איך מתמודדים עם רעש מהמזגן?
רעש מהמזגן הוא לא סוג התקלה, אלא הסימפטום. לרעש מהמזגן מגוון גורמים, חלקם נובעים מתחזוקה לא נכונה וחלקם מתקלות ברכיבים הפנימיים של המזגן. איך נדע מה גורם לרעש, איך מתמודדים איתו והאם כדאי לתקן? כל התשובות במדריך הבא.
אתם לא יכולים איתו, אך בלעדיו זה מאוד קשה. שתי אופציות עומדות בפניכם: האחת, להדליק את המזגן, ליהנות מהאוויר הקריר, אך לסבול מהרעש המטריד של חלקי הפלסטיק שנוגעים אחד בשני בחוזקה ובמהירות. האופציה השנייה: לכבות את המזגן, ליהנות מהשקט אך להזיע ללא הרף.
לכל מזגן יש יחידה חיצונית (מה שמכונה מעבה או מנוע המזגן) ויחידה פנימית שנמצאת בתוך הבית. במדריך הבא נתמקד בגורמים לרעש מהיחידה הפנימית, מה לא כדאי לעשות עד שטכנאי המזגנים מגיע והאם בכלל משתלם לתקן?
מה גורם לרעש מהמזגן?
מכסה מזגן לא סגור כראוי – את היחידה הפנימית של המזגן מכסה קופסת פלסטיק, אותה ניתן לסגור באמצעות מכסה. אם מכסה המזגן לא סגור היטב, פעולת המאיץ והרוח שהמזגן מוציא יגרמו לפלסטיק לרעוד ולהפיק רעש מטריד. ניקיתם את הפילטרים? הקפידו לסגור היטב את מכסה המזגן.
פילטר שלא הוחזר למקומו כראוי – פילטר המזגן ממוקם על תושבת ייעודית שתפקידה לקבע אותו למקומו ולמנוע את התזוזה שלו כתוצאה מהרוח שהמזגן פולט. לעיתים, אנו נוהגים להחזיר את הפילטר למקומו בצורה כזו שהוא לא יושב כמו שצריך על התושבת שלו. במצב כזה, המגע בין חלקי הפלסטיק של הפילטר לחלקי הפלסטיק של המזגן יגרום לרעש.
פילטר לא נקי – תפקידו של הפילטר הוא לספוג את האבק והלכלוך שנמצא באוויר, לפני שהוא פולט אותו לחלל החדר. במידה והוא סתום לחלוטין, המזגן יפיק רעש שיתגבר ככל שתגבירו את עוצמת האוורור.
שיפוע מזגן לא נכון – המזגן עצמו יושב על מעין תושבת מיוחדת. לעיתים, לאחר מספר שנים של שימוש במזגן, הוא עלול להשתחרר מעט מהתושבת שלו ולהשמיע רעשים מטרידים. כמובן שגם לשיפוע של הקיר משמעות מכרעת לשקט של המזגן.
במידה והמזגן מותקן בשיפוע לא נכון, חלקיו יבואו במגע עם המעטפת הפלסטית ועם הרכיבים הפנימיים השונים ויפיקו רעש מטריד.
מאיץ שיצא מאיזון – המאיץ הוא למעשה המאוורר שמפזר את האוויר הקר לחלל החדר. הוא יושב על גבי תושבת, מיסב מיוחד. במידה והמיסב יצא מאיזון או שהמאיץ עצמו נשבר, תשמעו טרטור חזק מאוד שפשוט לא יאפשר לכם להמשיך ליהנות מהמזגן.
מנוע מאיץ לא תקין – מי שאחראי על פעילות המאיץ הוא המנוע שלו. במידה והוא לא תקין, תוכלו לשמוע רעשים שדומים לרעש שמפיק צרצר. הרעש אמנם לא עוצמתי, אך לאורך זמן זה פשוט מוציא מהדעת.
מה אסור לעשות עד שהטכנאי מגיע?
מעבר לפעולות השוטפות שעליכם לעשות כדי למנוע רעשים מהמזגן (כמו ניקוי פילטרים אחת לשלושה חודשים למשל), ומעבר לבדיקה שמכסה המזגן סגור היטב, אנחנו פשוט ממליצים לכם לא לעשות דבר.
האינסטינקט הבסיסי שלנו יהיה לפתוח את מכסה המזגן ולנסות לשחק עם החלקים הפנימיים שלו, כל זאת כשהמזגן נמצא בפעולה.
נטייה טבעית נוספת שלנו היא לדפוק בחוזקה על המזגן, במחשבה אולי שזה יפתור את הבעיה ויסדר את החלקים הפנימיים, יחזיר אותם למקום.
כבר שמענו על מקרים בהם צרכנים החליטו לנענע את המזגן, לשנות באופן יזום את השיפוע שלו, לדחוף מחברת בין המזגן לקיר ועוד פתרונות לא אחראיים.
האם משתלם לתקן מזגן שמרעיש?
כמובן שהתשובה לשאלה תלויה במהות התיקון. בכל הקשור למזגנים עיליים, או ממליצים לתקן תקלות שלא כוללות החלפת חלקים פנימיים במזגן.
לדוגמא, תיקון שיפוע של המזגן, חיזוק מגעים במעטפת הפלסטיק, החזרת מאיץ שלא ישב טוב על המיסב שלו למקומו וכמובן החזרת פילטר שלא יושב טוב על התושבת שלו.
בכל הקשור להחלפת רכיבים פנימיים, פה כבר יש לתת את הדעת על סוג המזגן. באופן כללי בתיקון מזגנים, לא משתלם להחליף רכיבים כמו מאיץ במזגן עילי עד 1.5 כ"ס, שכן זה פשוט לא משתלם.
לפני שאתם מזמינים טכנאי, ספקו לו את כל האינפורמציה הדרושה על התקלה: איזה סוג של רעש אתם שומעים, זמזומים חלשים או רעשי פלסטיק עוצמתיים? האם כשהרעש מופיע אתם מריחים ריח שונה מהרגיל?
האם עוצמת הרעש קבועה או משתנה? האם הגברת עוצמת האוורור מגבירה את עוצמת הרעש או ההיפך? האם ניקוי הפילטר החליש את הרעש מעט?
כל אלה יסייעו לטכנאי המזגנים להבין, ולו באופן כללי, האם הרעש נוסע כתוצאה מתקלה ברכיבים פנימיים של המזגן, או אולי בפלסטיקה, שיפוע לא נכון או פילטרים מלוכלכים.