תיקון תקלות במזגן: המדריך המלא
התקלות במזגן הן רבות ומגוונות, אך מחלק מהן ניתן להימנע ואפילו לפתור לבד ללא הזמנת טכנאי מזגנים. כדי לדעת מה הן התקלות הנפוצות, איך תוכלו לזהות אותן, מה טכנאי מזגנים מקצועי יעשה, והאם כדאי לכם בכלל לתקן, כנסו למדריך הבא
התלות במזגן כמעט מוחלטת בחודשי הקיץ, מדובר במערכת מורכבת מאוד שכל רכיב משפיע על רכיב אחר, כאשר גילוי מוקדם של תקלות מונע בעיות נוספות, לעיתים גדולות יותר.
במדריך הבא אספנו עבורכם את התקלות הנפוצות ביותר במזגנים, מה גורם להן, איך טכנאי מזגנים מקצועי יאתר אותן, ומה כדאי לדעת לפני התיקון או ההחלפה.
המזגן לא מקרר
מצב עבודה (mode) – נשמע אולי מובן מאליו, אבל קריאות רבות לטכנאי מזגנים מסתיימות בשינוי מצב עבודת השלט במזגן ממצב אוורור למצב קירור.
דליפת גז – המזגן הוא מערכת סגורה שגז לא אמור לצאת ממנה. עם זאת, ישנם מקרים בהם נוצרת דליפה קטנה באחד מצינורות הגז, או מחלקים אחרים כמו סוללת המאייד או המדחס.
כאשר יש דליפת גז מהמזגן, הטכנאי ימלא גז במערכת, יאתר מהיכן בורח הגז, יבצע את תיקון דליפת הגז, וימלא גז בשנית. תיקון הדליפה מתבצע תוך הלחמת החלק הסדוק. לא כל רכיב במזגן ניתן להלחים, כך שבמקרים מסוימים הטכנאי ימליץ שלא לתקן את הדליפה.
תקלה בכרטיס הפיקוד – כרטיס הפיקוד (כרטיס אלקטרוני) מקבל את הפקודות מהשלט ומעביר אותן הלאה, כך שהמזגן יידע מתי להיכנס לפעולה ומתי להשהות את פעולתו.
במידה ויש בעיה עם אחד החיישנים של הכרטיס האלקטרוני, המזגן לא נכנס למצב עבודה.
קבל מדחס תקול – תפקיד קבל ההתנעה הוא להניע את המדחס. קבלי ההתנעה נוטים להישחק עם הזמן, ואינם מצליחים ליצור התנעה יעילה של חלקי המערכת.
לא בכל מצב של שחיקת קבל יהיה קצר. במקרים מסוימים המדחס יפעל, אבל בצורה לא יעילה, כזו שתגרום למזגן לפעול מבלי לקרר.
מדחס תקול – הבעיה במדחס יכולה להיות מינורית יחסית ולהסתכם בהחלפת קבל, אך היא גם עשויה להיות רצינית יותר ולהיות קשורה במדחס עצמו. במצב של מדחס תקול, סביר להניח שהמאייד יעבוד אך פעולת המיזוג עצמה לא תתאפשר.
המזגן מרעיש
רעשים מהיחידה החיצונית - עשויים להיגרם מהתרופפות החלקים שמקבעים את היחידה, כמו מכסה היחידה החיצונית, בעיקר במקרים בהם לא הותקן כראוי.
גם עצמים זרים כמו ענפים או כל לכלוך אחר שעף ברוח ונתקע בתוך המאוורר של היחידה החיצונית, עשוי לפגוע בתפקוד המזגן ולגרום לרעשים.
רעשים מהיחידה הפנימית – פעולת המזגן תגרום לרעש כאשר מכסה המזגן לא נסגר כראוי, מה שגורם לו לפגוע ביחידת המאייד. הסיבה העיקרית לרעש קשורה למאיץ לא מאוזן שיצא מהתושבת, גם פילטר שאינו מקובע עשוי לגרום לרעש.
תריסים רופפים ולעיתים גם דמפרים שמותקנים במזגנים מיני-מרכזיים עשויים גם הם להיות הגורם לרעש. בנוסף לכך, רעש מהיחידה הפנימית עשוי להישמע כאשר אתם מגבירים את עוצמת האוורור.
האם כדאי לתקן מזגן שמרעיש?
ברוב המקרים רעש מהמזגן הוא דבר הפיך. לרוב, הרעש אינו מעיד על תקלה חמורה יותר, ובכל מקרה טכנאי מזגנים מקצועי יוכל לתקן את הבעיה.
