ניקוי מזגן מעובש: כל מה שצריך לדעת
ריחות לא נעימים ואוויר שחושף אותנו למחלות: כך העובש פוגע במזגן ומסכן את בריאותנו. מדריך מלא שמסביר מה גורם לעובש במזגן, איך תזהו שיש לכם עובש במזגן, מה עושים לפני שמזמינים טכנאי מזגנים, איך טכנאי מזגנים מטפל בעובש, כמה זה עולה ואיך נמנעים מעובש במזגן?
המזגן מפיץ ריחות לא נעימים? מצאתם כתמים שחורים על המזגן? ובכן, יש סבירות גבוהה שיש לכם בעיית עובש שהצטברה עם הזמן בתוך או מחוץ למזגן וחייבים לטפל בה כמה שיותר מהר.
במדריך הבא נפרט מהם הגורמים לעובש במזגן, האם עובש במזגן מסוכן לבריאות, איך תדעו שיש לכם עובש במזגן, מה עושים לפני שמזמינים טכנאי מזגנים, איך טכנאי מזגנים מקצועי מטפל בעובש במזגן, כמה עולה ניקוי עובש, כל כמה זמן צריך לנקות את המזגן מעובש ואיך מונעים את העובש?
1. מה גורם לעובש במזגן?
לחות ורטיבות בסוללה ובמגש הניקוז – בסוללה של היחידה הפנימית במזגן מצטברות לחות ורטיבות, וכתוצאה מכך הנוזלים יורדים למגש הניקוז ונוצר מצב של מים עומדים לאורך זמן – גורם מרכזי לעובש.
צינור ניקוז לא תקין – צינור ניקוז בעל שיפוע לא תקין, בין אם זה בגלל תכנון לא נכון או בגלל בלאי טבעי משימוש של הרבה שנים, עלול לפגוע במערכת הניקוז ולגרום לעובש בשל הצטברות מים ולחות.
פילטרים רטובים או סתומים – כשמוציאים את הפילטרים לניקוי, מומלץ אחת לחודש, חשוב להקפיד שהם יתייבשו באופן מלא (רצוי כשעה בשמש) לפני שמחזירים אותם ליחידה הפנימית של המזגן. במקרה שמחזירים אותם למזגן כשהם רטובים או לחים, זה יכול לגרום להצטברות עובש.
הדבקה ממזגן אחר – עובש הוא פטריה שמתפשטת לכל חלקי הבית, ובמקרה שיש הידבקות של אחד המזגנים, יש סבירות כי האוויר שהוא מפזר נשאב למזגן "בריא", נוחת על הסוללה ביחידה הפנימית ומפתח עובש.
2. האם עובש במזגן מסוכן לבריאות?
כשיש עובש במזגן, האוויר שמפוזר ברחבי הבית גורם לנו להיחשף אליו בכמויות גדולות וזה עלול לגרום לאלרגיות, שיעולים, סינוסיטיס, עייפות כרונית, בחילה והקאות, קושי בזיכרון וריכוז ועוד.
עובש במזגן מסוכן עוד יותר כשמדובר באנשים שסובלים מאסטמה, ילדים ופעוטות ונשים בהריון, מה שעלול לפגוע הן באישה והן בעובר. ככל שהמערכת החיסונית חלשה יותר, כך העובש הופך למסוכן יותר.
3. איך תדעו שיש לכם עובש במזגן?
ריח רע מהמזגן – אחת הדרכים לזיהוי עובש במזגן הוא ריח רע ולא נעים ברחבי הבית. מהם הניחוחות שיעלו מהמזגן? ריח של טחב, רטיבות, אוויר מעופש. במקרה של ריח כזה, סביר להניח שתראו גם סימנים חזותיים בתריס של המזגן, במכסה הפלסטיק ובסוללה.
כתמים שחורים על המזגן – סימנים או כתמים שחורים על המזגן מבשרים על כך שיש בעיית עובש. אפשר לראות זאת על מכסה הפלסטיק של המזגן, על התריס וגם על הסוללה (תוכלו להסתכל פנימה באמצעות פנס).
תקלות במזגן – אם אתם סובלים מתקלות במזגן, כמו נזילה, רעש והוצאת אוויר חלש, יכול להיות שיש לכם עובש וזה משבש את הפעילות התקינה של המזגן. במקרה כזה, בדקו אם אתם מזהים כתמים שחורים על המזגן או ריחות רעים באוויר.
4. מה עושים לפני שמזמינים טכנאי מזגנים?
רגע לפני שמזמינים טכנאי מזגנים מקצועי לניקוי העובש, תוכלו לפתור את הבעיה בעצמכם תוך כמה שלבים פשוטים.
עם זאת, במקרה שיש בעיית עובש קשה בחלקים הפנימיים של המזגן – מומלץ להזמין טכנאי מזגנים מקצועי שיפרק את המזגן וינקה ביסודיות.
1. קודם כל, נתקו את המזגן מהחשמל – כך תימנעו מקצר ולא תסתכנו בהתחשמלות.
2. הוציאו את הפילטרים מהמזגן, נקו במים את הלכלוך שהצטבר והמתינו לייבוש מלא.
3. אחרי שרכשתם בחנות לתחזוקת הבית תכשיר ייעודי לטיפול בעובש במזגן, רססו את האזורים הנגועים (רק אלו בעלי גישה נוחה), המתינו 10 דקות ונגבו אותם עם מטלית.
4. החזירו את הפילטרים היבשים למקומם, סגרו את מכסה הפלסטיק וחברו מחדש את המזגן לחשמל.
