צבע טרי – מדריך מושגים לצבע המתחיל
בין אם החלטתם לשנס מותניים ולצבוע את הבית או להתקשר לצבע שיעשה זאת עבורכם, כדאי שתעשו זאת אחרי שהכרתם את מושגי היסוד של הצביעה הביתית. קחו לכם רגע והכירו את העולם המגוון של הצבעים.
הצביעה מעניקה לחדר אפקטים שונים של עומק או מרחב, ועם מגוון הצבעים שניתן למצוא היום בכל חנות כלי בית או חדר תצוגה, אפשר לחולל ניסים במחיר זול ובמינימום עבודה.
מהם הצבעים והחומרים הנפוצים ביותר בשוק הישראלי, מה תפקידו של כל אחד מהם ולמה חלק מהם נשמעים כל כך מוזר?
מה זה צבע פלסטי?
כשמו כן הוא, צבע פלסטי נקרא כך משום שבהלך ייצורו, מוסיפים לו חומר מקשר לקיר על בסיס פלסטיק. צבע זה אמנם זול יותר ממרבית הצבעים בשוק אך הוא פחות נפוץ בגלל יכולת האטימה המוגבלת שלהם והעובדה כי אי אפשר לרחוץ את הקיר הצבוע במים לאחר מכן.
מה זה צבע אקרילי?
בשונה מצבע פלסטי, לצבע אקרילי עמידות גבוהה על הקיר וניתן לרחוץ אותו במים. הצבע מורכב מפולימרים אקריליים ופיגמנטים המעניקים לו את עמידותו והנראות הטובה שלו. מרבית הצבעים היום בשוק הם צבעים אקריליים וישנו מגוון רחב מאוד של צבעים מיצרנים שונים דוגמת יעקובי, נירלט וטמבור.
מה זה צבע שמן?
משמש בעיקר לצביעת דלתות, משקופים ומתכות ומבוסס על פיגמנטים שמומסים בשמן. הוא מתייבש לאט, כך שהוא יכול לעבוד זמן רב יותר ולמזג צבעים בקלות. לאחר הייבוש ניתן לצבוע עליו מבלי "להפריע" לשכבה התחתונה. הוא גם עשיר ויכול להשתמש בצבעים עמוקים ועזים. לבסוף, הוא נחשב לצבע קלאסי המשמש את מיטב הציירים.
מה זה שליכט?
תערובת של מלט, סיד, חול וברוב המקרים גם צבע. השליכט נמרח על קירות חיצוניים אבל לא רק. מעניק לקיר תחושה מחספסת ובעל מראה "עתיק". השליכט מעניק גם שכבה עבה של בידוד ואיטום לקירות הבית.
מה זה שפכטל?
שם הנפוץ בעיקר לכלי העבודה איתו משתמשים (מרית) בחומר המקורי הנקרא שפכטל שהוא חומר מילוי והדבקה, משמש בעיקר לסתימת חורים בקיר. זה המקום לציין כי 2 השמות המוזרים המצויינים לעיל, מקורם בגרמנית ולא סתם. כשהחלה ההתיישבות בארץ ישראל, מרבית בעלי המקצוע ומנהלי הבניין הגיעו מגרמניה והשרישו את המונחים הזרים שנשארו עמנו עד היום.
מה זה צבע שמן על בסיס מים?
צבע ללא תופעות הלוואי של השימוש בצבע שמן, ללא ריח ובעל ייבוש מהיר על המשטח הנצבע. מתאים בעיקר למשקופי הדלתות בבית.
מה זה פריימיר?
מטרתו הינה לחזק את הקיר שעתיד להיצבע ולהיצמד אל הקיר באמצעות תרכובות של דבקים ולאפשר לצבע להיקלט טוב יותר בצביעה.