רעשי שריקה במצב חימום יעידו ברוב המקרים על עודף בגז, כך שכדאי להזמין טכנאי מזגנים שימדוד את לחץ הגז במזגן.
מדחס מקולקל משמיע רעשים חזקים ובלתי אפשרי להתעלם ממנו, מה גם שברוב המקרים המזגן לא יתפקד. החלפת מדחס היא עבודה יקרה שיכולה להגיע גם ל-50 אחוזים מעלות המזגן, כך שבמצב כזה כדאי לשקול לרכוש מזגן חדש.
נזילה במזגן
נזילה במזגן עשויה להתרחש מהיחידה הפנימית (המאייד) מסיבות שונות: סתימה בצינור או בתעלת הניקוז, פילטר מלא אבק, חור או סדק בתעלת הניקוז, או דליפת גז שגורמת למאייד לקפוא ולטפטף, כל אלו יכולים להיות מקור לתקלה.
סתימה בצינור הניקוז - צינור הניקוז מחובר ליחידה הפנימית של המזגן ותפקידו לנקז את המים הנפלטים מהמזגן החוצה. צינור ניקוז סתום עלול להעלות את מפלס המים שנוצרים כתוצאה מלחות מתמדת בפעולת המזגן, כך שהם מתנקזים אל תוך הבית.
במקרים רבים הנזילה תתרחש כאשר צינור הניקוז מקופל או תלוי בשיפוע לא נכון. בדקו את מצב הצינור בעצמכם, ותוכלו לתקן את התקלה בקלות.
סתימה בתעלת הניקוז - תעלת הניקוז היא תעלה פנימית במערכת המזגן שתפקידה לנקז את מי המזגן אל מחוץ למערכת. תעלת הניקוז עשויה להיסתם כתוצאה מהצטברות לכלוך שסותם את פתח היציאה שלה.
סיבה נוספת לנזילה מתעלת הניקוז היא חור שנוצר בתעלה. בשני המקרים התוצאה תהיה נזילת מים אל תוך הבית.
פילטר סתום – תפקידו של הפילטר במזגן הוא לסנן את האוויר לפני שהוא נשאב לתוך המזגן ועובר קירור. סתימה בפילטר כתוצאה מהצטברות לכלוך ואבק תקשה על פעולת המאייד ולא תאפשר זרימה חופשית של מים אל מחוץ למערכת המזגן, מה שיגרום לנזילה.
דליפת גז – המזגן הוא מערכת סגורה שגז לא אמור לצאת ממנה. חוסר בגז מעיד בהכרח על דליפת גז ברמה כזו או אחרת. אחד הסימפטומים של דליפת גז הוא הצטברות קרח על המאייד. ברגע שהקרח מפשיר הוא מתחיל לטפטף ולנזול אל תוך הבית.
האם כדאי לתקן נזילה במזגן?
תיקון נזילה במזגן לרוב אפשרי ופשוט למדי. את הפילטרים תוכלו לנקות בעצמכם או להזמין טכנאי מזגנים שינקה אותם עבורכם בקלות.
סתימה בצינור הניקוז תצריך יניקה החוצה של הלכלוך התקוע באמצעות וואקום. אל תנסו לדחוף ענפים או גופים זרים אחרים אל תוך הצינור על מנת לפתוח את הסתימה, אתם עלולים לגרום ליותר נזק.
כאשר יש סתימה בתעלת הניקוז, טכנאי המזגנים יפתח את מכסה התעלה וינקה את הלכלוך שהצטבר בה. בנוסף, הוא יוודא שצינור הניקוז נמצא בשיפוע תקין מפתח הניקוז ועד לקצה הצינור.
במקרים בהם דליפת הגז היא מהמדחס או מהסוללות במזגן, טכנאי מקצועי ימליץ לכם שלא לתקן את הדליפה אם עלות התיקון תעלה יותר מ-40 אחוזים מעלות המזגן.
המזגן מקצר
כאשר קצר חשמלי נגרם כתוצאה מפעולת המזגן, הבעיה יכולה להיות נעוצה באחד מרכיבי המזגן, או במערכת החשמל עצמה.
לעיתים מדובר בלוח חשמל שלא עומד בעומס. כדי לדעת אם הקצר במזגן מעיד על בעיה ספציפית במזגן או בעיה בממסר הפחת, שאחראי לנתק את החשמל כדי למנוע התחשמלות, עשו את הבדיקה הבאה:
1. הורידו את כל הפקקים, הרימו רק את ממסר הפחת, והתחילו להרים את המפסקים בזה אחר זה.
