בנייה בגבס: המדריך המלא
בנייה בגבס היא בנייה שיש בה יתרונות רבים החל מעבודה נקייה יותר וזולה יותר ועד לעובדה שהיא ידידותית לסביבה, עמידה בפני שריפות ויכולה לקצר משמעותית את משך העבודה בעד ארבעה חודשים.
בנייה בגבס היא עבודה קלה לביצוע ונוחה. היא מתאימה לקירות, לתקרות, לנישות ולמדפים שמאפשרת יצירה של חללים חדשים בבית.
אילו סוגי גבס קיימים ולאילו עבודות הם מתאימים, מהם היתרונות והחסרונות של בנייה בגבס ואיך בונים קיר מגבס? כל התשובות.
אילו סוגי לוחות גבס קיימים?
ענף הבנייה בגבס התרחב ויש בו לוחות מסוגים שונים, המתאימים ליצירת חללים שונים. בחירה בסוג הלוח המתאים לצורך הבנייה הוא החלק החשוב ביותר והוא זה שיבטיח לכם עבודה עמידה לאורך זמן.
לוח גבס בז’: ניתן להשתמש בו במקרים בהם לא נדרשים לעמוד בתקנים מסוימים במסגרת הבנייה. לוח זה יעניק מענה מלא לצרכי הבנייה ויהיה אידיאלי עבור בניית מחיצות, נישות או הנמכת תקרה בבית.
לוח גבס ורוד: עמיד בפני אש בצורה טובה ויכול לבודד בין אזורים שונים בבית. השימוש האידיאלי בו יהיה כאשר רוצים לבנות בסמוך לציוד שנמצא בקרבה לתנור חימום או קמין.
לוח גבס ירוק: אידאלי עבור “חדרים רטובים”, ולו כי גבס ירוק עמיד בפני לחות ורטיבות במינונים נמוכים.
לוח גבס כחול (סופרבורד): בלוח זה, ניתן למצוא את מרבית היתרונות. הוא עמיד בפני רטיבויות, אש ומליחות. מעניק בידוד אקוסטי טוב ואף עמיד בפני נגיפה כיוון שיש לו מקדם התפשטות נמוך. בלוח הגבס הכחול שכבות הנייר מוחלפות בשכבות זכוכית ולכן, הוא מתאים גם לבנייה בשטחים חיצוניים.
שני סוגים נוספים שניתן לשלב אותם בבנייה הם לוח גבס המשלב בתוכו קלקר, הוא מעניק בידוד תרמי ומצויין לעונת החורף ולוח גבס מבוסס על חומר צמנטי שיכול להעניק הגנה טובה יותר מפני רטיבות.
למה כדאי לבנות בגבס?
נוחות ומהירות העבודה: בנייה בגבס הופכת את העבודה לקלה יותר כיוון הגבס מגיע בלוחות בנויים ולא מצריך חציבה בקיר או יציקות בטון. בזכות הנוחות של החומר, העבודה מתבצעת במהירות. לדוגמה, בנייה של קיר גבס במידה של 2X2.70 ניתן לבנות ביום עבודה בודד.
ניתן לבצע שינויים: במידה ושילבתם בחללים שונים בבית קירות או נישות מגבס, ניתן לשבור אותם בקלות יחסית כדי לחלק מחדש את החדר או את החלל. שיטה זו, מקלה גם על השינויים שיכולים להיות בטווח זמן קצר יחסית.
המחיר זול: בנייה בגבס נמצאה הרבה יותר זולה מבנייה בבטון ויש לכך 2 סיבות עיקריות, הראשונה, סוג החומר שזול בצורה משמעותית מבטון. והשנייה, זמן העבודה הקצר מוזיל את העלות הסופית של העבודה.
אפשרויות עיצוב מגוונות: שימוש בגבס יפתח בפניכם אפשרויות עיצוב מגוונות שיכולות להשתלב בכל סוגי הבתים. עובי לוחות הגבס (9 מ"מ) מאפשר יצירה קלה של קימורים ועיצובים משתנים בקירות הבית ואפילו בתקרה.
מהם חסרונות הבנייה בגבס?
אחרי הסקירה שהציגה את סוגי הגבס הקיימים והתאמתם לחללים השונים ולסוגי הבנייה השונים בבית כדאי גם לקחת בחשבון כמה חסרונות שקיימים בשיטת הבנייה בגבס:
עמידות נמוכה בפני רטיבות: הסיבה העיקרית שבגללה רוב הבנייה העשויה מגבס מבוצעת בחלקים הפנימיים של הבית או המבנה. על הקירות החיצוניים של המבנה להתמודד עם מזג אוויר משתנה ועם נזקים נלווים ולכן, קירות חיצוניים מגבס לא יהיו יעילים מספיק.
רמת חוזק של הקיר: קירות הגבס יציבים וחזקים לתקופת זמן ארוכה, אך יחד עם זאת, הם יצטרכו תמיכה במקרים בהם תרצו לתלות עליהם חפצים כמו מסכי טלוויזיה לדוגמה. ולכן, אם יש לך ייעוד מסוים לקיר ויהיה עליו לשמש תלייה בחדר הילדים או חלל אחר, חשוב לבנות מתחתיו קונסטרוקציה חזקה.
אז למה בכל זאת לבחור בגבס? כי בניגוד לבטון למשל, סימני הרטיבות יתגלו מהר יותר וגם התיקון יהיה קל ומהיר. במסגרת התיקון, ינסר בעל המקצוע את החלק שסובל מרטיבות ויחליף אותו בחלק חדש ויבש.
איך בונים בגבס?
כאשר בוחרים לבנות בגבס, יש שלבים מסודרים שמובילים את התהליך כולו. תחילה, נבנית הקונסטרוקציה שעשויה מתכת וממוקמת מהתקרה ועד הרצפה. אפשרות נוספת היא הדבקה של הקונסטרוקציה באמצעות דבק אקרילי וכך, ניתן לערוך שינויים עתידיים בקלות יותר. אל הבסיס, מחוברים הניצבים שתפקידם לספק יציבות וחוזק לקיר כולו.
לאחר מכן, מחברים את לוחות הגבס כאשר צד אחד שלהם מחובר לקונסטרוקציה באמצעות קדיחה עם ברגים מתאימים. אל תוך הלוחות יוכנס צמר סלעים (שיספק את הבידוד האקוסטי בקיר) ואז, הצד השני של הלוחות יחובר לניצבים. בשלב הבא, תיושם שכבת שפכטל בקיר שתהפוך אותו לחלק ותסתיר את הקדיחות והברגים שיש בו ולבסוף הקיר ייצבע וייקבל את המראה הסופי שלו.
כדאי לדעת: ישנם צבעים המיועדים לגבס ומומלץ לעשות בהם שימוש ולא בצבע רגיל.