גלריה פרטית: כל מה שצריך לדעת על התקנת מדפי זכוכית
בניגוד לדעה הרווחת, מדפי זכוכית הם למעשה אחד מהפתרונות העמידים והבטוחים ביותר לאחסון ותצוגה, בתנאי שהם מותקנים כראוי ונעשה שימוש בחומרים המתאימים.
היתרון הגדול של הזכוכית על פני חומרים אחרים הוא כמובן העמידות לאורך זמן - הזכוכית אינה מתעקמת, אינה משנה צבעה ואינה מושפעת מתנאי לחות או טמפרטורה קיצוניים.
במדריך זה נסקור את כל ההיבטים החשובים בבחירה ובהתקנה של מדפי הזכוכית, החל מסוגי הזכוכיות המומלצות ועד לטיפים מעשיים להתקנה בטוחה ומקצועית.
חוסכים מקום, מעוצבים ועמידים לאורך זמן: היתרונות של מדפי הזכוכית
תחילה, חשוב לדעת שבניגוד למדפי העץ, מדפי הזכוכית תופסים פחות מקום בחדר כיוון שהם יהיו בדרך כלל בעובי של 8 מ"מ. החיסכון במקום מאפשר את התקנתם במגוון רחב של מיקומים, החל מבתים פרטיים ועד עסקים שונים.
יחד עם זאת, מדפי הזכוכית פחות בולטים לעין ממדפי עץ או אלומיניום, וזה מה שהופך אותם להרבה יותר אסתטיים ומבוקשים בחללים שונים. צבעם השקוף תורם למוצר המונח עליהם ומאפשר את הצפייה העיקרית בו ולא במדף.
מדפי זכוכית מעניקים מראה נקי, מודרני ואלגנטי שמצליח להשתלב בקלות בכל סגנון עיצוב. למעשה, השקיפות של הזכוכית תאפשר לכם למקסם את תחושת המרחב בחלל ותעניק לו מראה קליל ונעים.
האור שעובר דרך המדפים יצור מעין משחק של אור וצל על הקיר ויוסיף עומק ועניין לחדר. שימוש במדפי זכוכית יאפשר לכם להציג פריטים מזוויות שונות כמו: מבט מלמטה, מבט מלמעלה ומבט מהצד וזה מה שהופך אותה לאידיאלית עבור אוספים וחפצי אמנות שונים.
יתרון בולט נוסף, הוא קלות התחזוקה והניקיון שהופך את מדפי הזכוכית לאידיאליים עבור חדרים רטובים שנמצאים חשופים יותר ללחות ומים.
יקרים יותר ועומדים בעומס מינימלי: החסרונות שבמדפים
ברוב המקרים, מדפי הזכוכית יהיו יקרים יותר ממדפי עץ או אלומיניום וההבדל יבוא לידי ביטוי בסוג הזכוכית ובהתקנה שנוטים להיות יקרים עקב מורכבות ושימוש בכלים שונים שמונעים סדקים ושברים. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון את עלויות ההחלפה במידה ויהיו.
כדאי לזכור, שמדפי הזכוכית לא בנויים לנשיאת משקלים כבדים, כך שאם תרצו להניח עליהם דברים כבדים מאוד, מומלץ להשתמש בחומר נוסף כמו עץ כתמיכה. אפשרות נוספת, היא שימוש במדפי זכוכית עבים יותר שיוכלו לעמוד בלחצים ועומסים כבדים יותר.
זכוכית מחוסמת או זכוכית למינציה
זכוכית מחוסמת: הזכוכית הפופולרית והמומלצת ביותר לפי התקנים הישראלים. הזכוכית המחוסמת עוברת תהליך של חימום בטמפרטורה גבוהה של 700 מעלות וזה מה שהופך אותה להרבה יותר חזקה מהזכוכית הרגילה ומכאן, שיהיה קשה מאוד לסדוק או לשבור אותה. במקרים של מכות חזקות במיוחד, הזכוכית מתנפצת לריבועים פחות מזיקים ולא לרסיסים מסוכנים.
