מכבים את האש: כל מה שצריך לדעת על התקנת ספרינקלרים
הספרינקלרים או בשמם הנוסף מתזי כיבוי אש, דורשים התקנה מדויקת ומורכבת אך, הם יהיו קו ההגנה הראשון שלכם מפני שריפה.
את מתזי כיבוי האש נהוג להתקין בבנייני רבי קומות, בתי מלון, מבני עסקים ומפעלים על מנת להגן עליהם מפני התלקחות.
התקנתם נחשבת לארוכה ויקרה אך, לעיתים היא מחייבת. אילו סוגי מתזים קיימים, איך הם פועלים, מה כולל תהליך ההתקנה ומה ישפיע על המחיר? כל התשובות.
מתיזים מים מהתקרה: איך הספרינקלרים עובדים?
ספרינקלרים, הם למעשה מעין כדורים המחוברים לצנרת המים במבנה ותלויים במרכז התקרה. בדומה לגלאים אחרים, הם יודעים לזהות שטמפרטורת החום עולה ומתיזים מים באופן אוטומטי כדי להוריד את החום. ברוב המקרים, הטמפרטורה שתגרום להם לעבוד תהיה ב-68 מעלות.
יחד עם זאת, המתיזים מחוברים גם למערכת הבטיחות על מנת להתריע על התחממות או על שריפה במקום. כך, ניתן לקבל חיווי בזמן אמת על הסכנה ובמקביל לפעול לסיומה.
תלויים, סמויים או צדדיים: הסוגים הקיימים
ספרינקלרים תלויים: הסוג הראשון, הוא הסוג הרגיל והנפוץ ביותר – אלו שתלויים במרכז התלייה ויודעים להתיז את זרמי המים בכל החלל במצב של התקלחות ושריפה.
ספרינקלרים סמויים: בשונה מהספרינקלרים הגלויים, אלו מאופיינים במראה אלגנטי יותר ולמעשה, רק הפיה של המתזים נשארת גלויה. סוג זה, מתאים לרוב למרחבים שבהם סגנון העיצוב תופס משמעות רחבה כמו בתי מלון או בנייני משרדים.
שכן, חשוב לדעת שההבדל בינם לבין התלויים הוא הבדל אסתטי בלבד ואילו מבחינת איכות העבודה הם שניהם מתפקדים בצורה דומה.
ספרינקלרים צדדיים: סוג נוסף, הוא של ספרינקלרים המותקנים בצידה של התקרה כשהם מתיזים מים לכל שטח החלל. שכן, סוג זה מתאים למקומות שבהם ישנה סכנת התלקחות גבוהה מהרגיל כמו חניונים.
ספרינקלרים המספקים כיסוי מורחב: סוג זה, אידיאלי עבור שטחים רחבים שדורשים כיסוי מלא כמו מפעלים.
תנאים מחייבים: באילו מקרים חייבים להתקין ספרינקלרים?
תחילה, חשוב להבין שיש מבנים המחויבים להתקנת ספרינקלרים לצרכי בטיחות. למעשה, כל בניין מגורים שגבוה מ-8 קומות חייב בהתקנתם. כך גם מפעל חדש שנפתח, בתי מלון או חניונים. בכל סוגי המבנים האחרים, תוכלו לשקול את ההתקנה מתוך רצון חופשי ומתוך רצון לספק שכבת הגנה נוספת מפני שריפות והתלקחויות.
בדומה למערכות אבטחה נוספות, גם את הספרינקלרים מומלץ להתקין במשרדים ובניינים שטרם אוישו כדי למקם בצורה נכונה ומדויקת את המתזים וכדי לאפשר גישה נוחה להתקנה ולתפעול.
מהתכנון ועד קבלת האישור הסופי: מה כוללת ההתקנה?
עוד לפני שלב ההתקנה בפועל, תדרשו לעמוד בתקן הישראלי 1596 המחייב בדיקה לאפיון רשת המים הקיימת. בבדיקה זו, ייבדק לחץ המים וקצב המעבר שלו במערכות השונות. את הבדיקה, יערוך מהנדס מים או מתכנן ספרינקלרים מוסמך ובעל ניסיון בתחום.
בדיקה זו, מעבר להיותה חובה, חשובה מאוד להבטחת הפעילות התקינה של הספרינקלרים בשעת סכנה וברגעי האמת. ללא לחץ מים מתאים ונכון, המים לא יזרמו בצורה תקינה ומכאן – שעתידו של כל המבנה לקרוס ולהישרף.
לאחר הבדיקה, מגיע שלב התכנון שגם הוא חייב להיות מדויק ומותאם למבנה. התכנון יכלול בתוכו הבנה של התוכניות האדריכליות של החלל ויחד עם המהנדס והמתקין תבנה תוכנית מסודרת להתקנת מתזי המים שתכלול את כמותם ואת סוגם.
לשלב ההתקנה בפועל, תגיעו רק לאחר קבלת אישור ממכון התקנים. עם קבלת האישור, יפנה המתקין לתכנון צנרת המים, המתזים, מערכת ההפעלה ומשאבת המים במידת הצורך.
אישור נוסף שתצטרכו לקבל, הוא האישור הסופי של העבודה כולה אותו תצטרכו לקבל עוד לפני הפעלת הספרינקלרים בפועל. גם את האישור הזה תקבלו ממכון התקנים שידאג לשלוח אליכם נציג מטעמם שיבחן את טיב העבודה ואת איכותה.
מה ישפיע על מחיר ההתקנה?
כפי שניתן לתאר, התקנת ספרינקלרים היא התקנה יקרה מאוד, אך חשיבותה גדולה ולעיתים – מחייבת.
כך או אחרת, המחיר הסופי של העבודה ייקבע בהתאם לסוג הספרינקלרים, לכמות שלהם, לגודל החלל, לקוטר צינורות המים וסכנת ההתלקחות במקום. למעשה, ככל שמדובר על אזור מסוכן שחשוף יותר לסכנת אש – כך המחיר יתייקר בהתאם.
כיוון שמדובר בהתקנה שעלותה גבוהה, מומלץ לוודא היטב את הצעת המחיר שתקבלו ולבחון את כל הסעיפים הכלולים במחיר (ובעיקר את אלו שלא) כך תוכלו להיות מכוסים בכל מקרה של בקרה, בדיקות ועלויות נלוות.