בחירת מזגן: אלו המונחים שיעזרו לכם להתאים אותו לחדר
מה ההבדל בין מדחס רגיל למדחס אינוורטר? מה זה BTO? איך יודעים אם המזגן יעיל אנרגטית? כדי להקל עליכם את הבחירה, אין דרך אלא להכיר כמה מהמושגים החשובים בעולם המיזוג. כדי שלא יבלבלו ויסבכו אתכם, הנה מדריך ברור שיעשה לכם סדר
זו לא תורה מסיני, ועם הסבר פשוט גם אתם תדעו עוד כמה דקות מהם הפרמטרים שיעזרו לכם להתמצא בשוק המזגנים. חשוב להתאים את המזגן לא רק בשביל ליהנות מחוויית מיזוג טובה בבית, אלא גם כדי למנוע תקלות בהמשך.
מה הקשר? כשהמזגן מתאמץ למזג את החלל, לרוב זה כי הוא לא מתאים לו. לכן, ההתאמה חשובה כדי לחסוך מכם הוצאות מיותרות הן עבור תיקונים, הן עבור החלפה והן עבור צריכת חשמל מוגברת, שתייקר לכם לשווא את חשבון החשמל.
מה זה BTU? תשכחו מכוח סוס
התפוקה היא הדרך שלנו לחשב את היכולת של המזגן למזג את החדר, בין אם במצב חימום ובין אם במצב קירור. בכך, אנו יכולים להתאים אותו לגודל החדר, למספר האנשים הנמצאים בו ולעוד מספר משתנים. בעבר, היה נהוג להשתמש בביטוי 'כוח סוס', אך כיום המגמה היא למדידה ביחידות בריטיות לשעה (מכונה BRU/h).
ספיקת אוויר: עוד מדד ליעילות המזגן
עוד דרך לבדוק את יעילות המזגן ולהתאים אותו בצורה טובה לחלל היא באמצעות ספיקת אוויר. זו, נמדדת גם כן ביחידות בריטיות בד"כ (מכונה CFM). מדוע חשובה ספיקת האוויר? משום שבכדי להשיג קירור אידיאלי יש לוודא שמספר החלפת האוויר בחדר הן כ-10 החלפות בשעה. אם המזגן לא יכול לסחרר כמות אוויר מספקת באותו החלל, איכות הקירור תהיה נמוכה ולא אפקטיבית.
צריכת חשמל: כמה קילו וואט לשעה?
עוד דרך לחשב את יעילות המזגן, המשפיעה על הדירוג האנרגטי שלו היא ביחידות של קילו וואט לשעה (מכונה KW/hr). שימו לב שהצריכה המצוינת בנתונים שמספק היצרן היא צריכה מקסימלית. כלומר, כשמפעילים את המזגן בטמפרטורה הקרובה יותר לזו שבחלל החדר, ומכוונים את המאוורר למהירות נמוכה יותר (במצב המכונה בשלט FAN), הרי שאז צריכת החשמל תהיה נמוכה יותר מזו המצוינת במפרט של אותו הדגם.
יעילות אנרגיה
מקדם יעילות האנרגיה של דגם המזגן מכונה COP. נתון זה מתייחס ליחס שבין תפוקת המזגן לצריכת החשמל. ככל שהמדד הזה גבוה יותר, הדבר מצביע על כך שהמזגן יעיל יותר מבחינת צריכת האנרגיה שלו.
גריעת לחות: עד כמה המזגן מצליח לייבש את הלחות בחדר?
במהלך פעולת הקירור, הרי שהמזגן מייבש את הלחות (גורע לחות) מן האוויר. את גריעת הלחות מודדים ביחידות של ליטר לשעה (מכונה LIT/hr). אותה הלחות הנגרעת מתעבה על סוללת הקירות, נאספת אל בריכת הניקוז, ובסופו של דבר אותם 'מי ניקוז' יוצאים החוצה דרך היחידה החיצונית באמצעות צינור ניקוז.
אורך הצנרת משפיע על תפוקת המזגן לרעה
ככל שהצנרת ארוכה יותר, כך יש אובדן תפוקה של כ-0.5 אחוז עבור כל מטר צנרת העולה על 6 מטרים. לכן, אם אתם מתכננים למקם את היחידה החיצונית במרחק גדול מהיחידה הפנימית, אליכם לקחת זאת בחשבון. במקרה שאין ברירה, והמיקום מרוחק יותר מהמוגדר בדגם, יהיה עליכם לדאוג לתוספת גז ושמן, בהתאם להוראות היצרן.
רוצים למזג יותר מחלל אחד? על ההבדל בין דו-מזגן לרב-מאדה
אמנם בסביבה הביתית מרבית המזגנים שבשימוש הם מזגנים עיליים, עדיין נמכרים מזגנים רצפתיים. אלו, לרוב בשימוש משרדי. אם יש לכם מזגן עילי ואתם מעוניינים למזג יותר מחדר אחד, אתם יכולים לבחור בפתרון של 'רב-מאדה'. כלומר, לכל חדר יש יחידה פנימית עצמאית, אך לכולם יש יחידה חיצונית משותפת.
אם אתם בוחרים למזג שני חדרים הסמוכים זה לזה, תוכלו להתקין מזגן רצפתי בקיר המשותף להם. פיזור האוויר יהיה דרך גב היחידה הפנימית של המזגן, באמצעות פתח לכיוון החדר השני.
מהי משאבת חום?
משאבת חום (מכונה Heat Pump) היא מערכת שהופכת את "מצב" ההפעלה של המזגן מקירור לחימום. זאת, באמצעות הפיכת כיוון זרימת הגז.
מהו מפשיר קרח?
תפקידו של מפשיר קרח (המכונה De-Icer) הוא למנוע מצב של קיפאון של היחידה החיצונית של המזגן. מערכת זו רלוונטית בעיקר בימים הקרים של החורף, כשהטמפרטורה שעל סוללת היחידה החיצונית מתקרבת לנקודת קיפאון. במצב כזה, מתבצעת פעולה שמטרתה להפשיר את הסוללה. זאת, באמצעות הפסקת עבודת היחידה הפנימית לפרק זמן של כ-10 דקות והיפוך כיוון משאבת החום.
מה ההבדל בין מדחס רגיל לבין מדחס אינוורטר?
המדחס יודע לעבוד במהירות אחת ויחידה,פועל בצורה בינארית – כבוי או פועל. ואילו מדחס אינוורטר הוא מדחס המבוסס על עבודה בזרם ישר לכן, יכול לעבוד במהירויות משתנות. בתנאים אלה, יכול המדחס להאט ולהאיץ את פעולתו בהתאם לשינויי הלחץ בתוך מיכל הדחיסה ובכך לשמור על פעילות רציפה שחוסכת בחשמל ומספקת לחץ אחיד בכל עת.