הכל על התקנת מערכות אזעקה
התקנת מערכת אזעקה הייתה נפוצה יותר בקרב עסקים שונים וכיום, ניתן לראות אותה יותר ויותר בתים מתוך רצון לייצר ביטחון ולשמור על סביבת הבית. כל מה שחשוב לדעת על התקנת מערכת אזעקה ביתית.
התקנה של מערכת אזעקה בבית תגרום לדיירים להרגיש בטוחים יותר בסביבתם הפרטית. המערכת יודעת לזהות רעשים ודמויות וההפעלה שלה קלה ונוחה.
לפני שמזמינים מתקין חשוב לבדוק את סביבת הבית ולהתאים אותה למערכת כדי שתהיה יעילה ביותר. מהם הדגשים החשובים, מה עלול להשפיע על מחיר ההתקנה ואיך מתנהלים נכון מול המתקין? כל התשובות.
מה כוללת התקנת מערכת אזעקה?
התקנה סטנדרטית של מערכת אזעקה כוללת בתוכה כ-5 רכיבים עיקריים. הרכיבים האלה יותקנו בכל התקנה של מערכת אזעקה בבית או בעסק הפרטי. מעבר לרכיבים אלו, ישנן תוספות ושידרוגים נוספים שניתן להוסיף למערכת הסטנדרטית.
רכזת: הרכזת, היא המוח שמאחורי מערכת האזעקה כולה. היא החלק העיקרי והמשמעותי אליו מתחברים שאר חלקי המערכת השונים (בדומה לכונן המחשב). לרוב, ניתן למצוא רכזות של חברות אירופאיות שונות כדוגמת חברת פרדוקס, ריסקו ויסוניק. שכן, מומלץ להימנע מהתקנה של מערכת סינית שיכולה להיות זולה יותר אך, פחות יעילה. הרכזת המוכרת ביותר היא רכזת של 8 איזורים מרכזיים (סלון, מטבח, חדר שינה).
גלאים: הגלאים, הם האחראיים על תפקודה של המערכת ויכולת ההתרעה שלה. קיימים סוגים שונים של גלאים כמו גלאי מתג מגנטי, גלאי נפח וגלאי וילון. סוגי הגלאים השונים מותאמים גם להתקנה פנימית וגם להתקנה חיצונית. ואם תרצו התקנה זולה יותר, תוכלו לבחור בהתקנה של גלאים פנימיים בלבד. בבתים בהם יש שטח פתוח או גינה, מומלץ להתקין גם גלאים חיצוניים שיוכלו להתריע במצב בו יש אדם זר בסביבת הבית או קרוב לציוד שלכם שמאוחסן בחוץ.
סירנות / צופרים: הסירנות מפעילות רעש כאשר הן מזהות כניסה או תזוזה חשודה בסביבת הבית והחצר שלכם. הן עלולות לפעול גם במצב בו שכחתם את הקוד והזנתם קוד שגוי. ישנם שני סוגים של צופרים שמותקנים במערכת, אחד חיצוני ואחד פנימי וכך, יכולה המערכת לתת כיסוי מלא גם עבור השטח החיצוני של הבית וגם עבור השטח הפנימי.
לוח מקשים: לוח המקשים אחראי על הזנת הקוד שמורה למערכת שאנחנו בבית והכל תקין. גם במקרים של לוחות המקשים ניתן למצוא סוגים שונים ומגוונים שמכילים אפשרויות של מסך מגע מתקדם, לוח יוקרתי או לוח מקשים רגיל עם לחצנים.
סוללת גיבוי: בכל התקנה של מערכת אזעקה חדשה, חשוב להתקין גם סוללת גיבוי (או בשמו הנוסף מצבר גיבוי). סוללת הגיבוי היא חלק חשוב והיא תשמש אתכם במצב בו יש בעיה בחשמל או הפסקת חשמל נרחבת וגם בימים קרים שעלולים לשבש את הסוללה הקיימת.
מהם הדגשים החשובים בהתקנה?