2. במידה וכשהרמתם את המפסק של המזגן החשמל נפל, סימן שהבעיה במזגן.
שני הרכיבים העיקריים שגורמים למזגן לקצר הם קבל התנעה שמתקלקל, ומנוע מאוורר לא תקין:
קבל התנעה – למדחס ולמאוורר במערכת המזגן יש קבל התנעה. כמו סטרטר במכונית, גם המדחס והמאוורר צריכים מנגנון הנעה על מנת להתחיל לעבוד. קבלי ההתנעה נוטים להישחק עם הזמן, ואינם מצליחים ליצור התנעה יעילה של חלקי המערכת.
גם כשהם מצליחים לעשות זאת הם זוללים כמויות חשמל גדולות עד שהם גורמים לפיוז לקפוץ וכך גורמים לקצר.
מנוע מאוורר - מנוע המאוורר נמצא ביחידה החיצונית של המזגן (מעבה) ותפקידו להניע את המאוורר של היחידה. במידה והוא מקולקל, המאוורר לא יפלוט את האוויר החם או הקר החוצה, והמזגן יעצור את עבודתו לאחר זמן קצר.
נזילות ולחות - במקרים מסוימים נזילת מים, או הצטברות של לחות בתוך המזגן, עשויות לפגוע ברכיבים הפנימיים של המזגן ולגרום לקצר.
הפעילו את המזגן על מצב ייבוש למשך עשר דקות, אחת לשבועיים, וכך תוכלו למנוע את הצטברות הלחות בתוך המזגן. ברוב המזגנים ייבוש הוא מצב טיפה בשלט המזגן.
האם כדאי לתקן מזגן שמקצר?
פקק חשמלי לא תקין או קל מאוד לתקן. ברגע שגיליתם שזו אכן הבעיה, חשמלאי מקצועי פשוט יחליף את הפקק והמזגן יחזור לעבוד.
קבל התנעה הוא חלק זול מאוד יחסית לרכיבים האחרים של המזגן וקל להחליפו.
לעומתו, מנוע המאוורר למזגן הוא רכיב יקר יחסית. טכנאי מזגנים מקצועי ימליץ להחליף אותו בתנאי שמחיר ההחלפה לא יעלה על 50 אחוזים מעלות המזגן.
המזגן לא מוציא אוויר
תקלה במאוורר ובמנוע המאוורר – במצב עבודה תקין של המאוורר ושל מנוע המאוורר, המזגן יונק את האוויר מתוך החדר ופולט אוויר ממוזג חזרה אל תוך החלל.
אם המאוורר נע במהירות נמוכה או לא נע בכלל, תהליך המיזוג לא יוכל להתקיים. במצב בו מנוע המאוורר תפוס, או ששלבי המאוורר ניזוקו, יהיה צורך להחליף אותם.
גם אם נראה שמנוע המאוורר עובד, יכול להיות שמדובר בתקלה ברכיב מסוים בו, או שהוא אינו מצליח לקבל פקודות מלוח הפיקוד הראשי.
קבל מנוע המאוורר תקול – למדחס ולמאוורר במערכת המזגן יש קבל התנעה. בדומה לסטרטר במכונית, גם המדחס והמאוורר צריכים מנגנון הנעה על מנת להתחיל לעבוד.
קבל ההתנעה נוטה להישחק ולהתקלקל עם הזמן, בעיקר כתוצאה מהעלאת והורדת הטמפרטורה במזגן, שגורמות למנוע לחזור בכל פעם לפעולה.
פילטרים חסומים – מדובר בתקלה פחות שכיחה, שכן ברוב המקרים תרגישו בבעיה בתפקוד המזגן עוד לפני שהוא יגיע למצב בו הוא נסתם לחלוטין. בנוסף, פילטרים חסומים גורמים לנזילות הרבה לפני שהמזגן לא מוציא אוויר כלל.
במקרה שהפילטרים מלאים באבק עד כדי כך שאוויר לא יוצא מהמזגן, אתם תבחינו בבעיה מיד. קחו את הפילטרים לשטיפה טובה ותנו להם להתייבש לפני שאתם מחזירים אותם למקום.
תקלה בכרטיס הפיקוד – במידה והמזגן שלכם פועל ולא מוציא אוויר כלל, ייתכן מאוד שהבעיה היא בכרטיס הפיקוד של המזגן שתפקידו לתת את הפקודות לרכיבי המזגן.
במצב של תקלה, הכרטיס לא יעביר את הפקודות, כך שלמרות שהיחידה החיצונית תעבוד, היחידה הפנימית לא תוציא אוויר. לשם כך, צריך להיעזר בטכנאי מזגנים מקצועי שיעשה זאת עם מכשור מתאים.
