בקיר גבס ובקיר בלוקים: כך תתקנו את הסדקים שבקירות
העיקרון המוביל בכל הקשור לצביעת הבית הוא תיקון הסדקים והפגמים שבקיר. תיקונים אלו, יבטיחו לכם תוצאה איכותית ועמידה לאורך זמן.
מלבד מבחן התוצאה, לתיקוני הסדקים בקיר השפעה ישירה על מורכבות העבודה ובהתאם לכך, גם על המחיר הסופי של שלה.
אופן הטיפול והתיקון משתנה ומותאם לסוג הסדק ולגודלו. אילו סדקים קיימים, מהם ההבדלים השונים שחייב להכיר ומהי שיטת העבודה הטובה ביותר? כל התשובות במדריך שלפניכם.
סדק זעיר VS סדק עמוק: מה ההבדל?
עוד לפני הטיפול בסדקים, חשוב להכיר את הסוגים הקיימים ואת ההבדלים ביניהם. כך למשל, קיים הבדל בין סדק זעיר (הנקרא גם סדק נימי) לבין סדק עמוק בקיר.
הסדק הזעיר, אינו סימטרי, דק מאוד והשפעתו קטנה. שכן, הוא הסדק הנפוץ ביותר שנמצא כמעט בכל בית. בשונה ממנו, הסדק העמוק יהיה רחב וגדול יותר ואף ישפיע על בטיחות המבנה. לעיתים, על מנת לתקן אותו תצטרכו להיעזר גם במהנדס בניין.
עקב תזוזות הקרקע ועבודות שיפוצים: הסיבות שגורמות לסדקים בקיר
ברוב המקרים, מקורם של הסדקים השונים שקיימים בקירות יהיה בתזוזות המבנה ו/או של הקרקע. תזוזות אלו, יהיו מינוריות ולא מורגשות עבורנו, אך הם בהחלט יגרמו להופעת סדקים שונים במבנה.
מלבד התזוזות, הסדקים עלולים להופיע גם בתום עבודת שיפוצים שעשויה לגרום לזעזוע של הקירות שבסביבת השיפוץ. חשוב לקחת בחשבון, שגם שיפוצים נרחבים אצל השכנים עלולים להוביל להופעת סדקים בקירות שלכם.
לצד הסיבות האלה, ישנם גורמים פשוטים יותר שעלולים לגרום לסדקים בקירות כמו: טריקות דלת חזקות ופעולות דומות נוספות שמרעידות את הקירות (גם אם מדובר על עוצמה נמוכה).
בהתאמה מלאה: החשיבות של התאמת סוג התיקון לסוג הסדק
בניגוד למה שמקובל לחשוב, תיקון סדקים עלול להיות מורכב. ולכן, חשוב להתאים את סוג הטיפול והתיקון לסוג הסדק. ברוב המקרים, הטיפול בסדקים יגיע בעקבות צביעה מחודשת של הבית או של אזור מסוים וההשפעה הישירה על התיקון תהיה בתוצאה הסופית.
מלבד הצביעה שתהפוך לחלקה ואחידה, חשוב להבטיח שהסדק שנפער בקיר לא יחזור שוב בעתיד. איך עושים את זה? בעזרת שימוש בחומרים מתאימים ומילוי הרמטי ונכון של הסדקים השונים (הקטנים והגדולים).
עבודה בשלבים מסודרים: כך תתקנו סדקים בקיר ובתקרת בלוקים
הדרך לתיקון הסדקים השונים שהופיעו בקירות ובתקרה, עוברת דרך שלבים מסודרים שתצטרכו להקפיד עליהם. בנוסף, חשוב להקפיד על ייבוש מלא לפני המעבר לשלב הבא.
השלב הראשון, הוא הרחבת הסדק. למעשה, על מנת לתקן בצורה יעילה ונכונה את הסדקים תצטרכו לפתוח ולהרחיב אותם מעט כדי לאפשר נגישות מלאה לעומק הסדק ולאפשר את חדירת חומרי המילוי המתאימים.
השלב השני, כולל בתוכו את הכנת הקיר לפני מריחת חומרי המילוי. בשלב זה, חשוב להקפיד על ניקוי יסודי של הקיר ולשלב חומר בסיס מסוג בונדרול שיחזק את התשתית ויבטיח את הדבקות חומר המילוי בצורה טובה וחזקה לקיר.
השלב השלישי, כולל את מילוי הסדק עם חומרי המילוי המתאימים. בשלב זה, חשוב להקפיד על מספר שכבות של חומר כדי להבטיח כיסוי מלא ועמיד לאורך זמן. החומרים המתאימים יהיו לרוב קלסימו או פרופילה אשר מתכווצים ומאפשרים סגירה מלאה של הסדק.
לבסוף, לאחר ייבוש מלא של החומר ושיופו לגובה הקיר – תוכלו לצבוע את הקיר (מומלץ ב-2 שכבות) כדי לקבל תוצאה אחידה ומקצועית. אם תרצו להבטיח את עמידות הצבע לאורך זמן, מרחו שכבה נוספת של חומר בסיס (בונדרול).
הסדק עמוק במיוחד? כך תתמודדו
במקרים שהסדק שבקיר עמוק מאוד, יתווספו לעבודה עוד שני שלבים שיבטיחו את הסגירה ההרמטית של הסדק.
לאחר ייבוש מלא של חומר המילוי, תצטרכו להוסיף שכבת רשת (רשת פיבה) שתשמש כחוצץ בין חומר המילוי שהוחדר לסדק לבין השלבים הסוגרים. את הרשת, יש להדביק בעזרת שכפטל אמריקאי.
בשלב השני (ואחרי הייבוש המלא של השפכטל האמריקאי), יש ליישם שכבה נוספת של שפכטל שיצור את הגימור המושלם לקיר ויסתיר לחלוטין את מיקום הסדק.
דורש התייחסות מיוחדת: איך מתקנים סדקים בקיר גבס?
בשונה מקירות בטון או בלוקים, תיקון סדקים בקיר גבס דורש שיטת עבודה מותאמת. הסיבה לכך, היא מיקום הסדק שנמצא בחיבורי לוחות הגבס שמרכיבים את הקיר ועלולים להיות גם בין הקיר לתקרה.
תחילה, פתיחת הסדק בקירות או תקרות הגבס תעשה בעזרת סכין חדה. לאחר פתיחת הסדק, יש להסיר את ניירות החיבור שבקיר ולנקות את האזור בצורה יסודית.
לאחר מכן, יש לחזק את תשתיות הקיר והפרופילים במידת הצורך ולהדביק נייר חיבור חדש באמצעות שפכטל אמריקאי. בדומה לשיטת התיקון בקיר הבלוקים והבטון, גם כאן יש להמתין לייבוש מלא ולבצע שיוף סופי של הקיר.
השלב האחרון, כולל את הגימור הסופי של הקיר ובו ייצבע הקיר בשתי שכבות לפחות לקבלת תוצאה איכותית וחלקה.