טיפ: כדי לשמור על תקינות המזגן ולמנוע חשיפה לאוויר לא נקי, אל תשתמשו בחומרים לא ייעודים כמו מסיר שומנים, אקונומיקה וחומרים שמכילים חומצות למיניהן.
5. איך טכנאי מזגנים מקצועי מטפל בעובש במזגן?
ניקוי עובש במזגן עילי הוא פשוט יותר מניקוי במזגן מיני-מרכזי, שכן הגישה אליו נוחה יותר והפירוק פשוט יותר.
ניקוי עובש במזגן עילי
1. לפני ביצוע ניקוי עמוק למזגן, טכנאי מזגנים מקצועי ינתק אותו מהחשמל.
2. תהליך הניקוי יתחיל בפתיחת מכסה הפלסטיק ופירוק החלקים הפנימיים של המזגן: הפילטרים, סוללת האיוד והמאיץ.
3. לאחר מכן, הטכנאי ינקה את החלקים מלכלוך שהצטבר באמצעות השריה במים, שיטה שלא כולם נוקטים בה.
4. כדי לנקות את העובש שהצטבר על החלקים, טכנאי המזגנים יבצע חיטוי יסודי עם חומר כימי חזק שמאושר על-ידי משרד הבריאות.
5. כדי להסיר את החומר הכימי, הטכנאי ישתמש בקומפרסור בעל לחץ מים גבוה.
6. לסיום, טכנאי המזגנים ייבש את החלקים הפנימיים, יחזיר אותם למזגן ויוודא שהוא פועל באופן תקין.
טיפ: ודאו שטכנאי המזגנים מנקה את תעלת הניקוז במהלך העבודה, יכול להיות שיש בה סתימה שגורמת לעובש.
ניקוי עובש במזגן מיני-מרכזי
ניקוי עובש במזגן מיני-מרכזי הוא מורכב יותר מניקוי במזגן עילי מכיוון שחלקיו הפנימיים פחות נגישים ולא את כולם אפשר לפרק בקלות. ייתכן שכדי להגיע לחלקים הפנימיים ולתעלות האוורור - אלו שנגועים בעובש, יש צורך בשבירת קירות הגבס.
במקרה שאכן יש צורך בשבירת גבס, ודאו מראש שטכנאי המזגנים מתעסק עם זה, או לחלופין תיעזרו בקבלן גבס - כך תימנעו ממצב שבו תופתעו במעמד הביקור.
6. כמה עולה ניקוי עובש במזגן ומה עשוי לייקר את המחיר?
מחיר ניקוי עובש במזגן עילי – המחיר של ניקוי עובש במזגן עילי תלוי בתפוקה (עד 3.5 כ"ס) ובמורכבות העבודה. במקרה שיש הרבה עובש בחלקים הפנימיים של המזגן ודרוש ניקוי יסודי במיוחד, זה עשוי לייקר את המחיר.
מחיר ניקוי עובש במזגן מיני-מרכזי – בגלל מורכבות העבודה של טכנאי המזגנים (שבירת גבס למשל) והגישה הלא נוחה לחלקים הפנימיים, ניקוי עובש במזגן מיני-מרכזי עשוי לעלות 40 אחוזים יותר ממזגן עילי.
7. כל כמה זמן צריך לנקות את המזגן מעובש?
באופן כללי, מומלץ לעשות ניקוי לעובש במזגן אחת לשנה או שנתיים, זה יאריך את חיי המדף שלו באופן משמעותי. אלו הגורמים שמשפיעים על תדירות הניקיון:
תחזוקת המזגן – הקפדה על ניקוי פילטרים אחת לחודש תפחית את הסיכוי להצטברות עובש ותשמור על תקינות המזגן לאורך זמן.
תדירות השימוש במזגן – באופן טבעי, הפעלת המזגן למשך שעות ארוכות גורמת לו לעבוד קשה יותר, מה שמצריך ניקוי של אחת לשנה לפחות.
מיקום המזגן – כשהמזגן נמצא באזור המטבח, הוא מושך חלקיקי שומן שמצטברים אצלו ופוגעים בתפקודו. במקרה הזה מומלץ לנקות אותו אפילו פעם בחצי שנה.
טיפ: בבית שגרים בו ילדים ופעוטות או מבוגרים בעלי מערכת חיסונית חלשה – מומלץ להקפיד על ניקוי מזגן שנתי וכך לשמור על אוויר נקי.
8. איך מונעים עובש במזגן?
נקו את הפילטרים במזגן – הקפידו לנקות את הפילטרים אחת לחודש, אל תחכו שהמזגן יתחיל לקרטע כדי לעשות זאת. איך עושים זאת? פשוט מאוד, פתחו את מכסה הפלסטיק של המזגן, שלפו את הפילטרים, שטפו במים את הלכלוך והאבק שהצטברו והחזירו לאחר ייבוש מלא.
טיפ: ודאו שהפילטרים יבשים במלואם לפני שאתם מחזירים אותם למזגן, אחרת זה עלול לגרום לעובש.
העבירו את המזגן למצב אוורור – כדי למנוע מהלחות להישאר בתוך המזגן ולגרום לעובש, מומלץ לפני הכיבוי להעביר את המזגן ממצב "קירור" למצב "אוורור" למשך 10 דקות – כך זה מונע מהמדחס לעבוד ומהלחות להצטבר.
זו לא חייבת להיות פעולה יומיומית, אפשר לעשות אותה פעם בכמה ימים. כיום, רוב המזגנים מבצעים את הפעולה הזו באופן אוטומטי ואין צורך לעשות זאת באופן ידני.