האם כדאי לתקן מזגן שלא מוציא אוויר?
החלפת קבל מנוע המאוורר היא עבודה אותה טכנאי המזגנים יוכל לבצע בקלות, מה גם שתיקון כזה הוא זול משמעותית מהחלפת מנוע.
על כן, אנו ממליצים לוודא מול טכנאי מזגנים שמזהה בעיית מנוע במזגן שלכם, שאכן מדובר בבעיית מנוע ולא בקבל.
את המאוורר ואת מנוע המאוורר לא תמיד משתלם להחליף, שכן עלות התיקון עשויה לעלות יותר ממחצית המזגן עצמו.
המזגן לא מגיב לשלט
העינית, שתפקידה לתקשר עם שלט המזגן, נמצאת על המאייד כשמסך העינית מגן עליה מפני לכלוך. העינית מקבלת אות אינפרא אדום מהשלט וכך בעצם מתבצעת העברת הפקודות אל המזגן.
כשהמזגן לא מגיב לשלט, ולאחר שבדקתם את מצב הסוללות וניקיתם את עינית המזגן בעזרת מטלית, בדקו האם האינפרא האדום עובד.
את הבהוב האינפרא אדום בשלט לא תוכלו לראות בעין, אך בעזרת מצלמת הסמארטפון שלכם תוכלו לזהות את הבהוב האור שבשלט.
במידה ואתם משתמשים בשלט אוניברסלי תצטרכו להתאים את השלט למזגן שלכם. פעולה התאמת השלט למזגן שונה ממזגן אחר למשנהו, ולרוב היא תהיה מצוינת על גבי מדריך הוראות ההפעלה.
האם כדאי לתקן מזגן שלא מגיב לשלט?
החלפת עינית היא פעולה אותה טכנאי מזגנים יוכל לבצע בלי בעיה. דאגו למסור לטכנאי בטלפון את סוג המזגן על מנת שהוא יגיע אליכם עם עינית מתאימה.
המזגן פולט ריח רע
ריח רע מהמזגן נוצר בעיקר כתוצאה מהצטברות של לכלוך ואבק, בשילוב עם הצטברות מים בסוללה הפנימית, מה שמייצר סביבה אידאלית לעובש ולפטרייה, או כתוצאה מריחות לא נעימים מתוך הבית.
הצטברות עובש ופטרייה במזגן - ברוב המקרים היווצרות עובש במזגן מתרחשת כאשר משתמשים במזגן באופן לא רציף ובהפסקות של ימים או שבועות.
במקרה של הפסקה ממושכת בשימוש במזגן, מומלץ להפעיל אותו על מצב ייבוש למשך 5-10 דקות, כך תוכלו לייבש את הסוללה ולמנוע את התנאים להיווצרות עובש.
הפעלת המזגן במצב קירור בטמפרטורה של 26 מעלות מגבירה את הסיכוי להיווצרות עובש ולריח רע מהמזגן.
כניסת ריחות לא נעימים מתוך הבית – המזגן עובד כך שהוא יונק את האוויר מתוך החלל הממוזג ופולט אותו אחרי שעבר תהליך של קירור או חימום.
המזגן יונק גם ריחות לא נעימים כמו ריח סיגריות או ריחות לא נעימים של בעלי חיים שנמצאים בתוך הבית, ופולט אותם חזרה.
האם כדאי לתקן מזגן שפולט ריח רע?
טכנאי מזגנים מקצועי יוכל לבצע ניקוי עמוק למזגן, שכולל גם ניקוי עובש, וכך יפתור את בעיית הריח הרע מהמזגן.
במידה והריח הרע שיוצא מהמזגן לא מלווה בתקלות נוספות, סביר להניח שהתקלה תתוקן באמצעות ניקוי עמוק והמזגן ימשיך לשרת אתכם נאמנה.
מה עושים כשיש נזילה במזגן?
נזילה במזגן נגרמת לרוב מחוסר בגז או בסתימות בצינור הניקוז או בתעלת הניקוז. לפני שמזמינים טכנאי מזגנים לאתר ולתקן את הגורם לנזילה, כדאי לעשות כמה פעולות מקדימות שעשויות לפתור את הבעיה. ראשית, בדקו שצינור הניקוז של המזגן אינו מקופל או סתום, אחרת למים אין לאן להתנקז. לאחר מכן, יש לנקות את הפילטרים של המזגן על-ידי שליפה מהתושבת, שטיפה במים והחזרה למקום.