עולם הזכוכית: הסוגים הנפוצים לצד אפשרויות השימוש המגוונות
בדומה לשאר החומרים שאנו בוחרים לשלב בבית, לבחירת הזכוכית חשיבות מכרעת שצריכה להתאים לצרכים שלכם ולאופי החלל בו היא מותקנת.
קיימים סוגים רבים של זכוכיות, אך המוכרות והנפוצות ביותר בתחום הבית הן הזכוכית המחוסמת, הזכוכית הבידודית והזכוכית הרבודה.
לכל אחת מסוגי הזכוכית תכונות אחרות ואפשרויות שימוש מגוונות. מהן התכונות של כל אחת מהזכוכיות ומהם היתרונות והחסרונות שכדאי להכיר לפני שמתקינים זכוכית בבית? והמדריך המלא, לפניכם.
סוגי הזכוכיות הנפוצות ביותר בבניה הביתית
הזכוכית המחוסמת היא זכוכית שעוברת תהליך חימום מיוחד, בטמפרטורה גבוהה מאוד שהופכת אותה לחזקה פי כמה מזכוכית רגילה. הזכוכית עמידה ובטיחותית מאוד ובמקרה של שבר, היא מתנפצת לחתיכות קטנות ופחות מזיקות וכך, מונעת תאונות.
הזכוכית הרבודה, או בשמה הנוסף "טריפלקס" היא זכוכית משולבת, המורכבת משתי שכבות של זכוכית וביניהן שכבת ביניים שעשויה מ PVB. זכוכית זו, היא הבטיחותית ביותר כיוון שבמקרה של שבר, היא לא מתנפצת אלא נסדקת בלבד.
האחרונה, היא הזכוכית הבידודית שתכונותיה דומות לזכוכית הרבודה וגם היא עשויה משתי זכוכיות מחוברות. זכוכית זו, מספקת בידוד אקוסטי ותרמי מצוין שמגיעים משכבת האלומיניום שנמצאת בין שתי שכבות הזכוכית.
איך מתאימים את סוג הזכוכית לסוג החדר?
לכל חדר בבית תפקיד וצורך שונים ובהתאם לכך, יהיו גם שילובי הזכוכית. בחדר הרחצה למשל, תוכלו להתקין זכוכית מחוסמת שעמידותה החזקה תשרת נאמנה את דלתות המקלחון. שימוש נוסף שמתאים לה הוא במסגרת בניית מעקה זכוכית שיהיה צמוד למדרגות.
באילו מקרים לא מומלץ להשתמש בזכוכית מחוסמת? בחלונות הבית או בוויטרינות. הסיבה לכך, טמונה ביכולות הבידוד הנמוכות של הזכוכית ובהיותה קלה יחסית לפריצה ביחס לזכוכיות אחרות.
הזכוכית האידיאלית עבור חלונות הבית, תהיה הזכוכית הרבודה (זכוכית "טריפלקס"). התכונות שהופכות אותה למתאימה הן העובי שלה שהופך אותה לעמידה וחזקה במיוחד ומכאן, גם היכולת לפרוץ אותה תהפוך קשה יותר.
בשקיפות ובבהירות מלאים: קצת על רמת השקיפות
מלבד התאמה נכונה של סוג הזכוכית לסוג החדר, חשוב להתאים גם את סוג השקיפות. למעשה, השקיפות היא זאת שתייצר לכם את האווירה בחדרים השונים.
בחירה בזכוכית שקופה למשל, תשפיע על הגוון הסופי של החדר היות ולזכוכית יש ריכוז גבוה של עופרת בתוכה (וזה הופך אותה למעט ירקרקה).
שילוב של זכוכית שקופה כחיפוי בקירות המטבח תייצר לכם צבע שונה בסוף התהליך ולכן, ההמלצה היא לשלב אותה בחדרים שבהם יש צבעים כהים יותר.
במקרים שבהם תרצו לשלב זכוכית שתיתן מראה שקוף לחלוטין, הבחירה הנכונה תהיה בזכוכית אקסטרה קליר שעוברת תהליך מיוחד להסרת העופרת מתוכה. הזכוכית שמתקבלת תהיה שקופה מאוד ותתאים לחלונות גדולים שניתן לראות מהם נוף מרהיב.
שכן, כדאי לקחת בחשבון את השקיפות הזו ולא לשלב אותה בדלתות זכוכית במקומות ציבוריים או פרטיים או במקומות שעלולים לגרום להיתקלויות שונות.
אפשרות נוספת שתעניק לכם פרטיות מצד אחד ויוקרתיות מצד שני, היא הזכוכית החלבית. בשונה מהזכוכיות האחרות, הזכוכית החלבית עובר תהליך של החדרת חול לתוכה וזה הופך את הגוון שלה למחוספס ומעט יותר לבן.
תהליך זה, הופך את אפשרויות העיצוב לגמישות הרבה יותר כיוון שלא ניתן לראות דרכה את המתרחש בחדר. כך, הופכת הזכוכית לפופולרית בבנייה פרטית וציבורית כאחד כשהיא משמשת חדרים שונים ומשדרים.
אחראי על הבידוד האקוסטי: כך תבחרו את עובי הזכוכית
עובי הזכוכית הוא הגורם המכריע ביכולת הבידוד של החלון או של דלת הזכוכית. ככל שעובי הזכוכית יהיה עבה יותר, כך תוכלו לקבל בידוד אקוסטי טוב יותר.
בחירה נכונה ומותאמת, תייצר לכם אווירה שקטה בחדרים השונים ותמנע את כניסת הרעשים מהרחוב לתוך הבית ותהפוך למוגנת יותר מנזקי מזג האוויר המשתנים.
בדומה לשאר החומרים, גם לזכוכית תקנים ברורים שמשמשים את בעלי המקצוע בזמן ההתקנה. לרוב, ההתקנה תעשה על פי התקן המינימלי, אך תוכלו בהחלט לבקש זכוכית עבה יותר בחלון של חדר השינה או עבור החלון שבסלון.
העובי המינימלי לחלון שבו שולבה זכוכית בידודית או זכוכית טריפלקס היא 6 מ"מ כאשר בשאר סוגי הזכוכית העובי הוא 3 מ"מ. בדומה לכך, גם חיפוי זכוכית בקירות המטבח יהיה בעובי של 6 מ"מ.
המידות משתנות בהתאם לסוגי החלונות והחדרים ועבור חלון עץ למשל, תצטרכו זכוכית בעובי של 4 מ"מ. במקרה כזה, חשוב לוודא שהזכוכית מורכבת משכבה עבה אחת ולא משתי שכבות של 2 מ"מ שיהפכו אותה להיות לא בטיחותית.
במקרה שיש לכם מעקה זכוכית בבית, העובי הנכון והמתאים לשימוש יהיה 12 מ"מ כאשר סוג הזכוכית היא טריפלקס (שתי שכבות זכוכית בעובי של 6 מ"מ).
במקלחון, על עובי הזכוכית לנוע בין 4 ל-10 מ"מ כאשר העובי המומלץ והסטנדרטי הוא 6 מ"מ. כך, תוכלו להשיג עמידות מצד אחד ופתיחה קלה מהצד השני.