המדריך לשימוש בגבס לעיצוב ושיפוץ הבית
הגבס הוא חומר גמיש, נקי לעבודה, קל לשימוש, ומהווה פתרון עיצובי, דקורטיבי ופרקטי לקירות, תקרות ואף כתחליף לרהיטי הבית. אז מה אפשר לעשות עם גבס? הכל במדריך הבא.
הגבס חזר לחיינו אחרי שנים של נפקדות, חזק יותר, עמיד יותר, כשהוא מכיל בתוכו אלמנטים פרקטיים, עיצוביים ודקורטיביים – כמו תאורה נסתרת, תקרה צפה, כוורות ונישות מיוחדות.
קבלן גבס מקצועי יתאים את סוג הגבס לצרכים שלכם - גבס לבן לחדרים סטנדרטיים, גבס ירוק לחדרים עם לחות, גבס כחול לקירות חוץ וגבס ורוד חסין אש לארונות חשמל. במדריך הבא נסביר איך בונים קיר מגבס, איך בונים תקרה מגבס ואיך משלבים גבס בעיצוב הבית?
כך הגבס משמש לבניית קירות
חלוקת הבית לפי הצרכים – את הבית ניתן לחלק באמצעות קירות בטון, בלוקים או גבס. בעוד שבטון הוא חומר שמצריך השקעה, גורם ללכלוך רב ולוקח הרבה זמן רב לבנייה, קירות הבלוקים והגבס הם פשוטים יותר ויכולים להיבנות תוך שעות ספורות.
היתרון העיקרי של גבס על פני קירות הבלוקים הוא בגמישות חומר הגבס, אפשרויות העיצוב הרבות וגימור אסתטי ומדויק. בנוסף, הרבה יותר קל להעביר נקודות תשתית כמו כבלים וחוטי חשמל בתוך קיר גבס.
חיפוי אקוסטי להגנה מרעשים – אם אתם סובלים מרעשי הדהוד ואתם שומעים יותר ממה שהייתם רוצים בחדרים האחרים בבית, או אפילו אצל השכנים, חיפוי אקוסטי לקירות הוא פתרון אידיאלי עבורכם.
שימוש בחיפוי גבס על שכבת צמר זכוכית או צמר סלעים יוצר בידוד אקוסטי איכותי. כדי ליצור בידוד מושלם, בעל המקצוע יבנה את קונסטרוקציית הקיר מספר סנטימטרים מהקיר ולא בצמוד אליו.
לוחות הגבס צריכים להיות עבים ככל הניתן, כשלוחות של 16 ס"מ הם המתאימים ביותר לפעולת הבידוד האקוסטי, והם אלו שיבטיחו לכם את השקט המרבי בבית.
חיפוי אסתטי עיצובי לקיר – מעבר לפרקטיקה שבקירות גבס, קבלני שיפוץ רבים בוחרים בחיפוי גבס לקירות לצרכים אסתטיים. תאורה מוסתרת בתוך הקיר, תוספות דקורטיביות לקירות ולעמודים, ועוד.
כך הגבס משמש לבניית תקרה
הנמכת תקרה – נעשית למטרות פרקטיות כמו גם למטרות עיצוביות. במקרים רבים הנמכת התקרה נעשית כהכנה להתקנת מזגן מיני-מרכזי.
שיטה יוקרתית יותר להנמכת תקרה היא שיטת התקרה הצפה, שיטה שמצריכה שתי קונסטרוקציות ולכן היא גם יקרה יותר.
התקרה הצפה היא בעלת מראה של לוח גבס, כזה שנראה שאינו מוחזק על התקרה. מעל התקרה מותקנת תאורה נסתרת היוצרת תחושה שהאור בוקע מתוך התקרה.
מטרה נוספת להנמכת תקרה, שמגיעה בדרך כלל לצד ההכנה להתקנת מזגן מיני-מרכזי, היא הנמכה ליצירת תאורה שקועה.
קרניז – מדובר במין מדרגה צמודה לתקרה, שמשמשת להסתרת חוטים, לתכולת תאורה שקועה, ולאלמנטים עיצוביים נוספים. את הקרניז ניתן לבנות במקום וגם ניתן להזמין מראש מחברות שמתמחות בעיצוב גבס.
איך משלבים גבס בעיצוב הבית?
מדפי גבס – זה אולי נשמע לכם כמו טרנד למתקדמים בלבד, אבל האמת היא שמדפי הגבס היו קיימים בארץ עוד בשנות ה-50.
בניגוד לתפיסה הרווחת, מדפי הגבס הם חזקים ועמידים מאוד, אך שתי בעיות מרכזיות גרמו להם להיעלם בהדרגה מחיינו: עמידות נמוכה מפני לחות, וחוסר היכולת לשנע אותם במעבר דירה.
מזנון מגבס – מזנוני הגבס יכולים לשמש כמעמד לטלוויזיה, כספרייה ביתית, וכאלמנט עיצובי לכל דבר ועניין. בתוך מזנוני הגבס ניתן לשלב תאורה שמהווה תוספת עיצובית, אך גם יכולה להיות פרקטית מאוד כשהיא מותקנת מאחורי הטלוויזיה למשל.
את מזנון הגבס מומלץ לבנות כך שיכיל את כל מערכת המולטימדיה במקום להניח כל מכשיר בנפרד, זה אסתטי יותר.
כוורות גבס – לכוורת שימושים רבים, כמו נישה דקורטיבית או כמחיצה בין חדרים. כשרוצים לשלב מראה מודרני במשרד, כוורות גבס יכולות להוות תחליף לתאים המסורתיים וליצור מראה של חלל פתוח ונעים לעובדים.
נישות מגבס – נישה, או גומחה מגבס, יכולה להיות גדולה כך שתשמש כמסגרת בתוכה יוצב המקרר, היא יכולה להיות קטנה יותר כך שתאחסן ספרים ותקליטים, או כמסגרת מוארת להבלטת תמונות ויצירות אומנות אחרות.
בחדר הרחצה ניתן לבנות נישות גבס לאחסון מוצרי קוסמטיקה, טואלטיקה, מגבות וכולי. עם זאת, חשוב לוודא שלצורך בניית הנישה נעשה שימוש בגבס עמיד בפני מים (בעל גוון ירקרק), שבמקרים רבים מרוצף בקרמיקה.