המזגן לא מוציא אוויר? כך תתמודדו עם הבעיה
להדליק את המזגן לאחר יום חם ומעייף רק כדי לגלות שהוא לא מוציא אוויר, אין מתסכל מזה. מה גורם למזגן שלכם לא להוציא אוויר, מה לעשות עד שטכנאי המזגנים מגיע והאם משתלם בכלל לתקן? כל התשובות במדריך הבא.
כמה זה מתסכל להיכנס הביתה אחרי יום עבודה ארוך, היישר מהחמסין הישראלי, להדליק את המזגן ולגלות שהוא פשוט לא מוציא אוויר?
מה גורם למזגן לא להוציא אוויר, מה לעשות עד שטכנאי המזגנים מגיע, מה לא לעשות והאם בכלל משתלם לתקן? כל התשובות במדריך הבא.
למה המזגן לא מוציא אוויר?
קבל מנוע מאוורר – מי שאחראי על הוצאת האוויר הקר מהמזגן הוא המאוורר של היחידה הפנימית של המזגן, או בשפתו המקצועית מאיץ. כמו כל מאוורר רגיל, גם המאוורר הזה פועל באמצעות מנוע. מי שאחראי על הכנסת המנוע הקטן הזה לפעולה הוא רכיב חשמלי קטן שנקרא קבל.
במידה והקבל התקלקל, מנוע המאוורר לא ייכנס לפעולה, המאוורר לא יסתובב וכתוצאה מכך המזגן לא יוציא אוויר.
מנוע מאוורר מקולקל – במידה וקבל המנוע לא מקולקל, סביר להניח שמנוע המאוורר עצמו תקול. במקרה כזה, המאוורר לא ייכנס לפעולה והמזגן לא יוציא אוויר.
למנוע המאוורר יש מנגנון הגנה נגד התחממות. כאשר הוא מתחמם יתר על המידה, מנגנון ההגנה מפסיק את העבודה שלו על מנת למנוע נזק נוסף, או חלילה שריפה.
כרטיס פיקוד מקולקל – לוח הפיקוד האלקטרוני הוא המוח של המזגן. תפקידו לנהל ולנתב את הפקודות שלנו לרכיבים השונים של המזגן, כך שבלעדיו המזגן לא יעבוד כלל.
במידה והמזגן לא מוציא אוויר, ייתכן וכרטיס הפיקוד הדיגיטלי מקולקל וכתוצאה מכך לא העביר את הפקודה למנוע המאוורר.
פילטר מלוכלך – סביר להניח שפילטר לא נקי לא ימנע מהאוויר לצאת לחלוטין, אך פילטר סתום לגמרי עלול לגרום לבעיה. תפקידו של הפילטר הוא לסנן את האוויר לפני שהמזגן פולט אותו לחלל החדר.
במידה והפילטר סתום לחלוטין, האוויר פשוט לא יוכל לצאת, או שזרימת האוויר החוצה מהמזגן תהיה חלשה מאד.
חיישן אוויר חוזר (רגש) מקולקל – חשוב לציין שזו תקלה שמתאימה רק לסיטואציה בה מזגן לא מוציא אוויר בחימום. ביחידה החיצונית קיים חיישן שתפקידו להרגיש את הטמפרטורה ולהורות למזגן להתחיל לחמם.
רק כאשר הטמפרטורה ביחידה החיצונית מגיעה ל-60 מעלות, היחידה הפנימית תתחיל להוציא אוויר. במידה ולאחר 7 דקות המזגן לא מוציא אוויר, סביר להניח שיש בעיה עם הרגש.
איך ניתן לפתור את התקלה לבד?
בדקו שהיחידה החיצונית עובדת – לפני שאתם מזמינים טכנאי, בדקו אם אתם שומעים רעש מהיחידה החיצונית.
היחידה החיצונית, כשמה כן היא, ממוקמת מחוץ לבית והיא הלב של המערכת. היחידה הזו כוללת את המדחס, שתפקידו לדחוס את הגז הקר ליחידה הפנימית. במידה ואתם מזהים שהיחידה החיצונית לא נכנסת לעבודה, לא בטוח שמקור הבעיה הוא ביחידה הפנימית.
כבו את המזגן והוציאו אותו מהחשמל – הוציאו את המזגן מהחשמל, המתינו כחצי דקה והחזירו חזרה. תתפלאו, אבל לעיתים הפעולה הזו יכולה לפתור את הבעיה.
נקו את הפילטרים – גם אם ניקוי הפילטרים לא יפתור את הבעיה, הוא בטוח לא יחמיר אותה. כבו את המזגן והוציאו אותו מהחשמל.
פתחו את מכסה הפלסטיק של היחידה הפנימית, שלפו את הפילטר מהתושבת שלו, שטפו אותו במים והחזירו לאחר ייבוש מלא.
אלו פעולות יגרמו לנזק למזגן?
אל תרביצו למזגן – הנטייה האינסטינקטיבית שלנו היא לתת מכות למזגן, בתקווה שזה יאזין לתפילותינו וישוב לעבודה. ובכן, ברוב המקרים זה לא עוזר ולהיפך, יעשה את הפעולה ההפוכה.
אל תנענעו את המזגן, אל תנסו להזיז אותו מהתושבת שלו או להוציא רכיבים בעצמכם שאתם פשוט לא מבינים מה הם עושים.
אל תכניסו חפצים זרים למזגן – אם תיכנסו לפורומים השונים, ודאי תתקלו בעצות כמו "תכניס מברג למזגן, תנסה לגעת במאוורר שלו, אולי הוא יתחיל לזוז".
ובכן, אל תכניסו מברג למזגן, אל תנסו לגעת ברכיבים שאתם לא מבינים, בטח ובטח לא כשהמזגן דולק או שהוא מחובר לחשמל. מלבד העובדה שאתם פשוט יכולים להזיק למזגן, מדובר בסכנה בטיחותית מהמדרגה הראשונה.
איך טכנאי מזגנים יתקן מזגן שלא מוציא אוויר?
טכנאי מזגנים אמין ומקצועי יאתר את התקלה באמצעות בדיקה בשיטת מהקל לכבד.
ראשית, הוא יבדוק האם היחידה החיצונית תקינה ושהמדחס נכנס לפעולה. לאחר מכן, הוא יפרק את היחידה הפנימית ויבדוק את קבל המנוע של המאוורר ואת מנוע המאוורר.
במידה ואלה תקינים, הוא יבדוק את כרטיס הפיקוד הדיגיטלי של המזגן.
באלו מקרים לא משתלם לתקן את המזגן?
ברוב המקרים לא יהיה מדובר בתקלה במנוע, אלא בקבל שלו בלבד.
במידה והקבל הוא אכן הבעיה, ברוב המזגנים התיקון ישתלם לכם, אלא אם כן מדובר במזגן עילי קטן (1 כ"ס) ועלות התיקון מהווה 50 אחוזים או יותר מעלות המזגן.
במידה ומדובר בתקלה במנוע מאוורר ביחידה הפנימית או בכרטיס הפיקוד הדיגיטלי, סביר להניח שעלות העבודה תתקרב ל-50 אחוזים מערך המזגן. במצב כזה, לא משתלם לתקן וכדאי לשקול רכישת מזגן חדש.