ריח של טיגונים מהמזגן: הדרכים להתמודדות ומניעה
ריח של טיגונים שמתפשט בבית דרך המזגן עלול לפגוע באיכות האוויר, בבריאות ובמערכת המיזוג כולה.
ריחות טיגון מהמזגן הם בעיה נפוצה אך פתירה, כל עוד מקפידים על תחזוקה שוטפת ונקיטת אמצעי מניעה מתאימים.
הבעיה מתחילה כאשר חלקיקי שומן וחומרים נדיפים הנפלטים במהלך הבישול נשאבים לתוך המזגן, נדבקים לפילטרים, לתעלות האוויר ולסוללה הפנימית, ומשם נפלטים חזרה לחלל הבית. איך תתמודדו עם הבעיה ועל מה חשוב להקפיד? הכל במדריך הבא.
ריח של טיגון מהמזגן: למה זה קורה?
ריח של טיגון הוא ריח חזק ונוכח, שממלא את חלל הבית בזמן הבישול והרבה אחריו. הריח, שמצטבר על חלקי המזגן, הופך למטרד ומתפשט בכל פעם שמפעילים אותו (לפעמים גם אחרי מספר ימים).
בעיית הריח נפוצה בעיקר במטבחים פתוחים שמחוברים לשאר הבית או בדירות קטנות, שבהן המזגן ממוקם קרוב מידי לאזור הבישול. חלקיקי השמן והחומרים הנדיפים הנפלטים במהלך הטיגון נשאבים לתוך המזגן, נדבקים לפילטרים, לתעלות האוויר ולסוללה הפנימית.
ריח טיגון אינו מתפוגג מעצמו, הוא נוטה להיספג במערכת ולגרום לבעיות נוספות שאינן קשורות רק לנוחות, אלא גם לבריאות. בנוסף, ללא תחזוקה שוטפת – מערכת המיזוג עלולה להינזק ולסבול מתקלות גם בשאר החלקים הפנימיים שלה.
קודם כל הבריאות: למה ריח הטיגון מסוכן?
כאמור, בזמן הטיגון נפלטים לאוויר חלקיקי שומן וחומרים שעלולים להשפיע על מערכת הנשימה. למעשה, חלק מהחומרים הללו יכולים להיפלט רק בטמפרטורה גבוהה במיוחד (שמקורה לרוב בטיגון).
לא רק אנשים בעלי רגישות קיימת ירגישו אי נוחות מריח הטיגון אלא גם ילדים שריח זה, יגרום להם לתסמיני נשימה שונים, לגירויים באף ובגרון ולכאבי ראש במצב של פליטת חומרים כימיים מהשמן ישירות לחלל הבית.
אוורור הבית וניקיון המזגן אחרי הטיגון חשובים במיוחד והם אלו שיעזרו לכם להיפטר מהחלקיקים השומניים שנשארים על מערכת המיזוג וגורמים לה עם זמן לייצר שכבת חיידקים ועובש שעוברים דרך האוויר של המזגן לתוך מערכת הנשימה.
איך הריח משפיע על תקינות המזגן?
ריח הטיגון שמצטבר בתוך המזגן, פוגע במערכות הפנימיות שלו ומקצר את אורך חייו. למעשה, כלל חלקיקי השומן מצטברים על גבי הסוללה הפנימית וכך, הם יוצרים מעין שכבת בידוד שמונעת מהמזגן לפעול בצורה תקינה וגורמת לצריכת חשמל מוגברת.
פגיעה אפשרית נוספת, היא בפילטרים של המזגן, המהווים קו הגנה ראשוני לכלל האבק והלכלוכים השונים שנמצאים באוויר.
בדומה לסוללה, גם על הפילטרים מצטברים שומנים שגורמים לזרימת אוויר מוגבלת ומכאן, לירידה בביצועי המזגן לאורך זמן. למעשה, חסימה שנמשכת זמן רב, עלולה להוביל גם להפסקת פעילות המזגן לחלוטין.