בכל התקנה של מערכת אזעקה יש מספר דגשים שחשוב לשים אליהם לב והם אלו שיהיו אחראיים על התקנה יעילה וטובה של המערכת כולה. ראשית, בחירת המיקום של מערכת האזעקה בבית. הדגש הראשון שיהיה עליכם לוודא יחד עם המתקין הוא המיקום המתאים ביותר להתקנה כיוון ומיקום לא יעיל של מערכת האעזקה בבית יוביל לכך שלא תקבלו התרעות על תזוזות חשודות ובעצם המערכת לא תספק לך את הביטחון הדרוש. המיקום חייב להיות מדוייק עבור כלל המערכת כולל הגלאים, לוח המקשים והצופרים.
לאחר מכן, על המתקין להתמקד באופן העברת החוטים ובחיווט של מערכת האעזקה ולמקם אותם נכון במקומות הנבחרים בבית. לאחר מכן, עליו לעבור להגדרות ולתכנות של המערכת כולה. בשלב זה, על המערכת להיות מותאמת לצרכי הלקוח ולכן, זה השלב החשוב ביותר בהתקנה כולה. במסגרת ההגדרות, יכניס המתקין את מספר הטלפון להתקשרות בעת פריצה לבית ויגדיר את קבלת ההתרעה בשיחת טלפון או ב-SMS. בנוסף, ייקבעו התאריך והשעה שיעזרו להבין את התזוזות השונות לאורך היום והלילה וייקבע זמן שהייה שיספיק לנטרול האעזקה עם הכניסה לבית.
אילו סוגי מערכות אזעקה קיימים?
מערכת אזעקה קווית: מערכת זו, מבוססת בעיקרה על העברת חוטי תקשורת שונים בין קירות הבית ואליהם מתחברים הרכיבים השונים של מערכת האזעקה. ההמלצה הטובה ביותר להתקנה של מערכת אזעקה קווית היא להתחיל את התכנון עם הקמת הבית כדי להימנע מקדיחות רבות בקירות, לכלוך ובלאגן.
מערכת אזעקה אלחוטית: היתרון הבולט שלה, הוא בנראות. מערכת אעזקה אלחוטית היא מערכת שההתקנה שלה אסתטית יותר ואין צורך בחוטי תקשורת שונים על גבי הקירות בבית. המערכת ניתנת לניוד ולהעברה ממקום למקום (במצב של שיפוצים או מעבר דירה) ואלו הופכים אותה ליקרה יותר להתקנה ממערכת קווית. במצב של מערכת אלחוטית צריך לקחת בחשבון גם את החלפת הסוללות אחת לתקופה כיוון ואין חיבור ישיר שלה לחשמל כמו במערכת קווית.
מה כוללת הצעת המחיר להתקנת מערכת אזעקה?
לפני הזמנת המתקין אליכם, יש לבקש הצעת מחיר ברורה ומסודרת. הצעת מחיר מסודרת, תוכיח לכם שאתם מזמינים בעל מקצוע אמין ומקצועי. על הצעת המחיר לכלול את פרטי ההתקנה בצורה מפורטת (כל החלקים של מערכת האעזקה שיותקנו), ובה המחירים השונים של כל רכיב ורכיב, סך מחיר העבודה (כולל התקנה), סעיף מע"מ ואפשרות פריסת התשלומים (במידה ויש) ומידע על אחריות. במידה ובחרתם בהתקנה של מערכת קווית, על ההצעה לכלול גם את עלות החיווט על פי חישוב של מטרים רבועים. הצעות המחיר יהיו שונות ומגוונות והן ייקבעו על פי סוג מערכת האזעקה שנבחרה, החברה המספקת, מספר הגלאים , תשתית הבית וכד'.
מה עלול להשפיע על מחיר ההתקנה?
במסגרת עבודת ההתקנה, יילקחו בחשבון פרמטרים שונים שישפיעו לבסוף על המחיר הסופי. מצב התשתית בבית וכמות המעברים שצריך להתקין בקיר, מיקומי התקנה מורכבים לביצוע וכן סוג מערכת האעזקה (קווית או אלחוטית).
במקרים בהם תרצו להתקין שדרוגים למערכת האעזקה הבסיסית כמו גלאי מתקדם או לוח מקשים בו יש מסך מגע ייקרו את ההתקנה. גם הרחבת איזור האעזקה ישפיעו ויעלו את המחיר של העבודה. לרוב, מותקנים כ-8 איזורים מרכזיים אך, במידה ותרצו להגדיל את המספר ולתת דגש באיזורים נוספים, תוסיפו כ-20% נוספים על ההתקנה.
