מהן התקלות העיקריות במערכת אזעקה?
מערכת האזעקה שומרת עלינו מפני פורצים וחשוב להכיר את התקלות העיקריות שלה. במדריך הבא נסביר איך מתמודדים עם תקלה בקו הטלפון או ברשת האלחוטית, אזעקות שווא, לוח מקשים לא מגיב וגלאי לא מגיב? וגם: איך מתנהלים מול טכנאי מערכות אזעקה ואיך משדרגים מערכת אזעקה?
מערכת האזעקה של הבית שומרת עלינו מפני פורצים ופולשים ומעניקה לנו תחושת ביטחון, לכן חשוב להכיר היטב את התקלות העיקריות שלה ודרכי ההתמודדות איתן.
במדריך הבא נסביר איך מטפלים בתקלה בקו הטלפון או ברשת האלחוטית, אזעקות שווא, לוח מקשים לא מגיב וגלאי לא מגיב? וגם: איך מתנהלים מול טכנאי מערכות אזעקה ואיך משדרגים מערכת אזעקה?
1. תקלה בקו הטלפון או ברשת האלחוטית
תקלה בקו הטלפון – כשיש תקלה בקו הטלפון, סביר להניח שזה ישפיע על מערכת האזעקה שמחוברת אליו. קודם כל, צריך לבדוק את תקינות קו הטלפון והאם מגיע מתח למערכת, יכול להיות שהכבל התנתק ושיבש את החייגן הפנימי של מערכת האזעקה. במקרה כזה ניתן לנתק את המערכת מהחשמל ולחבר כעבור מספר דקות, אולי היא תאתחל את עצמה.
מה גורם לתקלה זו? לפעמים בכלל מדובר במתקין של חברת תקשורת או טלפון שלא יודע שמערכת האזעקה מחוברת לקו הטלפון ובטעות מנתק אותה. ברוב המקרים מערכת האזעקה צריכה לזהות את הניתוק ולהתריע על כך. תקלות נוספות בקו הטלפון קשורות לרכיבים במערכת ולשם כך צריך לערב טכנאי מערכות אזעקה: למשל מפצל שרוף (נקרא מיקרו-פילטר) שמאפשר לחבר במקביל טלפון, אינטרנט ומערכת אזעקה או בעיה בכרטיס הפיקוד האלקטרוני, תקלה פחות שכיחה ויקרה לתיקון.
תקלה ברשת האלחוטית – מערכת אזעקה אלחוטית פועלת על תדר מסוים ולעיתים הוא נחסם על-ידי מכשיר אחר בבית שמשבש את פעולת הרשת. זה יכול להיות מכשיר חשמלי, אוזניות או רמקול וגם האינטרנט של השכנים. אופציה נוספת היא פורצים מתוחכמים שחוסמים את הרשת האלחוטית כדי לנטרל את מערכת האזעקה ולחדור לבית ללא הפרעה.
כך או כך, מערכת האזעקה אמורה להתריע למוקד לגבי חסימה ברשת האלחוטית. מבחינתם, מדובר באירוע רציני שמתייחסים אליו כפריצה לכל דבר ולכן זה נבדק.
2. אזעקות שווא
איך מבדילים בין אזעקת שווא לאזעקת אמת?
שאלת מיליון הדולר במערכות אזעקה היא איך אפשר לדעת אם מדובר באזעקת שווא או אזעקת אמת. הדרך העיקרית לזהות היא במספר ההתרעות: כשמספר גלאים מופעלים במקביל, זה כנראה סימן לכך שמדובר באזעקת אמת. גם שילוב של הפעלת גלאי חיצוני וגלאי פנימי מעיד על אזעקת אמת.
לעומת זאת, סביר להניח שהתרעה של גלאי בודד היא אזעקת שווא. מצד שני, יש מקרים שהפורץ הפעיל גלאי בכניסה לבית ומיד ניטרל את המערכת כך שיתר הגלאים לא יוכלו להיכנס לפעולה, אז גם מיקום הגלאים המופעלים הוא חשוב.
היתרון כיום הוא שהשליטה במערכת האזעקה מתבצעת לרוב דרך האפליקציה, מה שמאפשר לנתק מרחוק גלאי שמפעיל אזעקות שווא.
מהם הגורמים לאזעקות שווא?