ריח הטיגון נשאר בתוך המזגן? כך תתמודדו
עם הבנת הסיכונים השונים שמקורם בהצטברות של שומנים ובריחות טיגון חזקים, חשוב לדעת את דרכי ההתמודדות שיעזרו לנו לשמור על המזגן לאורך זמן כשהראשונה, היא כמובן ניקיון שוטף של הפילטרים.הפילטרים, הם הנקודה הראשונה שבה מצטברים כל חלקיקי שומן והחומרים נדיפים. ולכן, חשוב לנקות אותם ביסודיות לפחות פעם בחודש (במיוחד אם מזגן הבית קרוב למטבח).
כדי לבצע ניקיון יסודי ונכון, שלא יפגע במערכת המיזוג, יש לכבות את המזגן, לנתק אותו מהחשמל, להסיר את הפילטרים בזהירות ולשטוף אותם מתחת למים פושרים עם סבון.
במקרה של הצטברות שומנים עקשניים, תוכלו להשרות את הפילטרים בתמיסה של מים עם מעט חומץ וסבון ורק לאחר ייבוש מלא – ניתן יהיה להחזיר אותם למקומם ולהפעיל שוב את המזגן.
פעולת מנע ותחזוקה נוספת, היא ניקיון יסודי של הסוללה ושל תעלות האוויר מפני כלל הלכלוך ושאריות השומן. כדי לבצע זאת, יש להשתמש במטלית לחה בלבד וזאת על מנת להימנע מכניסת מים לסוללה. לא בטוחים איך לבצע את הפעולה? תוכלו להיעזר בטכנאי מזגנים מקצועי. לאחר ניקוי יסודי, אפשר להוסיף חומרים סופחי ריח כמו סודה לשתייה, שתונח במגש קטן בסמוך לפתחי המזגן. סודה לשתייה היא פתרון טבעי וזול שיכול לעזור להפחית ריחות עקשניים לאורך זמן.
ניקוי עמוק למזגן: כשפעולות התחזוקה הבסיסיות לא מספיקות
בעוד שעל פעולות התחזוקה לסייע בשמירה על המזגן ועל חלקיו לאורך זמן, חשוב לקחת בחשבון גם אפשרות שבה תצטרכו להיעזר בטכנאי מזגנים ולבצע אחת לתקופה – ניקיון עמוק למזגן.
אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא ההתעלמות וההנחה שהריחות ייעלם מעצמם. ריחות של טיגון, נובעים מהצטברות שומנים, הם ריחות שאינם מתפוגגים. ולכן, ככל שהמערכת לא תטופל, השומן ימשיך להצטבר והנזק יהיה עמוק יותר.
מתי הניקיון הביתי אינו מספיק?
במקרה שבו המזגן מפיץ ריח חזק של טיגון גם אחרי שניקיתם ביסודיות את הפילטרים, ייתכן שהבעיה נמצאת עמוק יותר במערכת המיזוג. במקרים כאלה, מרבית חלקיקי השומן כבר הצטברו על הסוללה או בתוך תעלות האוויר וכדי לטפל בבעיה, תצטרכו ניקוי יסודי שייעשה עם ציוד מתאים.
מה כולל ניקוי עמוק למזגן?
טכנאי מזגנים מקצועי, ינקה בצורה יסודית את כל חלקי המזגן הפנימיים. במסגרת העבודה, יבוצע פירוק וניקוי של הסוללה בעזרת חומרים ייעודיים שמסירים שומנים ולכלוך, ינוקו תעלות האוויר באמצעות כלי יניקה או שטיפה מיוחדים, ותבוצע בדיקה במערכת הניקוז כדי לוודא שאין חסימות שעלולות לגרום לנזילות או לריחות נוספים. בנוסף, טכנאי המזגנים יוכל לחטא את המערכת, להשמיד חיידקים ועובש, ולנטרל ריחות עקשניים.