גורם נוסף הוא מודול האינטרנט, שהיא תוספת שתקל עליכם מאד אך תוביל להתייקרות של עד 30% בעבודה הכוללת. מודל זה, יאפשר לכם להתנהל עם מערכת האזעקה כשאתם בתוך הבית ובאמצעות הטלפון החכם שלכם. התקנה כזאת, תאפשר לכם לוותר על ההתקנה של לוח המקשים אך כאמור, תהיה יקרה יותר ממנו.
אילו תוספות ניתן להתקין למערכת האזעקה?
שעון שבת: במערכות אזעקה מסוימות ניתן להוסיף תזמון של האזעקה ושל הגלאים בדומה לאפשרות הקיימת במכשירי החשמל השונים עבור יום שבת. במצב כזה, האזעקה תפעל החל מהשעה שהוגדרה לה. כיוון והפונקציה מובנית בתוך מערכת האזעקה אך לא בכולן, חשוב לבדוק את זה לפני ההתקנה.
חיישן Anti-Mask: מדובר על חיישן מתקדם שמותקן בגלאים שונים. תפקידו של החיישן הוא לזהות פורץ או אדם המנסה להטעות את מסך הגלאי הקיים על ידי ריסוס צבע או חומר. הגלאי הרגיל, לא יידע לזהות את זה ולכן, יש צורך בהתקנה של חיישן שיתריע על כך.
כרטיס SMS: התקנה של כרטיס מסוג זה, תשלח לנייד הודעה ובה תציין את המיקום המדוייק של הפריצה בבית. היתרון בתוספת הזאת היא המידע המדויק שהיא מסוגלת לשלוח. חשוב לדעת שעל מנת להתקין את הכרטיס אין הכרח בחייגן סלולארי.
חייגן סלולארי: חייגן זה, הוא התוספת היקרה ביותר שתוכלו להתקין במערכת האזעקה שלכם. החייגן מבטל את התלות בטלפון ויש לו כרטיס SIM משלו ולכן, הוא פועל באופן עצמי גם במקרים בהם יש תקלה או חבלה בקו הטלפון.
איך תתנהלו נכון מול המתקין?
כדי להבטיח שההתקנה שתיעשה אצלכם תהיה הטובה והיעילה ביותר, חשוב לבקש מהמתקין להגיע לביקור מקדים. במסגרת הביקור, הוא יוכל לתכנן יחד איתכם את המיקומים השונים של חלקי המערכת. בנוסף, בזמן זה יהיה עליכם לבחור בין התקנה של מערכת קווית או אלחוטית ועל פי הבחירה המתקין יחשב את העבודה שעליו לעשות ואת סוג הכלים בהם ישתמש. בביקור יוכל המתקין להתאים את מספרי הגלאים הנדרשים לכיסוי שטח הבית והחצר שלכם ולבסוף, יגיש לכם הצעת מחיר מסודרת ומפורטת על סמך הממצאים שנקבעו בשטח.
עם קבלת הצעת המחיר, וודאו שהמחיר הכתוב בה כולל מע"מ ושיש בה סעיף המפרט את נושא האחריות. עבור מערכת האעזקה עצמה מקובל לתת בין שנה לשנתיים של אחריות כאשר על ההתקנה, לא ניתן לקבל אחריות כלל. האחריות תכסה את הרכזת ואת תיקון האביזרים הנלווים.
אחרי ההתקנה, וודאו יחד עם המתקין שאכן הוגדר לכם קוד חדש (שבחרתם והוא נוח לכם). במידה ולא תקפידו על הגדרת קוד חדש יחד עם המתקין, הקוד יישאר על ברירת המחדל ויהיה הרבה יותר קל לפרוץ אליכם הביתה. במסגרת בחירת הקוד החדש, חשבו על מספר או תאריך ייחודי שרק אתם יכולים לזכור ולדעת אותו.
ולבסוף, וודאו שאתם מקבלים מהמתקין סוללת גיבוי. סוללת הגיבוי היא זאת שתציל אתכם במצב בו יש תקלה באספקת החשמל או במצבים בהם יש הפסקות חשמל חוזרות ונשנות. הסוללה תמשיך את פעילות המערכת ולא תגרום למצב בו הבית יהפוך להיות מקום נוח לפריצה בנוסף לכך שאין חשמל ואור בסביבתו.