נזילה מתחת לכיור: כך תתנהלו
סדק באיטום שבין הכיור לשיש, או סדק בכיור עצמו, עשויים לגרום לנזילת מים, למפגעי מים כלואים ולרטיבות קפילארית. מה לעשות ואיך להימנע מזה? הכל במדריך הבא.
הפעם האחרונה בה העברתם נגיעה של סיליקון סביב הכיור הייתה כשנכנסתם לדירה לפני כמה שנים, הכיור תמיד רטוב, שכבת האיטום התחילה להישחק, במקרי קיצון קיימת גם הרטיבות בארונות המטבח ובקירות.
סדק קטן באיטום באיטום שיש מטבח, או סדק בכיור, עשויים לגרום לנזקים גדולים בסביבת המטבח, בשאר הבית ואפילו אצל השכנים. הזנחה מתמשכת של איטום אזור השיש והכיור עשויה לגרום לנזקים רבים – במדריך הבא נסביר איך תוכלו לזהות, לטפל ותחזק את שכבת האיטום.
איך נוצרת בעיית איטום בכיור?
סדק בין הכיור לשיש – איטום לא מוצלח בין השיש לכיור עשוי להביא להצטברות של מים, לריקבון, ואף להוות קרקע פורייה להגעת תיקנים.
הסדק יכול להיווצר כתוצאה מאיטום לא נכון, משחיקת שכבת האיטום כתוצאה מחומרי ניקוי חזקים, ועוד.
סדק בכיור עצמו – סדק בכיור עשוי להיווצר כתוצאה מפגיעה של חפץ בכיור בעוצמה גדולה.
חומרת הפגיעה תלויה בסוג החומר ממנו עשוי הכיור, כך שכיורי פורצלן, חרס ואקריל פגיעים יותר בכל הנוגע להיווצרות סדקים בהם.
אילו נזקים עשויים להיגרם כתוצאה מהסדק?
ריקבון ופטרת – רטיבות מתמשכת שנגרמת כתוצאה מסדק בין השיש לכיור או בכיור עצמו, עשויה לגרום להתנפחות העץ ממנו עשויים ארונות המטבח, לתהליך ריקבון של העץ, ולהיווצרות פטריה ועובש בין הכיור לשיש.
כל אלה מהווים כאמור קרקע פורייה למשיכת תיקנים, לגידול חיידקים, ולנזקים בלתי הפיכים לשיש, לקירות הבית, לארונות המטבח ואף לסכן את בריאותכם.
רטיבות קפילארית – מדובר במצב בו, בעקבות ליקויי איטום, המים מטפסים כלפי מעלה בניגוד לכוח המשיכה, ויכולים להגיע גם לגובה של 90 ס"מ בתוך הקיר – כשבדרך הם פוגעים בחול שמתחת לריצוף, בריצוף עצמו, ואף יכולים לחלחל ולגרום נזק גם לשכנים שלכם.
מה שאמור למנוע את הרטיבות הזו מאחורי השיש זה הפאנלים. שימו לב, לעיתים קבלני שיפוצים וקבלני בנייה חוסכים בחומרים ובעלות החומר ולא שמים פאנלים במקומות שאינם גלויים לעין, כמו למשל מאחורי השיש.
תיקון הרטיבות הקפילארית – הבעיה המרכזית עם רטיבות קפילארית היא לאתר את מקור הרטיבות. ברוב המקרים לא תדעו מיד שמדובר ברטיבות שמקורה בסדק שבין השיש לכיור.
קושי תיקון הרטיבות תת רצפתית במידה ויש כזו, תלוי ברמת הנזק שנגרם. כל עוד הרצפות לא התרוממו, יש סיכוי שתיקון שכבת האיטום יספיק ולא יהיה צורך בשירות ייבוש תת רצפתי.
את תיקוני הטיח והצבע, כמו גם הטיפול בעובש ובפטרייה במידה ויש כאלו, יש לבצע רק לאחר שמקור הרטיבות תוקן, והקיר התייבש.
כך תוכלו לאטום את הסדק
כאמור, מדובר בשחיקת שכבת האיטום, מה שיוצר בעיות רבות ועשוי לגרום לנזקים לא פשוטים.
לפני איטום הסדק יש לייבש את המים הכלואים במידה ויש, ורק לאחר מכן לאטום את האזור בעזרת חומר מילוי מסוג סיקה פלקס, סופר 7, או סיליקון NOF למשל.
בכל מקרה, גם חומר האיטום העמיד ביותר מפני עובש, בסופו של דבר יישחק עם שימוש לא נכון.
כדי להימנע מכך, עליכם לוודא שאתם משטחים את החומר בעזרת אצבע רטובה, כך תצרו מפלס אחיד ותמנעו תקלות.
גם כשמדובר בשחיקת האיטום מסביב לכיור, וגם כשמדובר בסדק בכיור עצמו, תוכלו לבחור בין חומר איטום בצבע לבן לבין חומר איטום בצבע שקוף, בהתאם לצבע הכיור והשיש.
שימו לב, איטום לא נכון של סדק בשכבת האיטום או של סדק בכיור עצמו, עשוי לגרום לבעיות חמורות עוד יותר.
מים כלואים זו רעה חולה ממנה אתם תרצו להימנע בכל מחיר, שכן מים תמיד ימצאו את דרכם החוצה, גם אם זה דרך ארונות המטבח, השיש, או הקירות.
לבן מול שקוף – חומרי איטום לבית מגיעים בצבע שקוף או לבן. שימו לב לצבע חומר האיטום והתאימו את הצבע לכיור ולשיש לפני הקנייה.
איך למנוע היווצרות נזילות בעתיד
לחדש כל חצי שנה – כאמור, חומרי האיטום באשר הם אלו חומרים שחיקים, אותם יש לחדש אחת לכמה חודשים, ומקסימום פעם בחצי שנה.
איטום סדק בכיור זה פתרון זמני מוצלח יותר או מוצלח פחות – תלוי בסוג הכיור.
כיור חרס לדוגמא, עשוי מחומר שסדק אחד עשוי להתרחב ולפורר את הכיור גם לאחר האיטום, כך שאיטום לא נכון של הסדק יכול להביא למצב בו לא יהיה לכם מנוס אלא לקנות כיור חדש.