אזעקות שווא נגרמות בעיקר מהתקנה לא מקצועית של הגלאים החיצוניים, כמו בחירת סוג הגלאים ורמת הרגישות, מיקום וגובה הגלאים ועוד. במקרה כזה, מי שמפעיל את אזעקות השווא הם בעלי חיים, צמחייה חדשה, קרני השמש ורוח חזקה.
ברוב המקרים, התיקון נחשב פשוט מאוד וכולל החלפה או כיוון הגלאים, למשל התקנה של גלאי שמותאם לחיות מחמד.
3. לוח המקשים לא מגיב
סוללה חלשה – מערכת אזעקה פועלת על סוללות ואחרי שנתיים הן נגמרות או נחלשות, מה שגורם ללוח המקשים לא להגיב. כשזה קורה, המערכת מתריעה על כך ועד שהטכנאי מגיע להחליף סוללות צריך להסתמך על סוללת גיבוי.
שחיקת לוח המקשים – תקלה פחות שכיחה, כאשר שימוש יתר בלחצנים של לוח המקשים מוביל לשחיקה. במצב כזה, לפורץ יש גם דרך קלה לזהות את המספרים המרכיבים את הקוד הסודי. לכן, להחלפת לוח המקשים יש גם היבט בטיחותי.
4. גלאי לא מגיב
במקרה שעוברים סמוך לגלאי במערכת אזעקה קווית והוא לא מגיב, כלומר לא נדלק, יכול להיות שיש בעיית מתח או חיווט וכדאי להזמין טכנאי שיבדוק את העניין.
במערכת אזעקה אלחוטית הסיפור שונה צריך להכיר זאת: לאחר הפעלת הגלאים בעקבות תנועה בחדר או בחצר, הם משהים ("נרדמים") את עצמם לשלוש דקות עד שהאזור מתפנה לגמרי. לאחר מכן הגלאי יתעורר וימשיך לפעול כרגיל.
איך מתנהלים מול טכנאי מערכות אזעקה?
בדקו אם יש אחריות על מערכת האזעקה – למערכות אזעקה יש בדרך כלל אחריות שנעה בין שנה לשנתיים, בדקו מה היא מכסה והאם היא עדיין בתוקף. כך תוכלו לחסוך מאות שקלים על החלפת רכיב או על דמי ביקור.
בדקו את המחיר מראש – לפני שטכנאי מערכות אזעקה מגיע כדי לאתר את התקלה לתמחר את העבודה, בדקו מראש כמה עולה דמי ביקור במקרה שמדובר בתיקון פשוט שלא כולל החלפת רכיב.
במקרה שהתקלה אינה דחופה ומדובר בגלאי בודד, הזמינו את הטכנאי בשעות העבודה המקובלות בלבד (ראשון עד חמישי, 7 בבוקר עד 19 בערב) כדי שלא תצטרכו לשלם תעריף כפול.
ודאו שהטכנאי מגדיר קוד חדש – במקרה שאתם לא זוכרים איך מגדירים קוד חדש ועברו כבר שנתיים מהפעם האחרונה, ביקור של טכנאי הוא הזדמנות טובה לשנות את הקוד ובכך להגביר את רמת האבטחה.
טיפ: אל תבחרו קוד פשוט מדי כמו שנת לידה ותאריך של בני המשפחה, לרוב נתונים אלו מופיעים ברשתות החברתיות ואפשר לאתר אותם.
איך משדרגים מערכת אזעקה?
כרטיס הרחבה לרכזת – כל גלאי משויך לאזור מסוים בבית, כאשר במערכת אזעקה סטנדרטית זה מחולק ל-6 עד 8 אזורים. לעיתים הגלאים לא מכסים את כל השטח, לשם כך ניתן להתקין כרטיס הרחבה לרכזת שמוסיף 8 אזורים.
התקנת מתאם סלולרי – מתאם סלולרי מבטל למעשה את התלות בקו הטלפון במערכת האזעקה. הוא מכיל כרטיס סים שמאפשר לקבל התראות בנייד (עד ארבעה מספרים), כולל זהות הגלאי שהפעיל את האזעקה.
הוספת/שדרוג מצלמות – הוספה או שדרוג מצלמות אבטחה למערכת האזעקה משפר משמעותית את כיסוי השטח בתוך הבית או בחצר (רצוי מצלמת אנטי ונדל לראיית לילה). דבר נוסף שיכול לשפר את מערך האבטחה הוא התקנת מערכת הקלטה.