זכוכית למינציה: בשונה מהזכוכית המחוסמת, הלמינציה מורכבת משתי שכבות של זכוכית המודבקות יחד וביניהן, שכבת PVB המשמשת כאמצעי בטיחות מעולה במקרה של שבירה. במצב כזה, השברים נשארים מחוברים ואינם מתפזרים. מסיבה בו, הזכוכית אידיאלית עבור מוסדות ציבוריים, גני ילדים ובתי ספר.
מדפים תלויים או מונחים: שיטות ההתקנה הקיימות
כאמור, שתי שיטות ההתקנה העיקריות של מדפי הזכוכית יהיו בתלייה או בהנחה. כלומר, יהיו מקרים שבהם המדף פשוט יונח בבסיס תומך ועליו תוכלו להציג פריטים שונים.
מדף זכוכית שהותקן בתלייה, יוחזק על ידי תופסנים ייעודיים העשויים מנירוסטה ויראה כתלוי באוויר. ההמלצה הגורפת היא להתקין למדף זה קורת עץ שתשמש לו כמשטח תמיכה וחיזוק ותמנע את נפילת המדפים או הפריטים שעליהם.
שכן, מדפים אלו לא יתאימו לפריטים כבדים במיוחד כמו פסלים, אגרטלים כבדים או ספרים והם עלולים להוות סכנה.
אפשרות נוספת, היא השיטה שבה מדף הזכוכית מונח על מעין מדף גבס המחפה אותו. במצב כזה, הזכוכית תוכל להיות דקה יותר (ומכאן גם זולה יותר). מדף זה, קל מאוד לניקיון ומכאן, שניתן לשמור עליו לאורך זמן במינימום עבודה.
תקנים ובטיחות: כך תוודאו שההתקנה מקצועית
בטיחות היא שיקול המרכזי בהתקנת מדפי זכוכית וכדי להבטיח אותה, יש לחשב את העומס המקסימלי שהמדף יכול לשאת תוך התייחסות לעובי הזכוכית ולמספר נקודות העיגון שלה.
באופן כללי, זכוכית מחוסמת בעובי של 10 מ"מ יכולה לשאת עד 20 ק"ג למטר רץ כאשר היא נתמכת משני הצדדים. בנוסף, מומלץ שלא לעבור 75% מהעומס המקסימלי המותר כדי לשמור על מרווח בטיחות תקין. בנוסף, יש להתחשב בגובה החפצים שיונחו עליהם ולהשאיר מרווח מינימלי של 10 ס"מ בין המדפים לנגישות נוחה ובטוחה.
הפרמטר הבא שיובל אתכם לבטיחות מקסימלית, הוא סוג הזכוכית שתבחרו למדפים. לרוב, הזכוכית המחוסמת תהיה הזכוכית הבטיחותית ביותר. את הזכוכית תוכלו לזהות באמצעות חותמת שתוטבע בפינות המדף עם סיום תהליך החיסום.
יחד עם זאת, חשוב להתייחס גם לעובי הזכוכית שתותאם לצורך ולכמות הפריטים שיונחו על המדפים. כך או כך, העובי המינימלי עבור מדפים סטנדרטיים יהיה 8 מ"מ. שימו לב, שככל שהמדף יהיה ארוך יותר, כך הזכוכית תהיה גמישה יותר ואז תצטרכו עובי של 10 מ"מ לפחות.
שימו לב שמדף זכוכית שמותקן בפינה, בין שני קירות או בתוך נישת גבס נחשב לדף חזק. ולעומתו, מדף שתלוי על קיר אחד יהיה פחות עמיד ויציב. במקרה כזה, רצוי שלא להניח עליו חפץ כבד מדי ולהשתמש במחזיקי מדף חזקים יותר.