כך בוחרים חיפוי קיר באבן
הפופולריות של חיפוי קירות פנים באבן טבעית (בריקים) הולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות. במדריך הבא נסביר אלו סוגי בריקים קיימים, מה היתרונות של חיפוי קיר באבן ואיך קבלן שיפוצים מתקין בריקים?
חיפוי קיר אבן, שמכונה גם בריקים, הוא תוספת עיצובית ופרקטית לקירות הבית. ישנם סוגים שונים של בריקים שיספקו לקירות שלכם יכולת בידוד מפני נזקי מזג אוויר ומפני רעשים חיצוניים, לצד מראה טבעי ומודרני ושימוש בחומרים אקולוגיים.
במדריך הבא נסביר אלו סוגי בריקים קיימים, מה היתרונות של חיפוי קיר באבן ואיך קבלן שיפוצים מתקין בריקים?
אלו סוגי בריקים קיימים?
אבן סיליקט – בריקים המורכבים מקוורץ, חול וסלע. תערובת זו יוצרת בריק חזק ועמיד במיוחד.
מבחינה עיצובית ניתן לקבל את אבן הסיליקט בגדלים ובצבעים שונים, ובדגמים שונים כמו אבן מבוקעת, חרס, אבן במראה עתיק ועוד.
אבן צפחה – צפחה היא אבן טבעית שמקורה בתהליך התמרה של סלעי משקע. התהליך הזה מתרחש בתנאי חום ולחץ גבוהים.
בחיפוי קיר, אבן הצפחה מגיעה בצורת לוחות מפוצלים במראה פסים. ניתן לקבל את אבן הצפחה בגוונים טבעיים כמו צבעי אדמה, צבעים שחורים וצבעים כחלחלים.
בריקים מפירוק – בריקים אלו שימשו במקור כאבן חיפוי למבנים (בעיקר מאירופה). מבחינה עיצובית, בריקים בתפזורת לעולם לא ייראו בדיוק אותו הדבר, ולכן מדובר בבחירה עיצובית ייחודית.
מבחינה אקולוגית, בריקים מפירוק הם למעשה אבנים איכותיות שעוברות תהליך של מיחזור.
מה היתרונות של חיפוי בריקים?
יכולת בידוד – הן מבחינת בידוד אקוסטי והן מבחינת בידוד מפני מזג האוויר, הבריקים מהווים פתרון מקורי ועושים את העבודה.
לאבן יש יכולת בידוד תרמי טבעית, שכן האבן סופחת אליה את הטמפרטורה.
תחזוקה קלה – בריקים לא דורשים תחזוקה רבה, שכן מדובר בחומר טבעי וחזק שאינו מתבלה ואינו נשחק.
רק חשוב לזכור לא לנקות את הבריקים באמצעות חומרי ניקוי על בסיס חומצה, במיוחד שמדובר באבן טבעית. ניקיון רגיל תוכלו לבצע באמצעות סמרטוט לח או שואב אבק.
ורסטיליות – התקנת בריקים כחיפוי לקיר פנימי בבית מלווה לעיתים בחשש מפני רצון עתידי לשינוי עיצובי.
חשוב לדעת שיש בריקים שניתנים לשינוי כמו בריקים מפירוק אותם ניתן לצבוע בקלות. בדרך זו תוכלו להתאים אותם לצבעי הבית במידה ותחליטו לשנות אותו בעתיד.
איך קבלן שיפוצים מתקין בריקים?
בהתקנת בריקים על קיר גבס, חשוב לוודא שקבלן השיפוצים עובד לפי עיקרון של הדבקת מקסימום 30 ק"ג בריקים למ"ר, אחרת הנייר של קיר הגבס ייקרע תחת העומס. בנוסף, חשוב שקבלן השיפוצים יקפיד על מרווח של 5 מ"מ בין הבריקים.
התקנת בריקים בעובי של עד 2 ס"מ - ישנן שתי שיטות מילוי לרווחים בין הבריקים, שניהם מיושמים על ידי חומר הנקרא כוחלה, שהוא בעצם הרובה של הבריקים.
השיטה המומלצת והנפוצה למילוי הרווחים היא מריחת חומר הכוחלה על הקיר כולו, ושיוף האריחים באמצעות מברשת פלדה על מנת לחשוף אותם. השיטה הנוספת והפחות מומלצת היא באמצעות מזלף, שיטה בה המראה הסופי לא יהיה טבעי.
התקנת בריקים בעובי של מעל 2 ס"מ – בכל הנוגע לבריקים עבים, שיטת העבודה דומה לבניית קיר והיא כוללת את בניית הבריקים סמוך לרצפה באמצעות טיט ומלט, והדבקת לקיר באמצעות חומר הדבקה.
חשוב לדעת שבמידה ואתם מתכננים בניית חיפוי בריקים בחדר רטוב, יש ליישם על החיפוי סילר שתפקידו להגן על הבריקים מפני רטיבות.
אחידות עיצובית – במקרים רבים התקנת חיפוי בריקים לקיר אחד פותחת את התיאבון להתקנת עוד בריקים בקיר נוסף, בקורות או בעמודים נוספים בבית.
במידה ותרצו לחפות אלמנט אחר בבית, לא בטוח שתוכלו להשיג בריקים באותו עיצוב, על אחת כמה וכמה כשמדובר בבריקים מאבן טבעית ובריקים מפירוק.
לכן, כדאי לחשוב על חיפוי הבית בבריקים מתוך ראייה עיצובית כללית, ולא מתוך מחשבה על קיר ספציפי.