה יונחו הבלוקים. כך, תיבנה השורה הראשונה. לאורך כל התהליך, על קבלו השיפוצים להשתמש בפלס ולמתוח חוט שיבטיח את אחידות ויישור הקיר לכל אורכו.
לאחר מכן, יוכנסו קוצי ברזל (כשהם בולטים החוצה ב-20 ס"מ). קוצי הברזל ימוקמו בין השורה השלישית לשורה הרביעית בקיר. אחריהם, בין השורה השישית לשביעית – תוכנס גם חגורת בטון בגובה של 2 מטרים.
חגורת הבטון, מכילה שכבת בטון בגובה של 10*10 ס"מ ומשלבת בתוכה ברזל. את החגורה יוצקים באמצעות טפסות (תבניות ייעודיות). מעל חגורת הבטון ייבנו עוד 2 שורות של בלוקים עד התקרה ומעליהן, תתווסף גם רשת יוטה.
בלוק איטונג או בלוק גבס: החלופות האפשריות
בלוק איטונג: בניית קיר בלוקים שעשוי מבלוקי איטונג היא בנייה שונה. לעומת קיר הבלוקים הסטנדרטי, קיר האיטונג מכיל בתוכו בלוקים מלאי אוויר וכך, הופך להיות בעל בידוד תרמי ואקוסטי גבוה במיוחד. בנוסף, האיטונג קל משקל ולכן, הופך את ההתקנה למהירה ופשוטה יותר. שכן, חשוב לקחת בחשבון שהוא יהיה פחות נוח לתליית אביזרים כבדים.
כדי להגיע להשוואה שבין קיר הבלוקים הסטנדרטי (קיר בלוק 10), תצטרכו להשתמש בבלוקים של 50*40 ס"מ. שיטת הבנייה תהיה זהה, מלבד תוספת של דבק ייחודי המותאם לבלוקי האיטונג ותוספת של חגורת בטון שתהיה ממוקמת גבוה יותר מהקיר הסטנדרטי (בגובה של 2.20-2.30 עבור בקיר שגובהו 3 מטרים).
בלוקי גבס: בלוקי הגבס פופולריים מאוד בקרב בתים רבים ומשמשים לרוב כמחיצות וקירות ביניים. בשונה מבניית קיר בלוקים סטנדרטי, קיר גבס מעניק חלוקה ברורה לצד חומר קל יותר ושביר שניתן לפירוק בכל עת.
בדומה לבלוקי האיטונג, גם בלוקי הגבס קלים מאוד להתקנה ומעניקים מראה חלק ונקי שקשה לקבל בבניית קיר בלוקים רגיל.
בניית קיר בלוקים: כמה זה עולה ומה משפיע על המחיר?
בניית קיר בלוקים היא עבודה במחיר משתנה שתלוי לרוב בסוג הבלוקים, במורכבות העבודה ובעיצוב הסופי. לרוב, בנייה של קיר בלוקים פנימי תנוע בין 200 ל-600 שקלים למטר (כשהיא לא כוללת בתוכה טיח או כיסוי שפכטל).
לעומתו, בניית קיר בלוקים חיצוני יתומחר החל מ-320 שקלים כשהוא כולל את עבודת הבנייה והאיטום יחד. מלבד בניית הקיר עצמו, ישנן עבודות נלוות כמו ניסור הבטון, יצירת פתחים (לחלונות, דלתות ותעלות מיזוג), צביעה וחציבה.
אלמנט נוסף, הוא סוג העיצוב שישפיע גם הוא על המחיר הסופי של העבודה. כך לדוגמה, צביעת קיר בלוקים (כולל מריחת השפכטל ועבודת השיוף) יוסיפו למחיר כ-135 ש"ח למ"ר.